• 9.377.648 stemmen

The Passion of the Christ (2004)

Drama | 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Alternatieve titel: The Passion Recut

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci

Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn

Releasedatum: 1 april 2004

Plot The Passion of the Christ

"By his wounds, we were healed."

The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.

puckb96

Ik vind het gewoon belachelijk dat zo'n christelijke film op een belachelijk bloederige wijze wordt uitgewerkt. Het verhaal is natuurlijk wel aangrijpend, daar ben ik het mee eens en ik vind de momenten zonder de martelingen zeer indrukwekkend. Maar voor de rest, nee te geweldadig uitgewerkt.

Dan zal ik eerder The Last Temptation Of Christ aanzetten of desnoods Life Of Brian

avatar van Thorak

Thorak

Life of Brian

Aangezien het hele christendom zijn oorsprong vind in veel geweld, is opzich deze keuze niet geheel onlogisch.

Maar gezien waar het huidige christendom voor pretendeerd te staan...

tja....

avatar van royals

royals

Nee man, Jesus Of Nazareth van Zafarelli is nog steeds de beste. Ook het meest volgens de bijbel.

avatar van yeyo

yeyo

Il Vangelo secondo Matteo van Pasolini is ook prachtig.

avatar van Thorongil

Thorongil

Zeer intense film dankzij de geweldige visie van Mel Gibson, die met elke film die hij regisseert vaktechnisch beter wordt.

Het blijft je verbazen hoe een man die liefde en respect predikte, ooit op zo een gewelddadige manier tot zijn einde kwam.

De kracht van de film is dat hij in het Aramees, Latijn en Hebreeuws wordt gesproken. Moest deze in het dagdagelijkse Engels gesproken zijn zou de intimiteit van de film verloren zijn gegaan.

James Caviezel heeft ook letterlijk een lijdensweg moeten volgen tijdens het filmen. Hij werd 2 maal met de zweep geslagen, moest 10 uur make-up dagelijks ondergaan, en werd door de bliksem getroffen tijdens het filmen. In mijn ogen de beste acteur die Jezus tot nu toe heeft vertolkt, hij heeft iets mysterieus en spiritueel over zich.

Een minpunt vond ik dat de zweepscène iets te lang duurde.

Het is een film die je doet nadenken over je geloof en zonden in het leven, een film die je een spiegel voorhoudt.

avatar van harm1985

harm1985

Beetje een veredelde snuff-film dit. We zitten eigenlijk ruim 2 uur te kijken naar hoe Caviezel aan stukken wordt geslagen, met het bijbelverhaal heeft het niet veel te maken, want veel verhaal valt er verder niet te bekennen. Dit zou dan het ultieme symbool voor Jezus' lijden moeten zijn, maar aan de historische correctheid (aan juist interpretatie van de bijbel schort het nogal eens bij de gristenen) valt te twijfelen. Vond alle ophef ook erg overdreven, zeker dat gemekker over dat zogenaamde antisemitisme, en dan zeggen ze dat moslims snel op hun teentjes zijn getrapt.

Geef mij maar Life of Brian.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Religio's zijn sowieso snel over de zeik.

Volgens mij krijgt Mel Gibson van martelscenes een harde plasser. Anders maak je niet zo'n absurde film.

Leviwosc schreef:

Religio's zijn sowieso snel over de zeik.

puckb96

De martelscenes zijn overdreven, waaronder de segel-scene.

avatar van Trippy

Trippy

absurd! wat een martergang zeg.. kookte over van woede van deze film...

arme jebus

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Ik heb een vraag.

Men zegt dikwijls dat Amerikanen geen ondertitels willen lezen. Films die niet in het Engels zijn, brengen zo goed als niets op in de VS. Crouching Tiger, Hidden Dragon werd zelfs in het Engels gedubd, en bracht dan wél veel geld in het laatje.

Ik heb deze film nog niet gezien, maar ik lees overal dat de voertaal hier het Aramees is, met delen in het Latijn en het Hebreeuws... En toch bracht deze zo'n 370 miljoen dollar op in de States, en gingen er zo'n 60 miljoen mensen naar kijken in de cinema! Hebben die dan tóch ondertitels gelezen, of werd er een gedubde versie uitgebracht in Amerika?

• 19752 berichten

Neem aan een keer wel met ondertitels en het barst van de gelovigen in de USA natuurlijk.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Hm ja, dat zal het dan wel zijn. Al die puriteinse christenen daar...

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Politiek getinte opmerking verwijderd.

yeyo schreef:

Il Vangelo secondo Matteo van Pasolini is ook prachtig.

Vind jij dit dan prachtig?

avatar van yeyo

yeyo

het ging over de Jezus verfilming van Zeffirelli..

avatar van dominion

dominion

Dit was echt super zonde.

Het had echt een goede film kunnen worden.

Ik ben het ook gewend van Mel Gibson dat hij hele sterke films maakt net als Apocalypto.

Maar dit was een twee uur lange marteling van Jesus.

Hij had het verhaal iets meer moeten uitdiepen.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Hoewel ik het niet erg vind grote porties gore in een film te zien is dat juist het probleem van deze film. Want wat heb je er nu aan een dikke 120 minuten lang naar een gefolterde man te staren?

Een volstrekt onbegrijpelijke keuze vind ik het om als katholiek de nadruk te leggen op het leiden van Jezus, terwijl het er toch om gaat wie Jezus was en wat hij allemaal verricht heeft? De symboliek, de vele boodschappen en de Christelijke moraliteit wordt zomaar aan de kant geschoven. Wat doet Mel Gibson dan wel? In mijn ogen enkel wat provoceren en wat controverse oproepen.

Aangrijpend? De kruisiging was nog wel indrukwekkend, maar voor de rest heb ik de vele martelpraktijken aanschouwt vol leegheid. Dit zou bijvoorbeeld minder het geval geweest zijn moest men de achtergrond van het personage Jezus wat meer verfilmd hebben.

Hoewel het er cinematografisch niet slecht uit ziet wegens de goede setting, mooie kostuums en realistische folteringen heb ik me voortdurend lopen irriteren aan het feit dat Gibson enkel en alleen de nadruk legt op de lijdensweg van Jezus Christus, en geen plaats maakt voor de belangrijke dingen...

Inderdaad.

puckb96

Meer een film over de lijdensweg/marteling/afslachting van Jezus Van Nazareth, dan de laatste uren van Jezus.

• 19752 berichten

De laatste uren van Jezus waren een lijdensweg, dus ik begrijp je niet.

moviemafketel schreef:

De laatste uren van Jezus waren een lijdensweg, dus ik begrijp je niet.

laten we het maar niet al te zacht uitdrukken he?

puckb96 schreef:

Leg even uit wat je bedoelt dan.

avatar van Thorak

Thorak

puckb96 schreef:

Dit waren toch juist zijn laatste uren?

John Lee Hooker

Misschien bedoelde hij: de laatste uren van Jezus zelf, als mens. Niet als een afslachting.

• 19752 berichten

We hebben ook het laatste avondmaal gezien en nog wel wat verwijzingen naar betere tijden van JC als timmerman etc. Ik weet dus nog steeds niet wat je nog meer had willen zien.

avatar van noke

noke

Ik heb wel de nodige films gezien en ben echt niet vies van een beetje grof geweld in een film.....maar deze...!!! Nooit meer. Geef mij dan maar liever Jesus Christ Superstar. Die verteld het zelfde verhaal, maar is meer een genot om naar te kijken

moviemafketel schreef:

De weg naar het kruis alleen al duurt veel te lang. De marteling daarvoor kan ook een stuk korter. Ze mochten wel iets meer uitwerken waarom Jezus berecht werd en wat zijn laatste belangrijke handelingen waren.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Passion of the Christ is een film die me nooit aansprak. Op de vele kritieken na heb ik nooit het idee gehad om deze eens een keer te bekijken. Het was op een saaie Paasdag (rond 2 a 3 jaar geleden) toch uitgekomen .

Ik ben niet zeer gelovig en heb eeuwige trauma's gehad aan de tekeningen/elementen uit de bijbel, waar ik jaren geleden ooit eens in heb geneusd. Ik ben wel katholiek.

Toen ik deze film zag vond ik er weinig aan en werd de saaie Paasavond nog saaier. Maar op een rare manier ben ik deze film dan toch gaan uitkijken. Ik wist wel wat ik kon verwachten, geen amusement maar ik wist niet dat dit zo slaapverwekkend kon zijn. Wat ik vooral erg hinderlijk en irritant uit deze film vond was die ouwe Joodse taal. Dit zal misschien wel de kracht zijn van de film, een film over Jezus waar het volk met een zeer Amerikaans accent praat is natuurlijk ook raar. Toch liever dat dan de oude onverstaanbare taal van honderden jaren geleden. En dan nog het behoorlijk eentonige geweld. Hoe bruut het ook allemaal is, nergens wordt het echt boeiend.

De film is abominabel uitgewerkt en met de cast zoals Bellucci heb ik niks. De rest van de film, wat meerdere mensen al schrijven over de flashbacks etc. daar heb ik mij ook aan geërgerd. Na de film heb ik er nog over nagedacht. Maar ik vind het gewoon absoluut geen goede film. 0,5 is mijn uitkomst.

dominion schreef:

Dit was echt super zonde.

Het had echt een goede film kunnen worden.

Maar dit was een twee uur lange marteling van Jesus.

Hij had het verhaal iets meer moeten uitdiepen.

Aan het verhaal viel niets meer uit te diepen, aangezien hij het bijbelse verhaal nauwgezet probeert te volgen.

Ik vond de film sterk en aangrijpend, alleen de martelscene was voor mij echt over-the-top.

Ik vermoed dat de echte marteling 2000 jaar geleden zeker niet minder erg is geweest, aangezien de martel-straffen toen erg streng waren. Dit hoefde echter van mij niet zo heftig in beeld gebracht te worden. Een van de eerste keren dat ik tijdens een film wegkeek omdat de beelden mij beroerd maakten.

Als actieve Christen bekijk ik deze film natuurlijk anders dan de meeste bezoekers hier, die de film vooral technisch beoordelen. Filmtechnisch gezien vond ik de film trouwens ook erg sterk.

4* van mij.