Genre: Western
Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Kevin Costner
Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene
Releasedatum: 8 februari 1991
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Morgen om 12:35 uur op Film1 Action
Vrijdag om 09:45 uur op Film 1 Premiere
Plot Dances with Wolves
"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."
Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.
- Trailer (YouTube)
- Dances with Wolves (BoekMeter)
- Dances with Wolves (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Lieutenant Elgin
Major Fambrough
Stone Calf
mwoeb.
In 9 van de 10 film zijn alle gebitten perfect. Daar kan je een film niet op afkraken want dan kan je bijna geen enkele film zien.
Oh, ok. Sorry.
VincentL
Vind jij van niet dan? Als je gebitten in The Patriot, Braveheart en ook LOTR films ziet zijn die toch ook allemaal perfect?
mwoeb.
Dat vind jij goede films, ik niet. The Patriot heb ik nog niet gezien dus daar kan ik geen oordeel over vellen.
Maar stel je eens voor dat orcs mooie witte tanden hebben, je tenen zouden krommen. Indianen zijn geen orcs maar op vlak van tandhygiëne denk ik niet dat ze de meest hoogstaande standaarden bezaten.
mcdaktari
Ik weet niet hoe vaak ik Dances With Wolves inmiddels gezien heb, maar gisteren weer gezien op brt maar het blijft gewoon een prachtige film. Dat zijn nou nog eens echte goeie films, die je regelmatig kunt kijken en gewoon elke keer weer boeiend, en het mooie is dat je toch steeds weer iets anders opvalt. Voor mij iig één van de mooiste westerns. En Kevin Costner acteerd ook wel heel goed in deze. Ik vind het sowieso een hele goeie cast. Ook de indianen zijn perfect gecast. Ik kan hem zo weer kijken morgen, en dan zijn het voor mij echte toppers.
Dances With Wolves
Voor zover ik weet één van de weinige film waar ook daadwerkelijk Indiaans wordt gesproken. Ik kan het niet natrekken natuurlijk; ik spreek het tenslotte niet. Maar voor zover ik met mij minuscule taalknobbel kon beoordelen was het accuraat. 3 uur voor de boek bij deze herziening. Een lange zit. Gelukkig wist ik bijna niets meer van de film.
Het verhaal is echt in drie duidelijke delen verdeeld. Het begin, middenstuk en einde uiteraard. De invullen daarvan is ook heel verschillend en divers. Alle hebben zo hun charmes, maar de laatste twee hebben vooral hun dieptepunten.
Het begin van de film is werkelijk fenomenaal. De openingsscènes zijn schitterend. Je wordt in het diepe gegooid en zonder zeer duidelijke aanleiding (ik denk dat de voeten niet alles bepaalde) wil een luitenant zelfmoord plegen. Hij wordt daarna gestationeerd in een uithoek van het land. Hij probeert contact te leggen met de inboorlingen maar dat verloopt moeizaam. Je bent nu net een uur op weg zonder je ook maar één moment te vervelen. Je wordt verrast met de meest mooie, onverwachte plotwendingen en scènes.
Bij het middenstuk speelt dan vooral de relatie tussen Dunbar en Stands With a Fist centraal. Hier gaat de film omlaag. Eindeloos geneuzel om die twee wat geen moment weet te boeien. Dat een uur lang! De Indianen worden eigenlijk opzij geschoven. Zeer jammer en eigenlijk gewoon slecht.
Het einde gaat dan wel weer. Niet heel bijzonder. De relatie met de Indianen is op en top en kan niet meer stuk. Dat gaat hij dan ook niet. Toch duurt de afbouw van de film nog 53 minuten, wat ook best lang is.
Costner staat goed te spelen. Waar ik hem over het algemeen niet zo’n flitsende acteur vind, gewoon een middenmoter, doet hij het hier ook aardig. Vooral in het begin als zonderling vond ik hem sterk. Als hij een huwelijk aangaat en vervolgens moralistisch de Indianen probeert te redden vind ik zijn acteerwerk omlaag gaan. Net als de rest van de film.
Mary McDonnel heeft de pech gehad alleen in het middenstuk en einde voor te komen. Dat dit de zwakste delen van de film zijn is ook duidelijk in haar spel terug te vinden. Zonder ook maar enige overtuiging zet ze iets neer. Ik weet niet eens wat ze probeert. Ach ja, ik houd er over op.
