Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Benicio
Tan Suit
Cook
hedrick
Wat een vreselijke rukfilm is dit !! Vind Ryan Gosling over het algemeen een uitstekende acteur, maar wat hij hier presteert is niet best. Met een stoicijnse uitdrukkingsloos gezicht acteerde hij de hele film door en het zal toch wel de bedoeling zijn geweest van de regisseur om de kijker iets mee te geven van de opbloeiende romance tussen Mulligan en Gosling, maar het bleef maar zielloos. En ook nog eens ontzettend traag en die muziek. Troep !!
Zielloos? De vraag dient zich dan aan of engelen wel een ziel hebben...
Bescherm engel. Het lijkt mij dat de hij zijn ziel in ieder geval tijdelijk kwijt is en m met deze 'opdracht' moet terug verdienen. Vandaar ook dat de liefde nooit wat kan worden.
hedrick
Ja, zo ken ik er nog een paar !! Je moet wel gevoel kunnen leggen in een karakter en dit over
kunnen brengen en dat deed Ryan Gosling in deze film niet. In The Notebook deed hij dit wel zeer goed.
Valii
Je moet wel gevoel kunnen leggen in een karakter en dit over
kunnen brengen en dat deed Ryan Gosling in deze film niet.
Dit moet haast wel provocatief bedoeld zijn. Iedereen met twee goed gepositioneerde ogen moet kunnen herkennen dat Gosling hier duurzame kwaliteit neerzet.
hedrick
Je kan het zo provocatief vinden, zoveel je wilt, het blijft ruk
hedrick
Overigens zag ik aan je ratings dat je meer gaat voor de wat merkwaardige films, zoals Mulholland Drive van David Lynch. Dat verklaart je hoge rating voor Drive, want toen ik naar Drive keek moest ik wat cinema beleving betreft wel aan Mulholland Drive denken.Je bent dan zeker niet zo een fan van de Hollywood Blockbusters, zoals The Avengers?
Ach, dat jij er niet mee kunt connecten maakt het niet meteen ruk. Waarschijnlijk iets te subtiel voor je smaak. Stiltes zeggen soms zo veel meer dan woorden.... Vind dat Gosling hier een enorm boeiend en mysterieus personage neerzet.
AnthonyG.
Reinbo man, hoeveel heb jij nu eigenlijk al afgezeverd over deze film?
Valii
Ik houd inderdaad van de iets subtielere cinema, maar ben daarin volgens mij nog steeds redelijk mainstream. Dat over smaak verder weinig te twisten valt, moet ik je nageven. Aangezien je de moeite hebt genomen om mijn profiel te verkennen, ben je er waarschijnlijk ook wel achter gekomen dat ik The Avengers (1.5*) niet alles vond. Verschil tussen jou en mij ligt er misschien in dat ik niet abrupt naar de laagst mogelijke score grijp als iets niet helemaal in mijn straatje ligt. Uiteindelijk vind ik het vooral voor jou zelf jammer dat je niet van Drive hebt kunnen genieten, film ervaringen als deze -zij het niet perfect- komen wat mij betreft slechts sporadisch.
Multivitamine
Eigenlijk zou die 1* hoger mogen scoren, maar een open einde en als ik ergens een hekel aan heb..
Geinig, ik vind het open einde (en zo open is het imo ook weer niet) juist erg sterk in dit geval. En zolang het geen goedkope truuk is om een sequel te kunnen maken ben ik meestal wel fan. Beste einde ooit is dat van The Thing.
getthecool
Superfilm. Vanaf het begin zit je er middenin, geen enkele scene is pure opvulling en naar mate de film vordert word je steeds weer iets meer in het verhaal meegezogen. Prachtig geschoten en voelbare spanning bij langdurige stiltes. De soundtrack sluit perfect aan de bij de beelden.
Misschien kan mijn score nog een half punt omhoog.
Beste film 2011
- kring van Nederlandse filmjournalisten
Al maanden wordt mij gevraagd om de film Drive te bekijken. Ik had hier zeer gemengde gevoelens over: is dit een goede film? Toen de film uitkwam heb ik hem ontweken omdat de promotie mij niet veel deed. Uiteindelijk toen de film de 'beste film van 2011' werd genoemd vanwege de lovende kritieken heb ik besloten de film alsnog maar te kijken. Is de film de anticipatie waard? Nee, niet helemaal.
