• 9.379.105 stemmen

Met onder meer: Whitney Able en Scoot McNairy

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 28 april 2011

Plot Monsters

"After Six Years, They're No Longer Aliens. They're Residents"

Zes Jaar geleden ontdekte de NASA mogelijk buitenaards leven in ons zonnestelsel. Een sonde werd de ruimte ingestuurd om monsters te verzamelen, maar bij terugkomst op aarde stort deze neer in Centraal Amerika. Wanneer er nieuw leven blijkt te ontstaan wordt half Mexico in quarantaine genomen en bestempeld als geïnfecteerde zone. Vandaag de dag zijn de Mexicaanse en Amerikaanse militairen nog steeds bezig om de wezens te beheersen. Een Amerikaanse journalist stemt er mee in om een bange toerist te begeleiden door de geïnfecteerde zone in Mexico, naar de veilige grens van Amerika.

avatar van Emery

Emery

Wat een verschrikkelijk saaie film zeg.

avatar van Halcyon

Halcyon

Monsters speelt zich af zes jaar nadat buitenaardse levensvormen zich op Aarde gevestigd hebben. Nochtans staan niet deze wezens, maar wel de ontluikende romance tussen een journalist en de dochter van een rijke industrieel centraal in deze film. Samen moeten ze erin slagen om via een “geïnfecteerde” zone de ommuurde VS te bereiken. Precies omdat de film op hun onderlinge relatie focust en het apocalyptische niemandsland dat hen omringt slechts als achtergrond fungeert, krijg je een heel aparte beleving. Monsters is spektakelarm, maar dat is ook net de kracht van deze prent. De verbluffende cinematografie en bijhorende soundtrack reflecteren perfect de sombere inhoud. Gaandeweg bekruipt je een droevig, zelfs wanhopig gevoel omtrent het lot van de Aarde. De Monsters winnen namelijk alsmaar meer terrein en het lijkt een kwestie van jaren voor de mensheid het onderspit moet delven.

Aanradertje!

avatar van pazuzu

pazuzu

Uitstekend acteerwerk. Mooie beelden/effects.

Wel weinig spanning.

Maar voor weinig budget een redelijke

avatar van Suusje11

Suusje11

Van de fotograaf (met aanhoudend monotone stem) kreeg ik een beetje jeuk het grootste deel van de film. "What is that,..what is that.." Ja, wat denk je gast? Ietwat vermoeiend. In een ander genre film worden dergelijke personages opgevreten, onthoofd of anderszins om het leven gebracht. En dan ben je ook blij toe.

Hoewel de acteerprestaties van de twee hoofdpersonen niet slecht waren kwamen de karakters op mij wat vlak over. Deze hadden, zeker gezien de onderling gedeelde ervaringen, wat meer expressie en diepgang mogen krijgen. De kleine korte bijrolletjes van de 'locals' vond ik dan wel weer bijdragen aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

De special effects an sich zijn inderdaad minimaal en niet heel indrukwekkend. Doch, 'less is more' gaat hier zeker op en doet ondanks voorgaande niet veel af aan het geheel. De begeleidende muziek van Jon Hopkins in combinatie met prachtig camerawerk weet de sfeer goed neer te zetten.

Sterk aan de film is dat het eens niet gaat om Amerika die de wereld redt van enge aliens met behulp van veel vaderlandslievend militair spektakel (hoewel op de achtergrond wel aanwezig). Meer lijkt de film de nietigheid, de machteloosheid, de onderlinge verbondenheid en zelfs ook enig begrip en bewondering voor de 'aliens' te willen verbeelden. Thema's waar wat mij betreft meer van dit soort films over gemaakt mogen worden. In deze film had men daar ook meer mee kunnen doen. Desondanks, een goede poging en wat mij betreft een kijkje waard.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Niet door heen te komen, wel uitgekeken maar was toch een worsteling jammer....

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Het is inderdaad wel even anders dan je zou verwachten. Het is in iedergeval geen typische Amerikaanse pief paf poef monsterfilmpje. (geen wonder dat het natuurlijk uit de UK komt). En nou lees ik dat deze slechts 15.000 dollar koste? Dan hebben ze, visueel gezien der toch nog iets heel moois van gemaakt. Monsters was wat mij betreft een zeer geslaagde film.

Het draait natuurlijk alweer om buitenaards leven op de aarde, tenminste in een gedeelte van Mexico en het zuiden van Amerika en een Journalist moet dus een toerist naar Amerika brengen. Dat kon per boot, maar omdat ze het nodig vonden om te gaan zuipen en dat ze door de kater en de ruzie de boot missen staat er nog maar 1 oplossing: door de geinfecteerde zone zelf te gaan. (Vond het overgens wel erg indrukwekkend hoe ze dat op die treinkaart weergeven)

En ja, hier in Monsters is de regering wel weer zo krom als een hoepel, door de zone niet gewoon volledig af te zetten ipv de mensen uit vrije wil door de zone naar Amerika te laten reizen. Is toch wel een stukje onverantwoordelijkheid niet? Maar de zone zelf en dan ook de ingang ervan vond ik echt prachtig neergezet. Met hier en daar karkassen van straaljagers, tanks etc en je word ook gelijk de apocalyptische sfeer ingezogen. De monsters zelf krijg je niet al te vaak te zien. En waarom, daar komen we aan het einde wel achter.

Want dan komen we bij die scene waarbij die 2 monsters verliefd op elkaar worden, en dan kom je der eigenlijk achter dat die monsters helemaal geen gevaar waren voor de mensheid, en dat de mensheid het er zelf van gemaakt heeft. Ze hadden natuurlijk gewoon geen buitenaards matriaal mee moeten nemen naar aarde en het gewoon met rust moeten laten. En ja, als jij als leger op zo'n beest gaat schieten als een kip zonder kop dan doet zon monster ook iets uit zelfverdediging natuurlijk. Die hele quarantaine is ook gewoon de schuld van de mensheid. Ik vond het op een een of andere manier wel weer een soort van boodschap weggeven. Netzoals in District 9.

Gewoon prima monsterfilm. Alleen dit keer niet van Hollywood.

avatar van Zeriel

Zeriel

sinterklaas schreef:

Vogens IMDB; Budget:$800,000. Het leek me al buitengewoon knap om dit voor $15.000 te maken. Het blijft natuurlijk behoorlijk low budget , zeker voor een Sf film.

Ik vond Monsters niet echt goed, maar er zaten wel veel dingen in die het de moeite waard maakten. Wat ze onderweg te zien krijgen, en het van Holywood afwijkende scenario. De film was wat onevenwichtig en fragmetarisch, en loopt nogal abrupt af.

Voor een low budget debut niet slecht.

avatar van xxc

xxc

Dit vind ik dan weer ontzettend jammer.. echt jammer.

Jeetje, wat zijn er de laatste tijd veel films die gaan over wereldrampen.. Dan gaat het over het weer, dan over buitenaardse wezens. Op een gegeven moment krijg ik daar toch wel echt genoeg van.. Maar goed, deze gedachte kreeg ik pas ná het kijken van deze film, dus dat heeft mijn mening absoluut niet beïnvloed.

Als je het verhaal op de achterkant leest en de cover bekijkt ziet het er allemaal erg goed uit. 'The infected zone', 2 mensen die alleen een lange reis gaan maken. Ja, er zit wel degelijk wat in. Maar het is helaas allemaal niet goed uitgewerkt.

Na 30 à 40 minuten verwacht ik toch altijd wel wat actie. Dat er tenminstie íets gebeurt. In heel deze film gebeurt er maar 1 ding (in het midden vd film), en dat is nog helemaal niet zo relevant omdat de 2 hoofdpersonen er goed vanaf komen. Daardoor ebt de spanning weg. Je hoopt, en denkt, dat er nog iets gaat komen.. maar helaas. Vrij weinig.

Wat ik wel mooi vond is dat ze de grens over komen en zien/merken dat er in Amerika ook het een en ander fout is gegaan. Terwijl ze daar juist heen wilden.

Jammer, ik had graag wat meer willen zien. Deze film doet me een beetje denken aan The Road, al is die een stuk beter.. The road is namelijk net als Monsters, een drama film over een wereldramp/invasie. Battle LA bijvoorbeeld, gaat meer de actie kant op.
Begrijp me niet verkeerd; ik vind The road erg goed, dus het ligt niet aan het genre. Maar hier hebben ze het gewoon verkeerd gedaan.. Jammer.

Omdat er toch wel mooie beelden inzitten, acteerprestaties niet slecht zijn, en 1 moment wel degelijk spannend is, ga ik geen onvoldoende geven.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Eh, wat ever happened to plane-tickets?

Weet niet hoor maar als ik als stinkend rijke mediamagnaat een blonde langbenige dochter in Mexico had zitten dan stuurde ik haar per direct business class naar huis... Een enkeltje Cacun - New York is toch makkelijker te regelen dan haar door een vage fotojournalist op een vage veerpont voor $5000,- te laten zetten en als dat niet lukt een levensgevaarlijke tocht over water en land door besmet gebied te ondernemen. Hadden mijn dochter en werknemer niet moeten zijn, amateurs

Afijn, afgezien van het nogal idiote uitgangspunt best een aardige film. Alhoewel ik de toch regelmatig geroemde originaliteit behoorlijk overroepen vind... Een tocht door een apocalyptisch landschap met de nodige melige maatschappij kritiek en een melige love-interest die veels te veel aandacht krijgt (zo boeiend was dat allemaal niet). Er zijn de laatste tijd meer van dergelijke films verschenen en daarvan zijn sommige zeker beter uitgedacht dan deze Monsters.
Het creature design verdient helaas ook niet de hoofdprijs. Een soort hele grote wandelende inktvissen met onderzoekende tentakels (War of the Worlds, The Abyss anyone?). Daarnaast wordt een soort aanzetje gegeven tot de ecologie en levenscyclus van die beesten maar dat wordt dan maar weer halve bak uitgewerkt, doe er dan helemaal niets mee.

Toch is Monsters zeker geen mislukking, het is zeker geen onverdienstelijke low-budget debuutfilm. Acteerwerk is absoluut om aan te zien en her en der weet de regisseur zeker de juiste snaar te raken qua beelden en sfeer. Ondanks de overduidelijke zwakheden toch boeiend genoeg om een kleine 90minuten te blijven vermaken.

Wel aardig dus.

PS, ik zag hier ergens een budget van $15.000,- de ronde doen maar dat leek me al sterk. IMDB houdt het op een geschatte $800.000,- wat me een stuk realistischer lijkt gezien de gebruikte effecten en decors.

avatar van IcU

IcU

Prachtige en onverwachte aanpak van een monster film. Niet eens zo veel actie of spektakel. Een mooi persoons drama in de setting van een door aliens geteisterde wereld. Mooie muziek, edit en mooie beelden afkomstig van de Sony EX3. Ik was erg onder de indruk, maar kan mij voorstellen dat je je bij deze film nogal genaait kan voelen. Het is niet de film die de poster of titel doen verwachten.

avatar van thobe

thobe

De beelden van de verwoeste steden waren prachtig, de lange beveiligingsmuren en de SE kwamen realistisch over. De titel en de sfeer in het begin schept hoge verwachtingen, maar de makers gebruikten dit uiteindelijk om in 90 minuten het verhaal over de relatie tussen de hoofdpersonages uit te leggen. De film slaat daarbij finaal de plank mis, want het bekende verhaal over een man en vrouw die elkaar niet kennen en samen moeten zien te overleven kennen we al in heel wat andere vormen.

De hele setting is zoals al eerder gezegd prachtig, maar maakt de teleurstelling alleen maar groter.

Wegens de af en toe wonderschone beelden en de hele normale ietwat saaie verhaallijn: 2,5*

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Geen hele boeiende film. Wat mooie plaatjes, maar de de afbeelding van de destructie in het getroffen gebied blijft beperkt door budgetproblemen denk ik. Er wordt goed geacteerd, de focus ligt op de persoonlijke perikelen van de twee hoofdrolspelers. De dialogen en plotjes zijn nogal matig en oppervlakkig uitgewerkt.