Graham Greene vond ik als Kicking Bird echt goed. Ook hier weer vooral in het begin. Ook hij gaat achteruit naarmate er meer emotie bij komt kijken; op het einde speelt hij stukken minder. Het begin is echter het meest bij mij blijven hangen. Chapeau!
Als je de film alleen om zijn visuele genot moet beoordelen scoort hij alle punten. Dances With Wolves is een schitterende film om naar te kijken. Scènes met ondergaande zonnen, bij een beekje en dat met het hert zijn prachtig om te zien! Ook de laatste scènes in de Rocky Mountains zijn zeer goed geschoten met de over-views. Hier gaat de film echt omhoog.
Na mijn eerste kijkbeurt ben ik bang dat ik toch iets omlaag moet gaan. Dances With Wolves weet gewoon niet de gehele speelbeurt te boeien en dat weegt echt zwaar. Ondanks dat is het ook op momenten genieten om naar te kijken!
dirkmoras
Waarom kon Mary McDonnel der haar niet even netjes in vlechtjes doen, net als alle andere indianen. Ze loopt erbij als een zwerver vergeleken met de rest.
nakada
Even googelen:
De oppervlaktewortels van de Papierberk werden als poeder en thee gebruikt voor mondhygiene en tegen caries en paradontose.
TMP
Boeiende film met Kevin Costner als regisseur en hoofdrolspeler. Ik heb de bioscoopversie gekeken, die duurde lang genoeg. De opening van de film vind ik niet al te sterk, iets te zwaar aangezet allemaal. De officier die Dunbar naar de buitenpost stuurt is een zeer merkwaardig personage. Maar vanaf het vertrek van Dunbar naar de buitenpost wordt de film zeer de moeite waard. Goed acteerwerk van Costner, die hier een prima hoofdrol neerzet. Het plot was ook prima, goed uitgewerkt. Enige minpuntje daarbij is de nogal clichématige en weinig overtuigende romance. Dat voegt echt niks toe aan het verhaal. Verder geeft de film wel een boeiende inkijk in de behandeling en het leven van de Sioux in die tijd. Zeker de moeite waard.
RazerGuy17
Prachtige film, duurt ook lekker lang, mooi verhaal, goed acteerwerk, en de soundtrack is ook erg goed.
Saving Pvt. Pyle
zowel militair als moreel totaal incompetent, en halen hun plezier uit het opjagen van Costner's hondje (meest schaamteloze scène aller tijden?)
Nee, een van de meest mooie en tragische scenes aller tijden.
En de Amerikanen hebben al meerdere keren bewezen zowel militair als moreel totaal incompetent te zijn.
Zoals iemand al eerder aanhaalde schieten ze voor hun plezier honden af of gooien ze van de brug.
De hele film is een prachtige ode aan de natuur en hoe de mensheid omgaat met de natuur. Met respect vs. zonder respect.
Ik zie het ook niet als een western per se. Voor sommigen moeten westerns of gangster films aan bepaalde ijkpunten voldoen blijkbaar. Voor mij niet.
Weertenaar
Schitterend epos dat een ode maakt naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika, wonderschoon natuurgoed en het leven in zijn mooiste eenvoud. De personages hebben veel diepgang, het verhaal is goed uitgewerkt en visueel komen er tal van fraai geschoten scenes voorbij. Je vraagt je af waar Costner al die kennis vandaan heeft gehaald; ik heb hem nooit een groot acteur gevonden, maar dat beeld is in deze prent aardig bijgesteld, naar boven welteverstaan. Ook de rest van de cast komt lekker 'naturel' over, hetgeen Dances with Wolves alleen maar sterker maakt. De drie-en-een-halfuur meer dan waard: 4,5*
martijn011
- 2034 berichten
Drieënhalf uur is een hele zit, maar gelukkig is deze film meer dan de moeite waard. Schitterende film van Costner, die naast de regie ook nog de hoofdrol op zich neemt.
Hij laat in deze film zien dat hij beide tot in de puntjes beheerst. De film kent prachtig geschoten plaatjes en als kijker zie je de meest fascinerende landschappen voorbijkomen. Je kunt haast zeggen dat de natuur de hoofdrol opeist.
