• 9.378.916 stemmen

What's Eating Gilbert Grape (1993)

Alternatieve titel: What's Eating Gilbert Grape?

Geregisseerd door: Lasse Hallström

Met onder meer: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio en Juliette Lewis

Releasedatum: 19 januari 1995

Plot What's Eating Gilbert Grape

"Life is a terrible thing to sleep through."

Gilbert Grape leeft in Endora, een klein plaatsje waar niets te beleven valt. Zijn voornaamste taak is het zorgen voor zijn geestelijk gehandicapte broertje Arnie. Op een dag passeren Becky en haar grootmoeder door Endora. Gilbert wordt verliefd op Becky, maar hij raakt in de problemen als hij tijd probeert vrij te maken voor zijn privé-leven.

avatar van Master of pl0x

Master of pl0x

Als er een paar films waren die 6 sterren mochten hebben, vind ik dat dit er een was! Echt een hele mooie film, DiCaprio speelt echt super goed, heb hem om 11:00 gezien. Deze verdient voor mij:

*****

avatar van Mai*

Mai*

Ik heb zo genoten! (Wel vaag dat rtl hem uitzond gister terwijl hij voor nog geen week terug ook al op een andere zender was)

Anyway, ik heb genoten met ontzettend goeie acteer werk van dicaprio en depp...heerlijk!

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Idd Dicaprio speelde super in deze film, ik ben doorgaans niet zo gek op Leonardo maar deze film maakt het verschil. (en Blood Diamonds natuurlijk).

Een film die je vaker als 3 keer kunt kijken.

avatar van charmed one

charmed one

een geniale film hij is heel goed ik heb hem best al vaak gezien hij is gewoon heel erg goed

avatar van well0017

well0017

Mijn verwachtingen waren al hooggespannen maar na het zien van dit prachtig familiedrama, is mijn waardering voor deze film alleen groter geworden.

Ik wilde er iets moois over vertellen maar na het lezen van de laatste 10 reacties lijkt mij dat in ieder geval overbodig. Mijn mening zou een volledige aanvulling zijn op hetgeen hierboven al prachtig is omschreven.

Toch wil ik nog een ding kwijt: Wat is Dicaprio toch een geweldige acteur!

avatar van Jonas Schiffer

Jonas Schiffer

een goede film echt heel goed geacteert zeker Leonardo DiCaprio om zo iemand te spelen is echt heel moeilijk goed verhaal en ook zielig er zit ook nog een beetje humor in ik vind hem een beetje lijken op forrest gump hij was heel goed.

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Iedereen beweert dat het moeilijk is om een rol als DiCaprio te spelen (hetzelfde als Hanks met Forrest Gump bijv.), maar het lijkt mij juist eerder makkelijker. Een slechte acteerprestatie kun je op deze manier veel makkelijker verbloemen.

avatar van Honey87

Honey87

prachtige film, een van mijn favoriete films.

goed acteerwerk, mooi verhaal

avatar van eyeswideshut

eyeswideshut

Geweldig!

prachtig acteerwerp vooral van Leronardo DiCaprio en ook van Johnny Depp. Mooi verhaal.

avatar van powerman

powerman

Geweldige rollen van Johnny Depp en Leonardo di Caprio, die in deze film een zwakbegaafd jongetje speelt. Aparte film met hilarische momenten.

