Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue en Alice Braga
Gesproken taal: Engels, Italiaans, Hongaars, Russisch en Latijn
Releasedatum: 3 maart 2011
Plot The Rite
"You can only defeat it when you believe."
'The Rite' volgt de sceptische seminariestudent Michael Kovak (Colin O’Donoghue), die de VS verlaat om een studie te gaan volgen op een uitdrijvingsschool aan het Vaticaan. Tijdens zijn studie in Rome, ontmoet hij een onorthodoxe priester; Vader Lucas (Anthony Hopkins). Deze leidt hem al snel naar ''de donkere zijde'' van zijn geloof...
Father Lucas Trevant
Aunt Andria
Rosaria
Francesca
Vincenzo
Matte vertoning, ondanks het mooie camerawerk en de degelijke cast. Het begin is nog wel interessant en veelbelovend, maar al snel verzandt het geheel in een tweederangs Exorcist-wannabe, compleet met rare stemmetjes en veel geleuter over geloof. Hier en daar een creepy scene, maar het fantasieloze script, compleet met futloze climax, kan de film niet boven de middelmaat doen uitstijgen. Altijd leuk om Rutger Hauer weer eens te zien, dat wel natuurlijk.
edsmit
Wat een idioten hier op moviemeter,de recensies slaan echt nergens op. De ene geeft een 1,5 en de ander weer een dikke 5, wat en wie moet ik nu geloven?
_Casper_
best toffe film, prima voor een avondje vermaak. A.Hopkins zet een erg sterke rol neer. En er zitten een aantal best spannende momenten in.
Gewoon leuk om een keer gezien te hebben, maar verder geen film die me nog lang bij zou blijven ofzo. Gewoon een leuk ''tussendoortje''
ralfsjam
Misschien zelf kijken? En wat waarderingen betreft: smaken verschillen Ed! Heeft niets met idioot te maken, al komt jouw reatie wel dicht bij het idioterie....
Flipman
Dichtbij? Zit er middenin man! 't Is een schoolvoorbeeld! Mijn broer raadde me deze film aan, doch zal is zijn mening op dit moment niet in overeenstemming met het matige gemiddelde dat de film krijgt. Wat de een prijst aan de film zal een ander kapot ergeren, heb daar al 's over nagedacht, Ed? Maar als je dan een schaap bent dat de kudde volgt, kies dan de meest intelligente en/of aantrekkelijke uit en volg die. En dan hoop ik dat je heel gelukkig wordt.
Nixon17
geen actie, makkelijk verhaal, duurde te lang en zeer voorspelbaar, wel mooie beelden en goed geacteerd maar het verhaal is gewoon erg saai.
Uier
- 2006 berichten
Meevaller. Normaal ben ik niet zo te porren voor deze 'godsdienstige horror thrillertjes', maar moet zeggen dat deze erg goed in elkaar zit. Prima acteerprestaties (vooral van Hopkins) en een lekker donker en spannend sfeertje, over de hele film. Prima soundtrack ook!
Ook leuk om te zien dat Hauer een bijrol heeft. Had zo een broer van Hopkins kunnen zijn!
Timecop
Anthony Hopkins, Ciarán Hinds, Rutger Hauer. Mooie namen, helaas stelde de film in zijn geheel me teleur. Jammer dat zo'n film dan zo voorspelbaar wordt, totaal niets nieuws onder de zon.
NLjoeri_30
Bij deze film ben ik eens voor het eerst echt ongeveer in slaap gevallen, niet letterlijk maar kon echt weinig boeien bedoel ik maar te zeggen, het is absoluut niets origineels na Excorcist en de vele varianten daarna, been there done that & die had ik onmogelijk aan zien komen met een prachtige casting als in de film, vind het onderwerp uitdrijving dan weer wel bijzonder fascinerend en hoop dat ze het nog eens voor elkaar krijgen me kippenvel te bezorgen in het genre, deze haalt het bij lange na niet, ben het volledig eens met het gematigde gemiddelde, ook van mij een 2,5 ster, want pluspunten waren wel het acteren en de sfeer van de film.
ernstkrijger
een zeer goed gecaste Hopkins, ik bedoel de priester had ook Hannibal Lecter kunnen heten.
