• 9.381.030 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld en Matt Damon

Releasedatum: 10 februari 2011

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot True Grit

"Punishment comes one way or another"

Nadat ze ziet hoe haar vader vermoord wordt door Tom Chaney besluit de 14-jarige Mattie Ross deze moordenaar te vangen. Ze huurt de taaiste U.S. marshall, J. "Rooster" Cogburn, om haar te helpen. Mattie staat erop dat ze meereist met Cogburn, wiens drinkgedrag, luiigheid en algemeen veroordelend karakter haar vertrouwen in hem niet vergroot. Tegen zijn wil reist ze met hem mee door de Indiaanse streken om Chany te zoeken. Ze worden bijgestaan door Texas Ranger LaBoeuf, die Chaney wil hebben voor andere doeleinden. Dit onwaarschijnlijk trio staat vele gevaren en verrassingen te wachten op hun reis.

Reuben J. "Rooster" Cogburn

Emmett Quincy

Repentant Condemned Man

avatar van Zinema

True Coen?

Feit is dat dit naar alles riekt behalve een typische Coen, op wat spitsvondige maar vooral ook veel teleurstellende ‘net niet’-dialogen na. Qua western of furmule an sich kennen we dit wel zo langzamerhand en is de uitvoering zeker voldoende, maar als extra toevoeging op het genre of iets dergelijks schiet e.e.a. te kort. Niet dat de film niet onderhoudt, maar het houdt niet over.

Goed.

Merkwaardig genoeg schijnt deze film geen typische Coen stempel te hebben volgens velen, maar dat bestrijd ik toch ten zeerste, met name in de verreweg belangrijkste troef van de film, de dialogen, proef je toch erg veel Coen.

Erg goede western is het. Goede rollen, prima cast, schitterende beelden en dus met name fantastische teksten.

Ik kan me eigenlijk niet echt een western herinneren met dit authentieke western taalgebruik. Heerlijke gezegden en uitspraken komen er langs. Bijna Shakespeariaans.

Ik weet niet of dat in het oorspronkelijke boek ook al zo is of dat deze troef door de Coens zelf is verzonnen, maar het werkt geweldig.

Nederlandse ondertiteling is dan ook compleet fataal voor de film vermoed ik.

that would be ill-advised .

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Erg genoten van deze western.

Coens hebben me nog nooit echt ontgoocheld en da's ook ditmaal niet het geval. Eerst en vooral heeft het die typische stofferige vuile western-look. De aankleding, de setting, het klopt tot in de puntjes.

Maar wat vooral opvalt is het fantastische taalgebruik in deze film. De dialogen zijn al erg sterk, maar dat archaïsche taaltje doet 't 'm helemaal. Met veel plezier aangehoord!

Verhaal is er één van het achtervolgingssoort, met hier en daar wat spaarse actie, maar het is toch vooral het verhaal van Cogburn en de kleine Mattie, die tegen wil en dank met elkaar opgescheept zitten. Levert een aantal fijne en grappige situaties op. Vond het kindsterretje ook erg sterk acteren. Goed, ze was wel wat te slim voor haar leeftijd en voor die periode (Latijn, hallo?). Bridges is ook goed op dreef als barbaarse bounty hunter. Verder leuk om Matt Damon eens in een andere rol te zien, had 'm aanvankelijk zelfs niet herkend. Zelfde geldt voor Barry Pepper trouwens, wat 'n metamorfose.

Slotsom: alhoewel ik zeker geen westernfan ben heb ik deze graag gezien.

avatar van Mirckje

Mirckje

Deze film ging nergens naar toe. Was wel een coole hoofdrolspeler en een paar aardige karakters, maar zat totaal geen verhaal in. Wel hele mooie beelden.

avatar van Zeriel

Zeriel

Behoorlijke tegenvaller. Niet grappig, niet spannend, niet boeiend. Wat deze film mist is True Grit!