Gelukkig is ook het verhaal zeker de moeite. Costner neemt nogal zijn tijd, zodat het af en toe een beetje langdradig wordt, maar verder doet het de film alleen maar goed. De band die hij met de Indianen opbouwt is geweldig in beeld gebracht.
Zeer interessant om te zien hoe toendertijd de Indianen leefden en het is echt zonde dat ze niet meer in het wild leven.
De blanken komen er niet best af in deze film, terecht naar mijn mening. Hebzucht en gevoel van totale macht tonen zich dan in hun ergste vorm. Respect voor de leefwijze van de Indianen, die de natuur respecteren op hun eigen prachtige wijze en ook de houding naar de medemens is een voorbeeld voor ons.
Het einde is eveneens schitterend, dikke vier sterren voor deze film. Verhoging na herziening is zeker mogelijk.
MovieMind
Je moet er van houden om 3 uur naar een film te kijken, maar ik ben er een liefhebber van.
Dit is niet zomaar een western/drama, maar een compleet avontuur.
Natuurlijk heeft ook deze film een paar minpuntjes, maar over het algemeen is dit een uitstekende film en het bekijken meer dan waard.
Markymark
Ik snap niet dat mensen een goede film niet kunnen onderscheiden van een slechte film ook al is het hun genre niet. Een prima film om naar te kijken. The Untouchables is misschien beter naar mijn mening, maar puur objectief gezien is dit een film die daar bovenuit stijgt.
Op een gegeven moment denk je misschien : Schiet nou eens op, maar dan weten ze je aandacht direct weer te trekken door een verrassende wending in de film (De troepen van de Uni keren zich tegen Kevin en nemen hem gevangen. Ook dat de wolf wordt doodgeschoten is een van de meest ontroerende scènes uit de film, ondanks de minimale rol van de wolf. Dat getuigt niet van een slappe geest van mij, maar van de volmaaktheid en professionaliteit van de film.
Dus een aandachtpuntje aan iedereen: Leer een goede film van een slechte film te onderscheiden, ook al is het je eigen genre niet. Iedereen doet dat namelijk (als het goed is!)
Overschot van gelijk. Negatieve commentaren bij deze film kan ik nauwelijks begrijpen. Hoeveel Oscars kreeg deze film niet? Over smaken en kleuren kan men niet discussiëren, maar er zijn grenzen. Dit is een must-see film, zonder twijfel één van de beste films ooit. Ik kan vele positieve dingen schrijven, maar anderen hebben het al voor mij gedaan.
John Barry
Dances with Wolves is een erg mooie film, die ondanks de lange speelduur geen moment verveeld. Deze film vind ik echt een meester werk.
Kevin Costner heeft als regisseur en hoofdrol speler heel goed werk verricht. Kevin Costner komt goed over als Lt. John Dunbar. Lt. John Dunbar word naar een post in het westen gestuurd. Maar als hij bij zijn vesting aankomt blijkt die verlaten te zijn. Maar Lt. John Dunbar blijkt toch niet alleen te zijn. Er is een indianen stam in de buurt.
Het eerste deel van de film gaat vooral over de toenadering tussen Dunbar en de indianen stam. De indianen en Dunbar spreken elkaars taal niet , dus aan het begin van de film word er tussen de indianen en Dunbar gecommuniceerd met gebaren. Dit levert een paar leuke momenten op. Dan blijkt er een vrouw in de indianen stam te zijn die Engels spreekt en is een verdere toenadering een feit. Erg mooi is hoe de indianen en Dunbar in deze film langzaam steeds meer naar elkaar toe groeien.
Dances with Wolves is een vrij trage film. Er word goed de tijd genomen om het verhaal te vertellen, wat ik alleen maar kan toejuichen. Ook krijgen we in Dances with Wolves een goede uitwerking van de personages. En dan vooral natuurlijk van de hoofdpersoon Lt. John Dunbar die in deze film een grote karakterverandering ondergaat die geloofwaardig overkomt.
De film heeft ook hele mooie opnames van Dakota. Er zitten echt een paar hele mooie natuuropnamen in deze film.
