Los Cronocrímenes (2007)
Geregisseerd door: Nacho Vigalondo
Met onder meer: Karra Elejalde, Nacho Vigalondo en Candela Fernández
Gesproken taal: Spaans
Plot Los Cronocrímenes
"A trip back in time from the present to..."
Hector verblijft in een landhuis in Noord-Spanje met zijn vriendin Clara. Door zijn verrekijker observeert hij een meisje dat zich uitkleedt in het bos. Hij wandelt naar haar toe en ontdekt dat ze niet alleen naakt, maar ook bewusteloos is. Plots wordt hij in de arm gestoken door een man in een lange jas en een in verband gewikkeld hoofd. Hector loopt weg en zoekt toevlucht in een leegstaand gebouw. Dit blijkt een geheim laboratorium te zijn.
Héctor
Clara
La chica del bosque
El Joven
Héctor Ocasional (as Ion Inciarte)
Clara (stemrol) (onvermeld)
La Chica (stemrol) (onvermeld)
Radio Announcer (stemrol) (onvermeld)
Snapte het niet geheel.
Soms heb je het weleens met een film. Is nog niet meteen slecht, maar irriteert je wel al vanaf het begin af aan. Dat had ik bij deze film, en ging helaas nooit meer weg.
Misschien daarom dat ik ook niet alles snapte en het niet zo boeiend vond allemaal. Wil de film dan ook niet meteen woorden als plothole in de mond leggen. In dit geval kan het best eens schoren aan mijn eigen hersens. Maar wat ik niet snapte was dat hij steeds precies doet wat hij voorheen ook heeft gezien, als Hector 1, 2 en 3. Zo weet Hector 3 doordat die ooit Hector 2 is geweest dat zo direct een vrouw gaat vallen van het dak. Waarom dan niet helpen het te voorkomen in plaats van het juist te laten gebeuren? Snapte wel dat de hele chain van events, komt doordat Hector 3 er al bij Hector 1 was en je dus een vreemde cirkel krijgt die je niet meer kon stoppen. In dit geval denk ik alleen wel dat Hector 2 en 3 onlogische keuzes maakt waardoor het dus zo een vreemde cirkel wordt. Zo snapte ik de vrouw in het verhaal allerminst en ook niet waarom hij nou de vrouw haar kleding uitkleed en een mes in zijn arm stook.
De overal grap snapte ik wel, maar denk dat de uitwerking niet helemaal logisch is.
2 kleine sterren.
Dat is juist het hele idee, het is een time-loop en alles daarbinnen is al gebeurd. Hector moet absurde dingen doen omdat hij zichzelf die dingen heeft zien doen om zo de gebeurtenissen die hij heeft waargenomen te laten gebeuren. Het is absurdistisch maar oh zo briljant. Dus als hij de vrouw uitkleedt, doet hij dat alleen maar omdat zij naakt moet zijn om dadelijk de aandacht van zijn andere zelf te krijgen, want dat moet gebeuren zodat hij uiteindelijk hem kan worden. Hector heeft geen keuzes, hij moet slechts zichzelf naspelen en wanneer hij dat niet doet, bepaalt hij wat zijn andere versies moeten naspelen. De logica van de film zelf klopt volledig.
Macmanus
Ja oke, dat verklaart waarom die de vrouw uitkleed. Maar wanneer die vrouw dood gaat, vind ik het vreemd waarom die hem niet stopt. Want hij is Hector 2 geweest. Dus opzich kan die ook naar Hector 2 als Hector 3 lopen en zeggen stop jij eens even. Dan zou het kunnen dat Hector 3 verdwijnt omdat Hector 2 nooit de tijdmachine in zou zijn gegaan, maar dan heb je wel een moord voorkomen. En leeft Hector 2 weer gewoon door toch?
- 2067 berichten
Maar dan ga je er vanuit dat je de time loop überhaupt kan manipuleren en dat is dus niet het geval. Het feit dat hij Hector 3 ziet, betekent dat hij dus sowieso Hector 3 zal worden, anders kan hij hem daar niet zien. Alles valt terug op het gegeven dat de hoofdpersoon feitelijk geen enkele keuzes heeft omdat zijn toekomst al is uitgetekend.
Macmanus
Daar stap je wel makkelijk over heen dat dat niet te doen is. Als het bij Hector 1 en 2 zou zijn gebleven dan had het nog gekund, want als Hector 2 snapt die nog weinig van hoe en wat. Maar Hector 3 weet inmiddels dat Hector 1 zo direct achter Hector 2 gaat en Hector 2 zo direct 3 gaat worden. Maar toch gaat die precies te werk als toen hij Hector 2 was. Of het werkt is een tweede maar hij probeert het niet eens. Hij gaat op het einde ook letterlijk dingen doen, die de uitkomst van de dood op het meisje alleen maar zeker maken.
Nee wil best meegaan in briljantheden, maar hier vind ik het niet logisch. Wil het ook geen plotholes noemen, maar geloofwaardig vind ik het niet.
- 2067 berichten
Maar het feit is dat hij genoodzaakt is die dingen te doen om er voor te zorgen dat hij op dit punt uit komt. Je blijft erbij dat hij dingen zou kunnen veranderen maar hij kan niks veranderen want of het is al gebeurd of het moet gebeuren zodat hijzelf kan bestaan (boven alles wil hij niet zichzelf uit de tijdlijn wissen). Daar moet je bij op tellen dat zelfs al krijgt hij langzaam vat op de situatie, hij het niet bepaald snapt. Hij heeft alleen geen andere keus en legt zich dus bij zijn lot neer als hij beseft dat alles al bepaald is.
Macmanus
Nee sorry. We gaan er nog even op door. Als Hector 2 snap ik nog dat die het niet allemaal kan vatten en die dingen doet die overeen komen met wat Hector 1 heeft gezien. Maar als Hector 3 is het niet meer logisch. Hij heeft een moord gepleegd, waarom zou die de chain niet willen door breken en Hector 2 stoppen voor die het meisje van het dak sleurt. Misschien verdwijnt Hector 3 dan wel maar 2 blijft bestaan. of tenminste 1 blijft bestaan. Er blijft altijd 1 bestaan die hij is dus waarom hij het tenminste niet probeert! vind ik onlogisch. Als dan blijkt dat ze wat die ook doet altijd dood zal gaan, dan zijn we weer verder. Maar nu is het een scenario schrijver dingetje, die zijn karakter alles laat doen wat die moet doen om zo de cirkel rond te krijgen. Vind ik niet heel sterk.
Mad Man Mundt
Volgens mij heb je een detail gemist Macmanus: Hector 2 denkt in eerste instantie dat hij zijn eigen vrouw heeft vermoord, daardoor zal hij aandringen een 3de keer in de machine te stappen. Hector 3 wil zijn vrouw redden en brengt haar in veiligheid door haar met het meisje te 'switchen' zodat Hector 2 haar perongeluk zal vermoorden ipv zijn vrouw.
Ik geef je gelijk dat zeker na de eerste helft het een scenario schrijver dingetje dreigt te worden, maar dat dingetje steekt hier wel zo goed in elkaar dat het makkelijk de film kan dragen. Juist doordat het de cirkel niet geforceerd rond proberen te krijgen, maar gewoon de cirkel al rond laat vanaf het begin. Zo krijg je enkel nog de essentie van de tijdreisparadox, het kip of het ei...
Verder een erg leuk filmpje dit, zeker voor zo'n budget, de Primer light vergelijking hierboven ben ik het wel mee eens, lekker luchtig en humoristisch gehouden en toch genoeg ingenieuze details om het interessant te houden.
Macmanus
Dat had ik inderdaad gemist, maar om nog even wijsneuzig te doen, klopt het dan nog steeds niet. Want dan slaat het nergens op om dat meisje verkleed als zijn vrouw het dak op te sturen, hij had ook zijn vrouw en het meisje kunnen verstoppen. Helemaal als die nog nul keer heeft geprobeerd om het anders op te lossen, door zichzelf bijvoorbeeld gewoon te tonen aan Hector 2 en te vertellen wat er aan de hand is. Het karakter neemt onder toeziend oog van de scenario schrijver teveel aan en doet daardoor vreemde dingen die niet stroken met logisch handelen imo en daardoor erg ongeloofwaardig worden en in mijn geval vervelend.
Je moet de film ook meer vanaf Hector 3 bekijken, wat hij doet is al onlogisch waardoor de hele chain al ongeloofwaardig is. Wat je volgens mij over het hoofd ziet als je zegt dat de film de cirkel in het begin al rond laat zijn. Dat is zo, maar tegen het einde toe is het dus vreemd dat de cirkel ooit zo is gekomen. Dat is mijn punt niet dat ik de grap niet begrijp, alleen dat de scenario schrijver de grap kloppend maakt door karakters dingen te laten doen die de cirkel rond maken, maar die dingen die zij doen niet logisch zijn. Mooi blijft natuurlijk dat het puur gezien dan geen plotholes zijn, maar ik vind het wel een beetje flauw en makkelijk.
En de film pakte me dus ook nergens en dat is funest voor films als deze, want dan ga je extra vervelend zijn op dit soort dingen in het script. Gun iedereen dan ook alle fun met deze film, maar neem het script niet meteen voor briljant en knap aan.
nognooit
Een erg vermakelijke film. Kort maar krachtig met 88 minuten.
Onzinnig om ook hier een Amerikaanse remake van te maken, maar wie weet voegt die nog wat nieuws toe aan het verhaal.
