• 9.377.311 stemmen

Geregisseerd door: Bernhard Wicki

Met onder meer: Folker Bohnet, Fritz Wepper en Michael Hinz

Gesproken taal: Engels, Duits en Tsjechisch

Plot Die Brücke

Het loopt tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog als in een klein Duits dorpje een groep van 15- en 16-jarige schooljongens een totaal onbelangrijke brug moet verdedigen tegen een oprukkend Amerikaans peloton tanks. Gebaseerd op een autobiografische roman van Manfred Gregor.

Dit heb ik gelezen:

Volkssturm - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Zelfs jongens van 11 of 12 jaar waren erbij.

Die Brücke (1959) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Wicki gooide zand in hun ogen om ze te laten huilen.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

@Dick2008: Interessante leesstof, en de poster die bij 'Die Brücke' op Wikipedia staat is heel toepasselijk. Beter ook dan die hierboven.

Dk2008

Ha Brix. Misschien delen we meer onze smaak bij posters dan bij films. Goed dat je over die poster begint. Daar zie je gelijk het antwoord op mijn vraag met het anti-oorlogse. Mensen zullen altijd oorlog blijven voeren. Maar het gaat om een aspect daaruit. Dat is bij deze film: je moet geen kinderen/jonge mensen bij de oorlog betrekken.

Heb je trouwens The Longest Day nog binnen gekregen?.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Misschien zijn er zelfs meer overeenkomsten in filmsmaak dan je denkt Dick

Tussen de films die je met 5 en 4 sterren waardeert (even gespiekt) staan er toch een aardig aantal die ook bij mij hoog scoren.

(maar geen westerns dus, haha)

Die poster is pakkend, en zegt iets over de film ja.

Triest thema ook waar de film over gaat.

En het gaat maar door, zie de kindsoldaten in Afrika bijvoorbeeld.

Longest Day (in kleur) heb ik al een tijdje binnen ja, leuke aanwinst (Fanfare ook )

avatar van wibro

wibro

Van deze film die ik zo'n 40 of 45 jaar geleden voor het eerst gezien had was ik destijds zeer onder de druk en nu na herziening nog steeds, misschien nog meer zelfs. Met "Das Boot", "Der Untergang" is dit voor mij een van de beste (anti-) oorlogsfilms die ik ooit gezien heb die gaan over de 2e Wereldoorlog. Een film als "Saving Private Ryan" kan hier echt niet aan tippen. De waanzin van de oorlog werd in "Die Brücke" uitstekend in beeld gebracht.

Spetie schreef:

De afloop mag dan misschien duidelijk zijn, maar de aanloop ernaartoe is meer dan goed. In het eerste gedeelte raak je goed bekend met de jonge knapen en hun drijfveren om het leger in te gaan.

De een is zekerder dan de ander, maar stuk voor stuk willen ze stoer ogen en niet voor elkaar onderdoen, waardoor hun uiteindelijke ondergang onvermijdelijk is.

Juist verwoord. Dit maakt de film zo sterk. Individueel stellen de jonge knapen niets voor. Als groep met een onverzettelijk leider (Jürgen) groeien ze uit tot een stel fanatiekelingen, volledig blind voor de realiteit. Dat soldaten volgepropt in wagens voor de vijand op de vlucht sloegen kon hen niet aan het twijfelen brengen. Integendeel, ze werden hierdoor nog fanatieker.

De afloop is bekend. Het laatste half uur zou men gemakkelijk als ongeloofwaardig kunnen beoordelen, ware het niet dat deze uitstekende oorlogsfilm toch op feiten gebaseerd is. Toch vind ik dit laatste half uur niet het sterkste van deze film maar inderdaad de aanloop er naar toe. Stel je voor; je bent sterk bevriend met een meisje (Franziska) in jouw klas en je kiest er uiteindelijk voor een brug te verdedigen in een verloren oorlog alleen om jouw vaderland te dienen. Je moet toch wel gek zijn. Uiteindelijk zou je toch moeten kiezen voor je vriendin. Maar ja, zoals Spetie het al verwoordde; Je wilt niet onderdoen voor de anderen, je wilt niet uitgelachen worden. Bij de groep horen is sterker dan te blijven bij je vriendinnetje. Ik beschouw "Die Brücke" daarom behalve als een zeer goede oorlogsfilm ook nog eens als een uitstekende psychologische film.

5,0* na herziening

avatar van tjitta

tjitta

Nu na jaren bekeken nog steeds een fantastische film. De remake uit 2008 kan hier geen moment aan tippen!

avatar van The One Ring

The One Ring

Hierboven in de synopsis staat dat het einde zich laat raden. Inderdaad, de hele film lang kon ik makkelijk raden hoe het af zou lopen en eigenlijk gewoon de complete opbouw van de film voorspellen. Dat ligt namelijk allemaal erg voor de hand. Gelukkig moet Die Brücke het ook meer van het interessante uitgangspunt (Duitse kinderen die met enthousiasme strijden voor de nazi-ideologie) hebben. Dat onderwerp moet best gevoelig gelegen hebben in Duitsland in 1959 en het mooie is dat het een eerlijke film is geworden, waar personages toch vooral mensen zijn en er geen vingers gewezen worden. Het wordt erg invoelbaar gemaakt waarom die kinderen zich in de strijd willen mengen, maar ook de volwassenen zijn geen platte karikaturen. Het deed me allemaal sterk denken aan All Quiet on the Western Front uit 1930, maar deze lijkt wat beter afgewerkt.

