• 9.376.523 stemmen

Met onder meer: Tom Hanks, Denzel Washington en Roberta Maxwell

Releasedatum: 17 maart 1994

• Viaplay Bekijk via Viaplay

Plot Philadelphia

"No one would take on his case... until one man was willing to take on the system."

Advocaat Andrew Beckett krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij is ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Andy denkt daar anders over: hij denkt dat ze ontdekt hebben dat hij homoseksueel is en aids heeft, en dat dat de reden voor zijn ontslag was. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

Andrew Beckett

Judge Garnett

Jerome Green

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Bravo, één van de weinige films van Hanks waar hij eens daadwerkelijk laat zien wat voor goede en veelzijdige acteur hij eigenlijk is. Moet hem nodig weer eens kijken, trouwens. "The Streets of Philadelphia" is ook een prachtig nummer trouwens (al is het in het repertoire van Springsteen een beetje een vreemde eend in de bijt, vind de rest niet zo bijzonder nl.).

avatar van mandy18

mandy18

Hallo iedereen, ik ben nieuw hier en net voor de 10e keer weer genoten van Philadelphia. Iedereen heeft het wel steeds over het nummer van Bruce Springsteen, maar zou iemand mij kunnen vertellen hoe het laatste nummer het wat je in de film hoort, en de zanger?

avatar van Zero

Zero

mandy18 schreef:

ik meen dat 't neil young is, maar hoe het nummer heet, dat weet ik niet. een google-zoektocht zou wellicht licht brengen in deze zaak.

avatar van boondock

boondock

Ik vond de film een beetje tegenvallen, wist door het pakkende verhaal mij toch niet altijd te boeien..

3,5* voor hanks en washington..

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

mandy18 schreef:

Het nummer heet gewoon Philadelphia en is inderdaad van Neil Young.

wauw, heel mooi en erg ontroerend *****

avatar van braambes

braambes

Ik heb gisteren genoten van Philadelphia, maar ook niet te fanatiek. De film weet de volle twee uur perfect te boeien en wordt geen enkel moment vervelend. Ik vond het echter allemaal nogal

'droogjes'. Veel sfeer zat er niet in, van de regisseur van Silence of the Lambs verwacht je op dat gebied toch iets meer. De acteurs doen allemaal wat ze moeten doen, maar ook niet veel meer, Banderas was ergerlijk. Hanks speelde weliswaar op niveau, maar oscarwaardig? Die andere oscar voor de beste song vind ik al helemaal belachelijk: die song is dik in orde, maar paste toch totaal niet bij wat we te zien kregen. Bij die straatbeelden van Philadelphia had ik toch wat hiphopdeuntjes in gedachten.

Achteraf bekeken was de serene sfeer misschien niet eens zo een slechte keuze gezien het gevoelige onderwerp. Het blijft een heel dappere film 3*

avatar van leverafronny

leverafronny

braambes schreef:

Ik heb gisteren genoten van Philadelphia, maar ook niet te fanatiek.

Ik heb er gistern ook van genoten, maar wel fanatiek...

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

*** 1/2

Tja , gewoon erg mooie film. Hanks in een oscar-verdienende rol in een verhaal waar de vooroordelen rond aids en homoseksualiteit worden aangevochten. Washington is natuurlijk ook goed als de vooraf wat harde homo-hater. Muziek , verhaal , einde ... allemaal gewoonweg erg aangrijpend. Politiek correct ? : who cares , geen bezwaar van mijn kant ...

avatar van boba80

boba80

zeer goede film........mijn absolute favoriet.

Een pakkende film over een onderwerp wat mij erg aanspreekt.

avatar van ikkezelf

ikkezelf

Ralfke schreef:

De enige film waarbij ik heb moeten janken :`(

Kramer vs Kramer niet gezien dan?

avatar van Nieke

Nieke

Aangrijpend en sterk...

Zoiets als Forrest Gump, je mag 'm niet te dikwijls zien, maar telkens je hem weer kijkt wordt je keel zachtjes dicht genepen...

avatar van betekenis

betekenis

zeer goede sterke film.

De openingscene vind ik zo sterk, kijkend in de stad philadelphia met muziek van bruce springsteen op de achtergrond. Dit moment zorgde er voor mij al voor dat ik de rest van de film geboeid zat te kijken.

een 4.5* van mij

avatar van lennox

lennox

tom hanks die in het begin een nee kreeg te horen van washington op de vraag of hij hem wilde verdedigen en dan buitenkomt op de muziek van bruce springsteen... het lijkt wel of hij helemaal alleen op de wereld staat op dat moment... echt om kippevel van te krijgen!

****

avatar van bobby51

bobby51

Zeer goede fillm. Prachtige rol van Tom Hanks.

avatar van CAPIpsv

CAPIpsv

Een sublieme film, met een uitstekende soundtrack, met geweldige acteurs, en een superinhoud.

avatar van Uncle_Junior

Uncle_Junior

Prachtige film, met sterke rollen van Tom Hanks en Denzel Washington.

En iedere, echt iedere keer krijg ik huizenhoog kippenvel als Tom Hanks die opera opzet na dat feest. Die emotie die los komt, fantastisch...

avatar van Anonymous

Anonymous

CAPIpsv schreef:

Eens, met enkele uitmuntende scenes, zoals de scene waarin Tom Hanks geniet van opera muziek. Topper.

avatar van iekje

iekje

Een steengoed verhaal over homo's, homohaters en de AIDS kwestie. Volgens mij heeft deze film baanbrekend gewerkt, in wat AIDS is en hoe daar door de maatschappij op wordt gereageerd.

Een sublieme scène vind ik die in de bibliotheek. Dat Hanks verzocht wordt te vertrekken, Washington zich achter boeken verschuilt en dan tot het besef komt dat iemand met AIDS een gewoon mens is, maar door de maatschappij als 'paria' wordt behandeld.

Een erg emotioneel, ontroerend verhaal. Die inzage geeft in het leven van iemand die AIDS heeft, met alle gevolgen van dien.

Een welverdiende 5

avatar van Kriss

Kriss

Ik vind dit echt een ontroerende film en heb ook dikwijls een brok in mijn keel gehad. Hij verdient een dikke 5

avatar van soom

soom

Denzel Washington als de advocaat die eigenlijk niets van homo's moet weten, maar veranderd, is echt een supergoede karakterrol.

Tom Hanks en Antonio Banderas spelen goed naast tegenover elkaar.

Het einde is echt supermooi.

avatar van Querelle

Querelle

Belachelijk hoge waardering voor deze film. Wat een draak! Godbetert hollywood maakt een film over homoseksualiteit. Geef mij maar prick up your ears, Querelle of als je het over homofobie wil hebben: y-tu-mama-tambien, alleen in de laatste scenes word het belicht, maar tien keer zo veelzeggender dan in dit politiek correcte moralistische geouwehoer!

een 1 voor de prachtige soundtrack sorry, hoger wil ik echt niet gaan

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Querelle schreef:

een 1 voor de prachtige soundtrack sorry, hoger wil ik echt niet gaan

Helemaal mee eens. Net gezien uit verveling. Begon nog enigszins aardig maar verliest zich in teveel gepreek, moralistische monologen, misplaatste oversentimentele muziek, Washington die weer eens de voorbeeldvader speelt. Typisch n film waar het oscarpubliek bij wegsmelt. Als het nr van Springsteen en Young de hoogtepunten zijn zegt dat veel over de film. Demme doet nog n poging naar n interessante scene (operascene) maar de rest is zo standaard hollywood dat het niet meer leuk wordt. Hanks doet het nog wel ok, ok misschien een klein 2e hoogtepunt, maar meer zit hier echt niet in. 1,5*

avatar van Quentin

Quentin

Aardige film. Er wordt niet slecht geacteerd maar het verhaal is veel te oppervlakkig, voorspelbaar en cliché. 3*

avatar van sdp

sdp

Gemengde reacties hier. Ik ben gematigd positief. De voorspelbaarheid viel me reuze mee, en de acteerprestaties waren ronduit geweldig. Daar tegen in: de langdradigheid, die op sommige momenten in deze film dreigt te sluipen. Al met al wel een goede film, *3,5.

avatar van silhoupin

silhoupin

Een zeer sterk drama met prachtrollen van tom hanks en denzel washington. de gevoelens van het personage van hanks worden zeer mooi naar voor gebracht, zeer ontroerend.

er kwamen een paar zeer leuke scenes in zoals hanks die op operamuziek begint te dansen voor denzel washington en de scenes in de rechtzaal..

de film kwam soms ook wat thrillerig over, wanneer mensen in afschuw keken naar het personage van hanks, zeer mooi gedaan ook.

qua dialogen en camerawerk is de film ook wel goed.

een 3,5 sterren voor dit mooie werk.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

silhoupin schreef:

qua dialogen en camerawerk is de film ook wel goed.

een 3,5 sterren voor dit mooie werk.

Ik kan wel hetzelfde gaan typen,maar dat heeft weinig zin...

Wil er alleen nog aan toevoegen dat dat nummer "Streets of Philadelphia" echt geweldig is!

Voor de rest ga ik helemaal met je mee,silhoupin!

avatar van JJ_D

JJ_D

Anonymous schreef:
Met enkele uitmuntende scenes, zoals de scene waarin Tom Hanks geniet van opera muziek.