Het hele hoofdpersonage al: de Driver. Gespeeld door Ryan Gosling. Het is natuurlijk zeker een opvallende verschijning. Die emotieloze blik, dat stoere jasje met die schorpioen en zijn heel erg rustige uitstraling. Hij moet overkomen als een echte 'bad-ass' maar persoonlijk vond ik het eigenlijk maar een heel erg saai karakter. Ook heb ik de persoonlijkheid van zijn karakter al heel wat vaker gezien. Je kan hem enigszins vergelijken met de stille persoonlijkheid van Charles Bronson, maar dat valt absoluut niet ten goede. Overigens wordt die overdreven coole uitstraling van stille personages onderhand ook wel erg cliché.
Ook de love-interest deed me vrij weinig. Het lieve meisje dat veel geeft om de kille en mysterieuze hoofdrolspeler, die eigenlijk helemaal niet zo sociaal overkomt maar eigenlijk een zeer goed en behulpzaam persoon is. Kom op zeg! Maar dat is niet het ergste hoor: de meest verschrikkelijkste rol komt van Ron Perlman die alles behalve geloofwaardig overkomt als een Italiaanse gangster. Gelukkig zit er nog wel een sterke bijrol in van Albert Brooks.
Op audiovisueel aspect heeft Drive zijn sterke aspecten. Maar dat valt ook best wel te verwachten met regisseur Nicolas Winding Refn. De soundtrack van de film is sterk en draagt ook bij aan een beetje het 80s karakter van de film die opvallend veel aanwezig is. Bijv. de mooie shots van de stad in de nacht en die zijn dan ook behoorlijk ingenieus. Hiervoor moet ik Drive lof geven: het is een van de weinige films die daadwerkelijk de 80s sfeer weet terug te brengen in een moderne film.
De karakterisering in deze film is nul! De Driver (gespeeld door Ryan Gosling) is een stille, mysterieuze jongen die criminele klusjes doet in de nacht en overdag een Hollywood-stuntman. Het is iemand met een aparte uitstraling. Hij is verliefd op zijn buurvrouw, wiens echtgenoot in de gevangenis zit. Deze hebben ook nog een zoontje genaamd Benicio. Hiermee ontwikkelt hij een band. Hiermee wordt duidelijk dat deze mysterieuze en stille jongen eigenlijk een zeer behulpzame en vriendelijke persoon is. Echter wanneer de vader van Benicio wordt vermoord, wordt er vrijwel geen greintje karakterontwikkeling gegeven over hoe de Driver langzaam veranderd in een moordzuchtige psychopaat. Maar nee, het enige wat we krijgen is de Driver die woedend is en iedereen die zijn geliefden aanraakt vermoord met als hoogtepunt wanneer hij iemand z'n hoofd kapot trapt in een lift, waar zijn buurvrouw zelfs nog bij is!!
De grote anticipatie van Drive is mij helaas voorbij gegaan en voor mij is het een teleurstelling. Van een regisseur alla Refn had ik toch wel wat meer verwacht.
Fortune
Jij houdt je nog serieus bezig met wat filmcritici de beste film vinden?
Deze keer moet ik ze toch gewoon gelijk geven
Denk dat jij de film niet goed vind omdat Driver een gigantisch raadsel is en blijft na afloop van die film. De karakterisering zit er expres niet in uiteraard om Driver zo extra mysterie te geven.
Wie is Driver? Niemand weet het maar dat maakt de film juist zo sterk of het nou een superheld of een engel is Refn maakt van Driver een van de sterkste enigma's in film.
congo
Jij houdt je nog serieus bezig met wat filmcritici de beste film vinden?
Deze keer moet ik ze toch gewoon gelijk geven
Smaken verschillen.
Ik vind dat Drive gewoon op de meeste aspecten een erg saaie uitstraling heeft, dat anderen dit kunnen waarderen vind ik prima. Ik vind het persoonlijk oersaai, en zoals ik al zei: van die mysterieuze personages wordt de laatste tijd ook wel eentonig.
