• 9.377.044 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van KKOPPI

KKOPPI

joepp schreef:

Als je dit een moeilijke film vindt, dan klopt er ook iets niet. Deze film heeft echt de moeilijkheidsgraad van een Bob de Bouwer.

nou en? dat mag toch? absoluut geen reden om een 1,5 te geven.

avatar van Unxpected

Unxpected

Fantastische film die zeker in mijn top 10 terecht komt.

Benigni acteerde toch wel ijzerstrek.

avatar van darkjaap

darkjaap

erg mooie film !

wel had ik in het begin echt zoiets van wanneer gebeurt er wat maar wat er gebeurde was erg mooi in beeld gebracht !

prachtige film een echte klassieker !

avatar van Theunissen

Mooie film en mooi verhaal. Had eigenlijk gehoopt op een iets beter einde. Mooi geacteerd en geregisseerd door Roberto Benigni. Toch wel knap hoe hij van de gruwelijkheden in de 2e wereldoorlog (de kampen) iets grappigst gemaakt heeft zonder echt te overdrijven.

Meestal is bij een Komedie het verhaal matig tot slecht maar bij deze vond ik het juist zeer prima en zelf ontroerend (moest zelfs een traantje wegpinken bij de laatste scene van de film).

avatar van Marintje

Marintje

Goeie comedie film. Ze hebben het goed gecombineerd de oorlog en comedie !

avatar van desteven007

desteven007

Marintje schreef:

Goeie comedie film. Ze hebben het goed gecombineerd de oorlog en comedie !

Dan krijg je een tragikomedie

avatar van pacohen

pacohen

Mollie ♥ schreef:

Ik vond de film verschrikkelijk door Roberto Benigni. De film had echt zo mooi kunnen worden, want het verhaal is prachtig, een vader die zijn zoontje een trauma wil besparen.

Dus ik begon de film vol goede moed maar ik irriteerde me zo ongeloofelijk aan Roberto. Hij speelt alsof hij een hyperactieve 'grappige' clown is (en ook wil zijn), en dan ook nog eens heeeel de tijd die stomme grijns op zijn gezicht. Als Roberto misschien ook maar 1x serieus over iets was geweest en i.p.v. blij, vrolijk dan was de film stukken beter geweest en niet 1 heel groot blij grapje. Want nu kan ik de film ook niet serieus nemen. Ik vind het heel erg jammer, want er had zo veel meer uitgehaald kunnen worden.

De rest speelt nog redelijk realistisch. En de '2e helft' van de film vond ik aanzienlijk beter dan de eerste o.a. door de rol van het kind maar kon het irritatie-gehalte van mij niet meer compenseren dus daarmee is voor mij heel de film verpest.

Helaas!...

Helaas! Je hebt er niks van begrepen.

Ondanks het feit dat deze film absoluut niet 'moeilijk'is, maar wel, zoals blijkt, voor velen niet gemakkelijk te doorgronden.

Het 'grappige' , het 'clowneske' (deze humor is ook niet aan mij besteed) is totaal irrelevant, het is juist de kunst daar doorheen te prikken, bekijk dit nogmaals en je zal beseffen, dat deze film vooral enorme sarcastische boodschappen uitdraagt t.o.v. het nationaal-socialisme, de jodenvervolging, enz

Wellicht door de over- de- top- vertolking, wordt dat gemakkelijk over het hoofd gezien.

Het zijn de kleine dingen die het doen, in andere oorlogsfilms breed uitgemeten, hier subtiel, een aantal speldenprikken die daardoor juist veel meer impact hebben.

pacohen schreef:

Tuurlijk. We gaan een vervelende irritante clown opvoeren om doorheen te prikken. Sterke zet, NOT!. Dikke 0,5*

avatar van The Oceanic Six

Je hebt de film schijnbaar gewoon niet gesnapt. De manier van ''humor'' in de film is een aparte, maar dat maakte de film ook apart en mooi.

avatar van Reinbo

De manier van humor ligt mij niet. De manier van acteren ligt mij niet, de manier van art direction ligt mij niet, de sentimentele aanpak ligt mij niet. Ik geef niet voor niets een 0,5* Enkel het eind vond ik prachtig.

avatar van nele

nele

Ik vind hem prachtig. De manier waarop de vader zijn zoontje probeert de beschermen en hem doet geloven dat het allemaal een spel is, is heel aangrijpend. Een happy end had ik echter wel leuk gevonden.

