Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 3 februari 2000
Bekijk via CineMember
Plot Fucking Åmål
Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.
Elin
Markus
Agnes' Little Brother Oskar
merijn82
- 1931 berichten
Wat voor einde had je dan gewild/verwacht?
Tja..Dat is ook wel weer een moeilijke vraag. Weet ik zo snel niet, misschien als ik er langer over nadenk. Maarja ik ben dan ook geen regisseur. Maar misschien moet ik het anders verwoorden: niet per definitie een slecht einde, maar ik vond het persoonlijk niks. Vond het voorspelbaar, maar dat maakt gezien deze film nog niet zo heel veel uit. Het was mij ook net iets te happy allemaal en sloot naar mijn idee niet helemaal goed aan bij de rest van de film. Ik vond het een beetje 'Kinderen voor kinderen' achtig, dat ze zo gearmd die wc kwamen uithuppelen. (alleen zongen ze niet, maar dat gevoel kreeg ik er gewoon bij). Goh valt nog niet mee om zoiets uit te leggen!
soom
Eh... Bij Kinderen voor Kinderen zouden alle kinderen over elkaar vallen als zoiets gebeurde, wat hier in het einde gefilmd is. Of tenminste de ouders dan toch wel..
merijn82
- 1931 berichten
Ik snap niet wat je probeert te zeggen. En buiten dat: het is gewoon een gevoel wat ik bij het einde van deze film kreeg, puur persoonlijk.
soom
Dat, volgens mij, niet zulke dingen voorkomen als wat er in het einde van Fucking Åmål te zien is, bij Kinderen voor Kinderen. Wat mij betreft is het einde van Fucking Åmål ook niet echt flut, het hoort gewoon zo te gaan zoals het gaat.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
toch een zeer goede film, kheb em vandaag op school gezien, het grappige was dat de personages uit elkaar werden gerokken omdat het een breed scherm was, daardoor was iedereen die van veraf gefilmd werd heel erg dik.
Alleen het laatste stuk met de chocomelk vind ik wel een stom einde maar voor de rest verdiend het toch zeker een 4
missl
ik vind het een goede film, het is weer eens wat anders dan de 'standaard' film over liefde en jongeren.
Aardig interessante film die goed het beeld geeft hoe lastig het leven van een tiener kan zijn, helemaal als ze anders zijn dan de meeste mensen. Niet dat ik de film nou een topper vind, maar het was wel aardig om eens te zien. Overtuigend geacteerd, zeker.
darkjaap
een erg mooie film is idd anders dan dat standaard liefde !
ik vond het echt een meesterwerk
4,5* ik zet hem ook op plaats 10 van mn top10 maar die kan echt nog omhoogshieten
soom
Waarom is deze film dan anders dan de standaard film? Een beetje onderbouwing waarom je iets vind, kan namelijk nooit kwaad.
Platoon815
Goede film,had gerust nog veel langer mogen duren naar mijn mening.
J. Courbois
Goede film. Lef om het lesbisch zijn te gebruiken bij een jone doelgroep in de film. Geen romantisch en makkelijk verhaal. Ik moet wel zeggen dat ik bij Agnes een beetje het Annika-gevoel kreeg uit de pippi langkousfilms. Elin is erg mooi overigens!
Heel sterke film over de liefde tussen twee jonge meisjes. Niet alleen weten ze eigenlijk nog niks van echte liefde (buiten het feit dat het cool is om een vriendje te hebben) maar worstelen ze nog eens met zichzelf over hun geaardheid. Lukas Moodysson is in topvorm, net als in Lilja 4-ever. Een hele prestatie om niet in de val te trappen bij het maken van een film over liefde (zoals hier) of [Edit spoiler Lilja 4-ever Madecineman] (zoals Lilja 4-ever) en te beginnen gooien met vrijscenes. Ten slotte zijn het hier nog kinderen en zoals het nu wordt voorgesteld is het zeer geloofwaardig.
