Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Takeshi Kitano, Kayoko Kishimoto en Ren Ôsugi
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 19 februari 1998
Plot Hana-Bi
"Work is all I've ever known."
De vrouw van rechercheur Yoshitaka Nishi is ongeneeslijk ziek. Als hij haar in het ziekenhuis bezoekt, wordt zijn collega Horibe neergeschoten en raakt verlamd. Verbitterd neemt hij ontslag om met zijn vrouw een laatste reis door Japan te maken. Het geld voor de reis leent Nishi van gangsters. Om hen terug te betalen, berooft hij in politieuniform een bank.
Yoshitaka Nishi
Kudo
Doctor
Tanaka
JayLunar
de bankoverval was lachwekkend evenals het nut daarvan, want zijn reisjes zagen er niet erg prijzig uit. en de afbetaling van zijn schuld niet zeer belangrijk voor hem
Kitano gaf ook financiële steun aan Ren Osugi en hij moest waarschijnlijk ook (geheel of gedeeltelijk) voor de medische kosten voor z'n vrouw opdraaien. Daarnaast is het afbetalen van een schuld wel zo eervol.
Jammer ook dat de betrokkenheid bij de personages ver weg blijft. Mede veroorzaakt door de stoicijnse japanse uitstraling waarschijnlijk.
Ik vind het "stoïcijnse" aspect wel mooi gedaan, beetje poëtisch zelfs. In ieder geval stukken beter dan a la Spielberg voor de makkelijke weg kiezen en de personages om de paar minuten in huilen te laten uitbarsten.
Wolverine
Over Spielberg zijn we het dan wel eens.
Ik dacht toch echt dat Kitano een andere oplossing had om de medische kosten van zijn vrouw te drukken. De enige financiele steun aan zijn vriend was volgens mij een schilderspakketje. Daarnaast liet hij hem voor de rest vallen als een baksteen.
Gorro
Ik vond deze film minder dan Dolls. Ook deze film zit vol mooie beelden, hoewel die uit de eerder genoemde film mooier waren.
Het enige manco aan Dolls vond ik, dat ik me niet zo veel betrokken voelde bij de personages.
Datzelfde probleem, maar dan zelfs in sterkere mate heb ik met deze film. Hij deed me weinig tot niets. Ik werd niet meegesleept in het verhaal en het liet me koud.
De mix van drama, geweld en humor is wel geslaagd, maar het is dus jammer dat ik niet meegesleept werd in het verhaal. Derhalve 3.5*.
pascal83
Hmm, ben ik het totaal niet mee eens. Komt het op je over dat Kitano zich niet betrokken voelde bij de mensen om hem heen???
Ik vond het stoïcijnse aspect ook erg mooi gedaan, al moest ik er wel even inkomen. Het stoïcijnse karakter van de personages kweekte zelfs meer betrokkenheid, dan bij menig andere film.
De humor van Kitano kon ik ook waarderen, waar het stoïcijnse ook de boventoon had.
mister blonde
heb enkele weken geleden een aantal kitano's aangeschaft. some like it hot, van god los en hana-bi. nu weet ik er verder niet veel van, maar ik ben er redelijk zeker van dat tenminste een van kitano is.
er zullen op korte termijn meer kitano's volgen (dolls??), want deze is me meer dan goed bevallen. brother vond ik aardig, maar daar is het verhaal (iets waar Ramon zich al hard voor maakte) niet de sterkste schakel.
dat is hier zeer zeker wel het geval. de prachtige balans tussen liefde en de wereld van misdaad (kitano vertolkt wel een van de meest coole personages in een film ooit) werkte perfect. vol met humor (hoewel een beetje voorspelbaar), kunstzinnige momenten en emotie.
een van de beste scenes is die bankoverval. hij overvalt die zonder een woord te zeggen. geweldig
een film die mede door het prachtige, maar treurige eind nog dagen door mijn hoofd zal blijven spoken.
4,5 sterren.
bennie jolink
en vergeet niet de muziek, die voegt enorm veel toe aan de toch al mooie/droevige sfeer.
die muziek is net uit op een verzamel cd: "joe hisaishi meets kitano films" met de mooiste tracks uit de films van takeshi kitano.
T.O.
De combinatie van Kitano's aparte humor, scherp geweld en menselijke tragiek maken Hana-Bi tot één van de betere films die ik de laatste tijd heb gezien. De melancholische muziek en prachtige shots werken hier natuurlijk ook aan mee.
Dustyfan
Wat voel ik me rot na het zien van deze film. Koud, genadeloos en bloederig geweld, daar kan ik (en mijn maag
) niet tegen. Het slaat voor mij de film en het verhaal helemaal dood.
Blijft over: enkele mooie beelden en mooie muziek, maar zelfs dat ging me na een tijdje vervelen.
Conclusie: 1,5*
FisherKing
Compleet oneens natuurlijk. Het geweld in deze film is lyrisch, bijna afzijdig, maar wel bruut. Een van de zeldzame films die Extreem geweld en Extreme romantiek in een film combineren.
Wat heb ik weer genoten, nu met de zijkanten eraan. En een perfecte originele editing, met enorm mooie shots. Ik ben om voor de 5 sterren.
Dustyfan
Deze film heeft m'n nachtrust op zeer onaangename wijze verstoord. Steeds weer werd ik wakker van de gruwelijke beelden uit deze film die me door de geest kwamen spoken. Ik moet er steeds aan terugdenken, en dan voel ik me weer even rot.
Terwijl je dus echt niets ziet!
Dustyfan
Terwijl je dus echt niets ziet!
Redlop
Oké... de tragiek van zijn terminale vrouw en haar laatste dagen is op zich mooi, maar neigde m.i teveel naar het oversentimentele waar de film emotioneel op leunt.
Helaas resteert vooral een Charles Bronson-achtig zwart/wit verhaal over de eenzame held die de misdaad bestrijdt. Maar met meer humor erin. 3*
Zavo
Deze film deed me erg aan Dolls denken en mijn kritiek is dan ook hetzelfde, mooi gemaakt, maar geen bijster interessant verhaal. Meer vorm dan inhoud dus. Wel kan ik me voorstellen dat deze film beter wordt na meerdere malen kijken, dus ik zal 'm ooit nog wel een tweede kans geven.
Sjan
Muziek, verhaalstructuur, afwisseling van drama, humor en extreem geweld: Perfect. Erg goede film. 4*
Captain Pervert
Yup. Een hele mooie film, waarin niet bijster veel gebeurde, maar die me toch greep op de één of andere onverklaarbare manier.
En dat beloon ik met een 4.5 ster
The Eye
De film deed me hier en daar wel wat denken aan Dolls, qua kalmte en dromerigheid, het brute geweld kwam dan vaak ook als een dissonant akkoord om je weer even wakker te schudden. Mooi gefilmd en nergens sentimenteel.
Zou Kim Ki-Duk het van Kitano afgekeken hebben (The Isle) ook betoverend met af en toe gruwelijk bruut geweld.
Prachtige ontroetrende film. De eenzame hoofdpersoon, de jazzy muziek en de konstante dreiging dat er iets naars stond te gebeuren deden me in het begin erg aan Taxi Driver denken. En bijna net zo goed 4,5*
Freud
Prachtige film, 5 sterren. Of om het met iemand anders te zeggen
Zo
dutchtuga
Gekocht bij Fame voor 5 euro en ik vind dit een erg moeilijk te beoordelen Kitano. Het is zijn vierde film die ik zie na er 3 gezien te hebben. Ze zijn me alle 3 ZEER goed bevallen waarvan er zelfs eentje mijn top10 heeft bereikt.
Met Hana-Bi had ik wat meer moeite. Ik werd niet zo snel het verhaal ingezogen als bv bij Kikujiro. De gebeurtenissen waren net niet aangrijpend genoeg, de humor bv was op momenten zeer goed maar over het geheel gezien ben ik het weer een beetje vergeten. Hana-Bi heeft ook mooie shots en beelden maar halen het net niet bij een Dolls. Aan de andere kant weet ik bijna zeker dat Hana-Bi me beter zal bevallen na een 2e kijkbeurt. Ik ben erg twijfelachtig. Dit is een moeilijker te verteren film dan eerdergenoemde. Hou het voorlopig op 3,5*.
