• 9.377.805 stemmen

Met onder meer: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg en Erica Carlson

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 3 februari 2000

Plot Fucking Åmål

Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.

avatar van otherfool

otherfool

AGE-411 schreef:
- Maar: er gebeurt gedurende de hele film NIETS. De film is samen te vatten in 3 zinnen:
- lesbische (lelijke) word gepest.
- de pester komt tot inkeer
- Ze word ook lesbisch

Buiten dat je niet zoveel van de film hebt begrepen is alles in 3 zinnen samen te vatten. Je wordt geboren, je leeft, en dan ga je dood. Het gaat juist om nuances en kleine dingen die het interessant maken.

- Precies of een lol ("laten we de lesbo pesten") tot liefde kan uitgroeien. Haha Ik zie het al gebeuren Als die ene zich had opgehangen uit liefdeverdriet zou het al een pak spannender en waarheidsgetrouwer zijn.

Toch benieuwd hoe jij door de wereld loopt. Of eigenlijk wil ik het liever niet weten...

avatar van Jakke0071

Jakke0071

Ik zal mijn stem beargumenteren :

- het feit dat ik deze film niet echt leuk vind om te kijken omdat ik "persoonlijk" de verhaallijn een beetje de simpele weg inslaat.

En kortom het genre van deze film bevalt me helemaal niet , en misschien daarom dat mijn stem hard klinkt ten opzichte van anderen die wel houden van dit genre.

Dus daarom dat ik het ook een saaie film vind.

en ik ben zeker niet de enige die dat denkt , want we hebben deze film namelijk met de gehele school gezien en de meningen waren inderdaad verdeeld.

De grootste groep vond het namelijk saaie troep zonder een echte sterke en merkwaardige verhaallijn anderen vonden het daarentegen een sterke en realistiche verhaallijn.

Ik moet zeggen dat ik het verhaal wel realistich vond , ondank dit kon het me niet echt boeien.

Ik hoop zo mijn stem te beargumenteren.

Clueless Dork

Zodra een verhaallijn de simpele weg inslaat vind je het niet leuk meer? Tuurlijk is de film simpel. Het gaat hier uiteindelijk om twee bakvissen die verliefd op elkaar worden. De meisjes en hun emoties zijn puur en eerlijk en dankzij de twee actrices fantastisch neergezet.

Jakke0071 schreef:

Een film saai vinden: oké, meningen zijn anders. Maar noem het geen troep! Tussen die twee termen zit wel degelijk een verschil.

Clueless Dork

Heh. Ik kom er net achter dat Alexandra in 2007 een paar weken in Goede Tijden Slechte Tijden heeft gespeeld. Ze kijken het hier elke keer en ik kan me nog herinneren dat ik haar zag en me afvroeg of dat Elin was.

Klopt, was erg leuk!

Clueless Dork schreef:

emoties zijn puur?
Laat me niet lachen!

er zit nog meer emotie in films als Alien dan in deze

neppe emoties + schramikkele verhaallijn + er gebeurt niets in + zogezegde details die me tot heden onbekent blijven

dat alles leid tot enorme saaiheid.

Zoals je zelf al zei op 19 januari 2007, 18:31:

Ik snap de point niet?

Dat blijkt.

emoties zijn puur?

Laat me niet lachen!

er zit nog meer emotie in films als Alien dan in deze

dat alles leid tot enorme saaiheid.

Wat had er nog meer moeten gebeuren? Een subplot waarin Agnes haar Bronson schoentjes aantrekt en wraak neemt op haar pesters? Of Elin die aan een modellen wedstrijd meedoet en naar aan Rave gaat?

• 1960 berichten

Ik vond deze film ook echt een zware tegenvaller, maar dat mág blijkbaar niet. Want als je dat zegt, krijg je meteen te horen, dat je er niks van begrepen hebt. Wat mij betreft ontbreekt de sfeer, waardoor ik niet in het (trage) verhaal kon komen en toen was ie afgelopen. Ik heb wel slechtere films gezien, maar ook deze zal ik niet snel meer gaan herzien. Blijft ook niet echt hangen deze film.

avatar van otherfool

otherfool

psycholamp schreef:

Onzin natuurlijk, het ging om de (non)argumenten die werden gegeven. Als ik The Godfather niks vind kan dat, maar als mijn belangrijkste argument is dat ik een hekel aan Italianen heb wordt het al anders...

otherfool schreef:

Onzin natuurlijk, het ging om de (non)argumenten die werden gegeven.

Je haalt me de woorden uit de mond.

Pure

En de mijne ook Buiten dat ik het niet met je (Psycholamp) eens ben wat betreft het trage verhaal (ontwikkelt zich redelijk snel naar mijn mening), geef je tenminste een onderbouwing.

BlueJudaskiss schreef:

Precies. De film vált simpelweg ook niet vervelend te vinden.