Op audiovisueel aspect is Drive echter wel erg sterk en dat zal ik eerder toegeven die 80s soundtrack is ook erg subliem. Maar helaas maakte dat weinig verschil van wat ik echter van de film vond. Maar inderdaad, op audiovisueel aspect is deze film zeer potentieel.
By the way: wat critici vinden van een film maakt mij eigenlijk nooit wat uit, maar toch moest ik die titel 'beste film 2011' er even bijzetten.
Montorsi
Ron Perlman als Italiaanse gangster? Hij runt dan wel een pizzeria, maar is duidelijk geen Italiaan, wordt zelfs nog regelmatig aan zijn afkomst gerefereerd.
Wat een uiterste beperkte weergave van het script zeg. De Driver slaat met name 'door' omdat Benicio en Irene bedreigd worden in de situatie. Die scene in die lift is toch niet zo vreemd, wanneer blijkt dat Irene en Benicio ook thuis opgezocht worden, de Driver moet snel handelen, of had hij beter eerst Irene rustig weggebracht? Belangrijkste element van de film is dat de Driver's belangrijkste (en vrijwel enige) motivatie is het beschermen van Irene en Benicio, als een beschermengel.
congo
Als Drive echt als een soort hedendaagse visie moet zijn van een echte superheld dan vind ik dat wel heel erg flauw gezocht hoor. Nou probeer ik niet te zeggen dat Drive een afschuwelijke film is, maar toch vind ik het allemaal wel erg saai qua karakters.
Ik blijf er echter bij dat Drive een potentiële film is op audiovisueel aspect.
NYSe
Ik kan je heel erg aanraden de film een tweede keer te kijken. Ik was de eerste keer ook nogal teleurgesteld, maar zag net als jij de potentie. De tweede kijkbeurt deed de film enorm in mijn waardering stijgen.
Montorsi
Oh maar ik kan best begrijpen dat je de film niet goed vindt, maar als je zegt dat de karakterisering nul is, dan moet ik daar wel op reageren
congo
Deze film wil zeker nog wel een keer een tweede kans gunnen. Met name op audiovisueel aspect vind Drive een zeer potentiële film. Het bevat ook best wel veel Michael Mann trekjes en die sfeer pakt mij altijd. Maar helaas is de film me in z'n geheel tegengevallen.
Ik blijf er echter bij dat Drive een potentiële film is op audiovisueel aspect.
Hoezo vind je dat 'gezocht' of flauw. Refn wilde een film maken over het LA dat hij kende uit de films van de jaren 80. Dat je dan verwijzingen naar stuntmannen, acteurs, gangsters, superhelden en engelen krijgt is toch eerder volstrekt logisch dan gezocht. Audio visueel heb je helemaal gelijk maar qua verhaal heb je toch nog wat thema's over het hoofd gezien. Drive is veel gelaagder dan de meeste films met een mysterieuze held.
congo
Ik doelde als deze film puur een hedendaagse superheld moest tonen, dat vind ik flauw gezocht ja.
Bedankt voor het compliment
NYSe
Had Gosling zelf niet gezegd dat hij zijn personage interpreteerde als een psychopaat die ervan droomt een superheld te zijn? Dat vind ik een veel bevredigender idee dan dat "Driver" daadwerkelijk een superheld zou zijn.
hader
Echt een film naar mijn hart. Wie de Michael Mann films kan waarderen zal zeker ook deze film waarderen. De sfeer. De muziek. Ijzersterk! De hoofdpersoon lijkt een sulletje, maar naarmate het plot ontvouwt verandert dat. De badkamer & lift scene zijn echt ijzersterk. Hij staat zijn mannetje, alles voor zijn liefde voor.... Heeft toch wel wat weg van een cultfilm. Typisch een film van je vond het goed of waardeloos. Ik heb er in ieder geval er erg van genoten. Zulke film zie je maar weinig helaas. 4 sterren.
congo
Bij de tweede kijkbeurt is hij me toch beter bevallen. Met name op audiovisueel vlak vind ik de film zeer goed.

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer