Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue en Alice Braga
Gesproken taal: Engels, Italiaans, Hongaars, Russisch en Latijn
Releasedatum: 3 maart 2011
Plot The Rite
"You can only defeat it when you believe."
'The Rite' volgt de sceptische seminariestudent Michael Kovak (Colin O’Donoghue), die de VS verlaat om een studie te gaan volgen op een uitdrijvingsschool aan het Vaticaan. Tijdens zijn studie in Rome, ontmoet hij een onorthodoxe priester; Vader Lucas (Anthony Hopkins). Deze leidt hem al snel naar ''de donkere zijde'' van zijn geloof...
Father Lucas Trevant
Aunt Andria
Rosaria
Francesca
Vincenzo
Hauer is natuurlijk oké, maar zijn rol is erg klein. Verder wordt de film inderdaad erg gedragen door Anthony Hopkins. Hij is de enige die nog een beetje niveau brengt.
Tuurlijk zit the Rite technisch en visueel allemaal aardig in elkaar en zien veel scenes er mooi uit, vooral die aanrijding in het begin.
Alleen het is jammer dat dit soort Exorcist films me nooit echt kunnen overtuigen. Het hele gegeven is een beetje stupide en het vervolg van de film laat zich natuurlijk ook allang raden. Verder weinig verrassingen en er wordt ook teveel geprobeerd om met het geluid je proberen te laten schrikken. Dat werkt eigenlijk ook averechts bij de film.
Gezien de degelijkheid van een aantal punten nog 2 sterren, maar voor de rest is dit toch maar allemaal wat matigjes.
willem_45
Gisteren gezien, hij viel me niet tegen of mee. Hopkins speelt weer geweldig zijn rol, inderdaad geen echte gore zoas in de exorcist maar zeker spannend.
Ik vind het geen topper maar krijgt van mij 3 sterren.
De moeite wel waard
Mufasa
Een saai begin, maar verder een spannende soms verschietachtige film (ookal was ik de enigste in de zaal die het uitriep van het verschieten -- schaam schaam) en wederom een prachtige acteerprestatie van anthony hopkins
4 ster
m1701
Ben halverwege zelfs in slaap gevallen!!
Het verhaal was zoooo niet boeiend, het pakte me totaal niet.
Het laatste gedeelte werd een beetje leuk spannend.
Het is dat hopkins zo gewldig speelde want voor de rest niet veel aan.
2,5 *
Redelijk.
Een sfeervol filmpje dat enkel een beetje ten onder gaat aan wat flauwe genreclichés. Zaken waar een genrefan zich niet aan zal storen, maar ik ben dan ook niet zo'n erg grote exorcisme fan.
Het eerst half uur vond ik nog het beste, daar kon de film eigenlijk ook nog alle kanten op. Fraaie aanrijdingsscene ook, verraste me wel een beetje hoe akelig echt die dingen er tegenwoordig uitzien.
Ook de introductie van Hopkins was nog wel fijn, lollig personage, daarna gaat het een beetje de verwachte kant op. Vond het jammer dat Håfström er een aantal gratuite schrikeffecten in heeft gestoken, op zich niet zoveel probleem met plots/veel lawaai, maar dan moet je wel de moeite nemen om spanning op te bouwen, anders wordt het al snel goedkoop effectbejag.
Ook jammer dat de demoon zich weer zo makkelijk laat strikken, Michael gaf eerder in de film de link al aan tussen geloof God en Duivel, de hele film wordt de Duivel neergezet als een listig en slim iets, en dan eindigt het zo ... beetje het slashersyndroom.
Maar de film is zeker wel sfeervol, is meer dan aardig in elkaar gezet en kent ook wel een aantal leuke scenes. Vooral de bezetene zien er fraai uit, zowel qua audio als make-up.
Gewoon niet helemaal m'n ding, maar de genrefan moet dit volgens mij toch echt wel kunnen waarderen. Al hoeft die dan niet op teveel vernieuwing te hopen.
Edit: Oh, en al zegt Hauer nog zo weinig, toch kan hij ook stilzwijgend voor geen meter acteren. Gelukkig maar een klein rolletje.
the new guy
Redelijk.
Hauer is een mooie man, dat is zijn rol, waar en wanneer dan ook. Bah
heleen lamm
Ik hou niet van horrors maar wel van anthony hopkins, hannibal kan ik nog net aan..duss.. zien of niet zien??
willem_45
Het is niet een echte horror film met veel onsmakelijke scenes, als je een fan bent van Anthony hopkins moet je hem gewoon gaan zien Heleen.
Hij speelt weer een geweldige rol in deze film, hij draagt ook de film naar mij idee.