Op zo'n momenten raakt de regisseur de draad een beetje kwijt, vind ik. Plots badend in het rode licht, gepassioneerd vertellend over Maria Callas, voor mij had het echt niet gemoeten... De scènes in de rechtbank zijn echter wel groots, Denzel Washington doet Hanks alle eer aan en het duo acteert overweldigend goed. Hoe Joe in de knoop licht met zichzelf wordt voortreffelijk geschetst en vooral Hanks laat zich van zijn beste kant zien, wat deze verfilming toch een tikkeltje speciaal maakt (Hoe Hanks tegen Banderas bv. zegt: I'm ready to die (ok, niet in die bewoording) is emotioneel recht in de roos.)
De openingstune van Springsteen kleurt het mooie Philadelphia, dat voortreffelijk vereeuwigt wordt in de bijna transcendente openingsscène (, wat overgens nog beter gedaan wordt in Finding Forester). Waarom men het zo nodig achtte om op het einde toch nog een herdenkingsplechtigheid te tonen (met de heilige Young, die niet al teveel eer aangedaan wordt), en tot overmaat van ramp nog beelden uit de kindertijd ook is mij een groot vraagteken. Eén van de vele boodschappen (homo's zijn ook gewone mensen), dat hadden we zo ook wel begrepen.
Toch een heerlijk rechtbankdrama met stoere advocaten, gekleurd met een boeiende problematiek (aids) en heel wat emotie. Een geslaagde film.

avatar van cinefil18

cinefil18

Deze film heb ik gekozen als beste film van 1993 omdat het gewoon een fantastisch mooie film is.

Het verhaal gaat als volgt: Andrew Beckett is een homofobe advocaat die ontslagen wordt omdat hij (zo denkt hij toch) AIDS heeft. Hij is hiervan overtuigd en daarom loopt hij alle advocaten van Philly af om z'n ex-bazen aan te klagen. Geen van dezen wil dit doen, tot hij bij advocaat Joe Miller binnenstapt. Hij is eerst ook niet van plan om Andy's zaak op zich te nemen, maar uiteindelijk besluit hij het toch maar te doen. Deze rechtszaak en de laatste fase van Andy's leven leveren dan een prachtfilm op.

Blijkbaar had Jonathan Demme een neus voor goede scripts gedurende '91-'93, want na The Silence Of The Lambs was dit z'n tweede hit. Hij heeft er zelfs nog eens twee oscars aan overgehouden. Eén voor Tom Hanks' vertolking en één voor Bruce Springsteen's soundtrack, en deze waren allesehalve onverdiend.

De film mag dan wel 2 uren duren, maar verveelt geen seconde, misschien behalve de scène waarin Andy in een rood schijnsel danst, die vond ik érover, en dan zap ik soms wel even weg. Maar op deze ene scène na een fantastische film.

De film schetst ook de afstand en de haat die de mensen, ook nu nog, hebben tegenover homo's. Ook de personages die de 'slechteriken' spelen, doen dit. En toch kan je als kijker niet meteen zeggen van; "Geef Andy z'n geld, eikels!", want er wordt niet echt haat tegenover hen opgebouwd. Dit is écht geen film voor op-ontploffingen-en-naakte-vrouwen-kickende puistenpubers, maar wel voor die mensen die een sterke, geen schoten-en-lijken bevattende film wel kunnen waarderen. Conclusie: Fantastische acteerprestaties, sublieme muziek, gewoon: zeker bekijken! Topper van formaat!

****1/2

avatar van Thomas83

Thomas83

JJ_D schreef:

Een aantal jaar geleden heb ik deze film voor het eerst gezien, en ik had gehoord dat het zo'n zielige film was.
Toen ik de film keek vond ik het weliswaar een goede en zielige film, maar niet echt onzettend zielig. Ik had iets van 'is dit het nou?'
Maar toen kwam die scene waarin Tom Hanks in zijn eentje naar operamuziek zit te luisteren, en die scene vond ik geweldig. Die scene was echt de omslag voor mij. Niet dat ik het daardoor gelijk de zieligste film ooit vond, maar ik vond die scene erg ontroerend. Het personage van Hanks vertaalt op zo'n mooie manier wat er in die opera wordt gezongen. Een zeer knappe acteerprestatie in mijn ogen.
Ook die scene dat Hanks aan Banderas duidelijk maakt is inderdaad subliem. Zo'n gevoelige en dramatische scene, maar ook echt op een oprechte manier, en niet op de aangedikte Hollywood-wijze.

Ik vind Philadelphia een erg goede film met zeer goed
acteerwerk en een uitstekende soundtrack, maar de film is toch vooral bijzonder omdat dit (voor zover ik weet) de eerste grote film in Hollywood was die echt over AIDS en homoseksualiteit ging.