The Passion of the Christ (2004)
Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)
Alternatieve titel: The Passion Recut
Geregisseerd door: Mel Gibson
Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci
Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn
Releasedatum: 1 april 2004
Plot The Passion of the Christ
"By his wounds, we were healed."
The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.
- Hê Kainê Diathêkê (BoekMeter)
- The Passion of the Christ (MusicMeter)
Jesus
Judas Iscariot
Pontius Pilate
Claudia Procles
speranza
Met zo'n verlossing in het vooruitzicht is Jezus Christus extra gemotiveerd om heel veel pijn te lijden. De mazzelaar.
Ondergronds
De positieve kant wat aan het verhaal zit, is dat JC gestorven is voor al onze zonde. Dat in deze film de nadruk heel erg ligt op de lijdensweg is duidelijk ja. JC wist alleen wel dat het een positief doeleinde had.
Ode aan dit bericht!
Ik moet zeggen, ik vond het ook allemaal gruwelijk, maar zo staat het ook in de Bijbel. JC heeft zo geleden voor onze zonden.
korp
Afgezien het feit dat ik volledig buiten welke religie dan ook sta, vind ik het toch een mooie film. Erg aan de harde kant, zoals het historische verhaal ook is.
James Caviezel is een prima Jezus.
Onwijs mooie poster is het ook
Om deze film tot een genre toe te wenden is ''drama' het enige waar iedereen wel mee in overeenstemming komt. De ene vind het een fantasy film, de ander historisch. Misschien zelfs horror? Nee, alleen drama is goed zo
richars
Ik heb deze film ook gezien, gisteravond, bij de plaatselijke club waar ik op zit. Ik ben 13 jaar, maar ik vond die film gewoon echt ziekelijk. Niet geschikt voor mij. Ik vond het geweldgehalte veel te hoog, echt walgelijk..
depri83
Misschien is deze film daarom ook gekeurd voor 16 jaar en ouder.
Kijkwijzer jongen, kijk wijzer!
Het is trouwens al 1 uur, Ga eens naar bed!
xzaz
Was dat een vraag aan mij gericht? Ik vind het namelijk een van de slechtste films aller tijden zeker gelet op de hype eromheen. Het eerste half uur is een soort verplicht bijbellesje dat je bij godsdienst kijkt en daarna is het puur en alleen martelen.
Als jij denkt dat het om martelen gaat moet ik je helaas terleurstellen. Het is de achterliggende gedachte die meespeelt en je eigenlijk alleen kan snappen wanneer je de Bijbel hebt gelezen.
Dom vermaak voor de sensatiebeluste massa.
Vermaak? Martelen was ook vermaak in die tijd. Ik zie dat je Gladiator een 4,5 geeft? Waarom het is slechts dom vermaak voor de sensatiebeluste massa.
Misschien een beetje dom om te schrijven maar als ik dit zie dan denk ik wel bij mezelf; "In wat voor domme generatie ben ik geboren?" Kunnen we niet gewoon iets zinnigs uit de bijbel halen in plaats van deze martelpraktijken?
DIKKE VETTE TROEP!!
speranza
De verlossing en het lijden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat laat deze film heel goed zien.
Leviwosc
De passie van Christus zoals iemand het al zei. Passie bedoeld zoals in de oude bijbelse betekenis, namelijk zijn lijdensweg, zijn kruiziging en zijn wederopstanding.
Gibson hangt een bepaalde Christelijke leer aan en wilde graag zijn visie op de passie van Christus verfilmen; welnu, dat is zijn goed recht.
Het verhaal komt geheel overeen met wat we in de vier evangeliën (Matteüs, Marcus, Lucas, Johannes) kunnen lezen; check het nieuwe testament er maar op na.
Kort het verhaal:
Jezus - een jood die leeft ten tijde van Keizer Augustus, in de Romeinse provincie Palestina, het hedendaagse Israël - beweert de zoon van god te zijn. Hij heeft een groepje trouwe volgelingen, zijn 12 discipelen. Joodse geestelijken, rabbijnen en opperrabbijnen, waren hier niet blij mee en beschouwde Jezus' uitspraken als blasfemie (godslastering). Judas Iskariot, een discipel van Jezus, verraadt Jezus aan de soldaten middels een eenvoudige kus in ruil voor 30 sikkels/zilverlingen.
Jezus wordt voorgeleid aan de rabbijnen en wordt daar schuldig bevonden aan blasfemie. Jezus moet dood! Dat scanderen de joden ook en ze willen dat Pontius Pilatus, de prefect van Judea, Jezus executeert; daar de joodse wet de joden verbiedt om te doden. Op een vrijdag (bekend als Goede Vrijdag) wordt jezus voorgeleid aan Pontius Pilatus maar in eerste instantie weigert deze om Jezus te executeren en de rabbijnen druipen af samen met de soldaten en willen het proberen bij koning Herodes, maar deze stuurt hen eveneens weg, Jezus is geen crimineel maar hij is gek volgens Herodes.