avatar van Askikker

Askikker

Werekelijk ongelofelijk. Ik ken Leonardo DiCaprio eigenlijk niet, maar het feit dat ie in de Titanic speelde spreekt natuurlijk niet echt in zn voordeel (voor Kate Winslet natuurlijk ook niet, maar die heeft ook nog genoeg klasse films gemaakt, van Leon heb ik sindsdien nooit meer iets gezien). Johnny Depp is nou ook niet direct mn favoriet, maar oké; ik ging deze film toch maar proberen. Vanaf de eerste seconde was ik om. Wat spelen die twee gasten fenomenaal. Het emotioele verhaal is misschien ietwat dun, en met andere spelers had t misschien bagger geworden, maar wat hier gebeurt is op het geniale af. Een zwakzinnige spelen is dus echt niet makkelijk, tenminste niet om het overtuigend te doen. Kijk maar es naar 12 monkeys; hoe Brad Pit t ''aardig'' doet, maar je ziet dat ie speelt, en hoe Bruce Willes veel overtuigender een ''echte'' gestoorde neerzet, zei het met vraagtekens. Leonardo spat hier in elk geval van het doek, hoe kon hij ooit zóón rol in de Titanic spelen? Maar misschien is hij dus stiekem een meestertalent.

Askikker schreef:

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

JDSsmetje schreef:

Komaan seg, Titanic heeft 11 oscars gekregen, volgens mij is dat toch wel in Leonardo zijn voordeel geweest.

En Leonardo heeft in nog enorm veel kwaliteitsfilms gespeeld, wees daar maar zeker van. (wikipedia is je vriend) Het is niet omdat jij geen films met hem gezien hebt, dat hij daarom slecht is, hé! Dus voordat je je conclusies trekt, zou ik eerst de films bekijken...

avatar van Askikker

Askikker

Hey Smetje,

ik trok geen conclusies hoor, en ik zei ook niet dat ie slecht was, ik was alleen (aangenaam) verrast door DiCaprico, en ik heb inderdaad gekeken in wat voor films de nog meer speelt, maar die passen niet echt in mn straatje. En Oscars zijn voor mij iha. ook niet echt aanraders om een film te gaan kijken. De echte hele grote films (zoals bv de Titanic) daar wordt de kikker meestal niet zo vrolijk van.

En volgens mij was ik heel positief hier hoor, ik zou graag nog es een goeie film met dat joch zien, want tante Kate vind ik ondanks de Titanic ook geweldig hoor... raad mij maar een goeie film aan met die Kapricio

Askikker schreef:

Hey Smetje,

Maar de rol van Dicaprio speelde wel in z'n voordeel. Ikzelf heb hem niet graag gezien (2*), maar toch blijf ik bij mijn besluit. Het grootste deel van de bevolking zag hem wel graag spelen en ging hem meer gaan waarderen als acteur (nu nog steeds). Dus dat speelde wel in z'n voordeel.

avatar van Montorsi

Montorsi

Mooie film.

Op het oog een redelijk niks-aan-de-hand filmpje, maar toch juist met een hoop tragiek. Depp en vooral Di Caprio doen het goed, al merk je heel af en toe ook wel bij Di Caprio dat hij eigenlijk wel in orde is. Bij vlagen ook vrij komisch.

Tegen het einde misschien een tikje te dramatisch, maar het ligt allemaal wel weer in de lijn van het verhaal.

JDSsmetje

Achteraan de dvd stond uiterst originele film. Wel dat vind ik nu echt niet van What's Eating Gilbert Grape. De eerste 80 minuten gaat over het leven zoals het is met een gehandicapte. Klinkt nogal saai, en dat is het ook. Het is pas na die 80 minuten dat de film mooi opgang komt en het ook iets interessanter wordt. En het wordt nog iets beter want als What's Eating Gilbert Grape op de hoogte van de 100 minuten is bereikt het een topniveau van hoe met simpele ingrediënten een mooi dramagevoel bij de kijker kan creeëren. Humoristisch vind ik dit dan weer niet wat wel op de dvd stond, maar ik nam de film zoals hij is en kan niet anders besluiten dat het geen plaats in de top 250 waard is.

katie morosky

Dat vind ik dus wel. What's Eating Gilbert Grape is een vrij originele film (ik kan me echt niets in dezelfde trant herinneren) en veel meer dan Het Leven Zoals Het is met een gehandicapte. Mij gaat het vooral over de saaiheid en uitzichtloosheid van Het Leven Zoals Het Is in Endora. En het feit dat Gilbert echt opgesloten zit in die saaiheid.

Een beetje raar wat er hierboven staat over DiCaprio, the Aviator? En andere bekende films de afgelopen paar jaar.

JDSsmetje

Ja ok, dat Endora een dorpje is waar niets te beleven valt en Gilbert ook niets anders dan saaie dingen kan doen komt er ook bij kijken maar zo'n bijzonderheid is dat nu ook weer niet.

avatar van rep_robert

Misschien moet je even verder kijken dan hoe saai een stadje is.

Voor een stadje zo saai als dat gebeurt er in mijn ogen genoeg in de film.

Er hoeft in films trouwens ook niet altijd van alles te gebeuren, als alles maar goed in elkaar steekt en het een goed geheel vormt met acteerwerk en verhaal.

Dat is hier dus het geval. Een goede en degelijke film met een uitblinkende cast en een realistisch en ontroerend verhaal.

JDSsmetje schreef:

Het is een onderhuids drama. Ken overigens weinig films over het claustrofobische van de uitzichtloze saaiheid. Tenzij the Last Picture Show.

JDSsmetje

Daar heb je wel gelijk in rep_robert: Er hoeft niet altijd vanalles in een film te gebeuren maar ik vind gewoon niet dat we de term 'origineel' bij deze film kunnen gebruiken en daar is de discussie trouwens gestart.

katie morosky

Dat vind ik dus wel. De films van Lasse Hallströms zijn in het algemeen best origineel te noemen. Geen standaard verhaaltje dus.

katie morosky schreef:

bwah ja, Ik vond The Last Picture Show ook niet zo origineel hoor.

JDSsmetje

Ik heb hem maar eens herbekeken, en dat na 3 dagen. Maar nu heb ik wel ingezien dat mensen wel iets apart kunnen zien in deze film. Ik geef een halfje meer, omdat mijn kijkervaring ook niet zoveel verbetert is.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Heel mooie film, een prachtig verhaal, adembenemend mooie beelden (dat zo'n stoffig en saai dorpje zo mooi in beeld kan gebracht worden!) en uitstekend acteerwerk, vooral van Leonardo DiCaprio, die echt ge-wel-dig is in deze film. Echt prachtig.

avatar van Fnd-

Fnd-

Ik vind deze film echt geen reet aan, dat ik hem nog heb af gekeken is een wonder! Ik had hem al eerder op gezet en toen na een half uur weer afgezet omdat ik hem zo saai vond, maar nadat ik hier zag dat de film best hoog stond aangeschreven heb ik de film weer op gezet en afgekeken (achteraf niet de goede keuze).

Het verhaal vind ik niet echt bijzonder (voor zover er een verhaal in zat), en als ik de goede berichten bij deze film lees heb ik het gevoel dat ik een andere film heb gezien.

De film heeft ook totaal niet mijn genre maar buiten dat vind ik dit wel erg slecht, en ik denk dat je voor deze film dan ook een liefhebber moet zijn.

Een 2,0 voor de wel goede acteerprestaties!

avatar van s0njaa

s0njaa

die juliette lewis is gewoon een topper

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Goede meeslepende film. Met gedurfde rollen zoals de dikke moeder. Ook het einde vind ik best wel gedurfd. 3,5.

avatar van gukker

gukker

Het is vooral het acteerwerk wat deze film erg sterk maakt. Het script laat namelijk te wensen over. Ik had hier en daar het gevoel dat sommige verhaallijnen nét iets meer uitgewerkt konden worden. Het deel met Arnie was natuurlijk erg goed uitgewerkt, maar de rest (liefdes, burgerrestaurant, supermarkt etc. was veels te dun en daardoor oninteressant.

Natuurlijk maken de acteurs veel goed, vooral DiCaprio is hier echt fantastisch. Het einde vond ik wel erg mooi.