De fotografie is goed, een paar mooie shots; zoals het kale bos met de gehangene. Die meid; Hailee Steinfeld, vond ik helemaal niet interessant, vooral als ze haar mond open deed, was eventjes leuk bij de notaris oid, maar daarna werd ze vervelend, eigenlijk loopt ze gewoon in de weg.

Bridges is wel lekker bezig, maar er ontbreekt chemie met de meid.

De film komt nog eens buitengewoon traag op gang, en stevent dan lusteloos af op een anticlimax.

The Ladykillers is misschien niet hun beste film, maar daar druipte het plezier toch vanaf. True Grit is perfect vormgegeven, maar het is een saaie en stugge exercitie geworden.

avatar van El ralpho

El ralpho

Dronken bastaard redt film

Aah de wild wild west films..Ze hebben me nog nooit echt aangetrokken maar na de vele positieve kritieken besloot ik True grit maar eens een aantal rondjes in mijn dvd speler te laten draaien..

En ook al wist de film bij mij weinig potten te breken, ik kan ook niet zeggen dat ik me ermee verveeld heb. Met name Jeff Bridges en Matt Damon weten hun acteerkwaliteiten in deze film sterk naar voren te brengen. Ook het acteerwerk van Hailee Steinfeld die de rol van de 14 jarige Mattie Ross vertolkt is gedeeltelijk indrukwekkend. Wat namelijk jammer te noemen valt is dat de hele rol van het meisje een beetje ongeloofwaardig overkomt. Het had in dit verhaal namelijk net zo gemakkelijk over een 25 jarige jonge vrouw kunnen gaan en waarschijnlijk was dit ook beter en geloofwaardiger geweest.

Het punt waarmee de film uniek probeert te zijn creëert namelijk ook tegelijkertijd zijn valkuil. Het komt niet geloofwaardig over. Dit ligt niet aan het meisje die de rol vertolkt zelf. Het ligt meer aan de manier waarop haar personage geschreven is. Ze komt veel te bijdehand over en is op vele momenten bloed irritant omdat het gewoon te onwerkelijk is dat een meisje van 14 dit soort kennis allemaal al heeft. Dan kan ze nog wel een trauma beleefd hebben en hierdoor sneller opgroeien een 14 jarig meisje met de intelligentie van Albert Einstein is way beyond me. Dit is tenzij de makers claimen dat zij hier een verre afstammeling van is..En dit lijkt me nu niet het meest sterke excuus om misschien een van de weinige maar toch ook zeker grootste minpunt van de film (in mijn ogen) te dekken.

Voor de rest valt er namelijk weinig aan het geheel op te merken. Er zijn zelfs uitschieters zoals het prachtige camera werk, het script zelf en het uitmuntende eerdere genoemde acteerwerk van de overige acteurs. Met name de rol van Jeff Bridges is memorabel. Hij zet een dronken schoft met een hart neer die precies de juiste snaar bij het publiek weet te raken. Wat ik overigens ook nog een nadeel vond was de lichtelijke anti climax van de film. Ergens wel mooi, maar een beetje saaitjes.

Jammer van de invulling van de hoofdrol van het meisje anders had dit daadwerkelijk een topper kunnen worden. . Nu is het op vele fronten goed maar loop je je teveel te irriteren aan het onwerkelijke gedrag van het 14 jarige kind.

avatar van michielo77

michielo77

True Grit is dus eigenlijk dus een Coensiaanse Western, wat zeker geen slechte film op levert, integendeel, maar misschien toch niet helemaal wat de Westernliefhebber of Coen liefhebber graag ziet. Gelukkig ben ik liefhebber van beide.

Mijn Review

avatar van mister blonde

mister blonde

Ik weet niet waarom deze film minder de Coen stempel zou dragen. Het is een minder uitgesproken komedie. Dat wel. Er zitten zeker veel komische momenten in hoor, maar dit is een van de weinige films van de broers waar ik komedie niet als hoofdgenre zou zetten. Is daarom de Coen’s stempel afwezig? Natuurlijk niet. Je moet ze vooral niet te veel in een hokje stoppen, waarin ze een of een paar kunstjes kunnen. Of het nu een komedie pur sang is, een film noir, een oude gangster film of een screwball komedie, ze variëren altijd binnen de speelruimte die ze zichzelf hebben aangemeten.

Ook in deze film zitten de dialogen die zo kenmerkend voor ze zijn. Misschien wat minder uitgesproken grappig dan in andere films, maar typisch Coen’s. Zo'n onderhandeling aan het begin van de film over die paarden, als dat niet typisch Coen’s is weet ik niet meer wat wel. Ook deze film is wat mij betreft absoluut briljant in beeld gebracht. Nu is het wat gemakkelijk om te zeggen dat dit typisch voor ze is (hoewel het natuurlijk wel zo is), maar een aantal scenes waarin geschoten wordt, zoals bij dat huisje midden in de nacht, is volledig in lijn met andere actiescenes van ze, waarin een situatie ontspoort. Ik kan niet echt uitleggen waarom, maar je ziet gewoon dat dit van de makers is van Fargo of No Country for Old Men. De personages in de films zijn iets minder karikaturaal, maar het is nog steeds zo. De Coen’s zijn ook de enige die karikaturale personages een hart en ziel kunnen meegeven.

Dat ook het niveau in de film weer ontzettend hoog is, is een andere flauwe reden om te zeggen dat het een typische Coen’s is. Maar die gasten halen zo’n constant hoog niveau dat ik er onmogelijk om heen kan. Na the Ladykillers, leken ze een heel klein beetje weg te zakken, maar dat is allerminst het geval. Mijn favoriete filmmakers. Wat zijn die gasten goed. 4,5 sterren.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een degelijke film, maar de gebroeders Coen hebben de lat inmiddels zo hoog gelegd dat het bijna jammer is dat ze met niet meer dan een alleraardigste film aankomen. True Grit is een uitstekend gemaakte film die vooral visueel geweldig is (mooie shots, mooi kleurgebruik, goede sfeer), maar op veel vlakken is het alles behalve bijzonder. De karakters, waar de meeste films van de Coen broers in uitblinken, zijn zelfs vrij saai. En ook de rest van het script is nu nergens echt memorabel of uitzonderlijk, het kabbelt veelal maar een beetje voort. Je merkt dan ook dat de film pas gaat leven als die Coen- vingerafdruk zichtbaar wordt door een sterk dialoog (die onderhandeling met het meisje) of een vleugje van die typerende humor. Had ik nog wel meer willen zien. Zaken als muziek (Carter Burwell, uiteraard) of de cast zijn zoals we gewend zijn gewoon prima. Overigens geestig om Day of the Dead- acteur Jarlath Conroy voorbij te zien komen.

3,5 sterren.

avatar van arno74

arno74

Ik moest even in het woordenboek opzoeken wat Grit betekent: "unyielding courage in the face of hardship or danger". De titel van deze film verklapt waar het over gaat: "True Grit". De hoofdrolspeelster van deze film is dan ook vastberaden om koste wat kost haar doel te bereiken: het vinden en laten berechten van de dader van de moord op haar vader.

De film begint sterk en bleef mij boeien, zonder ook maar een moment saai te worden. Het speelt zich af in het wilde westen, maar met de traditionele western heeft het niet veel gemeen.

Het is een intelligente, overtuigende film, met goed acteerwerk, prachtig verfilmd, en met een goede script. Het slaagt erin ons te laten inleven in de film, en de tijd en omgeving waarin het zich afspeelt. Voor mij was het een van die weinige films die je niet vaak vergeet dat je ze hebt gezien.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Goed, maar onder mijn verwachtingen...

Wat ik echt miste, was de typische westernsfeer: een leuk deuntje, de sfeer van de saloon, snijdende dialogen,... om maar een paar dingen te noemen. Verder vond ik het begin van de film nogal langdradig: het duurde te lang naar mijn zin alvorens ze echt op zoek gingen naar Tom Chaney. Gelukkig is de zoektocht zelf wel in orde, met een zeer leuke actiescène op het einde van de film. Waar er ook niets mis mee was, waren de vertolkingen. Hier was het vooral Jeff Bridges die subliem aan het acteren was.

avatar van Halcyon

Halcyon

Overbodige film die uitblinkt in flauwheid, zowel wat script en dialogen als vertolkingen betreft. De enige die het er nog redelijk vanaf brengt is Matt Damon. De Coens kunnen beter, ook al hebben ze al verschillende missers op hun actief. Maar ik vrees dat een klepper als The Big Lebowski er al lang niet meer in zit bij hen.

avatar van BBarbie

BBarbie

Eigensoortige western, die ver verwijderd blijft van het betere werk van de gebroeders Coen.

Geen tempo, doorgaans matige dialogen en het humoristisch bedoelde acteren van Jeff Bridges is vaak over de top. Het enige leuke is eigenlijk het wijsneusgedrag van Hailee Steinfeld en ook dat schiet af en toe door.

Vele jaren geleden heb ik het origineel met John Wayne en Kim Darby gezien en daarvan heb ik naast de titel alleen onthouden dat die twee meespeelden. Dus ook toen ben ik blijkbaar niet onder de indruk geraakt van het verhaal. Net als nu.

avatar van NYSe

NYSe

Meneer Bungel schreef:

(BEVAT MOGELIJK SPOILERS VOOR COEN FILMS!) Niet helemaal (sowieso is dit een remake van een western, dan is het niet vreemd dat het daar ook op gaat leunen); de films die je niet noemt zijn in de kern ook echte genre-films: Blood Simple., No Country for Old Men en Miller's Crossing vallen binnen misdaad/film noir, Burn after Reading is een spionage komedie, Intolerable Cruelty is in de kern een romkom, The Big Lebowski is een (bonte) detective spoof en The Ladykillers is weer een remake van een crime caper, oftewel misdaadkomedie (wel in een compleet andere setting).

Tja, stiekem is het eigenlijk geen remake, maar een tweede bewerking van hetzelfde boek. Nog steeds is het dan geen verassing dat er dan op de westerntraditie geleund wordt, alleen ik hoopte op iets meer variatie dan de clichés die we al kennen.

En nog een tja: iedere film is in de kern natuurlijk een genre-film, omdat films nu eenmaal voor het gemak in genres worden onderverdeeld. Maar de films die ik niet noemde leunen minder op de tradities die bij die specifiekere genres horen (met uitzondering van Blood Simple en Miller's Crossing: daar kan ik niks over zeggen want die heb ik tot mijn spijt niet gezien).

True Grit moet het hebben van de herkenning die ontstaat door de vele verwijzingen naar de western als genre in zichzelf. De durf om een film wat meer eigen te maken, die ik zie bij Fargo, No Country for Old Men en A Serious Man, missen de Coens dan weer bij True Grit.

Films als Dead Man, The Proposition en The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford hebben bewezen dat de western niet dood is. True Grit, hoewel zeer vermakelijk, doet dit in mijn ogen niet.

avatar van Decec

Decec

Een goede Western/Avontuur film...

Echt leuk voor Western gebied, kostuums...

Prima verhaal volgen...

Prima acteerwerk...

Wel leuk bekende acteurs: Jeff Bridges, Matt Damon en

Josh Brolin spelen goed...

Nieuw actrice Hailee Steinfeld speelt prima...

Het is wel moeite waard...

Prachtig mooi HD kwaliteit...

Uitstekend achtergrond muziek (Dolby Digital)...

avatar van Leno

Leno

Aardige remake die weinig toevoegt aan het origineel, behalve dat de film op alle fronten wel net wat beter is. De cast is beter, visueel is het erg mooi en sommige scenes zijn net wat scherper en beter uitgewerkt. Toch jammer dat ook hier weer de badguys onderbelicht blijven.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Uitstekende western.

Anderhalf uur lang is deze western van een hoog niveau. Het niet eens zo bijzondere verhaal wordt levendig gehouden dankzij een aangenaam tempo.
Hetgene dat True Grit een beetje tekortdoet is het laatste gedeelte. Na het doodschieten van Chaney had het mogen stoppen van mij. De nachtelijke vlucht en vooral de 25 jaar later-scène hadden niet gemoeten.

Hailee Steinfeld doet het fantastisch als nieuwkomer. Ze schijnt ook perfect te weten wanneer ze moet zwijgen, toch ook niet onbelangrijk. Jeff Bridges is bij momenten heerlijk, maar soms ook over-the-top. Ik weet niet goed wat ik van hem moet denken.
De bijrollen zijn zowat allemaal vervangbaar. Matt Damon zie ik al niet zo graag bezig; Josh Brolin en Barry Pepper hebben een te kleine rol om echt goed beoordeeld te kunnen worden.

De Coenbroers weten een toch wel mooie western af te leveren. De meeste scènes zien er echt wel goed uit. Ook de kostumering zit wel snor.
Qua muziek is het ook wel te doen, tot de end credits verschijnen. Wat een gekrijs is me dat.

Een goeie western, maar het einde doet me twijfelen tussen een 3,5 en een 4. Ik ga uiteindelijk voor dat laatste aangezien True Grit een verademing is gezien het lage aanbod kwaliteitswesterns.

avatar van Legan

Legan

Een film van de gebroeders Coen is altijd wel iets om naar uit te kijken, maar met True Grit slaan ze de plank nogal aardig mis. Zonder enige gêne wordt de kijker de ene na de andere wandelende cliché voorgeschoteld. Iets dat niet alleen in de personages en de ontwikkelingen terug is te zien, maar ook in de dialogen, de muziek en zelfs de geschoten plaatjes. Wat er dan nog rest is een, hoewel degelijk, erg simplistisch, oppervlakkig en eentonig werkje.

Enig lichtpuntje in de duisternis is dat de twee broertjes dit zelf ook hebben gerealiseerd aangezien hun volgende film nog op zich laat wachten.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik kijk eigenlijk nooit naar westerns omdat het niet mijn favoriete genre film is. Deze versie kon ik echter wel waarderen. Het lijkt me een hele geschikte film als je nog niet zo vaak naar een western heb gekeken.

Het gehele verhaal heb ik geboeid zitten bekijken. Het zakt nergens in. Dit komt mede door het tempo als door het sterkte acteerwerk van zowel Mattie als Cogburn. Ook zit er geregeld een humoristische ondertoon in het verhaal. Zoals ze bijvoorbeeld loopt te onderhandelen met die kantoenhandelaar die haar paarden heeft of hoe ze voor "Rooster" gekozen heeft. Dit gaf voor mij de film wel wat extra.

avatar van Gon1234

Gon1234

True Grit is een film met prachtige beelden en een boeiend verhaal!
Het grote pluspunt van True Grit is dan ook dat het er visueel echt top uit ziet! Wat ik ook erg leuk vind aan deze film is dat er veel gebeurt, en er boeiende uiteenlopende karakters in voor komen.
Wat ik wat minder vind aan deze film is dat het begin nogal langdradig en oninteressant is, en dat terwijl het einde nogal kort is. Ook ontbrak het bij mij aan een grote climax wanneer ze Chaney eindelijk gevonden hadden. Aan de ene kant was dit misschien wel wat realistischer, dat hij in een keer werd dood geschoten en het verhaal verder ging. maar hier had ik dan toch wel wat meer spektakel en spanning bij willen zien.
Ook vond ik de "25-jaar later" scène niet echt sterk. Ze wouden hiermee waarschijnlijk wat mysterie aan het verhaal toevoegen, waarin ze niet geslaagd zijn, het boeide me namelijk vrij weinig. Opzich is er niks mis mee om te laten zien hoe het is afgelopen, maar dat hadden ze wel op een wat boeiendere manier mogen doen.

Al met al een erg leuke een mooie film, die helaas aan het einde wat afzwakte. 3,5*

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Leuk tussendoortje van de Coens, met een komische Bridges, die een accent heeft ingeslikt en Steinfeld, die er onschuldig uitziet, maar het allerminst is.

Zoals ik van de gebroeders Coen gewend ben, wordt alles netjes en onderhoudend uitgelegd, met onopvallend, doch mooi camerawerk. Echter zijn ze, net als het trio, het spoor op een gegeven moment kwijt. Welke richting willen ze op? De komische? De dramatische? True Grit is een allegaartje. Een vermakelijke cocktail, waarvan je niet dronken wordt. Vandaar ook de term "tussendoortje". Het avontuur - de zoektocht naar Chany - belooft veel, maar kan het maar voor een klein deel waarmaken.

Gelukkig staan de Coens garant voor vermaak. De borg is veilig bij hen.

Kleine 3,5*

avatar van K. V.

K. V.

Dankzij 2Be mochten we een tijdje geleden naar de avant-première van deze film. 'k had eigenlijk een beetje schrik voor deze film, want een western is nu niet direct m'n favoriete genre, maar gelukkig was de film veel meer dan een western.

De film is dus zeker geen typische western, maar ook drama en deels komedie. Het verhaal is niet zo moeilijk, maar wist toch de volledige speelduur te boeien.

De film moet het vooral van de cast hebben: Jeff Bridges, maar vooral het 14 jarige meisje speelde erg sterk en overtuigend. De film bevat ook redelijk veel humor (vooral dan door de dialogen) en de interactie tussen Jeff en het meisje.

'k had eigenlijk totaal geen verwachtingen bij deze film en zo is hij reuze meegevallen. 3:10 to Yuma had 'k een tijdje geleden ook gezien en daar past hij eigenlijk ook wel bij, al wordt er in True Grit misschien minder geschoten.

Of de vele oscarnominaties terecht zijn? Misschien niet echt. Het is absoluut geen slechte film, maar een echt waw gevoel had 'k nu ook niet, maar al bij al toch goed bevonden.

avatar van El  Loco

El Loco

-That Chinamen is running them cheap shells on me again.
-I thought you gonna say the sun was in your eyes. That is to say, your Eye!

Een western gemaakt door de gebroeders Coen en een heerlijke cast met onder meer Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin en de debuterende Hailee Steinfeld. Meer is er toch niet nodig om een leuke film in elkaar te steken?

Ik ga niet beweren dat ik een Coen – kenner ben, maar ik weet wel dat er altijd plezier te beleven valt met hun films en dat is nu net iets minder. Leuk en vermakelijk is het nog wel, maar om nu te zeggen dat het speciaal, hoogstaand of verrassend is? Neen, dat is het jammer genoeg niet. Een jong meisje wil haar vermoorde vader wreken en doet daarbij beroep op een vreemde vogel, in dit geval een bezopen marshall, dus vernieuwend of origineel is het niet echt te noemen. De Coens wisten af en toe wel grappig uit de hoek te komen, zoals de scènes waar plots een maffe dokter met een berenvacht te voorschijn komt of de schietwedstrijd tussen Cogburn en Laboeuf, maar het was vooral dankzij Jeff Bridges dat het af en toe hilarisch werd. Anderzijds zijn ze er wel in geslaagd om een mooie westernsfeer neer te zetten met de uitgestrekte landschappen, maar vooral het moment dat het begon te sneeuwen in het bos was een visuele pracht. Van het laatste deel van de film (vanaf het moment dat Chaney in beeld komt) heb ik een dubbel gevoel aan over gehouden. De scène waar Cogburn de mannen van Ned Pepper neerschiet is zeker en vast niet verkeerd, maar absoluut geen scène dat boven de middelmaat ligt. Ook de scènes met Chaney en Mattie bovenop de berg waren erg voorspelbaar. Eerst komt Laboeuf Chaney neerslaan om Mattie te helpen en daarna krijgt hij een koekje van eigen deeg en vervolgens schiet het kleine meisje Chaney neer. Nergens echt verrassend of hoogstaand en veel te voorspelbaar.

Qua verhaal was het een kleine teleurstelling, maar soms kan dat verdoezeld worden door een ijzersterke cast en gelukkig is dat hier het geval. Zoals hierboven vermeld is een cast met Jeff Bridges, Matt Damon en Josh Brolin zeker de moeite waard, maar het was vooral de jonge Hailee Steinfeld die me wist te verbazen. Het feit alleen al dat ze uit 15.000 kandidaten is geselecteerd, is enorm straf, maar ze bewijst wel dat de die keuze meer dan terecht was. Geweldig om te zien hoe ze haar rol van eigenwijs en volhardend meisje hier neerzet, soms op het randje van een harde tante. Vooral in de scènes waar er gediscussieerd wordt, is ze erg goed op dreef, maar ook de zwempartij met het paard zet haar karakter nog eens extra in de verf. Zeker en vast een talentje waar we nog van zullen horen, maar daarnaast was er ook een oude rot uit het vak geweldig op dreef. Met name Jeff Bridges die hier de rol van ladderzatte marshall, Rooster Cogburn op zich neemt. De eerste kennismaking met zijn personage in de rechtbank was al meteen een shot in de roos. Ook de momenten waar hij straalbezopen van zijn paard sukkelt en stukken mais in de lucht gooit of wanneer hij twee kinderen van een veranda schopt, zijn werkelijk hilarisch. Zulke rollen zijn hem gewoon op het lijf geschreven. De rol van Matt Damon komt enkel goed tot zijn recht in combinatie met Jeff Bridges, zoals bij het onderlinge schietpartijtje of als er telkens weer ruzie wordt gemaakt over hoe goed ze wel niet zijn. Verder worden de resterende rollen wel lekker ingevuld door Josh Brolin en Barry Pepper.

Zeker en vast niet de beste film van de Coens, maar dat is ook niet moeilijk met films zoals The Big Lebowski en Fargo. True Grit kwam qua verhaal niet altijd even goed uit de verf, maar dankzij de cast was het toch best vermakelijk en genietbaar.

avatar van ibendb

ibendb

Ik heb normaal gezien niks met de western, maar ik begaf mij vandaag even op onbekend terrein en ik keek een westernfilm.

True Grit is een spannende en boeiende film. Het verhaal is erg mooi verfilmd en de personages komen erg goed in beeld. Jeff Bridges zie ik altijd graag spelen. Hij heeft zo'n bad guy-stem. De film heeft mij erg positief verrast qua acteerwerk. Dat meisje Mattie, zij wordt erg goed neergezet. Een mooie 3,5*.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Bijna alles is simpelweg gekopiërd van de versie uit 1968 met dezelfde handelingen zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een schoorsteen om de ze uit te roken. Josh Brolin, Jeff Bridges, Matt Damon, Barry Pepper... veel bekende namen maar echt veel kunnen ze niet betekenen. Het bijdehante meisje was nog steeds reuze irritant en er was weinig verbetering in haar karakter. Wanneer een dochter wraak wil nemen op de moordenaar van haar vader hoeft dat naar mijn idee niet meteen te betekenen dat ze zich ook zo achterlijk gedraagt. Juist dit was een van de punten die Joel en Ethan hadden kunnen aanpassen. Daarbij wordt de muziek af en toe overdreven ingezet en is het einde erg slap en uitgerekt. De Coen brothers stellen me teleur met deze nutteloze en identieke remake.

avatar van ZenZin

ZenZin

Voor een Western behoorlijk humoristisch.

14 jarig meisje is een toch wel een bijzonder element en zeker ook goed en geloofwaardig gespeeld.

