Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 3 februari 2000
Bekijk via CineMember
Plot Fucking Åmål
Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.
Elin
Johan
Markus
Agnes' Little Brother Oskar
Anatolia
? Lees die discussie waar ik naar link eens goed. Wie heeft het over censuur?
(einde offtopic)
psycholamp
- 1960 berichten
(Nieuw beginnetje offtopic.)
Filter = een vorm van censuur.
Ik erger me bijv. niet aan die oneliner van Age-411.
(einde)
Anatolia
Als je die link nou eens goed doorneemt (niemand heeft het over censuur), hoef je mij nu niet te ergeren door woorden in mijn mond te leggen. Bovendien was het meer een sarcastische sneer naar Age toe, dan een verzoek richting de mods.
AGE-411
Verdient meer dan een 3,73...
idd, een plaats in de flop100
niethie
Gast, ben je nou nog niet klaar met de film de grond in te trappen, je hebt nou al zovaak gezegt dat je hem niets aan vind en dat respecteer ik ook (ieder zijn eigen smaak) maar laat hem verder dan ook links liggen of kom met betere argumenten want met iedere keer zo'n zelfde zoutloze opmerking van je kan ik echt niets.
kimberlyVD
Mooi verhaal, goed uitgewerkt. Maar toch wist hij me niet volledig te bekoren. Slecht vond ik hem zeker niet maar ook niet super. Het camerawerk lag me niet zo en dan die taal... 3,5
Big_bazznizz
idd, een plaats in de flop100
Als ik zeg verdient MEER, bedoel ik MEER. Een plaats in de flop-top 100 is MINDER. Dus als je voortaan bijdehand wil gaan doen en gaat quoten, doe het dan goed;)
AGE-411
Een notatie in een lijst is iets MEER.
Kjell1408
en dan die taal... 3,5
Kijk dan naar een film die Engels is gesproken. Er lopen toch kortzichtige mensen rond op deze wereld.
kimberlyVD
Seg, wil je aub zo'n dingen voor jezelf houden?!
Ik zeg toch niet dat ik het niet goed vind of dat ik het niet respecteer!
Ik zie gewoon liever engelstalige, nederlandstalige of franstalige films... Ik zeg toch ook niet dat ik de film niet goed vond.?!
Aub seg, wie is hier kortzichtig? Respecteer nu eens gewoon ieders mening, wat kom je hier anders doen? Zegt meer over jou dan over mij hoor
Je hebt trouwens zelf maar 3,5 sterren gegeven (net hetzelfde als ik dus...) Zielig dus om dan kritiek te geven.
SPT
Ik persoonlijk vind de Zweedse taal juist wel mooi klinken, ik krijg juist altijd de kriebels van slecht geacteerde Nederlandstalige films. Over dat camerawerk: ik kan het persoonlijk niet geheel volgen. De kwaliteit van het filmwerk is zo slecht (RUIS, RUIS, RUIS), ik snap niet waarom er geen knappe camera van af kon. En dan ook nog de lage resolutie waarmee het op de dvd staat.
Inhoudelijk vond ik de film dan echter één van de betere die ik in het afgelopen jaar heb gezien. Een moeilijk en beladen thema, mooi en vooral boeiend uitgewerkt en dan vooral zonder te vervelen in al te politiek correct feel-good gedoe. Ook een mooie mix van comische elementen (ruzie om de chocomel aan het begin, liften naar Stockholm, afwijzen cadeautje van het gehandicapte meisje, wc-scene). Het happy end vind ik toepasselijk vorm gegeven.
Katharina
Overeenkomsten begin en einde waren me nog niet eens opgevallen. Ik vond het een mooie film met een origineel verhaal. Persoonlijk vind ik Zweeds niet super mooi klinken, maar het heeft wel wat om een film in het zweeds te zien.
Nee joh, Zweeds is lief. Zeker uitgesproken door mooie Zweedse meisjes...
Wel raar zeg.
- die lekkerste van de 2 (hoe heet ze ook weer?) was slechts 14 jaar
- Die agnes was er al 17!
Je zou het omgekeerd in schatten!
niethie
Verbaasde ik me ook wel over ja, al dacht ik eerder dat ze even oud waren (14 dus).
Kjell1408
Seg, wil je aub zo'n dingen voor jezelf houden?!
Ik zeg toch niet dat ik het niet goed vind of dat ik het niet respecteer!
Jij hebt uw mening, ik mag mijn mening ook verkondigen natuurlijk. Ik respecteer ieders mening, wees gerust. Ik respecteer je mening die je op mijn antwoord heb gegeven.
En wat zegt dit over mij trouwens die 3,5 sterren? Het heeft niks met de taal te maken hoor (kijk maar naar mijn collectie).