Ramon K
Ik beweer immer het omgekeerde. Ik schotel vrienden en bekenden eerst Hana-Bi voor, daarna pas Dolls als ze kennis willen maken met het oeuvre van Kitano.
dutchtuga
Ik zou beginnen met Kikujiro denk ik. Lijkt me een makkelijkere film om mee te starten. Ach ja ikzelf ben begonnen met Dolls en het heeft me prima bevallen.
YuLaw16
Niet mijn favoriete takeshi kitano film. Lijkt als je het mij vraagt te veel op zn vorige films. Toch nog wel even krachtig. 3.5/5
Madecineman (moderator films)
Mijn tweede japanse film die ik gezien heb na het vreselijke Baturo Rowaiaru en gelukkig beviel deze veel en veel beter. Prachtige film waarbij ik wel wat moeite had om tijdens het eerste half uur in het verhaal te komen. De totaal onaangekondigde flashbacks en de trage stukken afgewisseld met onverwacht snelle montage waarbij ook nog regelmatig sprongen in de tijd gemaakt worden vroegen bij mij wel enige gewenning. Maar daarna werd ik echt wel gegrepen door de film. De al eerder genoemde bizarre afwisseling tussen scenes met extreem geweld en serene, romatische scenes is bijzonder maar wat me echt aansprak in deze film is dat er zoveel gezegd kan worden met maar zo weinig woorden, vind de emoties dan ook alles behalve stoicijns.
Jammer dat ik het idee heb dat het eerste half uur wat aan me voorbij ging maar ga hier toch 4* voor geven. Alleen al de prachtig uitgekaderde beelden, die ware kunstwerkjes op zich zijn, samen met de schitterende filmmuziek zorgen ervoor dat een lagere score geen recht zou doen aan deze film.
Ben erg benieuwd geworden naar andere films van Kitano en japanse cinema. Iemand noch goede adviezen voor dit voor mij nog vrij onontgonnen filmgebied?
FisherKing
Voor wat betreft Kitano, kan ik Dolls en Kikujiro van harte aanbevelen.
Madecineman (moderator films)
Vooral het verhaal van Kikujiro spreekt me wel aan, maar ga ze zeker beidde eens bekijken.
Goodfella
Dolls is misschien wel wat zwaar als je niet zo bekend bent met de Japanse esthetiek, hoe goed en geweldig 'ie ook is. Probeer The Taste of Tea anders 's te pakken te krijgen. Net als Kikujiro heerlijke Japanse feelgood
Naomi Watts
Weer een geweldige Kitano. Prachtige scenes, weer een zeer coole en charismatische Kitano. Prachtig thema ook de laatste tijd doorbrengen met je doodzieke vrouw. Met de tijdsprongen ook zeker geen probleem als je een beetje logisch redeneert moet je er wel uit komen. De eindscene is van ongekende schoonheid met adembenemende muziek. 4*
Toch beveel ik je Dolls aan, ook al is de Japanse esthetiek wat anders. Het is gewoon geen voorgekauwde emotie laat het over aan je eigen interpretatie. Als je dat doet komt het wel goed want Dolls is een titel die ik je niet wil onthouden.
danuz
Gister herzien, en wat een intrigerende film blijft dit. Een prachtige kijk op de onderwereld, een poëtische film over het leven en de dood.
Ik heb genoten van de typische Kitano humor, de droge suggesties die hij wekt. Het typische net-niet-laten-zien van geweld. Werkelijk fenomenaal.
Na het lezen van de filmbespreking in de Volkskrant (die als extra op de dvd staat) betekend de film nog net iets meer voor mij. Kitano’s kunstwerken spelen een grote rol in deze film. Ze voorspellen en laten op een subtiele manier de esthetiek van het verhaal zien. Dan nog is er nog de briljante score, die elke keer weer
is.
Het is zo geweldig mooi hoe Kitano het harde leven op zo’n subtiele en poëtische manier weer weet te geven. Zo ook in Dolls (het deel van de Yakuza baas) en Sonatine. Het geeft je een totaal ander inzicht, erg menselijk en gevoelsmatig.
Kitano is de meester in het mixen van pracht, humor en geweld. Dit doet hij als geen ander, en wat mij betreft stijgt het op dit moment zelfs uit boven The Godfather. Ik verhoog hem naar een dikke 4,5*

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan