Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue en Alice Braga
Gesproken taal: Engels, Italiaans, Hongaars, Russisch en Latijn
Releasedatum: 3 maart 2011
Plot The Rite
"You can only defeat it when you believe."
'The Rite' volgt de sceptische seminariestudent Michael Kovak (Colin O’Donoghue), die de VS verlaat om een studie te gaan volgen op een uitdrijvingsschool aan het Vaticaan. Tijdens zijn studie in Rome, ontmoet hij een onorthodoxe priester; Vader Lucas (Anthony Hopkins). Deze leidt hem al snel naar ''de donkere zijde'' van zijn geloof...
Father Lucas Trevant
Rosaria
Francesca
Vincenzo
Arnoud87
Voor mensendie denken dat geesten nep zijn.. om een voorbeeld te geven zag ik maanden lang snachts lichtbollen met relatief lage lichtopbrengst van pakweg 10x10 cm hier door het huis bewegen/vliegen.
Ook regelmatig smartphone batterij leeg binnen 1sec uit het niets.................. en nog 100 rare dingen zoals geuren van bloemen... grote statische wolken (te zien met bloot oog) die opeens voorbij zweven etc etc etc Ik heb zelfs een paar keer stemmen gehoord uit het niets.... Verklaar dat maar eens!!! OM nog maar te zwijgen van vaak aangeraakt worden door statisch energie! Alsof iemand je vast probeert te pakken bij je hand en armen
Dat maakt dit soort films ook een stuk leuker om te zien omdat ik weet dat het allemaal geen uit de duim gezogen BS is.
Dan heb je nog het ''goed'' en het ''kwaad'' En het verschil tussen sterke en zwakke entitieiten
Heb nog nooit een boek zoals de Bijbel gelezen want ik heb niets te doen met godsdients.
Over de film ....... die kun je niet beter neerzetten en acteren dan dit
Kondoro
The Rite
Ik heb persoonlijk veel meer verwacht van The Rite dan dat nu naar buiten is gekomen. Deze Romeinse Drama / Horror film leek me al niet echt wat van te voren, de synopsis vond ik nou ook weer niet zo spectaculair in mijn oren klinken. Ik ben iemand die nu in zijn 'film-carrière' om zo maar even leuk te benoemen, al een hoop geesten films uit de hollywood collectie gezien, sommige waren echt even slikken, zo vond ik Deliver Us from Evil (2014) echt heel sterk, sowieso eentje van mijn favo films in deze klasse.
Nu is The Rite niet echt puur gericht op een geestenverhaal, zo komt Colin O'Donoghue er niet geheel gewild in, eerst gelooft hij het niet maar daarna komt hij er wel achter. Tot dat Marta Gastini ook wel; Rosaria binnen gebracht word, zij is bezeten door de duivel hem zelf. Naar wat religieuze scenes spuugt ze een paar spijkers uit. Ze krijgen daarna nog een melding van een jongetje die gebeten is door de duivel. Rosaria word ondertussen helemaal gek in de psychiatrische inrichting. Komt hierna volgens mij te overlijden, nu heeft Vader Lucas dat ding ook al inzich..
Het is allemaal beetje simpel aangelegd dus het kon mij niet echt bewonderen, het concept was geinig en de hoofden van de mensen die duivel in hun hadden. Niet helemaal vermaakt, zal hem tenminste nooit opzetten op een avondje film kijken, maar zo in de middag was het prima.
aorsongmachine
Het laatste halfuur van deze film maakt veel goed, vooral door de acteerprestatie van Anthony Hopkins.
Matt81
Heel aardig. Goede sfeer en prima hopkins. De paar horrormomentjes doen eerder afbreuk aan de mooi neergezette sfeer. Ik miste de erwtensoep niet.
... Ik miste de erwtensoep niet.
Ik moest direct aan The Exorcist (vomit) denken toen Lucas dat zei
des1
WOW!! Dat je dit beschrijft vind ik creepier dan welke film ook. Soms zie ik de docu's m.n. op NatGeo voorbijkomen over haunted houses, exorcismes... Maar dan trek ik dat niet, mietje als ik ben. Want ondanks mijn nuchtere geest geloof ik steevast in een hiernamaals dat invloed heeft op 'onze dimensie' van leven. Net zo'n geloof als dat het 99% waarschijnlijk is dat er leven is elders in het heelal.
InVeGa
Zeer goede film vind ik toch wel, leuk om die exorcisme scene weer terug te zien !
Mensen die dit soort films zoeken is dit wel een aanrader...
Brown.Angel
Mooie film,enkel Anthony Hopkins misstaat in deze film,jammer....