Ik geef deze film 3,5 omdat ik geen fan ben van Romantische films, maar deze film vond ik heel interesant. Het is geen typisch cliché romantisch filmpje!
Mooie film over de liefde van twee meisjes, waarin er eentje het pispaaltje van de klas is en de ander juist het populairste meisje. Beiden worstelen met hun gevoelens en identiteit, kortom alle problemen die kunnen horen bij een tiener puber. Beide meiden leveren erg sterk acteerwerk af en beiden wekken sympathie op. Vooral de worsteling van Elin vond ik boeiend om te zien, want zij is immers het populairste meisje van de klas en als ze haar ware gevoelens en mening laat zien, zal ze dat daarna hoogstwaarschijnlijk niet meer zijn. Ook de sfeer is erg goed weergegeven en het verhaal wordt eigenlijk nergens onrealistisch. De bijna eindscene in de wc vond ik een zeer sterke scene. Daar zat eigenlijk alles in, waar het in deze film om draait.
Bombong
Had vandaag in de winkel deze film in mijn handen. Wilde hem kopen maar zag nog net op tijd dat het een 4:3 beeld was dus heb 'm laten staan. Het was de uitgave in de 'Award winning cinema' serie. Weet iemand of de eerdere uitgave wel widescreen was?
Alle Award Winning Cinema-deeltjes zijn dezelfde discs als de oudere releases, maar dan in een nieuwe verpakking. Ik ben wel verbaasd dat Fucking Amal 4:3 zou zijn. Dat lijkt me of een foutje of 4:3 letterbox (widescreen maar niet anamorphic dus).
Mescaline
Heb zelf de award winning cinema editie.. is wel 4:3 maar toch wel iets breder dan normaal.. weet niet hoe die afmetingen dan zijn.. heb hem zelf op 16:10 gezet.. beeld is dan een klein beetje uitgerekt maar nietzo erg dat het totaal nietmeer klopt.. met 4:3 is dit wel het geval dus zit zeg maar tussen 4:3 en breedbeeld in
Over de film:
Film begind goed en weet in de eerste minuten de aandacht van de kijker te winnen.. toch lukt dat niet op ieder stuk in de film.. soms dreigt de film een beetje 1tonig teworden.. maargoed dat komt misschien ookwel omdat de personages in deze film ookniet zo spannend leven hebben over het algemeen..
Wat ik erg goed vond aan de film zijn de acteurs.. die het allemaal zeer overtuigend brengen.. en nergens over acteren..
De relatie tussen de 2 meiden is ook realistisch en zonder *mooi makerij* wat jevaak wel ziet in andere films..
En toch heb ik tegenstrijdige gevoellens.. er wordt teweinig ingespeeld op de relatie tussen die 2.. opzich genoeg situaties.. maar scenens mochten soms wat mij betreft wel wat langer duren(zodat de kijker een beter beeld krijgt en ook meer mee leeft met de hoofd personages)
Maargoed.. zeker geen slechte film.. en zeker de moeite waard! de jonge acteurs brengen deze film boven het gemiddelde
3,5 sterren.
Vond trouwens de scenes dat ze wanhopig opzoek waren naar alcohol wel leuk en ergens ook nogwel lachwekkend
Leland Palmer
Prima film, alleen ik had bij de titel Fucking Åmål eigenlijk wel iets anders verwacht. Toen ik erachter kwam dat Åmål één of ander dorpje was, realiseerde ik me dat zoiets eigenlijk wel wat moeilijk gaat
Deze film wordt naar mijn mening vooral gedragen door het ijzersterke acteerwerk van eigenlijk iedereen, al springen de twee meisjes en hoofdpersonages er makkelijk bovenuit. Ik had er maar moeite mee om medeleven op te brengen voor Agnes. Echt onzeker lijkt ze niet en als het haar uitkomt scheld ze een verlamd meisje even behoorlijk de huid vol. Haar probleem is, dat ze verliefd is op klasgenoot Elin, met een mix van x-en o benen, althans zo leek het. Die ziet er voor de rest leuk uit en op een miraculeuze manier staat ze heel toevallig op de avond van haar feestje voor de deur terwijl niemand anders erover peinst om even langs te komen, op dat meisje in die rolstoel na. Ik vind het allemaal wat vergezocht. Agnes is verliefd op Elin, oké, maar de manier waarop Moodysson de ontwikkelingen tussen die twee aan ons toont kon ik me niet altijd even goed in vinden. Dan heb ik het vooral over de avond van Anges haar feestje. Daarnaast vind ik het maar wat slordig dat iedereen haar ''o-zo geheime'' verhaaltjes op de computer kan gaan lezen. Eerst Elin, maar ook haar moeder. Lijkt me niet dat je zo slordig met je innerste geheim omgaat. Een wachtwoord doet wonderen.
