Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Takeshi Kitano, Kayoko Kishimoto en Ren Ôsugi
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 19 februari 1998
Plot Hana-Bi
"Work is all I've ever known."
De vrouw van rechercheur Yoshitaka Nishi is ongeneeslijk ziek. Als hij haar in het ziekenhuis bezoekt, wordt zijn collega Horibe neergeschoten en raakt verlamd. Verbitterd neemt hij ontslag om met zijn vrouw een laatste reis door Japan te maken. Het geld voor de reis leent Nishi van gangsters. Om hen terug te betalen, berooft hij in politieuniform een bank.
Yoshitaka Nishi
Doctor
Tanaka
Geweldige film!
Kitano's beste!
Een gewelddadige film met een goed verhaal en leuke humor.
Ramon K
Samen met[edit]Dolls[edit] is Hana-bi de beste van Takeshi. Er heerst altijd een perfecte balans tussen geweld, drama en komedie in zijn films.4,5 sterren
Ramon K
Veel minder zelfs, een draak eigenlijk!
vic
ben ik het niet mee eens Jamon
vond dat zijn stijl erg goed verwerkt was in Brother.Ik heb ook erg heb gelachen om somige scenes waar het wachten en niets doen van de gangsters wordt uitgebeeld. ok ok hij was niet kunstzinnig zoals zijn vorige films.
Maar voor een japan/hollywood film vond ik hem beter dan veel ander troep dat in hollywood wordt gemaakt.
Jamon?
.........
Het zwakke van Brother is niet het ontbreken van het kunstige aspekt vic, maar het ontbreken van een fatsoenlijk script; het bevat ongelooflijke gaten nl.
hans vd togt
mee eens, maar toch. ik vind brother 10x beter dan het latere werk van woo!
vic
Jamon?
.........
ja jamon is ham in het spaans
maar ok ik geef je wel gelijk over die gaten maar op een of ander manier werkte dat in dit script waar er eigenlijk niet eens zoveel gebeurt. Hij gaat het ook vanuit dat jij gewoon wel je fantasie gebruikt om die gaten te vullen. Hij haalt al het vanzelfsprekende weg uit het verhaal (die dus wel in normale hollywood films wordt verteld en zo erg saai zijn) en laat de kijker zelf erover denken en omdat het zo vanzelfsprekend is komt je daar zelf erg snel achter.
Je zou nu kunnen zeggen dat je dan wel heel makkelijk een film maakt door er gewoon lose scenes in te gooien maar je ziet dat hij dat met een reden heeft gedaan en niet doordat hij stukken is vergeten.
Ramon K
Ik zal de film binnenkort nog eens kijken vic! Maar ik denk dat ik me weer flink zal irriteren aan de gaten/fouten in 't script! Ik weet alleen niet of ik blij moet zijn met de nickname 'Ham'
tovenaar
Na recentelijk Dolls bekeken te hebben, was ik zeer geïnteresseerd geraakt in meer werk van Takeshi Kitano. Ook dit is een redelijk langzame film, met veel kunst en iets meer misdaad. De veelbesproken afwisseling tussen crime en drama staat als een huis.
Als iemand zich afvraagt wat Hana-Bi betekent:
Hanabi betekent letterlijk vuurwerk. Gespeld met een koppelteken symboliseert de titel de thema's van de film: Hana (letterlijk: bloem) symboliseert het leven, Bi(letterlijk: vuur) symboliseert het geweld en de dood.
Wat ook wel een leuk feitje is dat alle schilderijen en tekeningen in Hana-Bi allemaal van Takeshi's eigen handje komen.
FisherKing
Bijzonder aangrijpende film van Takeshi Kitano, de tweede die ik nu zie.
Zoals in Dolls lopen tijd, heden en verleden ook weer flink door elkaar. (helemaal geen script-holes maar intelligent redeneren)
We zien vooral de tragiek van een politie-inspecteur en zijn doodzieke vrouw en van zijn collega die in een rolstoel is belandt.
En heel origineel weer in beeld gebracht met 4 seizoenen, tragiek en ook een hoop geweld dat hier perfect balanceert met de schilderkunst.
De muziek-score van Jô Hisaishi is een van de mooiste die ik ooit in een film heb gehoord.
Verzorgde ook al de hele mooie score in Dolls.