Woland
Redelijk exorcismefilmpje, maar echt spannend wordt het nergens. Het is weer eens wat anders dan een klein meisje dat door een demon bezeten is, en daarvoor in de plaats hebben we nu een demon die een soort van persoonlijke Vendetta heeft, en daarbij meerdere personen in bezit neemt met als hoogtepunt Anthony Hopkins, maar ook hier blijkt wel weer dat al die exorcismen een beetje een pot nat is. Anthony Hopkins doet het leuk als Father Lucas, die Collin O'Donoghue vond ik niet zo heel geweldig. Voor een avondje bankhangen kon het er nog wel mee door, ik heb me in ieder geval niet zo vaak actief gestoord als bij The Abyss gisteren.
baspls
Een sceptische seminarist wordt door zijn superieuren naar Rome gestuurd om te worden opgeleid tot Exorcist. Door zijn scepsis en voorkeur voor wetenschappelijke verklaringen wordt hij door zijn leraar naar de Onorthodoxe Vader Lucas gestuurd...
Anthony Hopkins wilde na The Silence of the Lambs voorkomen dat hij een stereotype Horror-acteur zou worden en wees eigenlijk alle projecten uit dit genre af. The Rite vond hij echter dusdanig goed geschreven dat hij het toch weer aandurfde. Hopkins vertolkt ook zeker een goede Exorcist, de casual-manier waarop hij met de seminarist praat, de Italiaanse exorcismes en natuurlijk als hoogtepunt het moment waarop hij zelf bezeten raakt. Daarnaast spelen ook Ciarán Hinds, Toby Jones en onze eigen Rutger Hauer een rol. Colin O'Donoghue vond ik geen bijzonder sterke hoofdpersoon en ook wekte hij te vaak de indruk van TV-dominee.
The Rite heeft in principe een heel erg sterke en originele opzet. Het jammere is dat het in de uitwerking - zoals vrijwel alle films over Demonen - weer simpelweg een soort kloon van The Exorcist wordt. De film lijkt eerst een meer down to earth-benadering te gebruiken, maar uiteindelijk is het juist nog veel bovennatuurlijker dan The Exorcist.
Al met al wel prima vermaakt. Maar hier had meer in gezeten als er andere keuzes waren gemaakt.
Elchapo
- 1925 stemmen
Een erg mooie film,zeer sfeervol en geweldig acteerwerk vooral Hopkins was weer perfect bezig.4 stars.
nathaniel177
leuk sfeertje en redelijk eerste stuk. Laatste 30 minuten zijn gewoon slecht en voorspelbaar. Nog meer geleuter over zo'n demoon die uit het lichaam moet gaan. Dat was na een keer wel leuk geweest. Anthony Hopkins en Toby Jones acteren nog wel redelijk maar de rest hebben er duidelijk geen zin in. Zat ook niet veel vaart in de film, maar wel op een slechte manier. Film had beter uitgewerkt kunnen zijn en als het dat was was het een stuk interessanter om naar te kijken.
MisterD 1985
Dit was een lange zit. Het middenstuk vond ik zelf gewoon saai. Toch zeker geen slechte film, alleen kon de hoofdpersoon mij niet bekoren. Hopkins was gelukkig erg goed en maakt de film dan ook wel.
princesspeach
Ik vond dit een schitterende film.. geen moment verveeld.. het einde was echt het hoogtepunt van de film. Waarbij alle puzzelstukjes bij elkaar kwamen.
Pete Del Fina
Hoe kan je nou bezeten zijn van high ranking Deity Ba'al. The master, owner, husband (of men)? Give me your Name (not title)!! .Er is dus ook een demon met de NAAM Ba'al (Bael). Weer wat geleerd. Schitterende scene trouwens.
Charissarcastic
Ik snap de algemene vrij lage beoordeling eigenlijk niet zo. Destijds in de bios gezien en vandaag op netflix weer eens aangezet. Vond en vind hem nog steeds erg sterk in dit genre.
tommykonijn
De sets zijn eigenlijk het meest positieve punt dat me is bijgebleven: sober en daardoor doeltreffend. Alleen dat huis van Lucas al is eigenlijk de perfecte locatie voor een horrorverhaal als dit. Ik lees veel kritiek op de performance van Colin O'Donoghue, die ik zelf enkel ken van zijn werk in de tv-serie Once Upon a Time. Hij mag dan geen wereldacteur zijn, maar ik vond toch dat hij zich goed staande hield hier. Misschien soms iets te ingetogen, maar anderzijds paste dat ook wel bij de het sceptische, terughoudende karakter dat hij hier aannam. Anthony Hopkins kan zich met name in het laatste half uur flink uitleven en maakt daar dan ook gretig gebruik van.
