Los Cronocrímenes (2007)
Geregisseerd door: Nacho Vigalondo
Met onder meer: Karra Elejalde, Nacho Vigalondo en Candela Fernández
Gesproken taal: Spaans
Plot Los Cronocrímenes
"A trip back in time from the present to..."
Hector verblijft in een landhuis in Noord-Spanje met zijn vriendin Clara. Door zijn verrekijker observeert hij een meisje dat zich uitkleedt in het bos. Hij wandelt naar haar toe en ontdekt dat ze niet alleen naakt, maar ook bewusteloos is. Plots wordt hij in de arm gestoken door een man in een lange jas en een in verband gewikkeld hoofd. Hector loopt weg en zoekt toevlucht in een leegstaand gebouw. Dit blijkt een geheim laboratorium te zijn.
Héctor
Clara
La chica del bosque
El Joven
Héctor Ocasional (as Ion Inciarte)
Clara (stemrol) (onvermeld)
La Chica (stemrol) (onvermeld)
Radio Announcer (stemrol) (onvermeld)
brucecampbell
Positieve kritieken op IMDB, dus dit kan wel iets worden, hoop ik.
Phoenix
Je zal dit script maar hebben verzonnen!
Erg leuk filmpje. Begint al vrij snel met horror-clichés (die strijkers in de muziek, echt), gaat daarna op een komische manier verder door ons eens het perspectief van de archetypische killer te verschaffen en mondt uiteindelijk uit in een erg grappige en verrassende climax waarin Hector 3 even, bedoeld dan wel onbedoeld, alle plotholes en onduidelijkheden rechtzet.
Want ondanks, of misschien wel dankzij, het tijdreis-principe is dit een best goed doortimmerd scenario.
Eng wordt het overigens nergens, maar volgens mij was dat ook niet echt de bedoeling.
Een soort Primer voor de wat minder begaafden, wat toegankelijker en speelser. Want de dikke knipoog zit overal verscholen.
orbit
- 12092 berichten
Leuke, maar intens verwarrende film... Maar het idee is erg leuk, alhoewel natuurlijk al duizenden films bestaan met dit concept
tovenaar
Elke film over tijdreizen moet een aantal scenario-valkuilen zien te ontwijken. Los Cronocrímenes weet de meeste daarvan makkelijk achter zich te laten, maar in de pogingen de puzzle in elkaar te passen, is er één over het hoofd gezien. Het scenario zit zichzelf een beetje in de weg, wanneer blijkt dat we zo ongeveer 3x volledig dezelfde film zien in maar 88 minuten. Dat effect werkt de eerste keer nog wel ok, daarna had ik het wel gezien en was het wachten tot alle gebeurtenissen nogmaals en nogmaals en nogmaals de revue waren gepasseerd. Zo pleegt de film zelfmoord, door er onbedoeld een uiterst voorspelbare 2e helft van te maken. Zonde.
De volgende keer het grote plaatje niet uit het oog verliezen en alles komt goed. Lekker luchtig is de film wel, af en toe ook nog lollig en spannend. Middelmatig eindresultaat, waar wel meer in had gezeten.
svenn.dhert
Er zit enkele foutjes in de beschrijving, maargoed. Overigens deel ik de vorige mening, de 3de hector, had ik wel zoiets van, a komaan niet nog een keer, maar de tijd loopt dan al heel ver verkort, en je ziet enkel nog de delen waar zijn interventie effectief nodig was. Ik heb hem tijdens ontbijt gezien en vond hem daar net geschikt voor. Luchtige, goed gemaakte film. Ik heb dus een 4.5 gegeven, voor een niet-Hollywood-maar-toch-goeie-film.
ralfsjam
geniaal verhaal in een iets wat klungelige film met een anti held waar je medelijden mee krijgt! in mijn ogen klopte het allemaal wel aardig. blanco aan begonnen en zeer verrast! een 4 voor het gevoel wat ik er aan over hield.
en wat een mooi meisje was dat zeg.....
Tomsheep
Heb de film niet gezien hoor, maar als ik de film omschrijving hierboven lees, krijg ik alles behalve het idee dat er al duizenden van deze films gemaakt zijn. In tegendeel.
Verklaar je nader.
hannes64
- 1926 berichten
Vond em zeer genietbaar, maar wist wel zo ongeveer wat er met hector 1 en 2 gingen gebeuren...of was `t nou 3.
Het verhaal was goed in elkaar gezet...Vond trouwens de aanrijding tegen de panda wel zeer vermakelijk, dat ie daarna ook nog eens de macht over `t stuur krijgt met de transit.....gordel los, en ja hoor , daar lag weer een walkie-talkie....en ook elke keer komt ie er met meerdere kleerscheuren vanaf....Komisch.
Vond `t een niet zò goed eind, had wel ietsjes langer kunnen duren, dat alles ècht afgelopen is.
Maar aangenaamd verassend.............komt wel weer een amerikaaanse remake van.
En ja, die meid zag er zeker goed uit.
brucecampbell
Erg fijn filmpje dat een aparte sfeer weet te creëren en je voortdurend op het verkeerde been probeert te zetten. Het verhaal is natuurlijk niet al te origineel, maar dat stoort echter de pret niet.
Kendou
Heel aardige film, in tweede deel van de film best lastig te volgen, maar blijft boeien. Plot rond het mooie meisje heb ik niet begrepen.
Justinx
Deze film heb ik onlangs gezien. Het plot komt soms een beetje verwarrend over en eigenlijk is een tweede 'kijkbeurt' nodig om alles langzaam op je in te laten werken. Wel heb ik iedere minuut het gevoel gehad een cultfilm te zien, zo'n film die ooit een keer een hollywood-jasje krijgt aangemeten. Daarvoor moet de film echter nog een tijdje meekunnen en daar twijfel ik over. Het is zeker waard om deze film een tweede keer te zien, om alles op een rijtje te krijgen, maar komt daarna op de stoffige plank waar alle andere matige films staan. Voorlopig een 3.5, want een sfeertje wordt hier toch wel neergezet.
OlafK
Los Cronocrímenes is een erg gave film met sublieme acteerprestaties, goed camerawerk en een uiterst knap in elkaar gezet plot. De Spaanse cinema bewijst zich opnieuw!
De film ademt vanaf minuut 1 een beklemmende sfeer uit en is één lange adrenalinerit. Ook het einde is uiterst inventief en valt precies op de juiste plek. Wat ik ook erg knap vond, was dat elke gebeurtenis niet zomaar nogmaals doorlopen wordt, maar dat er telkens een extra puzzelstukje wordt gegeven. Dit maakt de film weliswaar niet al te moeilijk (je hoeft zelf niet extreem veel te puzzelen), maar zorgt wel voor een continue spanning aangezien je werkelijk geen moment wil missen.
Daarnaast kent de film een aantal geniale shots. Zoek maar eens op Google Afbeeldingen naar deze film.
Zo, nu nog wachten op een mooie DVD-release...
Met weinig middelen gemaakte, leuk bedachte tijdreis-thriller die uiteindelijk qua verhaal helaas niet veel om het lijf heeft. Het begin is veelbelovend maar al snel komt de film op een dood spoor. Er is gewoon te weinig ontwikkeling in het plot en de personages zijn niet interessant.
Mr_White
- 2067 berichten
Deze film heeft echt een briljant concept en een perfect scenario. Een film met tijdreizen zonder ook maar een enkele paradox of plot hole. Meesterlijk. De sfeer is constant beklemmend ook al wordt al gauw duidelijk dat het één cyclus is waarin niets te veranderen valt. Ook schitterend dat Hector al die bizarre dingen moet doen (dat meisje uitkleden, de verrekijker met zijn handen vormen) puur omdat hij zichzelf eerder zo zag doen. Niets dan hulde voor dit pareltje.
OlafK
Absoluut mee eens Mr_White! Jammer dat de DVD nog altijd lastig verkrijgbaar is in een goede regio 2 versie..
Phille
Schitterend hersenspinsel van deze jonge regisseur. Foutloos scenario met een paar knappe vondsten en twists zonder geforceerd moeilijk te willen doen. Klasse!
WB
Erg goede film. Leuke twists, goed verhaal, leuk uitgewerkt ook. Voor tijdreisfans onder ons is dit een must-see.
johnrambo
Niet echt mijn genre, maar ik heb deze toch een kans gegeven.
Film stak goed in elkaar en was de hele speelduur boeiend. Op een gegeven moment probeer je uit te vogelen hoe één en ander in elkaar steekt en dat was gelukkig niet al te moeilijk. Acteerwerk van de voor mij onbekende spaanse acteurs was onverwacht goed.
Bartel
opzich een leuke film om een keer gezien te hebben maar er had veel meer uitgehaald kunnen worden dan er inzit. Ik vind dat de hoofdpersoon veel te nonchalant is om serieus te worden genomen. 3*
Erwinner
Behoorlijk tof filmpje.
Ondanks het gegeven dat we hier wel eens een doorgedraaid gevoel aan over kunnen houden, gaat deze regisseur allesbehalve de fout in om ons als "kijker" bedrogen achter te laten. Ik heb ze namelijk wel eens erger gezien. Retroactive (1997) ging dan weer zo over-the-top dat het weer grappig werd.
Karra Elejalde bleek voor mij geen onbekende (moest het alleen effe nakijken), gigantische vent eigenlijk, om in de gaten te houden.
Het sfeertje wordt hier vér boven "mijn" middelmaat ontworpen al wordt het nooit echt spannend of gruwelijk, iets wat de cover toch wel doet vermoeden. Daardoor toch ook weer verwonderd zitten kijken.
De soundtrack begint érg dik aangezet maar na verloop van tijd wordt het al snel minder of valt het iig. niet meer op en schept het een steeds meer naargeestige sfeertje neer. Die opgezette strijkers waren misschien expres zo bedoelt om ons dáár al op het verkeerde been te zetten.
Verder geen idee waarom ik hier geen 4 sterren voor ga geven, misschien iets te braaf of zo ... 3.7* dan maar. Strakke film
!!
Observator
Best wel tof inderdaad. Houd wel van dit soort spel met tijd. Gelukkig is het ook allemaal logisch en kloppend. Ontzettend spannend is het niet, maar het verhaal is vermakelijk genoeg.
Wiebe71
Leuke film, met aardige twists. Wel vond ik het wat traag her en der.
lucky luc
... Enig minpuntje is het einde dat eigenlijk geen einde is, maar ja, hoe moet zoiets eindigen?
Zo is dat; en dan is het ook geen minpuntje toch?!?!?!
Een script dat klopt zou eigenlijk normaal moeten zijn met dit soort films. Ben er toch blij mee! Klein verhaal - meer was ook niet nodig - dat heel mooi is uitgewerkt>
Dopke
Een beetje een vreemdsoortig luchtigheid/humor in deze film. De auto die een reeks attributen achter zich laat, zomaar een raam ingooien, het vele omkijken met zijn handen voor zijn ogen in het bos om gespot te worden. Het lag me niet helemaal. Maar door met zo’n bril naar de film te kijken lukt het wel om het onwaarschijnlijke en eigenlijk nonchalante plotverloop voor lief te nemen. Vervelender was hoe het tijdreisconcept teveel uitgelegd werd en het hoofdpersonage er wel erg lang over doet om zijn spreekwoordelijke kwartje te laten vallen. Na het telefoongesprek naar zichzelf is toch wel duidelijk dat alles in de tijd alles al vast staat en het (in theorie, doch ook pragmatisch gezien) niet uitmaakt wat ze doen. De film ‘klopt’ wel in de zin van dat hetgeen we eerder zagen nu ook zo gebeurt, maar het is niet logisch (en daarmee storend) dat de handelingen die plaats hebben gevonden in eerste instantie zo zijn gelopen. Ook denk ik niet dat iemand niet ziet aankomen dat hij zelf die man in het verband is.) Toch blijft de spanning erin, omdat je simpelweg benieuwd bent of de tijdslijn verandert, en hoe het verder verloopt wanneer we het deel met het heden en verleden gezien hebben. Het laatste half uur is dan ook het gedeelte waar de film eindelijk leuk speelt met het concept en het zijn meerwaarde verdient.
Ik houd van het concept en dit soort films zijn schaars. Voor een luchtige, ietwat voorspelbare variant voldoet Timecrimes prima. Voor het serieuzere werk hebben we altijd Primer nog.
Macmanus
Snapte het niet geheel.
Soms heb je het weleens met een film. Is nog niet meteen slecht, maar irriteert je wel al vanaf het begin af aan. Dat had ik bij deze film, en ging helaas nooit meer weg.
Misschien daarom dat ik ook niet alles snapte en het niet zo boeiend vond allemaal. Wil de film dan ook niet meteen woorden als plothole in de mond leggen. In dit geval kan het best eens schoren aan mijn eigen hersens. Maar wat ik niet snapte was dat hij steeds precies doet wat hij voorheen ook heeft gezien, als Hector 1, 2 en 3. Zo weet Hector 3 doordat die ooit Hector 2 is geweest dat zo direct een vrouw gaat vallen van het dak. Waarom dan niet helpen het te voorkomen in plaats van het juist te laten gebeuren? Snapte wel dat de hele chain van events, komt doordat Hector 3 er al bij Hector 1 was en je dus een vreemde cirkel krijgt die je niet meer kon stoppen. In dit geval denk ik alleen wel dat Hector 2 en 3 onlogische keuzes maakt waardoor het dus zo een vreemde cirkel wordt. Zo snapte ik de vrouw in het verhaal allerminst en ook niet waarom hij nou de vrouw haar kleding uitkleed en een mes in zijn arm stook.
De overal grap snapte ik wel, maar denk dat de uitwerking niet helemaal logisch is.
2 kleine sterren.

Spalovac Mrtvol