Is al weer een tijdje geleden, maar op dit soort reacties doelde ik.

avatar van Jakke0071

Jakke0071

Toch blijf ik er ook bij dat het een zéér saaie film was met een simpele verhaallijn.

Maar dat mag blijkbaar niet gezegd worden.

• 11915 berichten

Dat is onzin, maar net als wat otherfool al zei: onderbóuw het een beetje. Dan weten wij, de users bij wie Fucking Amal boven aan zijn/haar top 10 prijst, tenminste waaróm

Jakke0071 schreef:

Maar dat mag blijkbaar niet gezegd worden.

wees gerust, de waarheid mag gezegt worden

wees gerust, de waarheid mag gezegt worden

Pure schreef:

Maar natuurlijk ook dit soort reacties...

explain

Omdat het een integer drama is, dat zonder clichés zijn verhaal verteld. Daarnaast zijn de hoofdpersonages wel degelijk interessant, en zorgen ze voor genoeg conflict (dramaturgisch gezien) om het verder minimalistische plot te dragen.

De gebeurtenissen zijn stuk voor stuk grappig, aandoenlijk of intrigerend.

Dit is geen waarheid, maar simpelweg een mening. Ik veroordeel jouw mening (die duidelijk anders is) niet, maar de manier waarop je deze presenteert.

avatar van FisherKing

FisherKing

Waarom zitten die Religie-ridders telkens deze film af te zeiken ?

Waarschijnlijk omdat ze geen intelligentie hebben om voor zich zelf te denken en gewoon de situatie thuis overnemen. Of zou het durf zijn ?

Juist voor die mensen sluit je je op in het openbare toilet. Totdat er uit onverwachte hoek ineens redding komt...

avatar van Timmy757

Timmy757

Ben wel benieuwd hierna, is Alexandra Dahlström de moeite waard in deze film ?

Timmy757 schreef:

Ben wel benieuwd hierna, is Alexandra Dahlström de moeite waard in deze film ?

Zonder meer.

FisherKing schreef:

Waarom zitten die Religie-ridders telkens deze film af te zeiken ?

Over welke religie-ridders heb jij het? En het is zo gemakkelijk en afgezaagd om er in een discussie, het intelligentie-niveau bij te betrekken (een ware dooddoener). Heeft hier niks mee te maken, wel het referentiekader waarmee je deze film bekijkt. Na al die zeer positieve verhalen die ik hier over had gehoord, kon ie alleen nog maar tegenvallen en dat deed ie dus ook.

explain

Als je kan lezen had je gezien dat ik dat ook al meerdere keren gedaan had...

avatar van palingroker

palingroker

psycholamp schreef:

Jouw persoonlijke mening, wat natuurlijk ook door een ieder gerespecteerd wordt. Maar als je al zo op iedere film afgaat aan de hand van goede verhalen zal je nog veel tegenvallers krijgen hoor. Je hebt een eigen smaak en daar kan je beter op af gaan dan verhalen van anderen.

En 'goede' films hoeven niet zo zeer een sterke verhaallijn te hebben. Er zijn ook zat 'goede' actiefilms of comedy's, en daar zit vaak ook geen verhaal in. De film moet goed in zijn genre zitten, drama in dit geval, en dat wordt uitstekend en realistisch weergegeven.

avatar van Flipman

Flipman

Ik heb deze film ook aan mijn ouders geïntroduceerd. Mijn vader kocht hem voor mijn moeder, maar bracht hem daarna weer terug naar de winkel !

Maar dit was alleen omdat mijn vader niet wist dat de film ook al tot mijn collectie behoorde ! Anyway, mijn ouders vonden hem allebei prachtig! Ze hebben allebei ook Tilsammans gezien en ook Lilja4-Ever; ze vroegen me, nadat m'n vader de DVD terugbracht, of dit een goeie film was, en hiervan verzekerde ik ze door middel van het uitleggen dat de film van dezelfde maker was als de vorige genoemde twee films.

Ze hebben genoten, alleen zou mijn moeder graag nog hebbengezien hoe het verder ging . Kan ik haar geen ongelijk in geven, alleen, dat einde; een eenzijdige discussie/monoloog over het maken van chocolademelk, over de juiste verhoudingen tussen cacao en melk ! HOE VERZÍN JE ZOIETS?!?!?! Deze film won het in Zweden terecht van Titanic, zo zie je maar weer dat je er geen miljoenen tegenaan hoeft te gooien om een parel van een film te maken !

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Flipman schreef:

Hadden je ouders niet beter kunnen stemmen??

Anyway: goede,pure film. Mooie beelden, natuurlijk geacteerd, alleen het fluteinde zorgt ervoor dat ik toch niet meer geef dan 3,5 *

• 11915 berichten

Wat voor einde had je dan gewild/verwacht?