De joden nemen hier geen genoegen mee, zij willen bloed zien en gaan terug naar Pontius Pilatus aangezien hij de prefect is. Pontius Pilatus wil verder geen chaos en gedonder en besluit Jezus flink te laten afranselen, maar ook dat is niet genoeg voor de op bloed beluste joden. Dan roept Pontius Pilatus een dienaar bij zich, hij wast zijn handen in een ruime schaal gevuld met water. Waarna hij tot de menigte spreekt; 'ik was mijn handen in onschuld'. Waarna hij de opdracht geeft aan zijn mannen om Jezus te kruisigen.
Jezus draagt eerst zelf nog zijn kruis de berg op vervolgens wordt hij hier op bevestigd met flinke spijkers en zijn kruis wordt met enige mankracht rechtop in de grond gezet. Hier bidt hij nog voor hen die hem dit aandoen. Uiteindelijk sterft hij aan het kruis, zijn moeder, Maria haalt hem van het kruis af, wikkelt Jezus in een lijkwade en legt hem in een grot. Twee dagen later op een zondag is de resurrectie ofwel de wederopstanding. Die zondag, de dag dat Jezus weer opstond, vieren we elk jaar en noemen we Pasen.
Het accent van de film ligt inderdaad op de passie en is dus nogal indrukwekkend, maar het is dan ook wel één van de meest belangrijke momenten in het christendom bezien vanuit christelijk perspectief. Jezus leed en stierf voor de zonden van de mens. Gibson heeft kennelijk aan de wereld willen laten zien dat volgens hem die lijdensweg heel bruut en zeer gewelddadig was.
Het probleem met deze film is dat het een interpretatie is van een eeuwenoud verhaal, dat op zich ook al een interpretatie is van verschillende verhalen die zijn opgenomen in de bijbel. Daarnaast zal iedereen een eigen interpretatie hebben van de evangeliën. Dit is Mel Gibson's interpretatie en wellicht is het niet de jouwe. Het gaat met deze film nog niet eens zo zeer over ethiek of esthetica, het is enkel en alleen een interpretatie van een regisseur en hij denkt dat de passie van Christus zich op deze wijze heeft afgespeeld.
Wat ik dan weer wat minder vind is die vrouw in het zwart of donkerblauw die zich frequent in het publiek bevindt en volgens mij de belichaming van het kwaad is, dus de duivel. Dit vinden we niet terug in de evangeliën en is dus een dramatische en 'fictieve' toevoeging ongeacht de vraag hoe fictief of hoe feitelijk het verhaal van de passie is.
Passion of the Christ, een film die ik niet kijk voor de esthetische vormgeving van de hele productie, noch voor het extatische verhaal. Ik zal het eerder nog eens bekijken als een mogelijke interpretatie van de passie van Christus en ook niet meer dan dat want verder heb ik geen behoefte aan beelden van iemand die continu wordt gegeseld, gemarteld en vervolgens op gruwelijke wijze aan zijn einde komt, daar hebben we andere genres voor.
korp
Eigenlijk is er niet zoveel mis aan deze film, de productie is echt goed, het visuele is heel erg mooi, de acteurs komen overtuigend over, en de taal dat erin gesproken wordt is waanzinnig.
Vind het zonder meer de beste film over JC, en tegelijkertijd ook wel de gehele range van Christen-films. Mooie verhalen zijn het wel hoor, maar de uitwerkingen zijn vaak niet over naar huis te schrijven
Malick
Heb er eigenlijk geen woorden voor. Een film die niet valt te verdedigen of te bekritiseren omdat het gewoon niet van deze wereld is.
Deze keer viel me op wat een protestant, hervormde of een andere aftakking van de Katholieke kerk met deze film moet? Tuurlijk de film heeft een boodschap tegenover de hele mensheid maar hoe interpreteren hun de beelden bijvoorbeeld van een moeder die hun zoon ziet sterven?
De Engelse dvd (definitieve versie) is een hercutte versie waar wat gruwelijkheid is uitgenomen. Voor ongeveer vijf minuten. Vier commentaartracks, één van de regisseur, een ander van de componist en weer een andere met Jim en Mel. Vervolgens op de tweede schijf twee verwijderde scènes. Helaas matige kwaliteit en geen commentaar van Mel waarom hij deze twee scènes niet in de film verwerkt heeft.
Heb op de tweede schijf eigenlijk alleen de featurette: ''The By His Wounds'' bekeken waar ingegaan wordt op de taal barrières, de keuze van de acteurs, de regisseur, het script, taal, make up en special effect, productie, ''wonderen'' op de set(s), het geluid, de muziek, de marketing, de spirituele reis en wat de impact was van de film in Amerika. Al met al tussen de ongeveer anderhalf uur en verveelde geen moment. Daar zag je al dat Mel een prettig gestoord mens is…
Wat vooral ook opvalt, is hoe Mel alles van te voren in het hoofd had en het perfect heeft weten te visualiseren. Jammer dat hij toch de film uitgebracht heeft met subtitels want dat was zijn bedoeling op de eerste plaats niet. Voor de rest putte hij veel onderzoek uit klassieke schilderijen, boeken en zijn biechtvader.