Een absoluut meesterwerk waarin Kitano naar mijn mening ook verhaalt van zijn bijna fatale motor-ongeluk. 4,5 sterren .
Padd0
Net gezien. Ik vond het eerste gedeelte een beetje wazig op mij overkomen.
Het tweede deel vond ik wel heel goed. Mooi rustig en gevoelig.
Ik ga hem binnenkort nog een keer kijken maar voorlopig geef ik hem 3,5*.
En Jo Hishiashi was weer goed bezig (zoals altijd natuurlijk).
Nadat ik pas geleden Brother zag, was ik heel erg benieuwd naar meer werk van Kitano (Brother was me namelijk erg goed bevallen).
Ook dit deel is weer een juweeltje. Het prachtig rustig vertelde verhaal, dat aan de ene kant de liefdevolle relatie tussen Nishi weergeeft en aan de andere kant het bikkelharde leven wat hij heeft bij de politie en met de Japanse maffia. Hier komt, zoals tovenaar ook al vertelde, de naam Hana-Bi vandaan.
Samen met dit prachtige verhaal, de goeie cast en de mooie tekeningen en schilderijen is dit (weer) een erg mooie film van Kitano die zeker voor herhaling vatbaar is. 4*
sydney
Ook ik was benieuwd na het zien van Brother en Dolls naar meer werk van Kitano. Op één of andere manier sprak Hana-Bi mij niet zo aan als de voornoemde films. Misschien had ik een te hoge verwachting van deze film. Een langzame en gestage maar doch goede opbouw van het verhaal doet het bij mij meestal goed. Deze film kon dit maar gedeeltelijk invullen. Deze film is al met al helemaal niet slecht, echter het verhaal kon m.i. wat meer uitgediept worden.
3½*
BoordAppel
Erg mooie en aparte film. Ik ken zo even uit mn hoofd geen films waar zo'n enorme tegenstelling in zit van emotionele, 'mooie' momenten afgewisseld met geweld. Kitano is perfect voor de rol van Nishi. Brother vond ik al goed en deze vind ik beter, ik kijk nu uit naar Dolls en de andere films van Kitano. 4* maar bij herziening wellicht meer.
Mza
- 1924 stemmen
Ik gooi er een half sterretje bovenop. Ik kan me zo gauw geen film herrineren waarin liefde zo mooi en zonder woorden wordt weergegeven. Ik krijg elke keer op het eind kippevel, zo mooi is het einde. Maar de hele film zit vol van dit soort momenten. De enigste reden waarom ik niet de volle 5* geef is dat sommige humoristische stukjes me iets minder bevallen.
moviefreak#1
Vandaag besteld bij FRS (samen met los amantes del circulo polar voor 17,50) ben benieuwd of deze zo goed is als ik hem verwacht.
En al gezien moviefreak? Jij kan degene zijn die deze film de top 100 in stemt!
moviefreak#1
Net te laat starbright boy, maar ja nu heb ik tenminste de kans gehad om deze film met mijn welgemeende 4 1/2 weer iets hoger in die top 100 te krijgen waar deze film wat mij betreft ook zeker thuishoort.
Ik heb deze film nu ook in mijn collectie. Voor een prikkie gekocht bij FRS. Dat wordt dus weer genieten geblazen...
Hobbes
bij play.com kost ie slechts 6 pond (zo'n 10 euro). 1.85:1, origineel Japans 5.1 geluid en een documentaire. Geweldige uitgave.
FisherKing
Ja die FRS dvd kun je wegmikken !
Ik heb voorlopig toch nog geen breedbeeld, maar ik kan hem altijd nog eens kopen. Voorlopig doe ik het maar met de FRS versie...
Wolverine
Tamelijk overgewaardeerde film qua verhaal de bankoverval was lachwekkend evenals het nut daarvan, want zijn reisjes zagen er niet erg prijzig uit (wel grappig dat het welbekende japanse fototoestel tevoorschijn werd gehaald)en de afbetaling van zijn schuld niet zeer belangrijk voor hem.
Jammer ook dat de betrokkenheid bij de personages ver weg blijft. Mede veroorzaakt door de stoicijnse japanse uitstraling waarschijnlijk.
De filmshots waren regelmatig wel prachtig 3*.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Ai no Mukidashi