Ik vond het een zeer goede film soms wat langdradig maar dat heb ik niet als vervelend ervaren.altijd leuk om Hauer weer eens te zien spelen. Al met al een goede film
3,5
scorepio
Eén van de betere films uit dit genre met een subliem gecaste Hopkins. Er had idd wat meer vaart in de film mogen zitten maar anderzijds is het nu éénmaal geen "teenerslasher "
Heb zeker en vast genoten.
JacoBaco
Nu ik terugdenk aan een trailer voor deze film besef ik dat het enige verassingselement wat de film te bieden heeft, zit al in de trailer. Ze wilde blijkbaar geen trailer laten zien waarin bijna alleen maar gepraat wordt. Toch jammer.
Ik hou altijd wel van dit soort films om de hele simpele reden dat ik erin geloof. Andere behandelen dit met dezelfde nepheid als een zombiefilm. Bezeten mensen zijn niet bezeten door een evil spirit, maar hebben gewoon een psychiater nodig. Ze hebben de illusie dat ze bezeten zijn. En het zien van een geestverschijning is een hersenspinsel. Een gevalletje schizofrenie. De wetenschap doet er alles aan om er een plausibele verklaring aan te koppelen of sterker nog, bewijs dat het tussen je oren zit. De gemiddelde Nederlander zegt dat hij gelijk heeft en dan maakt het niet uit of je een atheïst bent of dat God en de Duivel (voor jou wel) bestaan. En een agnost zegt, je kunt niet bewijzen dat er een God is en je kunt ook niet bewijzen dat er geen God is. Dus ze doen geen bevestigende of ontkennende uitspraken. Naar mijn idee is het geloof inmiddels een misvatting geworden. Mensen voelen zich verplicht om naar de kerk te gaan terwijl ze daar helemaal geen zin in hebben. Ik ben zelf ook geen aanhanger van de kerk. Wil je naar de hemel? Dat kan, maar dan moet je wel even betalen. De kruistochten doen het geloof ook al geen goed. Er wordt je van alles opgedrongen en het komt allemaal voort uit angst. En uiteindelijk is het maar saai en vooral belachelijk. Alleen ik denk dat je prima in God kunt geloven zonder naar die bedriegers van de Kerk te gaan. Al kan ik niet alle kerken over 1 kam scheren natuurlijk, maar dat er misbruik van werd en wordt gemaakt, dat is zeker. En het Vaticaan is wat mij betreft sowieso een criminele organisatie. En dan zijn slechts een aantal zaken dat het geloof verwerpelijk maakt, maar ik kom er eerlijk vooruit dat ik in God geloof.
The Rite is een aardige film die zijn best doet er iets geloofwaardigs van te maken. De film is sowieso al gebaseerd op ware gebeurtenissen. In dit soort film wordt het alleen vaak aangedikt door met kruizen in het rond te zwaaien en met heilig water te smijten. Sommige doen dat ook wel, maar het heeft geen effect. Omdat het in films vaak wordt overdreven, schieten veel mensen eerder in de lach dan dat ze onder de indruk zijn. Vooral The Exorcist is erg, maar dan ook heel erg overdreven. En overdreven wordt vaak alweer gekoppeld aan neppe shit. En toch er is bewijs dat kwade geesten en exorcisme bestaan. Verder weer een typische rol voor Sir Anthony Hopkins die op zich wel weer goed op dreef is. De film heeft hier en daar wat spannende momentjes, maar op veel momenten is het ook best een saaie bedoeling.
3,0* En misschien moet ik mij maar is gaan verdiepen in het vliegend Spaghettimonster.