Prachtig geacteerd ook door de kinderen die een echte sfeer weergeven. Zelfs de situaties bij de 2 thuis zijn geloofwaardig. Geen typische clichés, maar realistischer weergegeven.
Een echte aanrader die me in de positieve zin verrast heeft. Ik had schrik van een film als Kids te zien, maar deze is veel beter.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Schandalig dat deze film uit de top 250 geknikkerd is. Vanmorgen voor de zoveelste keer gezien en voor de zoveelste keer wederom overdonderd door dit schitterende staaltje cinema. Ik heb me voorgenomen om binnenkort een paar uur uit te trekken om dat bijzondere camerawerk te analyseren...
josseheijmen
*Recensie*
Oow, wat een aanrader!
Voor een zoveelste maal gezien, nu eindelijk ook in bezit en wat blijft 'ie een feest om te zien!
De cameravoering vind ik een genot, deze doet denken aan Dogma maar toch subtiel; de meisjes zijn zéér overtuigend, het thema spreekt me erg aan.
Ik vind 'Fucking Amal' zó ontroerend, maar ook stoer. Ik denk niet dat 'jeugd' ooit zo mooi is verbeeld of dat zal worden als in dit sfeervolle portret van Agnes en Elin.
De meest opwindende en erotische scene ooit gefilmd is wat mij betreft te vinden..... in déze film. Dat moest mij van het hart!
Als er ook maar één film vijf sterren verdient...!
josseheijmen
Ja Elin is prachtig. En ook Agnes is heel mooi! Op een andere manier, maar toch ook zo mooi.
rokkenjager
Iets wat standaard filmpje.
Er zat werkelijk niets in de film wat me echt van me stoel kon blazen. Camerawerk is eigenlijk zeer standaard, het verhaal is karakteristiek, dat geldt tevens voor de structuur daarvan, wat ook typisch is, de dialogen zijn niet overdonderend, wel afentoe zeer komisch. Ik vond het niet meer dan een vermakelijke filmpje die tot het eind blijft boeien maar nergens indrukwekkend wordt.
3 en half sterren.
nachtvlinder
tja wat zal ik hiervan zeggen. de lesbische relatie is erg mooi, maar het zijn wel pubers. De manier van filmen is ook aangenaam. Het zal wel zijn dat ik erg slecht tegen domheid, egoïsme, jaloersheid, agressie, stoerheid, afgeslotenheid, gebrek aan openheid en eerlijkheid kan, waardoor ik me erg ergerde aan deze film en hij me tevens verveelde (domheid is er al genoeg overal) Voor mij ook totaal geen herkenning, hoogstens iets in de 2 meisjes, maar verder .....goed geacteerd misschien, ..... ach laat maar, ik trek dom gepest gewoon niet, hoe gestoord moet je zijn om dat leuk te vinden.
Nyappy
Ik denk niet dat iemand deze film leuk vind omdat er gepest in voorkomt. Al die elementen die jij opsomde waar je je aan ergerde zijn gewoon weerspiegelingen in de film van de realiteit. Daar kan iedereen zich aan ergeren, maar om de film daardoor slechter te vinden...
decsss
Agnes is toch dat donkerharige meisje? Die vond ik juist veel mooier
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Kleinschalig, niet pretentieus filmpje, dat lekker wegkijkt en erg leuk en aandoenlijk is.
Fucking Amal slaagt er volgens mij erg goed in de leefwereld van tieners neer te zetten (hier tevens gekenmerkt door hun afgelegen dorpje): alles vervelend vinden, rondhangen, roddellen, zuipen en muziek luisteren. Jonge mensen op zoek naar zichzelf en hun plaats in de wereld.
Dat er voor de verandering ook eens echt met jonge tieners wordt gewerkt, en niet met twintigers die tieners spelen, draagt ook bij aan het feit dat je makkelijk kan identificeren (jonge mensen kunnen ook acteren!).
