• 9.374.004 stemmen

What's Eating Gilbert Grape (1993)

Alternatieve titel: What's Eating Gilbert Grape?

Geregisseerd door: Lasse Hallström

Met onder meer: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio en Juliette Lewis

Releasedatum: 19 januari 1995

Plot What's Eating Gilbert Grape

"Life is a terrible thing to sleep through."

Gilbert Grape leeft in Endora, een klein plaatsje waar niets te beleven valt. Zijn voornaamste taak is het zorgen voor zijn geestelijk gehandicapte broertje Arnie. Op een dag passeren Becky en haar grootmoeder door Endora. Gilbert wordt verliefd op Becky, maar hij raakt in de problemen als hij tijd probeert vrij te maken voor zijn privé-leven.

avatar van gotti

Fantastische en aangrijpende film. Goeie rollen van Jhonny Depp en Julliet Lewis, maar vooral de rol van Leonardo di Caprio was geweldig. Ik heb hem geloof ik nog nooit zo goed en overtuigend zien spelen. Erg goed verhaaltje wat mij op de een of andere manier ontzettend ontroerde. Het verhaaltje was niet al te dramatisch wat de film naar mijn idee juist zo goed maakt. Je zal het maar bedenken om je overleden moeder te verbranden in haar eigen huis om een vernedering te voorkomen Een film die me nog lang bij zal blijven!! 5*

avatar van starbright boy

Er zijn weinig films die me zo geraakt hebben als deze. Vandaar ook de hoge plaats in mijn top 10. Prachtig verhaal, fantastische sfeertekening en fenomenale acteurs.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Lang geleden dat ik deze film gezien had en ik had eerst een 4 gegeven, maar na herziening ga ik toch verhogen naar een 4,5. Door de geweldige acteerprestaties, vooral van DiCaprio en Cates (haar eerste filmrol!) en het sympathieke verhaal met de nodige humor. Terecht in de top 100.

Een en al sentiment deze film. Verder is er niks, pure filmische leegte. Een mooie zonsondergang, een vijvertje ... misschien, maar breng het dan ook wat interessant in beeld.

Sentiment dus. Acteerprestaties, muziek, het verhaaltje, personages .... leuk als je het wat doet, ik vond het platte wansmaak. Hoe makkelijk kan een film zijn, hoe flets en uitgekauwd alles wat er gebeurt, hoe ongelooflijk triest kan je een film uitwerken.

Uit pure verveling maar wat liggen zoeken naar ironische elementen, wiet weet was het een Solondz², maar behalve de moeder die sterft nadat ze eindelijk de trap is opgesukkeld, en dus een groot probleem vormt om terug beneden te krijgen viel er ook bitterweinig te lachen. Had ze liever door de trap zelf zien zakken, had me nog wat plezier opgeleverd.

Nopes, hier kan ik dus niets mee. Filmpje gemaakt met het idee dat de mensen die komen kijken traantjes moeten laten, maar dan op zulke schaamteloos doorzichtige wijze dat het enkel afgunst opwekte. 2 uur lang. 0.5*

avatar van Phoenix

Phoenix

Vol schaamte keert Gilbert terug naar huis, waar het feest al in volle gang is. Arnie heeft de dag van zijn leven. Het eerste oogcontact tussen alletwee is verschroeiend. En onwaarschijnlijk goed geacteerd.

De hele film wordt gedragen door de cast, opvallende cinematografische elementen zijn schaars en de muziek niet bijster origineel of goed, maar Depp en Di Caprio zorgen ervoor dat er de hele film wat bijzonders te zien is, en deze film bewijst dat dat genoeg kan zijn.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

What's Eating Gilbert Grape, een schitterend stukje drama. Het acteerwerk is ontzettend goed, met name dat van Depp en DiCaprio. En met leuke bijrollen voor onder andere Reilly en Glover. Ook de muziek in de film is, evenals de settings, gewoon super. En ook bevat de film een paar werkelijk prachtige geschoten plaatjes. En wát een sfeer ook, overigens. Film weet nergens ook maar een moment saai te worden, het boeit van begin tot eind.

