• 9.381.656 stemmen

The Social Network (2010)

Biografie / Drama | 120 minuten

Genre: Biografie / Drama

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Justin Timberlake

Releasedatum: 28 oktober 2010

Plot The Social Network

"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."

Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.

Mark Zuckerberg

Eduardo Saverin

Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss

Tyler Winklevoss (Body Double)

Divya Narendra

Christy Ling

Marylin Delpy

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Geweldige film. Boven mijn verwachtingen! Al geruime tijd was ik van plan deze te kijken en gisteren was het dan zover. Vanaf de eerste minuut zit het tempo er goed in en het acteerwerk is van een zeer hoog niveau. Ik raad dan ook zeker aan om deze film te gaan kijken.

avatar van DVD-T

DVD-T

Een film die mij op voorhand niet echt wat leek.

Dat had ik mis want The Social Network is me prima bevallen. Lekkere vertelstructuur, fijne muziek, een hoog tempo en fijne dialogen. Een film die blijft boeien van begin tot eind. Een niet erg interessant onderwerp interessant gemaakt. Ik heb er van genoten.

avatar van caelers8

caelers8

Deze film sprak me nauwelijks aan, vooral door de manier waarop oprichter Zuckerberg eigenlijk té negatief wordt neergezet, en ik het gevoel kreeg dat de laatste 3 kwartier er gewoon maar aangeplakt waren; er was goede structuur, geen sterke verhaallijn en mijn interesse nam dan ook af naarmate de film vorderde.

Ik kreeg daarnaast het gevoel dat ze zanger Timberlake slechts door zijn naam aan deze film toevoegden, want zijn rol vond ik onovertuigend en ik vind het vak 'acteur' niet voor hem weggelegd.

avatar van broken blossom

broken blossom

Een film die maatschappeliijk relevant is, maar als film op zichzelf behoorlijk saai. Ik vind het vreemd dat de documentaire films over Enron en RJR Nabisco, en die evengoed een exponent zijn van een bepaald tijdperk, stukken boeiender overkomen. Een gemiste kans.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1914 stemmen

Tsja...

Natuurlijk is het wel geinig om te zien hoe Facebook tot stand is gekomen, maar nu ik de film net heb gezien vraag ik mij af of dit verhaal ook daadwerkelijk een verfilming waard was.

Daarvoor vind ik het allemaal lang niet interessant genoeg en ik moet dan ook zeggen dat het soms op het randje van verveling balanceerde. Spanning is echt nergens te bekennen, laat staan andere vormen van emotie.

Het acteerwerk was overigens wel degelijk en visueel is het ook allemaal wel aardig, maar ook hier zijn er weer geen opvallende dingen te bespeuren.

Ik heb er verder eigenlijk weinig tot niets over te zeggen, omdat er simpelweg niets meer valt te zeggen.

Verre van interessant, maar voor een keertje net te pruimen. Maar ik kan mij ook voorstellen dat mensen zich hiermee kapot vervelen.

avatar van wimnoot

wimnoot

Ik denk dat je dan toch een heleboel ontgaan is (het was tenslotte ook al een beetje laat toen hem keek), want de film zit vol met onderhuidse spanningen. In het begin tussen Zuckerberg en zijn vriendin later in de film tussen Zuckerberg en zijn beste vriend Eduardo, verder zijn de door Sorkin geschreven dialogen net bokswedstrijden waarbij er ook genoeg gelachen kan worden.

Probeer het anders nog eens als je uitgeslapen bent!

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1914 stemmen

wimnoot schreef:

...Probeer het anders nog eens als je uitgeslapen bent!

Ik zal je tip in overweging nemen

De dingen die jij aangeeft zijn mij uiteraard ook niet ontgaan. Maar echt, ik vond dat allemaal gewoon niet bijster interessant. Het is wel leuk om te weten hoe de vork over de geboorte van Facebook nou precies in de steel zit, maar als ik het niet had geweten dan had ik daar op zijn zachtst gezegd ook niet wakker van gelegen.

Omdat het acteerwerk wel in orde is en het er visueel en qua montage allemaal wel strak uitziet geef ik nog een handjevol punten, maar dat is dan eigenlijk ook alles voor mij.

En ik was wel uitgeslapen hoor. Jij bent gewoon bang dat ik gezien het tijdstip met een enorme drankkegel naar deze film heb zitten kijken he?! Puur vanwege mijn naam zeker?! Discriminator! Discriminator!

avatar van wimnoot

wimnoot

Over drank zal ik nooit iets zeggen (ben nu 3 maanden droog ).

Het ging mij vooral om deze quote.

Spanning is echt nergens te bekennen, laat staan andere vormen van emotie.
In de film broeien de onderliggende spanningen constant. Zuckerberg benijdt Saverin om zijn succes met de "finalclub". Zuckerberg walgt van de Winklevosses omdat verwende rotgasten zijn. Saverin voelt zich buitengesloten en geeft vooral Sean Parker daar de schuld van. De voorzittingen van de rechtzaken zijn spannend omdat Zuckerberg hier en daar iemand op zijn plaats zet, en dan zo'n beetje de climax van de film is de uitbarsting van Eduardo wanneer hij er achter komt dat zijn aandelen niets meer waard zijn. Emotie's genoeg zou ik zeggen.

avatar van appleman

appleman

Eigenlijk is deze film gewoon een registratie van het gedrag van een een gemiddelde student in de kantine of kroeg. Met dezelfde gebaartjes, uitdrukkingen, grapjes etc. Beetje saai want je hebt ze allemaal al wel eens gehoord. Met al dat oeverloze gezwam kijk ik liever een uur naar hoe een reiger een kikker vangt

avatar van Allepinie

Allepinie

Vind het een goede film. Beetje snel door de maanden heen gewerkt, maar het geeft een goed beeld van de waarheid, lijkt mij. Timberlake wist mij voor de verandering eens te boeien. 3,5*

avatar van miss_efron

miss_efron

Eindelijk heb ik deze film gezien.

Hoorde al van vele mensen dat deze film te moeite waard was te kijken.Allereerst was ik toch benieuwd hoe het leven er aan toe ging voor dat de facebook oprichters facebook oprichtte.Hoorde al can verscheidene mensen dat je geen symphatie kreeg voor Zuckerberg en inderdaad dat was ook niet echt.Op het einde is alles toch koek en ei maar Zuckerberg heeft smerige dingen gedaan.Zeker een aanrader voor mensen die zelf geinteresseerd zijn in Facebook of zelf een account hebben.Wat,wat vele mensen niet weten is dat Zuckerberg niet de enige is die 'Facebook' heeft opgericht.Oke eigenlijk heeft hij het hele idee gestolen maar Zuckerberg was niet de enige aandeelhouder.Verassende film zeker moeite kijken waard.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

@miss_efron,

Zuckerberg heeft niet het idee gestolen. Het gehele concept bestond al veel langer zoals Myspace e.d. Zuckerberg heeft echter wél gelogen en ipv aan het werk te zijn voor de broeders Winklevoss, is hij zelf aan de slag gegaan. Hij heeft zelf alles geschreven, bedacht en ook nieuwe features aan de website toegevoegd. Zoals hij zelf al aangeeft in de film: 'Iemand die een nieuwe stoel ontwerpt wordt toch ook niet als dief gezien?'.

Ik persoonlijk kreeg juist wel sympathie voor Zuckerberg. Natuurlijk heeft hij dingen gedaan die niet door de beugel kunnen waaronder zijn beste vriend 'naaien'. Maar probeer maar eens netjes te blijven tegen je omgeving als je weet dat er miljoenen, zoniet miljarden voor het oprapen liggen. Wat je ook vindt van Zuckerberg, je moet toegeven dat hij het geniaal heeft gedaan.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Mooie film, goed geacteerd en het verhaal goed verfilmd.