Uiteraard is de film zelf een soort nachtmerrie, maar buiten een nachtelijke scène om wordt er voor felle belichting gekozen die alles een bijna gebleekt uiterlijk geven, waardoor de omgeving nog meer verrot lijkt. Zodra de strijd zelf losbarst heeft ook de actie een smeriger gevoel dan enige oorlogsfilm uit de VS uit de jaren '30. Ook hier lijkt All Quiet on the Western Front een inspiratiebron, want daar werd een slagveld ook al ruw gebracht. Dat de situatie zelf totaal absurd is (de kinderen verdedigen een brug die vernietigd gaat worden; al weten ze dat niet) en de zaken steeds meer escaleren (de Amerikaanse soldaat die vrede aanbiedt, maar door een misverstand neergeschoten wordt; de jongen een Duitse officier neerschiet) zorgen ervoor dat je niet vrolijk uit de film komt. Zoals het hoort.

Een minpuntje is wel dat de jonge acteurs niet allemaal even sterk zijn, zeker niet in de meer dramatische momenten. Buiten dat om is het een goed opgebouwde en toepasselijke nare film over een interessant onderwerp.

The One Ring schreef:

(Duitse kinderen die met enthousiasme strijden voor de nazi-ideologie)

Als ik me goed herinner komt dat er nergens echt in voor. Ik zag enkel kinderen die strijden voor hun land. Daardoor is het ook gemakkelijker om je in te leven.

avatar van The One Ring

The One Ring

AGE-411 schreef:

Het is ook duidelijk dat ze geïndoctrineerd zijn met nazi-ideologie op school en dat is wat ze kennen als de juiste manier van leven. Zeker in een dictatuur als Nazi-Duitsland gingen nationalisme en ideologie hand in hand.

The One Ring schreef:

Waarschijnlijk wel, maar dat is in deze film dus niet te zien.

Men zou dit verhaal perfect kunnen verfilmen met een andere land in de hoofdrol, daar de nazi-ideologie (of welke ideologie dan ook) helemaal niet voor komt in deze film. Dit is een gewone oorlogsfilm.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Tijdens release van deze film waren er nog genoeg overlevenden, die de Nazi-ideologie aan den lijve ondervonden hadden. De kruitdampen van WO-II waren net een beetje opgetrokken.

Volgens mij was regisseur niet bezig met hoe men na 2000 deze film zou ervaren (een brug te ver ).

Dk2008

Ik denk toch vooral dat het te gevoelig lag om Nazi-ideologie in de film te verwerken in die tijd. Maar het resultaat is dat men er toen ook al een gewone oorlogsfilm in zag.

Ik zit even de berichten vanaf het begin door te lezen. Spielberg is weinig origineel bij Saving Private Ryan, maar laat ik maar ophouden wordt toch niet aangenomen. Ik vind "de boodschap" die veel films menen te moeten meegeven ook niet erg goed werken. Het raakt je of het raakt je niet (meer), zo zie ik het.

avatar van RuudC

RuudC

Als er iets is waar deze film in slaagt, dan is het wel het laten zien waarom je kinderen nooit een oorlog moet insturen. Het probleem is alleen wel dat dit slechts aan het eind echt aan bod komt. De eerste tachtig minuten vind ik met alle respect vrij saai. Het is natuurlijk wel erg knap om als Duits filmmaker zo’n gevoelig verleden te moeten verfilmen. Het is tenslotte maar veertien jaar na de tweede wereldoorlog.

Wat mij betreft gaat Die Brücke voornamelijk ten onder aan het alom aanwezige matige acteerwerk en de vrij knullige manier van het maken van actiescenes. Het gedoe om de bom die ontploft aan het begin was ronduit vreemd. Er was geen vliegtuig en artillerie is bedoeld om niet willekeurig even ergens op te schieten. Slechts een slap excuus om je film te openen. De hoofdpersonen van de film krijg je wel te zien, maar het blijft allemaal afstandelijk. Tegelijk is het ook wat rommelig. Je kunt de jongeren wel uit elkaar houden, maar in een uur is het vrij nutteloos om tussen 5-6 jongens te switchen. Al komen hier en daar best aardige momenten voorbij. Het is een beeld van een generatie die ten onder ging door overmoed en misleiding. Dezelfde boodschap als die van Im Westen Nichts Neues, alleen is dat verhaal vele malen aangrijpender.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Prettig gefilmd, maar tegen het einde enigszins langdradig en nét niet spannend genoeg. Het acteerwerk laat soms ook te wensen over. Met wat meer spanning was het zeker een 4 geworden voor mij.

avatar van starbright boy

Juist in al zijn eenvoud en en misschien ook wel met al zijn beperkingen is dit vooral een heel krachtige film. Vooral de tegenstelling tussen het relatief ongeschonden dorpsleven en het heftige gevecht op de brug is aangrijpend. En zelfs de kleine tekst op het einde is zeer goed geplaatst.

avatar van Askikker

Askikker

Helaas eerst de remake uit 2008 gezien.

Die was best te pruimen, maar deze originele versie is toch wel stukken beter en aangrijpender.

avatar van Sisko

Sisko

Mooie anti-oorlogsfilm. De zwart/wit beelden versterken ook het effect van de film. De film heeft alles in zich: waanzin van de oorlog, fanatisme, vaderlandsliefde, opgroeiende pubers, verliefdheid, verhouding ouders / kinderen, goed / kwaad enz.

Ook bijzonder dat de film al in 1959 werd gemaakt, volgens mij toen nog een gevoelig onderwerp in Duitsland.

Ook leuk om de jonge Fitz Webber te zien, jawel: Harry Klein aus der reihe Derreck!

avatar van Epitaph

Epitaph

Vannacht op de ARD 1.55 uur.

avatar van Epitaph

Epitaph

Goede anti-oorlogsfilm,alleen jammer dat je soms moeite hebt om de dialoog goed te kunnen volgen. Soms is er teveel gepraat door elkaar vooral de scene wanneer ze erachter komen,dat ze zijn opgeroepen heb ik er weinig van verstaan.

mayhemblik

Wat moet dat toch een ellende zijn geweest die Volksstorm, brrr.

Wel een erg toffe film dit.

Sisko schreef:

Derrick zelf had geen tijd om mee te doen want die zat voor het echie waarschijnlijk in Polen oid de norse ondervrager uit te hangen.

Epitaph schreef:

Als de Duitsers nou niet hadden verloren hadden we het nu allemaal prima kunnen verstaan.

mayhemblik schreef:

Wat moet dat toch een ellende zijn geweest die Volksstorm, brrr.

Wel een erg toffe film dit.

Zie ook een hoger bericht: De jongens werden niet opgeroepen voor de Volksstürm (zoals verkeerdelijk in de beschrijving staat), maar voor het reguliere leger.

AGE-411 schreef:

Dat maak jij er van en daar hebben we het al over gehad zie boven. Maar Volksturm is correct in de beschrijving.

AGE-411 schreef:

Ik lees net bij Wikipedia dat de jongens zich inderdaad zelf aanmelden maar op mij kwam het toch echt over alsof ze moesten, ga hem binnenkort nog maar weer eens zien.

Dk2008

Op de derde regel staat gewoon Volkssturm, dus de beschrijving is goed.

Die Brücke (Gregor Dorfmeister) ? Wikipedia - de.wikipedia.org

AGE-411

De verwarring kan mogelijks verklaard worden door het boek waarop deze film gebaseerd is.

In het (autobiografische) boek zou het inderdaad over de volkssturm gaan.

In deze film gaat het onmiskenbaar over de reguliere strijdkrachten. (De Wehrmacht).

1) De kinderen krijgen een oproepingsbrief.

2) Ze krijgen een opleiding.

3) Ze dragen een Wehrmachtuniform.

Als uniformdragers zijn ze dan ook beschermd door de conventies van Genève. Volkssturmers genoten die bescherming niet, aangezien het om gewone - weliswaar gewapende - bevolking gaat. (Maar in praktijk kregen ze vaak dezelfde behandeling).

Edit: Ik zie dat het eerste deel van de beschrijving letterlijk hetzelfde is als op boekmeter. Dat klopt dus niet, aangezien er toch wel wat verschillen zijn tussen het boek en de film.

Dk2008

Ik geloof dat je inderdaad gelijk hebt. Bij de remake staat ook Wehrmacht. Die Brücke (2008) die regisseerd is door Wolfgang Panzer.

Je kan altijd een correctie indienen dan krijg je vanzelf bericht. Corrigeren - MovieMeterWiki - wiki.moviemeter.nl

Wicki is er niet geheel in geslaagd het boek goed te verfilmen, dit gezien tegenstrijdige reacties, al in 1959.

avatar van John Milton

John Milton

Panzer? what's in a name:-)

die poster is erg mooi idd, had van deze film gek genoeg nog niet gehoord. Watchlisted!

avatar van BBarbie

BBarbie

Voor de zoveelste keer herzien. De film vertoont talrijke tekortkomingen, die bij elke herziening steeds meer gaan opvallen. Maar... de boodschap blijft duidelijk. Oorlog staat gelijk aan waanzin en het inzetten van tieners is het toppunt van waanzin. Van het romantische idee dat de jongens hadden over “soldaatje spelen” blijft uiteindelijk helemaal niets over.