Lt. John Dunbar heeft een bijzondere relatie met een wolf. Dit levert een paar hele mooie scènes op tussen Dunbar en de wolf. Aan het eind van de film word de wolf neergeschoten door de Amerikaanse soldaten . Een zeer treurig moment in de film. Gelukkig worden de Amerikaanse soldaten korte tijd later flink te grazen genomen door de Sioux Indianen wat dan ook weer een mooi moment in de film is
Ook een mooi en tegelijkertijd treurig moment is de Buffel jacht. Een scene waar ik ook een brok in een me keel van kreeg is de scene waarin John Dunbar paard word neergeschoten
Ook krijgen we in deze film een confrontatie tussen indianen onderling te zien. De Sioux tegen de Pawnee. Dit levert weer een erg goede scene op.
Heel belangrijk bij deze film is de muziek. Verantwoordelijk voor de muziek in deze film is John Barry. Hij componeert voor Dances with Wolves een van zijn mooiste soundtracks uit zijn carrière. Ik kan me bij deze film geen andere muziek voorstellen dan de muziek van John Barry. De muziek tilt deze film enorm omhoog en zorgt voor een goede sfeer in deze film. Ik denk dat als je bij Dances with Wolves verkeerde muziek eronder zet dat de film beleving dan een stuk minder zou worden. Zonder goede muziek mist de film gewoon wat sfeer. Dances with Wolves is een goed voorbeeld van een film die zonder goede filmmuziek een stuk minder zou zijn.
Dances with Wolves heeft een hoop ingrediënten waardoor de film een meesterwerk is. En elk ingrediënt is bij deze film cruciaal. die ingrediënten zijn goed acteer werk. Een goed uitgewerkt verhaal. Mooie natuur opnames , en hele mooie muziek van John Barry, al deze ingrediënten tezamen zorgen dat de film een meesterwerk is.
5 sterren voor deze film.
aspro
Heb hem gisteren nog eens voor de zoveelste keer voor de dag gehaald op Blu-ray.
zaterdag 2/11/13
ja,IDD 3 uur is een hele zit maar zeker de moeite waar voor mij een juweeltje.
Paradoxiaal
Ik vind deze film bijzonder overrated. Waar ik in mijn jeugdige jaren nog wel gegrepen werd door de man met zijn bijzondere dierenvriendschap, kan daar nu voor mij niet meer de film aan opgehangen worden. De goeie indianen (ook met wijs opperhoofd die in dierenvergelijkingstaal spreekt) tegen de slechte cowboys die alleen maar bizons vermoorden om de huid, en bizonvlees niet te kanen vinden. Een hoog zuchtgehalte.
baspls
"The strangeness of this life cannot be measured: in trying to produce my own death, I was elevated to the status of a living hero."
Geweldige film. Erg goede cast, erg goed gefilmd, prachtige locaties en een geweldige soundtrack van John Barry.
Erg sterk verhaal met actie en romantiek, een perfecte western.
Een echte must-see.
wimaroca
Ik zie dat ik nog geen bericht gestuurd heb bij deze prachtige film,maar dit doe ik ook niet,iedereen die meer dan een 4.0 gestert heeft is ook mijn mening!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
heb 'm al een keer of 5 gezien,en vind 'm nog steeds mooi!!!!
Prima Drama / Western waarvan de film van de eerste tot de laatste minuut wist te boeien. Ondanks dat het een lang zit is om deze film uit te kijken verveeld hij eigenlijk nergens (hier en daar is hij wel wat langdradig en misschien ook wat saai). Qua uitvoering is het natuurlijk een pareltje van een film met de vele prachtige beelden van de landschappen, decors en kostuums. Ik vond het overigens wel zielig voor de wolf (moest er zelfs een traantje bij laten want dierenleed vind ik nooit leuk om te zien). Gelukkig kregen de personen die het gedaan hadden hun verdiende loon. De rol van Kevin Costner is knap en dat hij ook nog zelf de film heeft geregisseerd is misschien nog wel knapper.