Shinobi
Op zich wel een vermakelijke tijdreis film, maar ik kon me er toch niet echt goed in kwijt.
Dat gedoe dat Hector steeds hetzelfde moet doen, terwijl hij eigenlijk al soort van weet wat er gaat gebeuren. Hij kan toch gewoon de loop der dingen veranderen en hoe knullig is het als hij zichzelf probeert te stoppen of killen met het busje, dat hij dan zelf ook verongelukt. Een echte antiheld dus.
En uiteindelijk begint het dus allemaal weer opnieuw...
Wat ik me bij zulke films afvraag is hoe het nou begonnen is, want het kan niet zomaar zo zijn dat Hector zichzelf wil vermoorden.
Er is trouwens een Hector vier. Bij het begin rond 3.35 als Hector de telefoon opneemt zie je hem in de bosjes staan.
3, 5 Sterren van mij.
angel-eyes18
morge ff kijken,,,,lijkt me een toppie film
angel-eyes18
Wat ik me bij zulke films afvraag is hoe het nou begonnen is.
Gnha...das dus wat ik me ook afvraag
Al met al een leuk filmpje
DjFrankie
Prima film, met 4 acteurs , waarin de film door al die Hertors steeds anders belicht wordt, dit genre staat me wel aan.
De film is een kruising tussen Butterfly Effect en Triangle En beide waren ook prima films.
Noodless
Misschien niet zo origineel, maar het geheel is allemaal wel heel leuk bedacht. Het verhaal zit eigenlijk zeer goed in elkaar en heeft nergens plot-gaten. Je kunt natuurlijk hier en daar wat kritiek geven, maar het zit zelfs in de details vrij goed in elkaar. Alleen in het begin kun je zeggen hoe het komt dat hij zijn eigen al kan zien, maar dat hebben andere mm's hier al uitgelegd ( cirkel - kip en ei ). Je bent toch als kijker telkens benieuwd wat gaat er nu gebeuren. Goed geacteerd en wederom vond ik de sfeer weer heel goed. ( Spaanse thrillers of horrorfilms hebben meestal dit surplus ).
8/10
El ralpho
Om dit maar gezegd te hebben: wat een waardeloos acteerwerk, op sommige punten in de film. Vooral de professor die hector diende te helpen was nog emotielozer dan de gezichten van de poppen uit thunderbirds.
Het verhaal was super, enige wat ik me wel afvroeg; hoe kan het in den beginne zijn gekomen dat er meerdere hectors waren? het moet toch begonnen zijn bij een die in de tijdmachine moet zijn gestapt? waarom zou iemand dat in godsnaam vrijwillig doen? jammer dat dit nergens verklaard wordt. (Of ik moet niet goed opgelet hebben.)
Verder was het leuk dat hector vertolkt wordt door een hele simpele man, het zou net zo goed de buurman bij jou uit de straat kunnen zijn die de rol gespeeld had. De film oogde bijzonder goedkoop, en deed me op bepaalde punten echt aan films uit de jaren 80 denken. De tijdmachine hoe oldschool was dat! maar het verhaal is zo superieur, en er wordt zo creatief met het budget omgegaan. Slim om het personage te laten verongelukken en verbindt te laten worden zodat zijn gezicht niet in beeld komt. Enerzijds natuurlijk zodat hij niet door zichzelf herkend wordt, maar hector is ook geen enkele keer face to face (dan bedoel ik zonder verband) met zichzelf in beeld geweest. Denk dat deze keuze deels budgetair was. alleen maar echter meer hulde, voor de creativiteit die de film wel had terwijl hij voor een appel en een ei gemaakt lijkt te zijn. Film waar je nog lange tijd over na kunt denken. 4,0
- 2060 berichten
Heerlijk deze film. Ik ben helemaal fan van Triangle en dit is vrijwel hetzelfde concept. Echt genieten. Primer ga ik dan ook nog met veel enthousiasme tegemoet.
Deze film heeft het vooral van de wat klunzige hoofdrolspeler en de sfeer. Voor zover ik heb opgelet, klopt alles. Geniaal in elkaar gezet.
Ik heb gecheckt: het lijkt alsof er iemand staat, dit is echter niet het geval. Zou ook geen meerwaarde hebben, want je ziet er in de rest vd film ook niets van terug.
Revolt
Wat en film zeg.
Verwarrend, maar niet zo verwarrend dat het alles verpest. Niet gelijk een uniek concept als het gaat om tijdreizen, maar wel alles wat erom heen afspeelt.
Ik heb ervan genoten.
8,3/10
Bottleneck
Wel aardig. Een soort neverending trap van Escher, mooi bedacht zulke loops maar ik blijf het ergens lichtelijk irritant vinden, alles zo kloppend mogelijk zien te krijgen terwijl het moment nul nooit bepaald wordt en je als kijker telkens maar "één" Hector volgt in zijn loops terwijl die op meerdere momenten tegelijk leeft. Oke anders wordt het ook wel een rommeltje maar goed.
