• 9.219.105 stemmen

Geregisseerd door: Nacho Vigalondo

Met onder meer: Karra Elejalde, Nacho Vigalondo en Candela Fernández

Gesproken taal: Spaans

Plot Los Cronocrímenes

"A trip back in time from the present to..."

Hector verblijft in een landhuis in Noord-Spanje met zijn vriendin Clara. Door zijn verrekijker observeert hij een meisje dat zich uitkleedt in het bos. Hij wandelt naar haar toe en ontdekt dat ze niet alleen naakt, maar ook bewusteloos is. Plots wordt hij in de arm gestoken door een man in een lange jas en een in verband gewikkeld hoofd. Hector loopt weg en zoekt toevlucht in een leegstaand gebouw. Dit blijkt een geheim laboratorium te zijn.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

La chica del bosque

Héctor Ocasional (as Ion Inciarte)

Clara (stemrol) (onvermeld)

La Chica (stemrol) (onvermeld)

Radio Announcer (stemrol) (onvermeld)

avatar van baspls

baspls

Hector zit in de tuin van zijn Noord-Spaanse landhuis met een verrekijker. Op eens ziet hij een meisje staan die zich uitkleed. Als hij even later weer kijkt ziet hij alleen haar kleren liggen. Hij besluit op onderzoek uit te gaan en treft haar naakt en bewusteloos aan. Plotseling wordt hij door een mysterieuze gemaskerde figuur in zijn arm gestoken met een schaar. Hij vlucht weg en komt bij een soort geheim laboratorium terecht. Hier rijst hij per ongeluk in de tijd.

Timecrimes is de debuut-film van regisseur Nacho Vigalondo (die ook een klein rolletje heeft in de film). Het is een originele en leuke uitwerking van het tijdreis principe. In tegenstelling tot sommige vind ik dat het plot eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld in elkaar zit als sommige denken (er is alleen wel een probleem mee). Hector reist een aantal uur terug in de tijd en wordt dan dus Hector 2 (omdat er nu 2 tegelijk zijn). Hector 2 zorgt ervoor dat alles is zoals hij de tijdlijn herinnerde en zorgt er dus voor dat het meisje op de goede plek is, dat Hector 1 hem ziet als de gemaskerde figuur en dat hij terug in de tijd gestuurd wordt. Gedurende dit proces heeft hij echter wel zijn vrouw per ongelijk van het dak laten vallen (denkt hij). Daarom wil hij terug, al stribbelt de man van het lab nogal tegen. Hector 3 rijdt Hector 2 aan, verteld de man van het lab dat hij hem niet terug moet laten gaan in de tijd en gaat naar het meisje als ze al is bijgekomen. Hij sluit zijn eigen vrouw op zodat ze niet van het dak kan vallen en verkleed het meisje in de jas van zijn vrouw en stuurt haar het dak op, waar Hector 2 haar eraf ziet vallen.

Maar er is dus wel een probleem, waar eigenlijk alle tijdreis-films mee te maken hebben waar naar het verleden wordt gerezen. Waarom stuurt de man van het lab Hector 1 terug in de tijd? Omdat Hector 2 hem vertelde dat dat is gebeurd. Dit zorgt voor een eindeloze loop, er is namelijk geen echte aanleiding. Hierdoor wordt het plot van de film een soort paradox.

De film heeft geen groot budget gehad, maar Vigalondo weet daar goed mee om te gaan. De film heeft een vreemde ruwe esthetiek (alsof hij op Super 16 is opgenomen) en die bevalt best aardig. Al met al een vermakelijke en aardig geconstrueerde tijdreis-film.

avatar van bavarois27

bavarois27

Daarbij zitten er ook vergezochte (en onnodig) rare gebeurtenissen in het verhaal, zoals .

Nee, hij moest het zo doen natuurlijk. Hij had geen andere keus dan zij n gezicht te bedekken.

avatar van eempag

eempag

Altijd mooi die films met zo'n oneindige time loop

avatar van Collins

Collins

Een leuke film met een intrigerend thema. Uit de filmtitel blijkt al dat het hier om tijdreizen gaat. Het is een kleine en ingenieus geconstrueerde film waarin voortdurende wisselingen van perspectief alsook sprongetjes in de tijd, zowel de kijker als het hoofdpersonage continu in verwarring brengen.

Het aardige van de film is dat hoofdpersonage Hector gebeurtenissen die hij zelf door argeloze knulligheid veroorzaakt, steeds opnieuw en heel geforceerd vanuit een frisse gezichtshoek moet bekijken, om totale ontsporing te voorkomen. De film hanteert daarbij een verteltrant met een (heel prettige) luchtige en humoristische toon. Het is tragikomedie met af en toe een cynisch randje. Erg leuk.

De mij onbekende hoofdrolspeler Karra Elejalde is prima gecast. Hij sluit met zijn tragikomische uitstraling en zijn gevoelvol gespeelde humeurigheid perfect aan bij de toon van het verhaal.

Het is geen film met veel spektakel en grootse effecten noch een film die de kijker vermoeit met opgelegde kunstzinnigheid en uitputtend theoretisch geneuzel. Regisseur Vigalando presenteert de gebeurtenissen in zijn debuutfilm heel nuchter en heel rustig. Scherp geschreven, vol suspense en met voldoende twisten en onverwachte bochten om geboeid te blijven. Wat zich vervolgens op het scherm, afspeelt is heerlijk gek, idioot, fascinerend en bijzonder onderhoudend.

avatar van Basto

Basto

Geinig Droste blik. Heb het volgens mij niet vaker gezien dat iemand zijn eigen tijdreis kloon probeert uit te schakelen. Leuk concept. Redelijk uitgevoerd.

