• 9.379.105 stemmen

Geregisseerd door: Duncan Jones

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan en Vera Farmiga

Releasedatum: 9 juni 2011

Plot Source Code

"Make every second count."

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt met een schok wakker in een trein op weg naar Chicago. Hoewel de passagiers hem lijken te kennen heeft hij geen idee waar - of wie - hij is. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Afghanistan. Nu zit hij in het lichaam van iemand anders, maar voor hij iets kan doen vernietigt een bomexplosie het complete treinstel en alle passagiers...

Colter Stevens

George Troxel

Gold Watch Executive

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Met plezier bekeken, maar ik had er op basis van (de kwaliteit van) Moon toch meer van verwacht. Allemaal wel boeiend, maar steeds maar weer opnieuw die trein in, dat wordt toch wel een beetje saai.

avatar van El ralpho

El ralpho

Back to the future 2.0

Het blijft een leuk concept om mee te spelen; het principe van het tijdreizen. Zo ook in Source code waarbij dankbaar gebruik gemaakt wordt van dit bekende trucje. Maar toch is het ook weer net even anders.

Het principe van de film werkt als volgt. Nadat iemand overleden is, zijn de hersengolven nog acht minuten lang beschikbaar. Door iemands hersenen hier aan te koppelen kan deze tijd opnieuw doorlopen worden. Het is de taak van Colter Stevens om een bomexplosie in een hogesnelheidstrein te voorkomen waardoor alle passagiers in het treinstel anders om het leven zullen komen. Dit levert een vlotte intelligente Actie-thriller op die helaas met een sof eindigt. Het had wat mij betreft beter kunnen eindigen met Colter die vastvriest op het moment dat hij Christina zoent in plaats van het te overdreven ''we leven nog lang en gelukkig in een alternatieve realiteit'' einde wat de film nu heeft.

Op dit minpunt na genereert de prent echter voldoende spanning om je te vermaken. Ook al blijft de theorie achter de Source Code enigszins wazig, leuk neergezet is het allemaal wel.

avatar van Rodger

Rodger

verrassend goede film, had ik zelf niet verwacht.. maar prima..

Goed bedacht, en goed om te kijken.

3.5***

avatar van Zenozel

Zenozel

Een van die films die bij de 2e keer bekijken beter blijkt dan bij de eerste keer. En hij was de eerste keer al top. Als deze film straks op tv komt kijk je, en wanneer ze hem 2 maand later op de andere zender weer uitzenden moet je beslist weer kijken. Echt leuk wordt het pas als er dan iemand kijkt die hem pas voor het eerst ziet. Ja, dit is een van dat soort films. Het soort film waarvan men zeggen kan : the best is yet to come.

avatar van Justinw

Justinw

Degelijk. Zeker een regisseur om in de gaten te houden na Moon en deze rit.

avatar van Raeboo

Raeboo

Leuke zwarte film met een verfrissende kijk op het reizen in tijd en alle mogelijkheden en onmogelijkheden die dit met zich meebrengt.

Deed mij vaag denken aan ground hog day.

avatar van nadrin

nadrin

goed verhaal en betere SF.

Bleef heel goed boeien tot een 15 min voor het einde.

Dan werd het voor mij te geromantiseerd.

In feite was voor mij de film reeds gedaan, toen het beeld [/quote]stil stond[quote]

Maar dat vonden de makers schijnbaar te kort.

Ook een punt af voor de flauwe en niet passende soundtrack.

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

The Source Code is een verrassend leuke film. Kenmerkend aan deze film is de fijne manier van vertellen en de erg goede uitwerking daarvan. De film is voorbij voordat je er erg in hebt en dat is jammer omdat er voldoende viel te genieten tijdens de film. Dat is tevens een pluspunt want de film verveelt geen seconde. Ik zat op het puntje van mijn stoel omdat ik ook wilde weten hoe de vork in de spreekwoordelijke steel zat. Vier verdiende sterren voor The Source Code!

avatar van gi30171

gi30171

Groundhog day maar met actie. Behalve het idd melige einde een zalige film om te zien

avatar van Metalfist

Metalfist

This is not time travel. This is time re-assignment

Gisteren na Iron Man 2 had ik nog wel zin in een actievolle film. Vermits ik altijd wel te vinden ben voor tijdreis/parallelle universum films wou ik Source Code wel eens een kans geven. Op het eerste zicht zei de film me niet al te veel maar de lovende woorden van Michel Follet in Cinema op ATV wekten mijn interesse. En die interesse is terecht al blijft het geheel net niet pakkend genoeg.

Waarom is het niet pakkend genoeg? Omdat het me eigenlijk meestal snel begint tegen te steken wanneer een film zich continu op dezelfde plaats afspeelt en dezelfde gebeurtenissen heeft. Ik irriteerde me er al aan in Deja Vu en in Vantage Point en dat verschilt hier dus niet. Gelukkig weet Jones er nog een ietwat interessante draai aan te geven door de verschillende segmenten toch anders in beeld te brengen maar over het algemeen leek dit af te stevenen op een nipte voldoende doordat heel het wie-heeft-de-bom-geplaatst idee niet tot zijn volledige recht komt. Echter, dat was zo totdat het einde wat in zicht begon te komen. Hoewel het een vrij standaard keuze is, kon ik de insteek van Stevens wiens lichaam compleet verwoest is best wel waarderen. Wat daarna volgt is een redelijk cliché einde waar Stevens zijn vader opbelt (de stem van Scott Bakula!) maar dat blijkbaar wel de juiste snaar weet te raken, althans toch bij mij. De relatie tussen Stevens en Christina wordt netjes afgerond en de film had perfect kunnen eindigen met de langverwachte kus tussen de twee. Jammer genoeg moet er daarna toch nog voor een happy end worden gegaan waarin opeens parallelle universums ontstaan om onze held toch maar te laten leven. Bullshit natuurlijk want Stevens belt op een bepaald moment naar Rutledge maar dat komt nooit aan en het berichtje naar Goodwin geraakt er dan wel ineens door? Hiermee daalt Jones dan toch weer in mijn achting.

Jake Gyllenhaal doet het wel weer goed in dit soort films. ik ben denk ik één van de weinigen die zijn rol in Prince of Persia wel goed vond maar voor mij zal hij toch altijd ten boek staan als de ietwat vreemde Donnie Darko. In ieder geval, hij weet zijn rol degelijk te brengen. Ook Michelle Monaghan, die duikt de laatste jaren ook meer en meer op in blockbusters, weet een mooie chemie teweeg te brengen met Gyllenhaal. Voornamelijk naar het einde toe weet ze te overtuigen. Voor de rest kent Source Code nog een aantal vermakelijke bijrollen in de vorm van Vera Farmiga als Goodwin en Jeffrey Wright als Rutledge en weet het op gebied van actie ook nog te overtuigen.

Valt op zich niet zo bijzonders veel over te zeggen. Source Code is een vermakelijke film geworden die dankzij degelijke effects en een sterke cast naar een hoger niveau wordt getild. Het verhaal heeft een aantal hiaten maar voor een avondje vermaak zit je hier wel goed mee, al had ik er wel net iets meer van verwacht.

avatar van IbrahimVision

IbrahimVision

Weer zo'n inspiratieloos filmpje.

avatar van senseoaddict

senseoaddict

Top film! N.a.v. voorgaande film Moon van dezelfde regisseur ben ik deze gaan kijken. Wederom erg genoten van een film! Benieuwd naar toekomstige films van deze regisseur. 4*

avatar van Lobster

Lobster

klasse film, keek lekker weg

avatar van Nickske1912

Nickske1912

Verhalen over parallelle werelden en/of time travel doen het altijd goed bij mij. Dat maakt dit een gave film!

4* zeker waard

avatar van filmofiel

filmofiel

IbrahimVision schreef:

Weer zo'n inspiratieloos filmpje.

Geheel met u eens, ik heb ze beter gezien. Na een kleine 20 minuten heb ik deze van ellende afgezet. Kon mij totaal niet boeien, wat een baggerzooi. Kan er nog niet eens een 0,5 punt voor geven.

avatar van Olivia

Olivia

Ook weer een aardige actiefilm en een concept wat interessant uitgewerkt is.

Het hield mij wél aan het kijken!

avatar van cor1946

cor1946

Uitgekeken maar het koste wel moeite. Ben niet zo fan van Cyllenhaal.

avatar van Loki87

Loki87

Niet echt bijzonder. Concept is aardig, acteurs doen het redelijk, het einde vind ik niet veel aan.

avatar van Oliebol

Oliebol

Sterk verhaal, en goed geacteerd.

Heb me zeer vermaakt met deze film, en was geen seconde verveeld.

Intelligent geschreven en was zeer onder de indruk van Jake Gyllenhaal.

Dikke 4* verdient.

avatar van chandor013

chandor013

concept was inderdaad goed maar had via de verhaallijn wel iets meer verwacht ze hadden meer kunnen doen met dit gegeven.

avatar van RealLife

RealLife

Metalfist schreef:

Dat is omdat hij er de vorige keren niet in slaagde het verleden aanzienlijk te veranderen. De trein wordt nog steeds opgeblazen en sean gaat dood.

De laatste keer kan hij dat voorkomen door de bom onschadelijk te maken. Daardoor moet de hele geschiedenis opnieuw geschreven worden en komt dat bericht dus wel door. Dat bedoelt hij op het einde ook met de opmerking dat ze met de source code zoveel meer kunnen: niet alleen kunnen ze terug in het verleden dingen bekijken, ze kunnen ook de toekomst herschrijven door in het verleden grote veranderingen te doen.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het een goeie film. Het concept (o.a. in Groundhoug Day) is dus al eerder gedaan, maar hier werkt het ook wel. Het was wel een mysterieuze film die langzaam maar zeker z'n geheimen prijs geeft. Het verhaal boeide me van begin tot einde en ook de cast deed het goed.

'k heb het me niet beklaagd.

avatar van Redlop

Redlop

Net als Moon speelt het zich allemaal in een beperkte ruimte af en toch blijft het tot de laatste seconde boeiend. Een reden daarvoor is dat beide films van het principe uitgaan dat je als kijker net zo onwetend bent als de hoofdpersoon.
Het is ook een verkapte oorlogsfilms en daarom deed het mij nog het meest denken aan Jacob's Ladder.

Voorlopig 3,5*

avatar van ambrosini

ambrosini

Leuke film,

Acteurs: Goed

Scenario: Goed

Special effects: Goed

Aanrader voor als je een filmavond wil organiseren..

avatar van 3951

RealLife schreef:

Er word niet gereisd door de tijd in deze film, het gaan meer om parallelle universums. Het einde is dat Jake Gyllenhaal op 1 of andere manier in een parallel universumis is blijven hangen waar de bommen niet zijn afgegaan en in dat universum komt het mailtje van hem wel aan bij Goodwin,
Dit is ook echt een theorie van Quantum Mechanica, ben alleen de naam kwijt. Deze theorie houd in dat bij iedere keuze die er word gemaakt er 2 (of meerdere) versies zijn, en dat die onafhankelijk van elkaar zich afspelen in verschillende universa.

avatar van Pim1993

Pim1993

Prachtige film, einde wat zwakjes maar ook ophelderend.

4,5

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Redelijke film, goed geacteerd maar het verhaal sprak me minder aan.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Samenraapsel van heel veel elementen uit andere films maar met uiteindelijk toch een eigen identiteit. Wat lijkt te beginnen als een mysterieuze 'who done it' achtige film vormt zich gaande weg meer richting het emotionele vlak. Voor m'n gevoel blijf je toch nog met wat losse eindjes over maar dat is nou net leuk van dit soort films. Eindigt gelukkig tijdig want nog meer '8 minutes' zou waarschijnlijk vervelen en onnodige chaos opleveren.

avatar van CreativeStar

CreativeStar

Bizarre film qua verhaal. Je moet er ff inkomen.

Goed acteerwerk van Gyllenhaal ..

Leuk om een keer te kijken, meer niet ... 3 sterren ..

avatar van Fryce

Fryce

Lekker snel, mooi gemaakt, prima spel. Voldoende ingredienten voor een goed avondje vermaak.