Hier ga ik wat verder in op de rol van James Caviezel en de acteur zelf. En hier wat meer over de ontstaansgeschiedenis van The Passion of The Christ, Mel zelf en de andere films van Mel.
chevy93
Jezus... hoe kan jij in godsnaam gladiator een 4,0 geven en dan zeggen dat het geweldgehalte van PotC te hoog is?
Volgens mij moet je jezelf even vragen of je wel eerlijk heb beoordeeld.
Ik vind dat deze film echt een klassieker is en dat hij gewoon in de Top 250 hoort...
Wie zegt dat het gewoon martelen is, moet even kijken naar het verhaal.
Wie zegt dat het een schending van het christendom is, moet zich niet zo aanstellen
Wie deze film een 0,5-2,5 geeft, mag mij is goed gaan uitleggen (met hele goede argumenten), waarom deze film zo slecht is.
speranza
Ik heb zelf een ongelooflijke hekel aan zowel de acteur als de regisseur Mel Gibson. Ik sta ook helemaal niet achter zijn bedoelingen met deze film. Dat weerhoudt mij er echter niet van om de maximale waardering aan deze film te geven. Het lijden van Jezus Christus wordt prachtig in beeld gebracht. Hij spat van het scherm af.
chevy93
Dat klinkt heel erg fout
Ik snap wel wat je bedoeld hoor
Klopt, alles wordt inderdaad prachtig in beeld gebracht
Puthenaer
'k Ga 'm vanavond nog maar een keer kijken. De eerste 20 minuten neem ik op; dan kan ik reclame lekker doorzappen. RTL kennende zal er weer genoeg film te zien zijn tussen de reclames door.
Vascago
Wat heeft dat voor nut dan? In die andere 107 minuten komt nog wel 60 keer reclame.
Malick
The Passion of The Christ is de enige film in de wereld die zonder reclames wordt uitgezonden...
speranza
Zitten er vanavond bij RTL 5 geen reclames tussen?
korp
Lijkt me stug, maar niet helemaal onbegrijpelijk ook eigenlijk.
Malick
Dat heeft RTL 5 nog nooit eerder gedaan.
En als je goed kijkt in de TV-gids duurt de film op RTL 5 ook precies even lang als dat hij hier staat genoteerd. Twee uur niet langer...
Madara_
Misschien is deze film daarom ook gekeurd voor 16 jaar en ouder.
Kijkwijzer jongen, kijk wijzer!
Het is trouwens al 1 uur, Ga eens naar bed!
Maargoed, deze film vandaag maar eens kijken
speranza
Het zou ook ronduit schandalig zijn geweest als ze het lijdensverhaal van Jezus Christus met reclames hadden onderbroken.
HenkMul
De historische figuur Jezus en alles wat daar bij komt kijken, is toch allang onderworpen aan de grillen van de consumptiemaatschappij en verworden tot reproduceerbaar massaproduct? Dan kan een reclame hier en daar er ook nog wel bij, (y) .
jwpriemis
Ik vind het echt een hele goede film. ik was 11 jaar oud toen ik de film voor het eerst zag. dat was me wat, ik zat toen op een streng christelijke school en altijd rond pasen kregen we dit verhaal in de kinderversie te horen. nou dat verhaaltje op school bleek een stuk meer gecencureerd te zijn. Kreeg toen toch wat meer bewondering voor "onze lieve heer"
deze film hoort zeker in mijn top 250
Ratsgiz
En daarom zou deze film moeten geband worden; omdat mensen zoals hierboven een 'respect krijgen voor de lieve heer' na dit gezien te hebben. Dat je respect voor hem krijgt nadat je over zijn daden hebt gelezen in de bijbel, oké; maar respect voor hem krijgen omdat ie op een brutale manier is vermoord, dat vind ik je dikste zever.
Bla
Dit is echt geen sensatiebelust vermaak zoals ergens hierboven werd gemeld. Mel Gibson is een zeer toegewijd Christen. Hij zal echt geen film over de lijdensweg van Jezus maken waarbij lijden zeer serieus genomen wordt om mensen hersenloos te entertainen. Hij had hier echt wel een boodschap bij.
Het was ook een soort van therapie voor Gibson om deze film te maken.
vincentclaesen
Zo is het wel gebeurd ...
Wees blij dat jij niet onder die zweep lag en dat je rustig mocht toekijken ...

Opnames van 'The Passion of the Christ'-vervolg moeten volgend jaar beginnen: 'Het wordt een hele LSD-trip'

Dit is wat we weten over 'The Resurrection of the Christ' van Mel Gibson: 'De grootste film in de wereldgeschiedenis'

'The Passion of the Christ' van Mel Gibson morgenavond op televisie

Alec Baldwin en het schietincident op de set: Dit zijn vijf andere ernstige ongelukken

The Song of Bernadette

Samsara
Drama / Romantiek, 2001

The Greatest Game Ever Played
Drama, 2005
christendomjewryromeinse rijksufferingapostlelast supper romanbijbelcrucifixionsatanmissionmartelenwreedheidjesus christgraphic violencechristelijke filmaramaicjesus christ graphic violenceancient language film