Dus zoek een avond uit en ga lekker kijken:-)
Fixi88
Een goede spannende film met een goede rol voor Anthony Hopkins. Dit is weer een film in mijn straatje dus waarschijnlijk daarom een hoge waardering , die misschien niet iedereen terecht vind maar ik heb er van genoten vandaar.
John Lee Hooker
Veel te saai.
Wat een overdreven stijkmuziek zat er weer in zeg, ik heb me er echt aan zitten ergeren. Het is helemaal niet nodig om onder elke scène zo'n nadrukkelijk toontje onder te gooien.
Camerawerk is vrij eentonig en alles wordt vrij krap in beeld gebracht.
Settings vielen ook tegen. Die kamer waar Lucas in zat had gerust wat interessanter ingericht kunnen worden.
Personages zijn ook alles behalve boeiend. O'Donoghue vond ik best wel eentonig, hij was niet slecht maar hij had bijna de gehele film dezelfde gezichtsexpressie.
Ook ergerlijk dat je na één blik van Angeline in die vergaderzaal al weet dat zij de rest van de film zal invullen. Dat had iets soepeler gemogen.
En offcourse, ze kunnen het weer niet laten om de Amerikaanse vlag er in te gooien.
Het ziet er allemaal wel verzorgd uit maar spannend of indrukwekkend is het niet. Doe dan maar The Last Exorcism van 2010.
Mark08
Zeer goede film, iedereen die hier kritiek op heeft is volgens mij gewoon bang voor dit soort films whahaha.
Anthony Hopkins heeft gewoon deze rol uitmuntend neergezet alsmede zijn medespelers.
En het slaat nergens op dat sommige de film ''The last exorcisme'' als beter beoordelen omdat juist die film totaal de plank mis slaat en totaal niet spannend is....
Toch altijd wel zeer grappig om de kritiek hier terug te lezen
Maarja elkaar tegenspreken om mening kan natuurlijk jaren duren
John Lee Hooker
Meen je dat sirieus? Zo eng is deze film helemaal niet hoor, alles is standaard Amerikaans in beeld gebracht en ze proberen met wat schrikgeluiden de spanning op te bouwen. Eigenlijk niet veel aan.
Ik vind die filmer spannend omdat het uit de hand is gefilmd en zo veel verassender blijft. Evenals de films Rec, Blair Witch Project, Irréversible en Paranormal Activity bijvoorbeeld, maar die zul jij ook wel niks aan vinden.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Sterk geacteerd. De typische exorcist-elementen zoals ronddraaiende koppen, kotsbewegingen met vreemde voorwerpen tot gevolg, vuile taal en dergelijke krijg je er toch nooit uit. De vele clichés zitten ook hier weer in verweven.
Het enige verschil met soortgenoten is Anthony Hopkins en met gevolg een goede dosis acteerprestaties.Voor de rest absoluut dezelfde pot nat, al was het allemaal genietbaar.
sworsvism
Mijn god wat belabberd. Echt genant voorspelbaar. Clichés tot ze je oren uit komen. Jammer dat ik dit in de bios zag, anders had ik tenminste kunnen wegzappen.
Anthony Hopkins kon de film helaas ook niet redden, speelde overtuigend genoeg, tot driekwart van de film, waarna de film gewoon een parodie op zichzelf werd.
Erg jammer. Het had iets genuanceerder gemoeten, of juist lekker over the top en smerige horror moeten zijn. Deze middenweg is wat mij betreft finaal mislukt.
dutchtuga
De gehele cast en crew op de automatische piloot. The Rite is een inwisselbaar horror werkje, dat absoluut niet zal blijven hangen.
Undertraxx
Film kon me niet echt boeien, maar viel op zich nog redelijk goed mee. Normaal gezien ben ik niet voor het 'exorcisme' genre films, maar ik geef ze toch altijd een kans, zoals ik elke film een kans geef. Tevergeefs vond ik deze niet zo goed, het is niet echt mijn ding denk ik, maar dit weet ik den weer voor in het vervolg. Spanning zat er wel in, Anthony Hopkins acteerde goed, en dat was het dan ook voor mij.
Onslaught
Kort maar krachtig is The Rite een goede exorcist film. Deze kun je gerust gaan zien!
ralfsjam
Aardige maar makke film over duiveluitdrijving die maar twee hoogte punten kende. 1 halverwege en 1, 10 minuten voor het einde. kan nergens tippen aan de echte film the exorsist en ook niet aan een film als Emily rose. toch was hij vermakelijk en werd er goed gelachen aan het einde door Hopkin die zijn rol goed neerzette. En laten we ons neerlands trots niet vergeten. hauer!
al met al, vermakelijk, maar had meer spanning verwacht.
mcdaktari
Het is dat Hopkins de film maakt, want hij acteerd hier weer heel goed en degenlijk zoals ik van hem gewend ben, maar verder is het niet heel speciaal. Wel jammer want dit soort onderwerpen mag ik anders toch graag zien. Persoonlijk vond ik de Last Exorcism dan toch een betere film qua opbouw.