SaNDuTjE
Veel negatieve reacties hier dus mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen. Toch ben ik aangenaam verrast door deze bij vlagen behoorlijk sterke thriller.
De film begint zonder te langdradig te zijn en te veel uit te wijden. Gewoon duidelijk, degelijk en zonder onnodige pogingen tot diepgang.
Vervolgens wordt op behoorlijk realistische wijze (complimenten voor de make-up overigens) diverse bezeten personen aan een uitdrijving onderworpen wat uiteraard de nodige schrikmomenten met zich meebrengt. Een sterk aspect van het verhaal is het feit dat Michael net als menig kijker zeer sceptisch is over bezetenheid en exorcisme in het algemeen. De manier waarop hij dat vervolgens acteert vond ik vaak wel behoorlijk slecht, vooral wanneer hij in een aantal redelijk heftige scenes reageert alsof het hem niets deed. Hopkins speelt een rol wat hem ligt en weet zonder al te veel moeite overtuigend en charismatisch te zijn.
Wat betreft verhaal en acteerwerk (Hopkins) zit het wel oké. Ook is er zeker sfeer aanwezig en zijn een aantal scenes mooi gefilmd. Jammer dat er dan toch erg veel clichés worden aangehaald en verschillende scenes net iets te ver door gaan om te overtuigen. De film zelf gaat mij ook net iets te lang door en was met een kwartiertje minder nog wat beter geweest.
Niet onaardig uiteindelijk.
Elvenraad
Saaie, vervelende film, waarin de dwaasheden en de leugens van het geloof worden voorgesteld als waar. De film is immers gebaseerd op ware feiten. Het had veel interessanter geweest als de scepsis van de hoofdpersoon waren bevestigd en dat bewezen werd dat het zogenaamde duivelsuitdrijven niets anders is dan een verzameling truukjes en een ontkenning van wetenschappelijke theorieën. Maar nee, Hollywood volgt weer slaafs het waanidee dat er meer is tussen hemel en aarde. Het enige dat daar zweeft is de verrote, gebakken lucht van de diverse religies en het zotte Hollywood.
SaNDuTjE
Ik had eerlijk gezegd ook gehoopt op een bevestiging wat de film erg interessant (en gelijk haast controversieel) had gemaakt. Maar het blijft inderdaad bij braaf en katholiek Hollywood.
JacoBaco
De film is gebaseerd op ware feiten, alleen jullie geloven de specifieke feiten niet, want in de film wordt bevestigd dat het bestaat. En omdat jullie weten dat het niet bestaat, hadden jullie dus liever de bevestiging gekregen dat het niet bestaat. Dat komt erg krom over. Jullie overtuiging dat het niet bestaat, nemen jullie pas serieus in een film waarbij dat voor jullie ook wordt bevestigd. Alleen in dit geval gebeurd dat niet en dus is dat hele kwade geesten gedoe en exorcisme alsnog onzin.
P.S. Bevestiging of niet, het is nog steeds maar een film natuurlijk.
SaNDuTjE
Ik geloof wel degelijk de feiten en dat bezetenheid mogelijk is. Alleen had ik het interessant gevonden wanneer de film een andere wending had genomen door nog iets verder door te gaan op het scepticisme van Michael.
JacoBaco
Ja, ik zeg wel jullie, maar het is vooral gericht aan Elvenraad. Maar zo gaat dat 99 van de 100x ook met de Aliens. Ik kan even geen film opnoemen waarbij blijkt dat Aliens dus gewoon niet bestaan. Ik hoop jij / jullie wel.
Eigenlijk is het in deze film dus controversieel dat het bestaat, want het wordt nog steeds niet wereldwijd erkent en het merendeel geloofd er ook geen ene zak van. Wetenschappelijk gezien, bestaat het niet. Maar ik geloof de wetenschap niet altijd. Of laat ik het anders zeggen, geen blind vertrouwen in ieder geval. Alleen ja, dit is minstens de 10e film waarin weer is blijkt dat het echt is. Voor de verandering zou het wel is fijn zijn ja wanneer ze het is precies andersom doen. Gewoon even voor de afwisseling.