Welverdiende 5*

avatar van juicydiva

juicydiva

Prachtige film!

avatar van desteven007

desteven007

nele schreef:

Welverdiende 5*

Neen voor mij niet de meeste films hebben een Happy End.

avatar van George84

George84

Prachtige rol van Robert Benigni. Hele mooie film met goede humor

avatar van joepp

joepp

KKOPPI schreef:

nou en? dat mag toch? absoluut geen reden om een 1,5 te geven.

ben maar niet bang dat ik 'm daarom 1,5 heb gegeven. Het is gewoon geen goede film, zwaar overrated.

avatar van MovieEter

MovieEter

Het verhaal spreekt me aan maar de uitwerking ervan niet. De film wekte nogal wat irritaties op, voornamelijk te danken aan zoetsappigheid en Roberto Benigni (die wel vaker irritaties bij me weet op te wekken).

avatar van Adammeh

Adammeh

Ik vind het de beste Italiaanse film ooit ..!

avatar van morreke

morreke

Na het zien van deze film heb ik zo een levensechte droom gehad, precies alsof ik zelf in zo een kamp zat en de laatste dagen voor de duitse val meemaakte. Wil toch zeggen dat hij indruk op me maakte.

avatar van Mariami

Mariami

Ik vind het een origineel verhaal hebben en ook de soundtrack is heel mooi. Maar zeker overrated omdat het gaat om iets gevoeligs maar hoe de scenes daarbij zijn uitgewerkt vind ik gewoon té onderdanig tegenover films als Schindler's List en The Pianist ookal is voor de helft een komische film. Verder vind ik het acteerwerk niet zo indrukwekkend en ja, ik ben ervan bewust dat Roberto Benigni voor deze rol een oscar heeft gekregen.

avatar van morreke

morreke

Mariami schreef:

is wel waar, maar dat was de bedoeling ook niet van deze film denk ik. Ik vond ook dat de gevangenen nogal veel vrijheid hadden in dat kamp, ook al weet ik niet uit ervaring hoe het dan wel was. De scenes met de zoon in de fabriek, bij de intercom, de spelende duitse kinderen, ... In zo een echt kamp zou men al lang betrapt geweest zijn lijkt me ..

avatar van maxo922

maxo922

had hem op school gezien, eigenlijkwel een mooie film. * 3,0

mooie ontroerende film. ik hou helemaal niet van 2ewereld oorlog films maar deze vond ik mooi!

Ik vind het wel erg raar dat een oscar winnaar (Roberto Benigni) ook speelt in een low budget Asterix en Obelix film..

avatar van gijs (-.-)

gijs (-.-)

deze film gaan we binnekort kijken met nederlands, daar verheug ik me wel op:)

avatar van Reinbo

Wat heeft Nederlands daarmee te maken? Of gaan jullie de ondertitels analyseren?

J. Courbois

Blijft toch echt een goede film, terwijl ik helemaal niet hou van oorlogsfilms.

avatar van Reinbo

Dit is ook geen oorlogsfilm.... Het speelt zich weliswaar af in een kamp tijden de oorlog, maar er wordt niet in gevochten en zo. Casablanca is ook geen oorlogsfilm. Dit is gewoon een klucht.

J. Courbois

Klopt, het is geen standaard oorlogsfilm...

avatar van joepp

joepp

ik kan het ook niet uitstaan dat veel mensen dit zo'n prachtige 'italiaanse' film vinden en dat ze normaal niet van italiaanse films houden. Ik bedoel, dit is gewoon een prutsfilm, met slechte grappen en hollywood sentiment, dat helemaal niks van doen heeft met normale schitterende italiaanse sfeerfilms.

J. Courbois

Ik kan meegaan in je mening dat dit in ieder geval geen Italiaanse film is, het speelt zich af in Italie, voor de rest is het gewoon echt Hollywood... Maar deze film raakte bij mij een gevoelige snaar, hoe Beningi zijn zoon laat geloven dat het maar een spel is, terwijl het gewoonweg verschrikkelijk is wat er gebeurd... Ook kan ik het waarderen dat het zeker geen happy end is... Je moet er van houden nietwaar?

avatar van Tanita

Tanita

Laat ik hier maar niks meer zeggen )) Een kleine zins-snede moet toch kunnen. Mensen begrijpen niks van historisch perspectief en denken zelfstandig niet meer na !!