Pi (1998)
Geregisseerd door: Darren Aronofsky
Met onder meer: Sean Gullette, Mark Margolis en Ben Shenkman
Releasedatum: 8 juni 2000
Plot Pi
"There will be no order, only chaos"
Een geleerde bouwt een supercomputer die vragen over het bestaan van de mensheid zou kunnen beantwoorden. Hij wordt benaderd door zowel een sekte als een belangrijk Wall Street-bedrijf.
Maximillian Cohen
Jenna
Jenna's Mom
Mrs. Ovadia
FlyLo
Dat lijkt me nogal duidelijk..
Voor mij in ieder geval niet. Leg eens uit?
DwarreI
Hij pretendeert de filosofische kant van het leven te doorgronden, komt vooral erg nadrukkelijk naar voren in The Fountain. Hij wil ons iets leren en kauwt dat voor in zijn films.
Montorsi
Bwah, je zegt feitelijk nog niks.
Welke filosofie dan.. en wat wil hij ons nou toch leren?
Zit vrij weinig filosofie in zijn films. Wel zijn ze in het geval van Pi en The Fountain erg cryptisch. Misschien dat je wat begrippen door elkaar haalt?
stefan dias
Bwah, je zegt feitelijk nog niks.
Welke filosofie dan.. en wat wil hij ons nou toch leren?
Vooral aan Dwarrel:
Voor mij zit er best wat filosofie in deze film, maar het wordt wel heel knap weergegeven en trouwens: wat zou daar mis mee zijn? Omdat het filosofische aspiraties heeft, wil dit nog niet zeggen dat het een belerende film is.
Montorsi
Vooral aan Dwarrel:
de enige filosofie is of 'de mens' zulke elementaire dingen kan vatten.
BlueVelvet
Kritiek hebben is leuk, maar zo zijn het wel erg holle woorden.
stefan dias
Nu ja, 'de enige'. deze film raakt toch thema's aan die zo oud zijn als de mensheid zelf. De ontsluiering van de zin van het leven, het mysterie van het goddelijke. De verboden vrucht, hubris… Als de mens op het terrein komt van de goden, mocht hij het geheim van alles, de sleutel tot het heelal in handen krijgen, dan roept hij het onheil over zichzelf af.
De zin van het leven, de schoonheid, zit 'm erin het leven gewoon te leven.
Lullig op papier, boeiend en origineel verbeeld in deze film.
canciser
Heb de film net gezien, ik begreep er echt helemaal niets van. Ik weet niet eens of ik de film begrepen heb of niet, ik ben geneigd een 2 te geven maar ik weet dat deze film dat niet verdient. Kan iemand mij uitleggen waarom deze film zo goed is?
Bottleneck
Klik anders op de meningen-knop dan kun je wat interpretaties lezen, of in het spoilertopic
canciser
Dan kom ik toch uit op 2.5, het verhaal weet mij totaal niet te boeien. Wel is de film geweldig geregisseerd en geacteerd. Visueel is hij ook goed te doen.
roebftb
Pi is toch een getal? Nu kan het ook in eens een film zijn. Ik ben werkelijk in de war.
FlyLo
The Hangover is gebruikelijk een kater. Nu plotseling ook een film. Unieke gebeurtenis hoor.
$pecial
Vraagje; ik wil deze toch maar eens bekijken maar ik kan hem zo nergens vinden
Dvd, bluray, of pindakaas maakt me niet uit!
Maximilian
Vraagje; ik wil deze toch maar eens bekijken maar ik kan hem zo nergens vinden
Dvd, bluray, of pindakaas maakt me niet uit!
Je zou deze kunnen doen.
Bottleneck
Kan daar ook in combinatie met Requiem for a Dream, maar wel regio 1.
AddictedToMovies
Indrukwekkend debuut van Aronofsky. Het is uniek gefilmd met de zwart-wit beelden en de aparte shots, het creeërt een aparte sfeer. Vooral bij de migrainescenes, worden beeld en muziek uitstekend gecombineerd en begon mijn hoofd ook een beetje te bonken. Het acteerwerk is niet heel bijzonder, de leukste rol (maar misschien komt dat ook door het personage) was Mark Margolis als de (oud-)leraar van Max. De film bleef tot het einde boeien (omdat ie zo kort duurde dacht ik dat ie elk moment kon stoppen) maar bleef ik met een beetje apart gevoel achter.
Dat komt doordat ik het verhaal wat moeilijk te volgen vond door de filmstijl en geen tijd had om alles op een rijtje te zetten. Aan het eind had ik het gevoel dat ik het niet echt had begrepen, maar toen ik na afloop even de tijd nam om alles op een rijtje te zetten viel alles toch op z'n plaats. Hoe meer ik erover nadenk hoe interessanter het eigenlijk wordt. De Wall Street-geldwolven, de joodse sekte, en de doordraaiende wetenschapper is erg interessant en vooral het einde is (na mijn eerste - met vraagtekens overlade - reactie toch) erg mooi.
Geweldige filmmaker die Darren Aronofsky, nu heb ik drie van de vier films gezien. Tot nu toe allemaal geweldig - vooral Requiem for a Dream - , The Fountain kan haast niet meer tegenvallen!
Halcyon
A Beautiful Mind voor gevorderden
Na tien jaar eindelijk een keertje herzien. Met veel plezier, want Pi bleek zelfs een pak beter te zijn dan in mijn herinneringen. Wist ik destijds veel dat ik een juweeltje te zien zou krijgen van een debuterend regisseur die inmiddels een gevestigde waarde is.
Op audiovisueel vlak is Pi quasi ongeëvenaard. Opmerkelijk hoe beeld en geluid zo mooi met elkaar versmolten zijn. En niet alleen getuigt die perfecte fusie van inzicht, de afzonderlijke onderdelen geven ook nog eens blijk van goede smaak. De mooie zwart-wit fotografie met felle contrasten, snedige montage en agressieve close-ups zijn een waar festijn voor de ogen. Dit alles wordt mooi aangevuld met een pittige elektronische soundtrack die opzwepende beats afwisselt met abstracte composities. Kortom, een aparte en gedurfde keuze, maar wel de enige juiste.
Wat Pi ver (!) boven de middelmaat doet uitspringen is dat onder dat fraaie kleedje een ijzersterk scenario schuilgaat. Aronofsky neemt de kijker mee in het geniale brein van Max Cohen, die overal wiskundige patronen in ziet tot hij er barstende hoofdpijn van krijgt. Zijn obsessie met getallen, aanvankelijk een gave, blijkt uiteindelijk niet minder dan een vloek. Zijn sociale vaardigheden lijden eronder, hij is afhankelijk van medicatie, zijn appartement is omgebouwd tot een gigantisch mainframe en hij wordt belaagd door geheimzinnige groeperingen die misbruik willen maken van zijn talent. En alsof dat nog niet genoeg is, kreunt hij onder zijn eigen obsessie die steeds groteskere vormen aanneemt. Het duurt dan ook niet lang voor hij er lichamelijk en mentaal aan volledig onderdoor gaat. De laatste scène voor de spiegel is een aangrijpende apotheose hierop.
Aronofsky levert met Pi een van de sterkste karakterstudies af die ik ooit in een film gezien heb. Bovendien getuigt de manier waarop Max' innerlijke chaos door de cinematografie weerspiegeld wordt van puur vakmanschap. Ik neem het woord meesterwerk zelden in de mond, maar voor Pi maak ik graag een uitzondering.
Guines
Aangezien je het een meesterwerk vind kan je het best een cijfer geven, doe eens gek joh
panjoe
Als ik die poster ergens kon krijgen...
Op eBay staat hij hoor, meerdere malen
Captain Pervert
Man ziet wiskundige patronen, man krijgt hoofdpijnaanvallen die op een vrij goede manier gefilmd zijn, man wordt er flauw van, man pakt boormachine, aftiteling.
Briljant? Och. Wat is briljant. De vele closeup-shots, het grainy filter, de zwartwit kleuren en muziekkeuze maken deze film al snel tot eentje is die anders is dan alle andere. Helaas verwarren velen dat met genialiteit. Doe iets anders dan de massa en het krijgt al snel veel lof.
Ondanks dat het "ik kom net van de filmacademie en heb geen budget" gehalte er vanaf druipt, is het een knappe film. Dat de armetierigheid er vanaf straalt hoeft de film niet te hinderen. Dit is bij Pi dan ook niet het geval. Het aardige eraan is, dat je door gebrek aan enig vertrouwd Hollywood-stramien, werkelijk geen idee hebt waar de film naartoe gaat. Dat is wel eens fijn. Het einde is dan een beetje een makkelijk en nogal een domper.
Toch een interessante kijkervaring en een inspiratie voor iedereen die nog een Sony Handycam thuis heeft liggen en een grauw zwartwitfilter in Adobe After Effects. Doe er iets leuks mee en wie weet ben jij de volgende Aronofsky.
AddictedToMovies
Briljant? Och. Wat is briljant.
Ja, zo kan je elke film de grond in boren.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Lost Highway
Thriller / Mystery, 1997

Blue Velvet
Thriller / Mystery, 1986
new york cityhackermathematicianparanoiahelixheadachechaos theorymigraine mathematicskrankzinnigheidgeniuscomputer chip math genius