Gewoon een eerlijke en oprechte film, met een envoudige en voorspelbare, maar in essentie juiste moraal. De opgeblazen Amerikaanse tienerfilms kunnen hier nog wat van leren me dunkt.
Camerawerk is niets speciaals, maar past uiteindelijk wel goed bij de film. Zwierige camerabewegingen en blitse montage zouden waarschijnlijk enkel onnodig de aandacht afleiden van het verhaal.
Eindconclusie: je hoeft niet altijd alle registers open te trekken om toch goede cinema te maken.
niethie
Zonet na al zeker een jaar niet meer gezien te hebben dan eindelijk herkeken en ik moet zeggen dat de film me nog steeds zo wist te intrigeren als de voorgaande keren dat ik hem zag, misschien zelfs nog wel meer. Het is gewoon allemaal zo verdomde realistisch en de situties en personages zijn zo herkenbaar dat het gewoon af en toe te mooi om waar lijkt te zijn. Deze film wist me op zoveel punten aan te grijpen, elk personage is gewoon zo ontzettend mooi en geloofwaardig uitgewerkt zonder dat daar ook maar een enkele cliche bij komt kijken. Iedere (situatie) scene is zo eenvoudig, intiem en herkenbaar tegelijk. Het camerawerk is zo apart en uniek en weet elke (moment) shot zo goed vast te leggen en te brengen zodat het af en toe gewoon net echt lijkt. Daarnaast barst de film van de emotie, zorgt de manier waarop de kinderen en dan vooral (Elin) zich gedragen voor een komisch tintje en waren sommige scenes zo simpel maar tegelijke tijd zo boeiend en bijzonder om maar even de scene in de wc te noemen, Elin geeft door samen met Agnes uit die wc te komen niet alleen toe dat ze lesbisch is, ook geeft ze op die manier haar populariteit op en kiest ze voor haar eigen geluk en dan de eindscene met de dialoog over de chocolade melk laat duidelijk zien dat de meisjes nog steeds niet echt weten wat ze met de situatie aanmoeten maar het in ieder geval gaan proberen .
Al met al ik heb in mijn hele leven een hoop coming of age film gezien en daar zaten heel wat pareltjes tussen maar dit blijft toch echt de beste, de films is de simpelheid zelve maar dat is nou juist wat het allemaal zo geniaal maakt, zonder enige twijfel een van de mooiste en meest pure overtuigende (kleine) Europese indepentent filmpjes ooit gemaakt, een film zo herkenbaar en zo speciaal dat je hem nooit van je leven zult vergeten.
Die 5 sterren blijven lekker staan, jammer dat je niet meer kunt geven.
AGE-411
Die 5 sterren blijven lekker staan, jammer dat je niet meer kunt geven.
Als je echte topfilm wilt.
--> met veel emotie: Met op 10 minuten meer emotie dan deze halve film.
--> realistisch: alles is waargebeurd
--> uitgewerkte personages: idere persoon leeft zijn eigen verhaal, die uiteindelijk allemaal tesamen komen. (ieder mens heeft iets gemeen met ieder medemens).
--> puur en overtuigend: Het is zo shokerend, en zo ontroerend (zelf voor mij) hoe het kan. Hoe het kan dat bepaalde dingen voorvallen.
--> geniaal: zeker wel.
==> zet uw TV open op kanaal2 deze avond.

En maak dan het verschil tussen die film en deze.
apolicum
Eh... hebben wij dezélfde film gezien?
leuke film, zowiezo.. maar opwindende erotische scenes... niet meteen
AGE-411
En waarom dan wel ?
Blader even terug.
Heb het al verschillende keren uitgelegd.
Als ik zulke zever wil zien kijk ik wel naar Thuis, Familie of Buren. (En nee, dat doe ik dus niet)

'Fucking Åmål' sindskort te streamen: 'Het is zo'n mooie film, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen'

Lilja 4-ever
Drama, 2002