avatar van richiedoom

richiedoom

Je zou haast je Facebookaccount opzeggen! Tsjonge, wat speelt die Jesse Eisenberg een gigantische irritante klootzak! Of die Zuckerberg in het echt ook zo is weet ik niet, maar hij wordt in ieder geval erg negatief neergezet. Heb m ook eigenlijk niet 1 keer zien lachen. Zal vast goed gespeeld zijn, maar ik irriteerde me echt aan het personage. Verder een redelijk interessante film, maar ik vind het geen hoogvlieger.

avatar van AC1

AC1

Ik heb mij geweldig geamuseerd met wat uiteindelijk maar heel goed gemaakte biopic is (de laatste biopic dat ik heb gezien is Milk en daar heb ik minder goede herinneringen aan). Damn, wat is die Jeff Cronenweth toch goed! Hoogtepunt voor mij is dan ook de roeiwedstrijd. Zou dat met de computer zijn bewerkt? En jawel, Justin Timberlake doet het weer fantastisch desondanks dat piepstemmetje van hem. The Social Network is geen film die ik me zal herinneren op m'n sterfbed maar het is wel fantastisch entertainment dankzij de goede dialogen, de vertolkingen, de strakke regie en de prachtige fotografie. Een klein minpuntje is de slangscène. No way dat een meisje angstig uit haar veilige badkamer rent om die zogenaamde slang te zien rondkruipen in de slaapkamer. NO WAY!

Ik vond de film heel goed, speciaal de dialogen tussen Jesse Eisenberg and Andrew Garfield.

Toen dat Andrew zeide, " you had one friend, one friend and you lost him".

Het emotie dat Jesse dan vervolgens gaf, was echt subliem!

Ik had niet door dat hij echt zo goed kon acteren voor deze film.

Als alles ook effectief zo in het echt was, kan ik het geloven dat Mark geen commentaar wilde geven, en die film ook liever niet had zien gemaakt worden.

avatar van Ste*

Ste*

• 2073 berichten

Vrij aardige film.

In het begin dacht ik, wat moet dit worden, snelpratende irritante nerds en een hoop computerjargon waar ik niet bijster veel vanaf weet.

Later werd het wel een aardig verhaaltje, maar cinematografisch gebeurde er niet superveel bijzonders. Het had net zo goed een documentaire kunnen worden.

Leuke rollen wel, verder. Maar niet iets wat ik nog een keer zal kijken.

avatar van 93.9

93.9

Tegenvallende tijdschets van de zero's in Amerika. Vervelende Amerikaanse jongeren met vervelende accentjes. Geen memorabele film.

avatar van dave

dave

Meneer Facebook en diens geschiedenis kunnen me geen fluit schelen, maar bij gebrek aan beter en in ieder geval vastberaden de verveling te bestrijden dan toch maar bekeken. Making the best out of a bad situation, of zoiets. Uiteindelijk nog een redelijke historie, met een koppel knappe acteerprestaties en degelijk camerawerk. Het sfeertje is geslaagd, mede dankzij een redelijk geweldige soundtrack. Trent Reznor verdient een staande ovatie.

Enfin, dit zou een klein meesterwerk kunnen zijn, moest het thema me ook maar enigszins aanspreken. Maar ja, moest een stier geen kloten hebben, dan was het een os.

2,50

• 20220 berichten

Een erg interessant uitgangspunt; hoe begon één van de rijkste mensen op aarde aan zijn wereldidee.

Anders dan we van Fincher gewend zijn, maar zijn stijl is aanwezig (kleurgebruik voornamelijk). Vlot verteld en geschoten, maar er zijn jammer genoeg een boel "Amerikaanse" dingetjes ingepropt; dat hele gebeuren rondom Erica kon me gestolen worden - wat een debiel openingsgesprek ook. Het dinermoment aan de tafel (joh) was nogal beschamend. Erg kinderachtig allemaal. Daarnaast heb ik me ook lichtelijk geïrriteerd aan die gebroeders Spierbundel. Een mislukte poging tot humor? (ook al waren ze daadwerkelijk gespierd en redelijk succesvolle roeiers). De film liet direct in het begin al blijken dat internet Rock-'n-roll is. Net of je daar direct vanaf minuut 1 groupies mee scoort. Dat ze later op je bankrekening afkomen, kan ik me nog wel voorstellen. Het zijn kleine minpuntjes, maar die maken het verschil.

