Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Benicio
Tan Suit
Cook
Boneka
Ik kan me voorstellen dat sommigen hier deze film niks vinden. Het is bepaald geen typische get away car film terwijl ik dit wel verwachtte. De film begint sterk en daarna moeten we even wachten tot minuut 51 voordat de DRIVE er echt in zit. Bij tijd en wijle best wel hard. De liftscene vond ik wat overdone. De film moet het niet echt hebben van super plot of dialoog, maar met de muziek en vormgeving zit ie op goud, vandaar dat ik deze film toch nog een vier heb kunnen geven. De film leent voor een koptelefoon. Ik vond het geheel prachtig weergegeven. Ook de luchtshots in het donker gaven mij een wow gevoel. Tja het eind had van mij ook wat beter gemogen. Het laat de kijker in ongewis, maar ach na zoveel mooie shots is daarmee te leven
Beun de Haas BV
De film in één woord? Stijlvol.
Drive begint met een van de sterkste openingsscènes die ik in tijden heb gezien. Maar ook daarna weet de film van minuut tot minuut te boeien. Een film die niet zozeer uitblinkt in dialoog, maar wel in sfeer. Sterk acteerwerk, aangrijpende melodramatische shots en een kickass soundtrack zorgen voor een vleugje romantiek gedoseerd met het nodige geweld. Kijktip: geef de volumeknop een flinke slinger.
4,5 *
stipstap
Herziening. Hier even mijn mening omdat sommige mensen hem nog niet helemaal snappen. Toen ik Drive voor de eerste keer zag, vond ik de film zwaar tegenvallen. Omdat zoveel mensen zeiden dat dit een geweldige film was heb ik besloten de film een tweede kans te geven. Deze kijkbeurt is enorm meegevallen en eerlijk gezegd vind ik de film nou stukken beter is. Eerst gaf ik kritiek op de karakterisering maar het valt me nu pas op dat het mysterieuze en onbekende van de Driver juist het sterke aspect van de film is. Ook op audiovisueel aspect is deze film prachtig, maar dat heb ik al eerder bekent. Veel van de nachtbeelden hebben wat weg van Michael Mann's Heat en dat vind ik ook een erg goede film. Beste film van 2011? Nee, dat denk ik niet. Maar potentieel voor die titel is deze film zeker.
Groot gelijk, het mysterieuze en onbekende van de driver helpt juist om de spanning erin te houden. Drive is geen alledaagse film, maar apart in zijn soort...
Ya' Qub
Ik hou van dit genre, dus wat mij betreft een goede film.
Zeer de moeite waard om gezien te hebben.
Om dit dé film van 2011 te noemen is het net als altijd, in the eye of the beholder !
Phantasm
Het viel mij over het algemeen wat tegen, had er toch wel iets meer van verwacht, ondanks de hoge noteringen hier, ieder zijn smaak zullen we maar zeggen.
NYSe
Voor iemand die Speed op nr. 1 heeft staan kan ik me voorstellen dat een film getiteld Drive toch wat tegen kan vallen, ja.
Naomi Watts
Is natuurlijk gewoon een woordspeling. Meer niet. NYse maakt niet voor niets gebruik van de cursieve optie.
jacobine_rodijk
Omdat 't in cursief staat? Kan natuurlijk beide kanten op.
NYSe
Ik bedoelde het inderdaad meer als woordspeling, maar ik snap dat het misschien wat laatdunkend overkwam. Excuses.
SENGOK
Schande dat Drive geen enkel Oscar won. Er was toch geen betere film in 2011?
Overbodige info verwijderd door moderator
Naomi Watts
Nou, niet echt oscar materiaal en een oscar is allang geen universele graadmeter meer voor exceptionele kwaliteit.
NYSe
Schande dat Drive geen enkel Oscar won. Er was toch geen betere film in 2011?
Ben het met Watts eens, en hoewel Drive toch zeker wel één van de betere films van 2011 was, moeten we niet vergeten dat in dat jaar ook Shame en The Tree of Life uitkwamen, twee films die ik van toch wel iets hogere kwaliteit acht dan Drive.
mjk87 (moderator films)
...moeten we niet vergeten dat in dat jaar ook Shame en The Tree of Life uitkwamen, twee films die ik van toch wel iets hogere kwaliteit acht dan Drive.
En die ook geen Oscar hebben gewonnen.
slowdrive
Deze film was gewoon geniaal, het geluid, de soundtrack. Een aparte film, terwijl de meeste films altijd of meestal toch op hetzelfde neerkomt en veel gelijkenissen hebben, per genre dan. Maar deze film is anders. Een film met haat en liefde !
kuiponok
Geniale, niet-standaard film en persoonlijk vond ik (gelukkig) het dramagehalte wel enigszins meevallen, waarvoor ik een beetje vreesde.
Scores op IMDB en Moviemeter zeggen me normaal gesproken niks/weinig, maar in dit geval begrijp ik deze hoge scores wel, vandaar ook mijn 4,5 *
clockwork72
Echt zo zonde van het lage gemiddelde bij deze film... Dit zie je ookal bij Shame en The Tree of Life en dat waren samen met Drive toch de beste films uit 2011, iets beters is er amper uitgekomen vorig jaar.
Naomi Watts
Zie niet in wat er jammer is aan het gemiddelde, daar wordt de film echt niet slechter van.
Sergio Leone
Weggeblazen. Bis.