4,5 sterren.

avatar van otherfool

otherfool

Bijzondere film met prachtige types. Met name Depp en Lewis spelen erg sterk.

4*.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Heel erg rustig filmpje.

Erg weinig spektakel, maar Depp en DiCaprio maken het wel een beetje goed.

Toch viel het een beetje tegen, het is opzich wel een mooi verhaal maar het was soms toch echt een beetje saai naar mijn mening.

avatar van Rudeo

Rudeo

Hele aangrijpende film, met een fantastische crew.

avatar van Demoniac

Demoniac

Er gebeuren vrij weinig rare dingen, maar doordat eigenlijk iedereen erg overtuigend acteert, met name Leonardo Di Caprio, blijft de film toch boeiend.

avatar van Spetie

Wauw! Wat een schitterende film van regisseur Lasse Hallström is dit. De film wist mij wel te pakken en hoe. Mooie indrukwekkende en vooral ook realistische film Met uitstekend acteerwerk en bijna alleen maar goed rollen. Ondanks dat Di Caprio zeer goed speelt vind ik Depp eigenlijk nog wel het meest indrukwekkend. Zijn rustige ingetogen manier van acteren en vertellen zorgt ervoor dat je jezelf als kijker helemaal kunt inleven in de film en daardoor draagt hij dus ook helemaal de film. Verder eigenlijk weinig op aan te merken. De sfeer, de stijlvolle rustige muziek en de mooie plaatjes maken dit bijna tot de perfecte film en een nieuwe binnenkomer in mijn top 10.

5,0* voor dit meesterwerk!

avatar van Zinema

Sterk drama met een excellente DiCaprio en dito Depp. Vermakelijk, origineel en bij vlagen komisch en ontroerend. Zeer goed.

avatar van ®Tc

®Tc

Toch een kleine tegenvaller, het raakte me niet zo zoals het me zou moeten raken. Buiten irritatie in het gedrag van Arnie en ik de schaamte zowat meevoelde met hun moeder (hoe laat iemand het toch zover komen?) weinig gevoel erbij.

De acteerprestaties en de personages zijn wel goed in orde. Depp en Di Caprio laten al op jonge leeftijd zien wat ze in huis hebben. Ook de andere bijrollen stuk voor stuk goed gespeeld. Het dorpje was me op sommige momenten wel wat te kaal maar onder de soundtrack valt het nog wel te pruimen.

Toch 3,5*

avatar van DeCol

DeCol

Het verhaal is eigenlijk vrij simpel maar wordt heel erg goed uitgewerkt. Depp en DiCaprio acteren zeer sterk! De combinatie van drama en komedie komt helemaal tot zijn recht in deze film. Dat het genre bij drama blijft kan ik echter wel begrijpen. Het einde is toch wel heel mooi en gepast. Ik heb genoten van deze mooie film maar mist wel net dat speciale om er helemaal in mee te worden gesleept.

avatar van rep_robert

Vanavond was de film op tv, best wel een een hele goed film eigenlijk.

Het verhaal op zichzelf stelt natuurlijk niet zoveel voor, maar de acteurs dragen de film echt.

Een fenomenale rol van Johnny Dep en een piepjonge Leonardo Di Caprio is ook zeer indrukwekkend als verstandelijk gehandicapte. Echt zo overtuigend gespeeld, zou haast denken dat hij er echt 1 was(niet fout opvatten deze zin ).

Verder zijn de bijrollen ook van een hoog niveau.

Verder heeft de film een mooie stijl, wat er precies bijpast en schuwt de film zo nu en dan ook niet wat komische momenten. Al is Di Caprio hier vooral verantwoordelijk voor!

De film pakte mij en heeft me verder ook niet meer losgelaten.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Wat een geniale Drama film! Dit is zeker één van de beste. Het beste aan deze film moet toch wel Leonardo DiCaprio zijn als het geestelijk gehandicapte jongetje. Hij speelt hem met zoveel passie dat hij gewoon echt gehandicapt lijkt. Hij lijkt echter wel aardig jong voor iemand van 18. Ook Depp zette een fantastisch karakter neer. Je kan echt zien dat hij er soms moeite mee heeft maar dat het een taak is die je niet zomaar kan opzeggen. Ook zaten er ongelovelijk mooie beelden in. Ook was 't fijn dat ze niet te vaak van Camerabeeld verwisselde. Meestal veranderde het punt van de camera niet vaak in een scéne. Kon ik wel waarderen. Verhaal is ook fantastisch. Laat maar weer eens zien wat je allemaal wel niet kan doen als je zo'n goed plot hebt bij een LowBudget film. Ik leefde ook mee met die moeder die door iedereen nagekeken werd vanwege haar gewicht. Vind dat sowieso altijd wel lullig om te zien bij mensen die eigenlijk ook nog eens heel aardig zijn. Het einde van de film is ook geweldig. Eigenlijk zijn er geen minpunten aan deze film voor mij. Kortom, What's Eating Gilbert Grape is een ongelovelijk goede Drama film waarin DiCaprio de sterren van de hemel speelt en ik ook een traantje heb moeten laten vallen.

avatar van 606

Erg sterk acteerwerk van dicaprio,

En dan het emotionele verhaal waar je in meegezogen wordt.

avatar van Montorsi

Montorsi

Mooie film.

Op het oog een redelijk niks-aan-de-hand filmpje, maar toch juist met een hoop tragiek. Depp en vooral Di Caprio doen het goed, al merk je heel af en toe ook wel bij Di Caprio dat hij eigenlijk wel in orde is. Bij vlagen ook vrij komisch.

Tegen het einde misschien een tikje te dramatisch, maar het ligt allemaal wel weer in de lijn van het verhaal.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Heel mooie film, een prachtig verhaal, adembenemend mooie beelden (dat zo'n stoffig en saai dorpje zo mooi in beeld kan gebracht worden!) en uitstekend acteerwerk, vooral van Leonardo DiCaprio, die echt ge-wel-dig is in deze film. Echt prachtig.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Goede meeslepende film. Met gedurfde rollen zoals de dikke moeder. Ook het einde vind ik best wel gedurfd. 3,5.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Heel lichte tegenvaller, veel karakters dartelen maar wat doelloos rond Johnny Depp en Leonardo DiCaprio. De frustatie van Depp ten opzichte van zijn geestelijk gehandicapte broer (knappe rol van een jonge DiCaprio) werd wel mooi in beeld gebracht. Al met al toch wel redelijk.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

3,5 ster.

Volledig te danken aan het verhaal en de invulling van DiCaprio en Depp.

Vooral Leonardo DiCaprio speelt geweldig als Arnie. Wel vond ik de rol van Julliette Lewis wat slapjes en gemakzuchtig uitgewerkt. Geen verrassingen in haar rol.

Al met al een prima drama dat het vooral zo goed doet dankzij een cast die het onderste uit de kan haalt.

avatar van dave

dave

Schitterende film waarin vooral DiCaprio bewijst dat hij een van de beste acteurs ter wereld is.

Het verhaal mag dan niet spectaculair zijn, maar het blijft zonder meer boeiend. Het neemt de tijd om verteld te worden en slaat de juiste richtingen uit. Nergens wordt de film langdradig of vervelend.

Acteerwerk is zoals gezegd goddelijk. Ik weet niet hoe DiCaprio zich op deze rol heeft voorbereid, maar ik kan er alleen maar voor knielen. Hij is één met z'n personage, tot in het diepste van zijn lichaam. Kijk hem in de ogen en je gelooft hem. What's Eating Gilbert Grape is niet zo'n film waarbij de ene acteur de andere kan overtreffen. Ze blinken allemaal uit en smelten allemaal samen.

Nochtans, ik weet niet wat deze film nu echt speciaal maakt. Er wordt over het algemeen erg ingehouden geacteerd en de regie, soundtrack, dialogen en verhaal zijn in feite niet zo spannend. Ik kom gewoon tot rust als ik hier naar kijk. De huiselijke sfeer is herkenbaar en de interactie tussen de personages lijkt zo natuurlijk en vanzelfsprekend. Van de eerste tot de laatste minuut biedt deze film gemoedsrust. Lekker wegdromen.

****

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een valse walvis in aantocht!

Op zich een leuke film om te kijken, al moet mij echt even van het hart dat ik mij soms stoorde aan de enorme dosis vals sentiment die over de kijker wordt uitgestort. Het gehandicapte broertje van Gilbert Grape heeft natuurlijk een verstandelijke handicap van de ergste gradaties, om de boel nog wat uitzichtlozer te maken en vlak voordat ma de pijp aan Maarten geeft vermeld ze net op tijd dat ze zielsveel van haar oudste zoon houdt. Op zich heb ik er geen moeite mee dat deze dingen gezegd worden, maar het gaat om de timing die een muilkorf verdient. Er wordt ook geen poging onbenut gelaten om maar drama door de film heen te pompen.

Een voorbeeld:

Gilbert Grape werkt in een kleine dorpswinkel, die bedreigt wordt door een XXL - supermarkt in de nabijgelegen grote stad, die steeds meer klandizie ontrekt aan de dorpswinkel, de eigenaar weet wel waarom: De grootschutter heeft een aquarium mèt kreeften! Tot zover niets aan de hand, maar als Gilbert Grape op een dag onverwachts een taart haalt bij de concurrent, komt hij toevallig....toevallig.....zijn baas tegen, die hem bedenkelijk aankijkt. Even een taart halen is er niet bij voor deze regisseur, ook alle (kleine) gebeurtenissen moeten een dramatische link met zich meedragen. Vreselijk!

Gelukkig is daar in de verte, nog een fantastische rol van Juliette Lewis die de boel niet alleen voor Gilbert Grape opfleurt, maar ook voor de kijker die maar wat graag wegbeent uit het troosteloze dorp, dat op een paar scenes na bijzonder lelijk in beeld gebracht werd. Al was daar dus niet zo veel voor nodig. Maar het geeft de intenties van de regisseur goed weer, een inspiratieloze bedoeling creëeren.

Ondanks alle negatieve aspecten liet de film mij toch niet helemaal onberoerd. Toen ik de film pas voor ons mam opzette en na 2 uur weer uit de dvd speler haalde, bleek de muziek tijdens de aftiteling toch best wel geniaal te zijn. Daardoor een half punt meer dan aanvankelijk in gedachten. Een 3*

avatar van Q Jones

Q Jones

Aardig, maar zo geforceerd allemaal. Ik had nou nergens het gevoel ja dit zou wel eens echt kunnen.

Dit is nou typisch het geval van een drama maken om drama te maken. De makers laten geen kans onbenut om er geen drama in te stoppen. Op dingen waarvan ik dacht oke dat had veel anders gekunt of als ze het zo hadden gedaan was het beter geweest. Maar nee je zit 2 uur naar een film te kijken die zo serieus is en de bedoeling is geweest om volgens mij constant medeleven te hebben.

Ik kon ook geen luchtige momenten ontdekken, en nou hoeft dat niet altijd maar bij deze film was dat zeer zeker gepast, zeker om dat Depp z'n afzonderlijk type neer zet hadden ze daar veel meer uit kunnen halen.