Keane1983
Een film dier erg onder gewaardeerd word op deze site als je het mij vraagt. De opbouw van de film, alsook het verhaal zit goed in elkaar. Persoonlijk vind ik dat de film goed word ondersteund door de krachtige en aanwezige soundtrack. De setting was prima, want ook hier hadden mensen iets op aan te merken. De film had mijn inziens goede en scherpe dialogen waarbij juist de sobere omgeving goed tot zijn recht kwam. Ik bedoel als je de kerk inloopt of naar een klooster gaat is het ook niet bezaait met allerlei tierelantijntjes. Nee, ik vind dat ze er goed aan hebben gedaan alles zo sober mogelijk te houden. Het acteerwerk is top en overtuigend gedaan. Hopkins zet weer een prachtig sinister personage weer. Trouwens alle acteurs vond ik overtuigend overkomen. Mijn complimenten gaan ook uit naar het meisje, die als eerste bezeten was. Wat wel een nadeeltje is in deze film, is de geloofwaardigheid. In het begin kan de film nog alle kanten uitgaan, en is het in mijn ogen nog enigzins echt!!! Maar naarmate de film vorderd of bijna is afgelopen, verliest de film iedere vorm van echtheid ( gebaseerd op true events). De spanning is er daardoor gelukkig niet minder om. Ook bevat de film een aantal leuke schrikmomenten. De film is echter nergens " Gore" . Maar heeft het voornamelijk van de opbouwende spanning. De SFX die in de film verwerkt zijn zien er erg gelikt uit, geen klachten over. Kortom, ik heb de hele film lang op het puntje van mijn stoel gezeten. Mensen, als je erwtensoep en 90 grade koppen draaien verwacht, moet je deze niet gaan kijken want dan kom je bedrogen uit.. Ik vond deze film echt super. Van mij een 4.5*
johnrambo
Deze film is mij ondanks de lage waardering zeker niet tegen gevallen.
Natuurlijk is het onderwerp een open deur intrappen, maar er zijn voldoende wendingen die de film de moeite waard maken. Ik vond hem dan ook voor het grootste deel niet voorspelbaar. Spanning was er genoeg om de film de bijna twee uur speelduur te laten boeien.
Het acteerwerk van Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue en Alice Braga was van formaat en de weinig aanwezige Rutger Hauer deed wat van hem verwacht mag worden.
bobbydigital01
Een aardige thriller met wat horror elementen,er zaten echt een paar freaky stukken in zoals we van het exorsisme genre gewend zijn.
Maar ik kon niet helemaal in het verhaal komen,wel een paar keer flink geschrokken met de surround hard aan!!!altijd lekker
Ik had er wel allemaal iets meer van verwacht, jammer ik had hier erg naar uit gekeken.
Toch een voldoende.
grid8400
Vreemd dat hij zo'n lage score hier heeft.
Ik vond het een zeer sfeervolle en spannende film.
Sterk acteerwerk, opbouw was ook goed, en is absoluut geen moment saai.
Spannend, sterk en sfeervol.
Dikke 4*
Thampon
nu ben ik niet echt een liefhebber van het genre maar af en toe wil ik zo een blockbuster wel eens zien, maar dit was gewoon slecht... Zelfs Hopkins kon in mijn ogen deze film niet redden.
NakedHero
Wat zijn de meningen verdeeld; vooral dan word ik altijd nieuwsgierig - graag hopend dat ik hem wel 3*+ kan beoordelen.
Mening volgt !
witboek
Een trage film, die nog Juist een 3 verdient voor Hopkins deelname.
Niets vernieuwend gezien. Doch waren er zo nu en dan wel spannende momenten.
Bozkurt
effe serieus mensen hoe ken je zeggen datr het een slecht film wad? het was een super goed film met goed acteer werk, het bleef spannend tot de eind!! 4* van mij!!

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

55 Steps
Biografie / Drama, 2017

Los Ojos de Julia
Horror / Thriller, 2010
vatican (holy see)exorcismeviolinistgodpriesterziekenhuiskerkduivelmiscarriageroman catholic churchexorcistdisbeliefroman catholicseminarylimptoadclergyformalinwalking canescepticism horrified