Het thema van de film is erg interessant en dit brengt dan ook wat leuke momenten met zich mee. Jammergenoeg is de film al afgelopen, terwijl het eigenlijk pas net begint. Had graag nog wat meer gezien, maar Moodysson breit er wat een slordig einde aan eigenlijk. De scéne op de wc, op het laatst is wat mij betreft het hoogtepunt en toen zat ik ook aan het beeld gekluisterd. Voor de rest wist de film met niet echt beet te pakken jammergenoeg. Zeker een leuke film, maar bijzonder vind ik 'm niet, daar doen te veel kleine dingen afbreuk aan.
Erwinner
Zoals HarmJan altijd zegt... Misschien bij een herziening wordt ie geniaal.
Leland Palmer
Daar hou ik me altijd maar aan vast inderdaad. Zowat alle films in mijn top tien zijn daar pas gekomen na herziening, dus wie weet
Misschien bij een herziening wordt ie geniaal.
Hmm, vervang geniaal trouwens maar voor beter, want zo heb ik het volgens mij nog nooit gezegd.
niethie
Je ging bij Amelie ook van een drie naar een vijf dus je weet maar nooit.
Gewoon een uiting van opgekropte frustratie
Niet vergezocht. Ze kwam met de intentie haar voor lul te zetten en te vernederen ja. Voor de rest kwam er niemand omdat ze niet populair was op school, de enigste vriendin die ze leek te hebben was het meisje in de rolstoel.
Zo gaan kinderen op die leeftijd nou eenmaal met elkaar om (er zijn uiteraard uitzonderingen) maar op mij kwam het in ieder geval niet raar over.
Een normale moeder schaad haar kind's privacy ook niet en Agnes ging er waarschijnlijk gewoon van uit dat er ook niemand in haar kamer en al helemaal niet op haar computer komt en dat haar geheimen daar veilig op zijn (net als in een dagboek) en aangezien ze geen vrienden had konden die het natuurlijk ook moeilijk lezen.
Vond ik eerst ook maar het blijft toch gewoon beter wanneer je het allemaal aan je fantasie overlaat. Ik denk dat de relatie tussen de twee toch geen stand had gehouden en als je kijkt naar hoe onverschillig Elin eigenlijk is lijkt het me meer een soort fase, terwijl Agnes juist heel serieus is.
Kan overgens prima begrijpen dat je het niet bijzonder vond hoor, het gaat er voornamenlijk vooral om hoe je zelf op die leeftijd was en in hoeverre je je er in kan herkennen en opzich is het ook geen bijzonder filmpje, het moet je nou eenmaal aanspreken en natuurlijk raken.
Ik zou je toch graag willen aanraden de film eens te gaan herzien, misschien vind je hem dan wel veel beter (je weet het nooit).
Gewoon een uiting van opgekropte frustratie
Uiteraard, maar feit is wel dat mijn medeleven tegenover haar wat minder werd.
Ze kwamen niet met de intentie om haar voor lul te zetten en daar gaat het al wat mis. Ze komen om een wat erg makkelijke reden (zien of er leuke jongens zijn?) bij haar, waar de rest van de film uit voortvloeit. Belangrijke wending voor de film, maar ietwat ongeloofwaardig. Vond het ook maar wat makkelijk dat ze haar voor wat geld wou zoenen en daarna ook nog eens verliefd op Agnes werd. Hoezo toeval?

Hier ben ik het dan weer helemaal mee eens.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Maar maakt die uiting van opgekropte frustratie haar niet meteen een stuk menselijker en geloofwaardiger? Liever dit dan zo'n muts dat niets verkeerds doet, zo'n über-protagonist.
niethie
Dat was inderdaad een foutje van mij. Ze komen echter niet voor de leuke jongens maar voor drank en drugs. Pas bij aankomst bij haar huis zijn ze van plan haar voor gek te zetten, juist omdat ze zo'n buitenbeentje is op school en ze hebben gezien dat er niemand op haar feestje was geweest, Elin krijgt later spijt van haar daad en na een goed gesprek lijkt ze zich beter met Agnes te kunnen indentificeren dan ze aanvankelijk dacht, het is de invloed van haar populaire vriendengroep die niet toe laat dat ze zichzelf kan zijn en dat maakt haar waarschijnlijk ook zo onverschillig.

'Fucking Åmål' sindskort te streamen: 'Het is zo'n mooie film, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen'

Lilja 4-ever
Drama, 2002