Ik snap dat veel mensen deze film goed vinden, maar voor mij was hij niet besteed, te veel van iets willen is meestal niet goed, uitzonderingen daar gelaten, maar in deze film ligt het drama aspect er zo dik boven op dat het gewoon avenrechts werkte voor mij dan.

Het acteerwerk van Dicaprio was uitstekend, bij Depp had ik mijn vraagtekens, ik vond het niet echt goed maar het was ook niet slecht, gewoon te geforceerd, net als heel de film.

Aardige film, waar veel meer uit kon worden gehaald, 3 sterren, een herziening zit er voor mij niet in, leuk voor 1 keer.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Toch wel verassend.

Het leven van Depp valt niet mee, aangezien hij moet zorgen voor zijn broertje en zware moeder. Dit wordt dan ook keurig weergegeven.

Acteerwerk van vooral Di Caprio is erg goed. Depp speelt mijn inziens iets minder dan wat we van hem gewend zijn, maar nog steeds overtuigend genoeg. Dit omdat hij een beetje een afstandelijke rol neerzet.

Uitwerking van het verhaal is goed, ondanks dat het me niet écht kon ontroeren ziet het er wel erg menselijk uit en bovendien bevat deze film zeker een aantal sterke scene's die de toon aangeven. Bijv de scene dat Di Caprio gaat zwemmen.

Verassend, 3,5*

avatar van Megan1906

Megan1906

Geweldige film

Goed acteerspel van Depp en vooral van DiCaprio.

Ik vind dat de film een prettig tempo heeft en de sfeer past goed bij het verhaal.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Zelden zo'n goeie acteerprestatie gezien als die van Leonardo DiCaprio alias Arnie Grape!

Ondanks dat hij verstandelijk gehandicapt is, is elke scene waarin hij ook maar even voorkomt ontzettend lief, grappig en schattig!

Ik had in deze film echt medelijden met Johnny Dep's personage Gilbert Grape. Hij is zo ongeveer de enige in heel Engora die nog iets om de medemens geeft. De een denkt aan z'n nieuwe werk als hamburgerbakker, de ander aan de ander z'n dood, of er zit er een van 250 kilo de hele dag op de bank.. Het viel niet mee voor hem..

Deze film is ontroerend, grappig, dramatisch en schitterend tegelijk.

Een dikke 4 sterren, maar zit dicht tegen de 4,5 aan!

Prachtig!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

I'm having a birthday party, but you're not invited, but you can come if you want.

Geslaagde film die alleen maar sterker en sterker word. De karakters zijn heel mooi geschreven en gespeeld, natuurlijk Gilbert en Arnie het meest. Vond ze allebei erg goed op een andere manier, ik heb toch dat ik bij DiCaprio, zelfs nu hij hier nog een broekie is, terug denk aan andere films. Bij Depp wat minder, hij kruipt echt in de film en is ook echt Gilbert, dat vond ik wel verrassend. Ook altijd leuk om John C. Reilly een bijrolletje te zien spelen, enorme sympathie voor deze gozer, weet niet waarom. Het verhaal vond ik 3/4 vrij luchtig verwoord, eigenlijk had ik al een beetje een idee wanneer de film zou aflopen maar dan zeker het laatste kwartiertje/halfuurtje wordt de film een stuk serieuzer en in een mindere versie: heftig. Vond ik juist enorm sterk. Samen met de ''echte'' karakters en de prachtige beelden van Endora, ben ik een tevreden mens. 3,5 ster

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wat een ongelovelijk sterk acteerwerk in deze film. Leonardo di Caprio heeft mij door deze film laten zien dat hij echt wel een goede acteur is. Wat mij ook zo trof is de liefde tussen de broers. Zo sterk weergegeven door vooral Depp. Ook al haat hij zijn broer af en toe omdat hij voor hem moet zorgen en eigenlijk door hem blijft hangen waar hij is. Toch blijf je die liefde zien. Heel erg mooi gedaan.