De film zendt men overigens nog regelmatig uit op TV, maar vanwege de lange zit (zeker op een commerciële zender) kijk ik hoogstens nog stukjes ervan en nooit meer de hele film.
alexspyforever
Van Westerns hou ik niet echt, maar als het over indianen gaat maak ik graag een uitzondering. Het is misschien niet allemaal perfect, maar Kevin Costner weet zijn rol als legerofficier die uiteindelijk bij de indianen integreert uitstekend neer te zetten. De film is lang maar weet uiteindelijk nergens te vervelen. Sterker nog, op een dag wil ik graag de director's cut zien, hetgeen ongetwijfeld de film ten goede zal komen. Prachtige landschappen en vooral de scène met de bizons is heel indrukwekkend. Mijn favoriete karakter is Wind in his Hair. Als hij zegt "Good Trade?" moet ik altijd glimlachen.
kevin_vp
Deze film kon me gewoon niet de hele speelduur lang boeien en dat is mede dankzij de matige acteerprestatie van Kevin Costner.
Langdradige film met een slecht en saai script en een dom einde. Dat einde kon ons met de neus op de feiten drukken hoe de amerikanen de indianen verdrongen uit hun eigen oorspronkelijke land op de meest bloederige en laffe wijze ooit uit de geschiedenis van Amerika. Maar nee hoor, daar had Kevin Costner het lef niet voor. Het moest een commercieel open einde worden natuurlijk, dat zeker de Amerikaanse bevolking niet mocht choqueren.
Er zou maar eens maatschappijkritiek in moeten zitten!!!
Maar eerlijk is eerlijk de cinematografie vind ik echt mooi. Het landschap is prachtig en memorabel in beeld gebracht vandaar een 2*
kevin_vp
Het is mij niet helemaal duidelijk welk einde je dan wel voor deze film geschikt vindt. Begrijp ik goed dat je had gewild dat we zagen als einde van de film een bloederige slachting van de sioux indianen? . Zo einde lijkt mij niet echt nodig. Je ziet aan het eind van de film de Amerikaanse soldaten oprukken. En je krijgt te lezen hoe het met de Sioux indianen afloopt. We worden eigenlijk met de neus op de feiten gedrukt alleen krijgen we het niet te zien. Ik zie daar ook niet de meerwaarde van in om dit in het einde van de film wel te laten zien.
kevin_vp
Ok maar dat einde word zo vaak gebruikt in de meeste standaard oorlog films dus dat frustreerde mij gewoon enorm. De films die het aan durven om de echte gruwel van oorlog te tonen zijn meestal parels zoals apocalypse now. dat einde heeft pas lef.
alexspyforever
Ik weet niet hoor, maar Dances with Wolves is volgens mij in de eerste plaats geen oorlogsfilm. Ik zie het eerder als een avonturen drama en beetje western. De oorlog is tussen blanken zoals het begin van de film toont, niet tussen blanken en indianen. De blanken moesten de indianen op dat moment nog leren kennen. Dat dit nu eens niet focuste op de oorlog en afslachten maakt de film veel meer bijzonder vind ik.
alexspyforever
Grotendeels mee eens met wat je schrijft. De blanken moesten de indianen nog leren kennen. Dat blijkt ook wel dat je ziet in deze film dat er allemaal vooroordelen van de blanken zijn over de indianen. Oorlog is in deze film wat op de achtergrond. De film gaat volgens mij in essentie over Dunbar die de Sioux indianen leert kennen en hoe hij en de indianen naar elkaar toegroeien en hoe Dunbar uiteindelijk moet kiezen tussen zijn oude Amerikaanse bondgenoten of zijn nieuwe vrienden , de sioux indianen.
Je kan overigens misschien toch wel spreken van een soort van oorlog tussen de blanken en de indianen. De blanken pikken het leefgebied van de indianen in en de indianen willen dat niet. Indianen en de blanken staan in deze film toch wel tegenover elkaar. Er wordt ook gevochten aan het einde van de film tussen de Sioux en de blanken. Wat ik ook overigens erg goed vind aan Dances with Wolves is dat we ook een conflict zien tussen indianen onderling. De Sioux tegen de Pawnee. De indianen vormde dus niet een front tegen de blanken, ze zaten ook onderling te vechten. .
alexspyforever
Nu dat ik de uncut versie heb gezien ga ik mijn cijfer verhogen met een halve ster. Deze scènes droegen wel veel bij om de film nog beter te begrijpen en te appreciëren. Weliswaar in 2 delen gezien, maar het voelde geenszins aan als een lange zit. Ik denk niet dat ik de verknipte versie nog wel wil zien nu.
LuukRamaker
- 2020 berichten
Waar Dances with Wolves zowel voor een comeback als een vernieuwing van het westerngenre zorgde, slaagde het er ook meteen in te bereiken wat tien jaar eerder met de western Heaven’s Gate nog volkomen mislukte. Kevin Costner wist (in tegenstelling tot Michael Cimino) het grote geld namelijk wél ruimschoots terug te verdienen en creëerde een waar epos waar je U tegen zegt. Een nog relatief jonge filmklassieker die vier uur lang het puntje van de stoel doet wankelen.
Allereerst heeft de film natuurlijk een bijzonder sterke basis. John Dunbar is (net als ik, en waarschijnlijk vele andere kijkers) bijzonder geïnteresseerd in het Wilde Westen. Hij wil - zolang het westen zijn wildheid nog niet heeft verloren - zoveel mogelijk van de zogenaamde frontier zien en kennismaken met de wijde open prairie. Deze uitgestrekte omgeving is dan ook een essentieel onderdeel van de film en dat zorgt over het algemeen voor een erg fijne rustgevende sfeer, waardoor het des te harder aan komt wanneer deze aanwezige stilte en rust (door wat voor buitenstaanders dan ook) wordt verstoord.
Daarnaast zijn de bijzondere nieuwe relaties die Dunbar na verloop van tijd met mens en dier aangaat, zeer interessant. Het is daarbij erg mooi dat er bij de Sioux-indianen 'gewoon' Lakota wordt gesproken en dat die taal veelvuldig valt te horen. Dat er dan een vrouwelijke tolk in het Sioux-kamp rondloopt is natuurlijk wel heel toevallig, maar dat voelt gek genoeg totaal niet zo geforceerd aan als je zou denken. Het leidt zelfs tot een alleraardigste romance, die een positieve bijdrage heeft aan de veelzijdigheid van deze toch al niet oppervlakkige film.
Verder is de muzikale begeleiding behoorlijk sterk, valt er eigenlijk weinig tot niets aan te merken op welke acteerprestatie dan ook en is alles werkelijk prachtig in beeld gebracht. Hiermee was Dances with Wolves niet alleen een van de beste westerns sinds tijden, maar komt deze vandaag de dag gewoon volkomen terecht in lijsten terecht van de beste westerns aller tijden.
frans123
hahahahahha...eindelijk,deze mening tussen al die 5-en en 4-en. Ik vond het een draak van een film maar durfde dat nooit zo te zeggen. ( zal wel aan mij liggen...?) Er gebeurt geen f.ck in die film. Ik heb geen zin om in te gaan op het verhaal,dat rammelde aan alle kanten en met name behoorlijk slaapverwekkend was.Prachtige beelden, maar ik ga niet naar de bio om een natuurfilm te zien. Er schijnt zelfs een versie te zijn van een uur of vijf......Wat een straf. Deze film past in het rijtje "Titanic, en nog wel tien films,kassakrakers, hoge bezoekersaantallen,lovende recencies en je vraagt je af waarom......Zwaar ,zwaar overrated.
VincentL
Zou je er wel even op in kunnen gaan? Als je het verhaal aan alle kanten vindt rammelen zou het toch gepast zijn om even te zeggen waar het rammelt? Bovendien is het een film waar juist veel in gebeurt. Alleen de rustige vertelwijze spreekt je waarschijnlijk niet aan.

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

'Yellowstone' zonder Kevin Costner? Hier vijf westerntitels waarin de acteur nog wel te aanschouwen is

In de ban van 'Killers of the Flower Moon'? Hier vijf goede films over inheemse Amerikanen

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

Braveheart

Mississippi Burning
Misdaad / Drama, 1988

Ben-Hur
Avontuur / Historisch, 1959
plattelandgebaseerd op boekculture clashdesertionmutinywolflanguage barrierself-discoverydakota buffalovriendschapunsociabilityvrijheidtennesseekansas, usasiouxindiaansneeuwpawnee tribe 19e eeuwlakotabison early america