Nergens saai - niet te sloom noch te snel- dus kijkt lekker weg.

Wereldschokkend is het verder allemaal niet natuurlijk.

avatar van Film Pegasus

Ik had eerder (half jaar geleden) de versie gezien uit 1969 met John Wayne. Een film die me best wist te overtuigen. Benieuwd dus naar deze remake (of nieuwe interpretatie van hetzelfde boek voor de muggenzifters...) door de Coen broertjes. Bekende acteurs, bekende crew achter de schermen, het zou toch moeten lukken...

True Grit houdt zich goed aan het verhaal en is daardoor toch wel een remake van het origineel uit 1969. Leuk voor het verhaal, maar niet voor figuren als de Coen broertjes waarvan we meer droge humor gewoon zijn. Jeff Bridges speelt dit soort figuren wel meer en kan het niveau van John Wayne niet evenaren. Matt Damon is dan wel beter, al blijft hij de grootste bijrol in deze film. Geen idee hoe Hailee Steinfeld aan haar nominatie voor beste vrouwelijke bijrol is gekomen (lijkt me toch meer een hoofdrol...) en als ik weer het vergelijk maak met de '69 versie is dit toch een mindere vertoning.

Het grootste mankement ligt eigenlijk bij de Coentjes die geen western kunnen maken. Ik mis de westernsfeer, het gouwe ouwe Wilde Westen. De locatie is er, wat paardjes, rondschietende in cowboy verklede mannen, ... maar 'western' is dit toch niet.

De film is nog wel leuk vanwege het verhaal en slecht is het uiteindelijk niet, maar als je voor de keuze staat: kijk de 1969 versie. Veel beter!

avatar van Awake78

Awake78

Wist dat deze film goed was, maar niet dat ie zo goed was.

Heerlijk tempo, volgt wel een beetje de gebaande paden maar doet dat zeer geraffineerd. Alleen voor Jeff Bridges zou ik deze film al 4,5* geven, maar daar doe ik de film te weinig eer mee aan.

Mooie plaatjes, geluid en regie fantastisch. En liet mij nou de halve film denken dat Matt Damon Marky Mark Whalberg was

avatar van scorsese

Goeie film waarin een jong meisje een marshall inhuurt om de moordenaar van haar vader te vinden. Een remake van de film uit 1969 die qua verhaal en personages nagenoeg identiek hieraan is. De film oogt wat realistischer en is, ondanks de humor, wat donkerder van toon. Jeff Bridges zet een goeie en vermakelijke rol neer, maar kan niet tippen aan John Wayne. Ditzelfde geldt voor Hailee Steinfeld.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Samen met Open Range (2003), Broken Trail (2006) en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) is dit toch wel één van de beste westerns van deze eeuw. Deze True Grit is een hele goede remake van de film uit 1969. Persoonlijk vind ik hem zelfs beter dan het origineel.

Vooral Heilee Steinfeld kwam overtuigend over als de wraakzuchtige Mattie Ross. Zij schakelt marshall Cogburn in. Een man met true grit. Cogburn strooit met oneliners, al kom je daar pas achter als je de ondertiteling leest. Prachtig hoe hij bijvoorbeeld steeds die LaBoeuf te kijk zet.

Waar we bij 3:10 to Yuma (2007) nog zagen dat het verhaal enigszins gewijzigd was t.o.v. de voorganger, zien we hier een film die over het algemeen vrij veel lijkt op de film waarop het gebaseerd is. Waarschijnlijk komt dat ook omdat er zo min mogelijk wil worden afgeweken van het boek, maar persoonlijk vind ik het sowieso een goede keus. Dat wat de film uit ’69 zo goed maakt (het verhaal) is overgenomen en het niveau van acteren (en dan doel ik vooral op de actrices in de rol van Mattie Ross) zorgt er voor dat de film zijn voorganger zelfs overstijgt.

"You must pay for everything in this world, in one way or another. There is nothing free, except the grace of God.”