SaNDuTjE
Met wetenschap kun je alles kapot redeneren dus daar kun je (beter) niet altijd vanuit gaan vind ik. Je kunt de film inderdaad ook zien als wederom een bevestiging dat er een kern van waarheid in moet zitten net als alle films over aliens. Zelf over trollen (Trolhunter) kun je al je vraagtekens gaan zetten
JacoBaco
Ja, dat houdt het leven spannend en interessant voor zij die er voor open staan en een atheïst (of de pure wetenschap aanhang) haalt zijn heil weer uit andere zaken. Iedereen blij.
Ricochan38
anthony hopkins in vorm dus een reden om de film te kijken, tuurlijk het is geen exorcist maar een stuk beter dan andere films die er op willen lijken.
mug13
Een aardige thriller met wat horror elementen,er zaten echt een paar freaky stukken in zoals we van het exorsisme genre gewend zijn.
Maar ik kon niet helemaal in het verhaal komen,wel een paar keer flink geschrokken met de surround hard aan!!!altijd lekker
Ik had er wel allemaal iets meer van verwacht, jammer ik had hier erg naar uit gekeken.
Toch een voldoende.
Niks aan toe te voegen.
killer13
op het einde zeggen ze dat vader lucas meer dan 2000 uitdrijvingen heeft gedaan en dat michael zich hedendaags te pletter werkt dicht bij chicago is deze film gebaseert op een waargebeurt verhaal of was dat maar randinformatie om de film een beete meer geloofwaardigheid te geven of zoiets???
Moussa4life
Ja, ik geloof dat dit meer te maken heeft met het feit dat eenieder een eigen smaak heeft en van daaruit een mening voorziet,....Over het algemeen lees ik de commentaren van anderen nadat ik een film zelf heb gezien en van daaruit leid ik af hoeverre ik eigenlijk van mening en smaak vershil dan het merendeels van de andere filmliefhebbers die hun mening delen,.... MIsschien ook eens hetzelfde doen?
JacoBaco
En wat ie zegt klopt niet eens. De meeste stemmen zitten tussen de 2,5 en 3,5.
Wel apart dat dit zijn aller eerste bericht was sinds hij zich in juli vorig jaar heeft ingeschreven.
SaNDuTjE
En met z'n eerste en enige bericht ook direct iedereen hier voor idioot uitmaken. Dat is lekker binnenkomen zo dacht ik
JacoBaco
Het zat hem blijkbaar wel extreem dwars dat ie zomaar even tijd vrijmaakt om dat te melden. Hij is sindsdien ook niet meer on line geweest.
onemanorgy
Gisteren heb ik deze film met alle geplaatste kritiek in mijn achterhoofd bekeken en ik vond het allemaal wel meevallen. Ik vond de rol van michael kovak enigszins wat aan diepte missen en het acteerwerk van hopkins in het begin niet daverend. Ondanks dat de film wat voorspelbaar was heeft hij me tot het einde kunnen boeien.
Het zal wel geen klassieker worden maar voor een avondje filmplezier is het absoluut geen verkeerde film. Niet de beste in zijn genre, maar ook zeker niet de slechtste.
PlaysWithMatches
Zouteloos Excorsit-rip off. Hopkins herhaalt zijn truucjes weer. De film verzandt halverwege in een zouteloze horror/drama zonder enige spanning met veelal ingredienten die we vele malen in andere films hebben gezien. Wel leuk om Hauer weer in een 'grote' buitenlandse produktie te zien.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

55 Steps
Biografie / Drama, 2017

Los Ojos de Julia
Horror / Thriller, 2010
vatican (holy see)exorcismeviolinistgodpriesterziekenhuiskerkduivelmiscarriageroman catholic churchexorcistdisbeliefroman catholicseminarylimptoadclergyformalinwalking canescepticism horrified