Verder vermakelijk, maar helaas valt er niet meer uit dit concept te halen, hoe fascinerend ook, plotwendingen of meer spanning is onhaalbaar, wil de film geloofwaardig en naar waarheidsgetrouw blijven.

Goede film, maar wel de minste van Fincher, op Panic Room na. 3,5*

avatar van stefan dias

stefan dias

Nicolage Rico schreef:

Rare verwachtingen hoor. Het IS toch door en door Amerikaans, heel het verhaal? Die frat'broertjes Voss zijn gewoon een wandelend cliché. In de film zagen ze er nog net iets fatsoenlijker en meer afgeborsteld uit. Ze zijn gewoon een dankbaar slachtoffer van Zuckerberg en ik denk dat de meeste mensen het wel leuk vinden dat ze niet helemaal hun zin krijgen (hoewel ze toch wel (te) rijkelijk vergoed zijn voor de 'schade' die ze geleden hebben) Ze komen er in elk geval uit als eikels: richie kids die het het niet gewoon zijn dat de dingen niet helemaal volgens hun scenario verlopen.

Dat gesprek met Erica vond ik trouwens briljant. Je wordt meteen in de film gedropt met een dialoog zoals IK nog nooit gehoord en gezien heb in een film. Een spervuur aan woorden en je hebt meteen door dat die Zuckerberg geen gewoon mannetje is. Fantastische rol trouwens van Eisenberg. Hier was hij ook al goed What's the worst that could...

En 'plotwending'. Wie heeft dat nu nodig terwijl de realiteit zo al pijnlijk genoeg is?

stefan dias schreef:

Ten eerste vind ik het een prima film (3,5*). Met Amerikaans bedoel ik "plat". Ik had sommige dingen liever iets rauwer gezien en minder kinderachtig, ook al speelt het verhaal zich af rondom begin twintigers. Prima dat de frat'broertjes Voss een wandelend cliché zijn, maar ik vind ze hier nogal zwart/wit uitgebeeld, alsof ze niet helemaal overeenstemden met de rest van de personages.

Het begingesprek is wel origineel, vind het vanuit het oogpunt van Eisenberg ook prima (vind hem in heel de film erg verdienstelijk acteren), maar hoe Erica reageert en de manier waarop is nogal flauw, wellicht ook lichtelijk pretentieus en kinderachtig tegelijk.

Ik zeg niet dat een plotwending nodig is - het zou zelfs dom en raar zijn gewest - ik zeg dat er niets meer uit dit concept te halen valt. Hoe pijnlijk ook, toch bloedt de film een beetje dood op een bepaald moment (daarnaast houd ik wel van de plotwendingen van Fincher. )

avatar van Reinbo

Finchers films zijn toch altijd vlot verteld? En BB niet, maar al zijn andere films kenmerken zich wat mij betreft juist door de enorme vaart.

• 20220 berichten

Ik heb het verder toch niet over vaart?

Qua verhaal bloedt het een beetje dood.

avatar van rep_robert

Zodiac is nou ook niet een bepaald snelle film hoor Reinbo

avatar van Reinbo

Vind dat er behoorlijk veel vaart in Zodiac zit. Zeker het eerste uur. Daarn wordt het iets minder, maar dat komt ook omdat het onderzoek vast zit. Het is wel een lange film, maar dat is toch iets anders dan geen vaart hebben.

• 20220 berichten

Als ik aan vaart denk, dan is Zodiac één van de laatste films waar ik aan denk.

avatar van stefan dias

stefan dias

@ Rico:

avatar van rep_robert

Reinbo schreef:

Dan heb ik toch 2x een andere film gezien dan jij

avatar van Woeke

Woeke

Hele goede film. Hij gaat als een achtbaan. Ik moet hem nog wel 2 keer kijken voor de duidelijkheid! Vet!