Het heeft wel wat, maar het is allemaal niet erg boeiend. 2,5*

avatar van blurp194

blurp194

In een vrij korte periode zijn er drie films verschenen die een vergelijkbaar verhaal hebben - een soort reis of zoektocht door een postapocalyptisch landschap. Ik heb het dan over The Book of Eli (2010), budget $ 80.000.000, The Road (2009), budget $20.000.000, en over deze film - budget $800.000. En toch is het wat mij betreft verreweg de beste film van de drie.

Een niet onbelangrijk aandeel daarin heeft het verhaal - geloofwaardig, zonder dat er sensatie nodig is in de richting van gruwelijkheid (Road) of hulp nodig is van het geloof (Eli). Maar ook de prima beelden van de landschapjes, de kapotte gebouwen, achtergelaten wapentuig en afgeleefde voertuigen maken indruk, het laat weer eens duidelijk zien dat je geen megabudget nodig hebt om een goeie film te maken.

De grens - ik denk niet heel toevallig tussen Mexico en de VS - kan je ook nog eens mooi relateren aan de grens rond Mordor in de LotR-films, het doet mij er van vormgeving tenminste heel sterk aan denken. En dan kom je heel makkelijk bij een politieke boodschap over Amerika uit, en de houding die de Amerikanen zich in de omgang met de rest van de wereld nogal eens aanmeten. Of je die diepgang er in zoeken moet, tsja, dat mag iedereen voor zichzelf uitvinden.

Goed geacteerd door Whitney Able en Scoot McNairy, die sympathiek en herkenbaar spelen. Ook daarin zie ik een wereld van verschil met de andere twee films...

avatar van Decec

Decec

Een goede SF film...

Eigenlijk ook een romantische film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Knap gemaakt voor inktvissen...

Prima camerawerk...

Prachtig mooi HD kwaliteit...

Uitstekend achtergrond muziek (Dolby Digital)...

Eindelijk is mijn goede SF genre...

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Het verhaal was brilliant gevonden maar toch vond ik de uitwerking wat minder. Bij een verhaal als dit verwacht ik eerlijk gezegd toch ook wel spectaculaire beelden maar die bleven een beetje uit. Het acteerwerk vond ik ook niet zo uit de verf komen.

Toch blijf je wel benieuwd hoe het met de twee af gaat lopen dus op zich boeit het verhaal wel.

Wat ik wel heel mooi uitgewerkt vond waren de twee beesten die elkaar ontmoeten op het einde. Dat zorgde er eigenlijk voor dat ik deze film uiteindelijk toch een hele krappe voldoende geef. Die scène maakte best wel indruk.

avatar van Theunissen

Een saaie Sciencefiction / Drama die iets wegheeft van de film "The Mist". Het verhaal was opzicht best aardig gevonden en wist ook wel te boeien maar de uitvoering ervan was matig omdat het nergens spannend werd en beide hoofdrolspelers eigenlijk maar twee saaie pieten zijn. De beelden zagen er soms best fraai uit maar dat is dan ook alles. De wezens (inktvissen) zagen er behoorlijk nep uit en waren ook nergens dreigend. Op het einde leek het effen spannend te worden (scene is min of meer gejat van War of the Worlds) maar helaas was dat maar van zeer korte duur en de film is daarna ook al na een paar minuten afgelopen.

avatar van liars

liars

Mooie film die helemaal niks met science fiction of thriller te maken heeft. Gaat over vervreemding, de moeilijkheid tot communicatie en hoe we vaak zelf vreemden zijn in onze eigen wereld.

avatar van ibendb

ibendb

"Genomineerd voor BAFTA: Beste Debuut."

De film viel wat tegen voor mij. De eerste scènes waren best leuk want ik moest direct aan Cloverfield denken. Maar de rest van de film was echt slap. Af en toe nog een spannend momentje, maar meer niet. Het verhaal is wel best leuk gevonden en de "monsters" zagen er goed uit. Maar ik vond de wezens best onorigineel. Jammer, maar toch een 3*.

avatar van The One Ring

The One Ring

Monsters is een sympathieke lowbudgetfilm die vooral opvalt omdat hij met weinig geld een verhaal verteld dat doorgaans alleen op het scherm gebracht wordt voor een hoog budget. Het is een film die je gemakkelijk heel goed of heel slecht kan vinden, afhankelijk van wat je verwacht. Ik zit er echter tussenin. De film is sfeervol, knap gemaakt (zeker de aliens) en ik waardeer de lef om het verhaal een totaal onconventionele kant in te laten gaan, waarin de monsters eigenlijk gewoon beesten zijn die met rust gelaten worden en alleen aanvallen als ze geprovoceerd worden. Dat de film eindigt met een paringscène tussen twee van die lichtgevende octopussen is dan ook wel toepasselijk en levert de beste scène op. In dat opzicht vind ik het dan ook weinig toevoegen dat de openingsscène het werkelijke einde is, waarin de hoofdpersonen mogelijk aan hun einde komen. Past niet echt bij een film over het leren begrijpen van iets wat anders is.

De film verveelt niet, maar voor de climax wordt het eigenlijk ook niet bijzonder. Het is een aardig wegkijkende roadmovie waarin weinig gebeurt. Ik had op iets meer gehoopt. Hiermee bedoel ik niet eens zozeer actie en avontuur als wel gewoon meer dan een standaard opbloeiende romance tussen twee tegengestelde personages en wat simpele allegorieën rond het immigratiebeleid van de Verenigde Staten (die er volgens de maker per toeval in gekomen zijn; hoe is dat mogelijk?). Het is wel een bijzonder filmpje dus en lekker eigenzinnig, maar iets groots zie ik er ook niet in.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Uitstekend roadfilmpje.

Met de nadruk op filmpje. Het blijft allemaal redelijk kleinschalig en gezien het overduidelijk beperkte budget (en dat is niet negatief bedoeld, de afwezigheid van veel SFX viel gewoon op) is dat een prima keus.

Het liefdesverhaaltje binnen het 'monsterverhaal' is ontroerend en mooi gebracht. Daartegenover staat de boze buitenwereld waardoor de hele film in een dreigend sfeertje baadt. Beviel me uitstekend.

Geen slecht woord over de acteurs, beide waren volkomen geloofwaardig in hun rol. De weinige special effects die er in zaten (met name op het einde van de film) waren niet foutloos maar storend was het zeker niet.

Aangename verrassing. Kan de lage quotering ergens wel begrijpen. Als je een standaard Hollywoodspektakel verwacht (met zo'n titel niet eens onterecht) kom je bedrogen uit. Maar als je iets verder kijkt ontdek je een erg fijn klein filmpje.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin aliens zes jaar geleden een deel van Mexico en Amerika hebben overgenomen. De nadruk ligt hier duidelijk niet op de monsters, maar meer op de reis van de twee hoofdpersonages door het geïnfecteerde gebied. Het is dus meer een roadmovie waarbij de constante dreiging van de monsters voelbaar is (het feit dat de film realistisch oogt, helpt hier ook zeker bij). Dit alles is sfeervol in beeld gebracht en de twee hoofdrolspelers komen ook geloofwaardig over. Deze onconventione alien-film pakt zeker goed uit.

avatar van Film Pegasus

'Monsters' kon blijkbaar alle kanten uitgaan. Zeer uiteenlopende reacties hier wat het op zich wel interessant maakt. Het zou sowieso een aparte film afleveren. Maar of die in mijn smaak viel kon ik enkel zeggen na een kijkbeurt. Na het plot te hebben gelezen dacht ik aan een gelijkaardige film als het niet echt gelukte Skyline. Monsters is gelukkig veel beter dan dat.

Dat de film een laag budget had van 500.000 euro wil op zich niets zeggen. Er zijn films met een groter budget die er niets mee doen. De film draait op 'less is more' met vooral suggestieve beelden en de monsters op de juiste momenten. Dat zorgt voor een geweldige sfeer in de film tussen zowel de hoofdpersonages als samen in de gevaarlijke zone tussen de wezens.

Groots wordt de film nooit, maar dat hoeft misschien ook niet. Wat de film wil afleveren is gelukt: een roadmovie met aliens als achtergrond en een paar al dan niet verdoken filosofische en ethische vraagstukken die je als kijker mee kan aanvullen. Een goeie film die begrijpelijk sommige kijkers op een verkeerd been zou zetten (gezien plot en titel) zodat er ook mindere stemmen zullen uitgedeeld worden.

avatar van Knisper

Knisper

Ik ben een helaas een beetje underwhelmed door deze Monsters. Ik had gehoopt op een reis door een verlaten gebied, waarbij de persoonlijke ontwikkeling heel subtiel zijn. En dat dan toch een 'apocalyptische' achtergrond. De beelden zijn mooi (vooral de borden, die blijkbaar later zijn toegevoegd), maar redden het absoluut niet bijVinyan. Dramaturgisch is het niet saai, maar de karakters ontwikkelen geen interessante wisselwerking; ze blijven helaas vrij vlak. En waar is de spanning, die mysterieuze sfeer, die een film als Stalker wel heeft? De ingrediënten zijn er allemaal wel, maar het komt er allemaal niet uit.

Misschien hebben de makers zich, ondanks het vaak weglaten, toch teveel gefocused op de monsters. Het was interessanter geweest om meer van de sfeer in het grensgebied mee te krijgen, dan alleen nieuwsberichten op de tv e.d. Toch net iets te veel vast in conventies.

avatar van Arneaux

Arneaux

Schitterende film. Om eerlijk te zijn verwachtte ik er veel minder van, aan de hand van de trailer verwachtte ik meer een matige mix van drama en actie. Ik heb me echter anderhalf uur prima vermaakt met een film met mooie settings, goede sfeer en met mensen die zowaar op echte mensen leken.
Enige minpunt: bij de nachtelijke confrontatie in de bergen overleven alleen de 2 hoofdrolspelers. Dat is zo'n 'toevalligheid' waar 99% van de actiefilms vol mee zit maar die hier niet echt past.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Herbekeken een jaartje later en nog beter gevonden.

Hangt een soort post-apocalyptisch sfeertje aan deze film. Je weet dat beide hoofdrolspelers in moeilijke omstandigheden vernesteld gaan geraken. Toch proberen ze er het beste van te maken om te overleven en de "vrijheid" te bereiken.

De regisseur slaagt hier volledig in dit weer te geven, maar soms is het idd beetje aan de langdradige kant (ondanks de 90 speelminuten). Mensen verwachten echter bombastische actie door de volgens mij verkeerd gekozen titel, en komen daardoor bedrogen uit.

Deze film heeft mij toch verrast, en is underrated imo.

Zelden in een andere film meegemaakt. Bovendien zijn de acteerprestaties van de hoofdrolspelers uitstekend en de FX verre van slecht! Verhoogd naar 4*.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Fotograaf en blondine moeten een gevaarlijk gebied doorkruisen en komen geregeld vervallen wijken of dode lichamen tegen. ''Did you hear that?'' en ''did you see that?'' zijn terugkomende uitspraken maar nergens wordt het spannend. Ze lopen maar wat rond, overnachten met een mooi uitzicht en zijn gefascineerd over alles wat ze aantreffen. De monsters zelf zagen er uit als een kermisattractie en qua geluid moest ik denken aan jankende katten en olifanten. Tenslotte krijgen ze ook nog gevoelens voor elkaar en wordt er heel zwak afgesloten met de kus en de militairen die wegnemen.

avatar van Insignificance

Insignificance

Sensatiezoekers zijn er aan voor de moeite, weinig tot geen cheap thrills hier. De eerste 35 minuten is eigenlijk opbouw voor nog een kleine opbouw, maar het draait wel lekker met sfeervolle fotografie en prettige muziek. Net geacteerd door beide hoofdrollen en de manier waarop de monsters in de achtergrond worden gehouden, werkt al met al best aardig.

Eentje pontificaal in beeld had het zomaar in belachelijke sferen kunnen brengen. Een ander gevaar is een grote boodschap die op de loer ligt, maar die komt er uiteindelijk ook niet uitrollen. Het blijft allemaal binnen de perken, terwijl de territoria steeds imposanter worden. Zo bloeit er stilaan een ingetogen, innemende film die in het slot nog een tikkie in huis heeft.

avatar van namingway24

namingway24

Drama had wat mij betreft als eerst mogen staan onder genre, want dat is wat deze film is; een drama met 'n science fiction randje. Slechts een paar keer komen de monsters van de titel om de hoek kijken, en zelfs dan is het geen actie-spektakel.

Maar weet je wat, ik vond het geweldig. Hoe de makers met een gering budget voor elkaar hebben gekregen; petje af. Het was mooi om te zien hoe iets simpels als een paar waarschuwingsborden de sfeer van een film kunnen bepalen. De lokaties alleen al waren indrukwekkend genoeg om mijn aandacht er tot het eind aan toe bij te houden. Er is in meerdere landen geschoten en het ene land is nog adembenemender dan het andere. De lokale bevolking hielp ook echt om het authentiek te houden.

En tussen al die pracht bloeide er daadwerkelijk een romance op tussen twee geweldig uitgewerkte personages. Juist het feit dat de film aan de trage kant was hield mijn aandacht perfect bij hun relatie En daardoor brachten de zeldzame spannende scènes toch die ondraaglijke spanning met zich mee. Able en McNairy (onfortuinlijke voornaam trouwens) zijn één van de mooiste koppels die ik de laatste jaren in een film heb gezien. Ze acteerden uitstekend en ik geloofde ook echt in ze. De teksten waren af en toe prachtig in hun banaliteit, nog iets wat het realisme omhoog gooide.

En dan is er natuurlijk ook zoiets als de buitenaardse wezens. Ze komen zelden in beeld, maar als ze dan hun opwachting maakten ging er een enorme kracht van ze uit. Ze waren niet geweldig realistisch maar ook zeker niet slecht. De geluiden die ze maakten kropen ook echt onder je huid.

De laatste momenten van de film, die ook gedeeltelijk de eerste bleken te zijn, kwamen bij mij uiteindelijk aan als een stomp in mijn maag. Na een prachtige scène waarin maar blijkt dat de wezens feitelijk geen kwaad in de zin hebben en zichwelf gewoon verdedigen zoals dieren dat doen blijken de hoofdrolspelers regelrecht hun dood tegemoet te rijden. Een gewaagde afsluiter die je moet kunnen waarderen. Het maakt van Monsters een memorabele film die ik over een aantal jaar graag nog eens bezoek...

avatar van Lennert

Lennert

Monsters bleek een vreemd doch goede ervaring. Na al verhalen gelezen te hebben over het erg lage budget was het toch even afwachten of de special effects (toch essentieel voor een film waar men buitenaardse wezens volledig in beeld laat zien) ergens op leken, maar op een paar scenes die wel erg tactisch van veraf geschoten waren, was ik aangenaam verrast over hoe het er uit zag. Voor mij toch weer een bewijs (samen met een film als Trolljegeren) dat goede special effects niet per se uit een miljoenenbudget hoeven te komen.

Maar goed, de film draait niet echt om de aliens, maar meer om de relatie tussen twee personen en hoe ze in feite geleefd worden. De Mexicaanse achtergronden zijn prachtig en zorgen ondersteunt door de dromerige soundtrack voor een erg rustige sfeer, iets wat toch frappant is voor de situatie waarin iedereen zich bevindt. De enige kritiek die ik hierop zou kunnen uitoefenen, is dat het er allemaal op deze manier wel voor zorgt dat de film bij vlagen meer van een documentaire dan een echte film weg heeft.

Maar toch, echt moeilijk wil ik hier ook weer niet over doen. Het acteerwerk is door de naturelle manier van spelen erg realistisch en daardoor ook erg aangrijpend. Helemaal de eindscene waarin de twee getuige zijn van iets wat lijkt op een buitenaards paringsritueel, waarna zij worden weggehaald door soldaten en zij toegeeft dat ze niet naar haar verloofde terug wil is een mooi stukje cinema.

avatar van The Beast

The Beast

Ik vond dit echt zo'n slechte film, je zit heel de tijd op spannende momenten te wachten maar die komen maar niet tot het benzine station toe, en dan zagen de "monsters" er nog niet uit ook, ik heb me doodverveeld tijdens deze film, heb er geen goed woord voor over.