Toch is het met name de climax die er uiteindelijk voor zorgt dat The Rite een wat oppervlakkige film blijft. Het tempo van de film ligt aan de lage kant. In principe is dat niet erg, maar het zorgt er wel voor dat hoge verwachtingen geschept worden. De uiteindelijke finale maakt die verwachtingen wat mij betreft niet helemaal waar. Opeens is het onheil verdwenen als sneeuw voor de zon en er volgt nog een flauwe scène waarin Lukas en Michael afscheid nemen, maar nauwelijks emoties laten zien. Uiteindelijk liet de film me dus wel met een ietwat onvoldaan gevoel achter, terwijl de film zelf best onderhoudend bleef. The Rite is zeker geen straf om uit te zitten, maar ruikt wel naar een gemiste kans.
Boneka
Van begin tot eind een zeer sterke film! Mooi gebracht overbodige scenes weggelaten en vrij realistisch neergezet. Het verhaal zelf is fictie, maar het boek is geschreven naar aanleiding van een journalist die veel verhalen heeft opgeschreven. Het is in Rome zelfs een aparte afdeling Exorcisme. En een van deze exorcist zien we aan het woord in de extra's. Rollende ogen shaken het komt allemaal voor. De meest gekke dingen. Of spijkers uitspugen ook voorkomt is mij niet duidelijk geworden. Maar of je het nu gelooft of niet bijzonder zijn deze verhalen wel.
De film ziet zeer goed in elkaar en het verbaast me zeer dat The Rite (Het ritueel) zo slecht wordt gewaardeerd. Beeld en geluid zijn prima verzorgd locaties zien er schitterend uit en er wordt uitstekend geacteerd. Ik durf zelfs te beweren dat Anthony Hopkins een van de beste acteurs is ter wereld ook in deze film een puike rol. Vooral zijn transformatie. Subliem. Maar ook het duivelse meisje Rosaria gespeeld door Marta Gastini speelt een zeer gedegen rol. Echt ijzingwekkend goed. Dat alleen al maakt deze film erg bijzonder. Saai is deze film nooit. Hij blijft onderhoudend tot de laatste minuten. Het hele sfeertje erom heen vind ik ook erg mooi gemaakt. Neem alleen al waar Anthony zich in verblijft. De katten maken het verder af
Film 4.0
Beeld 5.0
Geluid 5.0
Extra's 2.5
Shadowed
Tot zover ik weet heeft regisseur Håfström twee horrorfilms geregisseerd waarvan The Rite duidelijk het onderspit moet delven. Het duurde vooral erg lang voordat ik er een beetje in kon komen, want ondertussen is het exorcismegenre zo uitgekauwd dat het een serieuze uitdaging is voor menig regisseur om nog met iets degelijks op de proppen te komen. Dat Håfström een acteur als Anthony Hopkins heeft weten te strikken belooft gelukkig wat goeds, maar het is niet zo dat Hopkins nu zo kieskeurig is omgegaan met het uitkiezen van nieuwe rollen, dus dan wacht je alsnog in spanning af op het eindresultaat. In ieder geval wordt er aardig een redelijk grauw sfeertje opgeroepen, alleen werkt het pas echt nadat er een vol eerste uur is omgeslagen. Het kostte me vooral moeite om met het personage van O'Donoghue mee te leven, aangezien het een nogal basispersonage is die weinig interessante trekjes meekrijgt. Spannend is de film ook nergens, maar gelukkig slaagt Håfström er gedurende de finale in om een redelijk spectaculair exorcisme tot leven te dirigeren. De cinematografische waarde van de film ligt hoog, maar een grotere dosis spanning en dreiging en vooral interessantere personages hadden The Rite als geheel meer dan goed gedaan.
macrobody
Onderhoudend en Anthony Hopkins is altijd genieten om naar te kijken. Ook op locatie geschoten zo te zien. Het meest bizarre was dat ik de volgende dag na het zien van deze film dit de eerste post was die ik opende op Twitter/X:
en de eerste post die ik opende op Telegram ging over dat duivelse tapijt gezien op het WEF. Toen dacht ik even ja, als er mensen bestaan die bezeten zijn door demonen dan lopen ze daar wel rond.
Ik denk dat ik toch maar voor de zekerheid een kruis ga aanschaffen.

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

55 Steps
Biografie / Drama, 2017

Los Ojos de Julia
Horror / Thriller, 2010
vatican (holy see)exorcismeviolinistgodpriesterziekenhuiskerkduivelmiscarriageroman catholic churchexorcistdisbeliefroman catholicseminarylimptoadclergyformalinwalking canescepticism horrified