Het sfeertje vind ik wel prima, beetje mysterieus, leuke 'doorsnee' hoofdrolspeler. En een leuk dametje uiteraard, die had wat vaker in de loops terug mogen keren als stripper
BS
Ik ben het eigenlijk wel eens met de meerderheid.
Grappige van het lezen is dat vele toch wel wat op te merken en te spoileren heeft.
Gezien het eigenlijk toch wel een klein-budget-b-achtige-films is is dat toch best knap.
Verbaast me eigenlijk ook niet zoveel want de film zit best goed in elkaar.Het wordt leuk verteld en later in de film heb je van die ´oh ja´ momentjes. ( oh ja, die auto, oh ja, die schreeuw enzo ) ]
Daarbij hebben we als hoofdrolspeler een gewone man, bijna een antiheld en dit maakt het best leuk om te kijken. Het wordt soms wel verwarrend maar nooit echt compleet ingewikkeld.
Eigenlijk dus best een lekker wegkijk-film, maar wel de hersens aan laten staan !
En ja, die vrouw is inderdaad .. eh .. goed gecast
Goldenskull
Is wel degelijk het geval, op het moment dat Hector 1 de telefoon opneemt zie je iemand staan helemaal rechts, of het ook zo bedoeld is en niet iemand van de crew die door het beeld loopt, is een ander verhaal..
boozebelly
- 1908 stemmen
Alhoewel het allemaal niet storend is, hangt er toch wel een beetje een goedkoop sfeertje over deze film. Het acteerwerk is niet al te best, dingen zien er een beetje goedkoop uit (zoals die tank/capsule) en vooral het doen & laten van Hector vond ik allemaal iets te simpel. Hij treed mij namelijk iets te klakkeloos in de vooraf opgezette voetsporen om het verhaal maar zijn rondje(s) te kunnen laten maken.
Maar goed, dat neemt niet weg dat deze prent voor de liefhebbers van dit soort verhalen echt wel te pruimen is voor een keertje.
Dank aan Bubblez voor de tips!
Vanavond ga ik tevens op jouw advies Primer maar eens bekijken.
Voor deze geef ik net geen voldoende. 2,5*
- 2060 berichten
Dank aan Bubblez voor de tips!
Vanavond ga ik tevens op jouw advies Primer maar eens bekijken.
Primer was bij dit schrijven nog geen advies hoor, had m toen nog niet gezien. Inmiddels wel en vind m dat ook niet waard...
boozebelly
- 1908 stemmen
Jaja... Ik ga hem straks kijken en hou jou ervoor verantwoordelijk, muhaha
Jaja... Ik ga hem straks kijken en hou jou ervoor verantwoordelijk, muhaha
oh-oh
braft
Nadat je deze film bekijkt ga je er zeker nog een half uur over zitten nadenken en daar houd ik wel van. Het verhaal steekt zeer goed in elkaar en heb me geen seconde verveelt. Het enigste dat je dan nie weet is Hoe het verhaal dan begonnen is. maar dat neemt niks weg van de kwaliteit van deze film.
sinner84
Zeer spannende en verassende film. Mijn eerste Spaanse horror,. maar wat mij betreft een aanrader.
perceived
Heel aardig.
Het verhaal is een beetje warrig maar prima te volgen. Vond het wel net iets te traag en te lang duren allemaal. Een wat pittiger verloop en een kwartiertje korter was me nog veel beter bevallen.
Desondanks een charmant filmpje dat de moeite van het bekijken zeker waard is. 6.5/10*
Kronos
Behalve 'de tijd' vond ik het nogal inhoudloos. Maar het blijft redelijk vermakelijk en de ontknoping is leuk gevonden.
BlackMilk
Weet iemand waar ik deze film op dvd of blu ray kan kopen met Nederlandse ondertiteling ?
Montorsi
Best leuk gedaan, maar toch wel een beetje wat je er van verwacht.
Het leukste is dat Hector op een gegeven moment alles zit na te doen om maar te zorgen dat het zo gebeurt als hij eerder heeft gezien. Mooiste was het stukje waar hij met bandages de verrekijker-move doet. Maakte het af en toe ook wel een beetje humoristisch.
Echt briljant vind ik de uitwerking niet. Op een gegeven moment ligt wel een beetje vast hoe het in elkaar zit, en dan werkt het vrij volgens het plaatje richting het einde. Maar het is wel gewoon geinig om te volgen en de film verspilt eigenlijk nergens tijd. Maakt het toch wel aangenaam een keertje te zien, maar eigenlijk vind ik het niet veel meer dan vermakelijk.

Spalovac Mrtvol
Drama / Horror, 1968