3,5

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Het zal 'm misschien aan mij liggen, maar ik kan maar niet loslaten waar dit hele tijdreis / time loop gebeuren begonnen is. Die meid deed in beginsel niet uit zichzelf en voor de lol haar kleren uit toen de 1e Hector haar door de verrekijker zag. Een raar iets dat het hele gegeven onderuit haalt in deze film.

avatar van doctorw

doctorw

Eindelijk gezien. Wat een originele film. Het gegeven dat alles wat gebeurd is en je dat niet kunt veranderen, is mooi uitgewerkt en niets is wat het lijkt in deze film. Wel een goedkoop gemaakt filmpje, maar het verhaal laat je geboeid naar het scherm kijken.

avatar van Thiver

Thiver

Leland Palmer schreef:

Dat is nu juist de paradox waar de film om draait. De vrouw doet haar kleren uit omdat de toekomstige Hector haar dat opdraagt. En de enige reden dat hij haar dat laat doen, is omdat zijn vroegere zelf het zo heeft gezien. Hetzelfde geldt voor het moment waarop Hector de bewusteloze vrouw uitkleedt. Hij doet dat niet voor zijn eigen plezier, maar puur omdat dit is hoe zijn jongere zelf de vrouw aantrof.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik had deze film toch al ooit vaker gezien kwam ik al kijkende achter. Best wel een leuk verhaal over tijdreizen. Wel ff goed bij de les blijven anders raak je het spoor bijster

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Normaal vind ik dit soort films die met het concept van tijd spelen niet al te interessant, maar Timecrimes kwam veelvuldig voorbij in de toplijsten van horrorfilms. Ik, als fan van horrorfilms, wilde dus uiteindelijk wel een moment uitzoeken om de film te zien. Dat kwam dan ook recentelijk, en de film viel me zeker niet tegen.

Regisseur Vigalondo lijkt binnen deze film niet perse op horror te mikken, buiten een paar knipoogjes. Timecrimes is gewoon een erg interessant en intrigerend thrillertje met sciencefictionelementen en in de verre verte ook horrorinvloeden. Toch krijgt de thriller voorrang en dat lijkt ook de goede keuze te zijn, want het inhoudelijke verhaal doet er hier meer toe dan het horroraspect.

Visueel alleen nogal lelijk in beeld gebracht. Losse editing, lelijke filters, slecht gebruik van de locatie. Het is dat de film dankzij de inhoudelijke meerwaarde en strakke personages nog weet te boeien, verder ziet het er behoorlijk lelijk uit. Echter moet je het gebrek aan budget in het achterhoofd nemen, dus een deel daarvan is vergeven, anderzijds blijf ik vinden dat er nogal een gebrek aan fantasie was binnen de visie van de regisseur.

Maar als we naar het verhaal kijken zien we dat Vigalondo juist uitblinkt in het bedenken en uitwerken van een goed verhaal. Deze film lijkt in het begin nog simpel te zijn, maar wordt uiteindelijk steeds complexer. Richting de finale raakte ik de draad plots kwijt, terwijl ik de film daarvoor nog goed kon volgen. Sterk verteld dus door Vigalondo, daarvoor mijn complimenten.

Timecrimes is nergens erg spannend, maar wel zeer boeiend en de 92 minuten die ook geen grote opgave vormen vanwege de korte duur gaan zo voorbij. Ik heb me zeer vermaakt met de film en ik vond het leuk om de ontrafelingen te volgen. Als de regisseur nu een groter budget krijgt om mee te werken kan ik niet wachten wat we nog meer van hem kunnen verwachten.

avatar van clubsport

clubsport

Leuk geprobeerd maar voor mij werkte het niet , mede ook omdat het zo verschrikkelijk goedkoop oogt .

En ook het acteerwerk is behoorlijk matig .

avatar van shrink

shrink

• 2091 berichten

Wat een verrassend goede en originele film. Alle puzzelstukjes vallen op zijn plaats tijdens de film. Verrassing!!

avatar van macrobody

macrobody

Leuke originele film. Oogt simpel maar je moet wel opletten anders ben je de draad kwijt. En het meisje in het bos mag er wezen.

avatar van Fransman

Fransman

Collins vat het perfect samen. Daar heb ik niks aan toe te voegen. Heb me best vermaakt met deze film, maar na twee derde was ik het spoor bijster. En ja, dat meisje is een leuk tussendoortje....

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Geen horrorfilm zoals de filmposter doet vermoeden, wel een onderhoudende film met minieme horrorelementen. Maar ook een snuifje humor ontbreekt zeker niet. Zoals de film doet vermoeden wordt er gespeeld met tijdreizen. De aanpak van de regisseur is in deze een openbaring.

Hoewel het plot bijzonder eenvoudig is en het plot eenvoudig is, slaagt hij erin de film onderhoudend en spannend te houden. Via repititieve beelden, maar vanuit verschillende camerastandpunten en nieuwe shots slaagt hij erin je mee te nemen in de geest en het handelen van Hector.

Prima hoofdrolspeler die met zijn humeur en onbeholpenheid een leuke vibe brengt in de film. Ik kreeg het gevoel dat het ook mij kon overkomen. Luchtig en alledaags verhaal, maar dan extra gekruid met een prima gereguleerde time loop.