Een dik jaar na de eerste kijkbeurt (toen in de cinema, nu op een meer bescheiden scherm) is Drive me zo mogelijk nog beter bevallen. Een jaar geleden vond ik enkele zaken beduidend beter dan andere dingen, maar dat is nu niet meer het geval. Er zijn mij nu meer details e.d. opgevallen waardoor de waslijst aan positieve elementen breder en het geheel krachtiger is geworden.
Wat ik (en ik ben ongetwijfeld niet alleen) bij een eerste kijkbeurt altijd wel heb is dat mijn kijk relatief beperkt blijft. Soms blijf ik dan stilstaan bij een sterke scène of ben ik te veel bezig met een plot(element) dat uiteindelijk niet geweldig veel voorstelt. Tweede kijkbeurten kunnen meer inzicht bieden. Tenminste als het gaat om toppers.
Meegaan met de engelentheorie doe ik niet, maar de man-zonder-naam blijkt niettemin interessanter dan in mijn herinnering. Ik zie hem als een mentaal onstabiele antiheld wiens geluk hem niet gegund is. Het is duidelijk dat Benicio en Irene het goede in hem naar boven halen, maar dat zijn balans erg fragiel is. Stoorzenders doen de stoppen bij hem doorslaan en laten hem dingen doen waarvan hij weet dat ze een gelukkige toekomst in de weg staan. Eigenlijk is het best triestig - iets waar ik deze keer meer in meeging dan tijdens de eerste kijkbeurt.
Het misdaadplotje is niet meer of minder dan een kapstok om het verhaal van de protagonist te vertellen en in die specifieke functie blijkt het een afdoend fundament te zijn.
Waar ik de vorige keer nog een klein beetje moeite had met Ryan Gosling heb ik dat nu niet meer. Het is en blijft evenwel duidelijk dat stoere praat hem niet geweldig afgaat en dat hij meer indruk maakt met zijn non-verbale acteren. Ik heb vooral genoten van de momenten waarop The Driver beseft wat hij moet doen en/of gedaan heeft: Gosling's mimiek is dan om duimen en vingers van af te likken.
Ook van Carey Mulligan heb ik wederom genoten en Bryan Cranston zet eveneens een sterke rol neer. Albert Brooks en Ron Perlman kunnen mij dan weer minder bekoren, maar dat ligt grotendeels aan hun kartonnen personages.
Dé ster blijft ongetwijfeld Nicolas Winding Refn. Van begin tot eind blijft hij consequent in zijn stijl. LA by night is mooi, maar wat ik écht de moeite vind zijn de "kleinere" shots. Shots in de auto, in het appartement of in het motel (het bebloede gezicht van The Driver!); maar ook actiesequences zijn geweldig gefilmd en perfect belicht. Technisch gezien is Drive een aaneenschakeling van shots om in te kaderen.
En natuurlijk ook de muziek staat als een huis. Op één song na lijkt de componist de muziek gemaakt te hebben tijdens het zien van de beelden. Fantastisch. Het is zelfs zo ver gekomen dat ik zo'n Nightcall opzet als ik nachtelijke autoritten maak. Een tandenstoker en een schorpioenenvestje zijn vooralsnog uitgebleven. Maar wie weet...
4,5
Mars4i
Na het lezen van alle comments hier, had ik heel wat verwacht van deze film, maar hij is me behoorlijk tegen gevallen. Deels door de manier van filmen (traag, met veel slow motions) en deels door het scenario, dat vrij matig was (o.a. het matige, gemakkelijke einde). Het vreemde/diepzinige karakter van de driver maakt dat maar deels goed. Er wordt wel goed geacteerd en de film is mooi gemaakt. Daarom toch nog 3 sterren.
Naomi Watts
Refn maakt inderdaad eer effectief gebruik van slow-motion, al worden we het over dat effectief zijn niet eens denk ik
Mars4i
Slow-Motions? Waar dan?
Misschien moet ik het geen slow motion noemen. Maar er zijn veel stukken die met halve snelheid afgespeeld worden.
NYSe
Inderdaad gewoon slow motion hoor: de zoenscène in de lift, enkele auto-ongelukken, de ontploffing van het hoofd van Blanche, de benadering van Nino's restaurant door de Driver... en wellicht nog wel wat meer.
Karl van H.
Ik vind het einde trouwens helemaal niet gemakkelijk. Wel heel erg ingehouden en totaal het tegenovergestelde van wat je zou verwachten van een film die Drive heet (namelijk een lange autoachtervolging, veel schietwerk, melige dialogen, etc.). Gewoon een einde met dezelfde klasse als de rest van de film.
Daarbij is het eind op meerdere wijze uitlegbaar.
orbit
- 12092 berichten
Mooie en sfeervolle film in de stijl van 80's Mann! Sowieso een film die door hem gemaakt had kunnen zijn en dan niet zijn minste ook! Een film die ook weer eens de tijd neemt om een en ander tot je te laten doordringen en tot berusting. Want het einde is uiteindelijk wel heftig en traditioneel niet geheel happy te noemen. Verder lijkt deze film me erg geïnspireerd op The Driver uit 78 met Gosling die toch erg veel wegheeft van Ryan O'Neal ook. Maar verdienstelijke hommage dan.
mesa57
Het zal wel aan ons liggen, maar mijn echtgenote in ik vonden deze film niet zo bijzonder. Traag in de opbouw, weinig aktie, teveel geneuzel over relaties. En een weinig inspirerend einde. Visueel zat de film wel goed in elkaar en de soundtrack was ook niet slecht. Maar de plot kon wat ons befreft zo de vuilnisbak in.

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer