• 9.379.405 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Reinbo schreef:

Ach, er werd vast niet elke dag gestofzuigd.

Hehe en ook niet gefeest maar dat ik vond zo mooi in deze film dat hij toch kan lachen en het beste van maken.

avatar van MXO

MXO

Zit alleen één enorme fout in de film. De moeder geeft het joodse geloof door, niet de vader. Is alleen de vader joods kan het kind nooit joods zijn. Toch wel een redelijk grote fout mag ik zeggen.

avatar van mister blonde

mister blonde

volgens mij hadden de Nazi's toen niet echt een boodschap aan die regel. 'Joodse moeder? afvoeren die mensen!'

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Inderdaad. Je was ook de lul met een joodse vader. Zelfs als alleen je opa joods was kon je al opgepakt worden volgens mij.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

MXO schreef:

Het ging sowieso niet om geloof maar om ras. Verder heb je wel gelijk, maar wat mister blonde al zegt: zo nauw zullen de nazi's het daar niet mee hebben genomen.

avatar van MXO

MXO

Ja dat snap ik, maar de moeder staat niet op de lijst. Die hadden ze dan ook mogen meenemen!

avatar van Anakin01

Anakin01

Super mooie ontroerende film!

Alles is zo goed, heb nog bijna nooit zo'n goede acteerprestaties gezien!

Prachtig hoe die papa z'n kind geruststelde...

Mega film...

avatar van Guyke

Guyke

Zeer snelle aanvang met groot slapstick-gehalte. Benigni kan naar hartelust overacten.

Subliem hoe daarna bijna ongemerkt de sfeer van onbezorgdheid en levensvreugde omslaat. Het beste deel van de film bevindt zich vlak voor de scènes in het concentratiekamp. Italië is in de greep van het

fascisme gekomen en voor een joodse levensgenieter zijn het harde tijden. Vooral wanneer hij halstarrig blijft weigeren zijn zoontje met de waarheid te confronteren.

Gevoelige, meeslepende film die lang bijblijft.

Behoort tot mijn top 10

4.5/5

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Ik vond het wel een ontroerende film. Het heeft een bepaalde sfeer die ik niet erg goed kan omschrijven. Volgens mij is het ook best een realistische film. 4 sterren

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Hele mooie film met een origineel verhaal. De film is in het begin vooral komisch, maar krijgt naar verloop van tijd een steeds groter drama-gehalte. Het jongetje acteert heel erg goed en Benigni is geweldig als de vader die weigert zijn zoontje de waarheid te vertellen.

avatar van JorritS

JorritS

Prachtige aandoenlijke film. Benigni zet een dijk van een rol neer.

avatar van Reinbo

Dijk van een DROL bedoel je.

avatar van film_kaza

film_kaza

ik vond het een prachtige veel over de oorlog en liefde.

ik moest bijna huilen.

4,5

avatar van deppfan

deppfan

hele mooie film. Begnini speelt fantastisch en het verhaal is heerlijk maar wel zielig. 5*. absoluut

avatar van Dado

Dado

komische film die je op een of andere manier toch raakt..

cijfer: 4

avatar van malkovich

malkovich

Wat me opvalt bij de meningen over deze film is dat het verschil ervan bepaald wordt door het sentiment van de film. Sommigen worden geraakt en vinden het een prachtige film. De boodschap is bijvoorbeeld wat mij aanspreekt. Anderen zijn (denk ik) cynischer en dus ook negatiever.

En nee.. ik wil het ook niet over realisme hebben, want op dat gebied schiet de film natuurlijk tekort. Het interesseert me geen zak, de rest maakt het meer dan 100% goed!

*****

avatar van lottetje

lottetje

prachtig idee.

het raakt je echt heel erg.

echt een hele mooi film. benigni speelt het ook echt vakantie. heel zielig echt gewoon prachtig.

***** 5

avatar van otherfool

otherfool

Wat een prachtige film... Raakt alle snaren van je ziel, een film met letterlijk een lach en een traan. Van hoeveel films kun je dat nu *werkelijk* zeggen? Onvergetelijke scenes (het paard, de tank, de mars, het opzetten van de plaat) te over. Een briljant en uniek meesterwerk, bij gebrek aan betere woorden.

5*.

avatar van ~Burner~

~Burner~

ik heb wel moeten lachen om deze film, maar ook raakt de film je. de combinatie lachen en "huilen" is geweldig gemaakt! 4*

avatar van nothingness

nothingness

Goeie film, maar hij zou nog beter geweest zijn moest er eens een adempauze komen, want de acteurs blijven maar doortateren...

avatar van Waku

Waku

Weer eens een andere produktie dan de overdonderende

Amerikaanse produkties.

Deze Italiaanse drama/oorlog film is gemaakt met gevoel.

Het stuntelige onnozele karakter van de hoofdpersoon werkt vertederend en werkt op de lachspieren.

Men krijgt echt een zwak voor de man die een eigen wereldje creert.

Gaandeweg wordt de film serieuzer en maakt vrolijkheiod plaats voor realisme.

Een emotionele mooie rolprent dat is deze "La Vita e Bella"

zeker. Een bijzondere film.

avatar van Josjeh

Josjeh

mooie film.

avatar van Elienekeuuh

Elienekeuuh

Mooie film maar de acteurs praten wel snel

avatar van Ronnievb

Ronnievb

Ik heb best genoten van deze film, waarvan ik extreem hoge (en misschien wel de verkeerde) verwachtingen had. Geloof me, ik heb gelachen, maar het was zelden en dan vooral om het acteerwerk en de gekke bekken van Benigni en niet om die stomme dingen als een vallende bloempot of zo. De Laurel en Hardy tijd waren we toch wel voorbij, dacht ik zo. Ik vond het leuk om te zien dat je een concentratiekamp ook anders kan portretteren dan zwaar emotioneel en droevig, naargeestig. De lichte toon is de kracht van de film en daar leunt het dan ook wel enorm op. Ergens had ik wel verwacht dat Guido zou knappen maar nergens een blijk van al wat ik net heb beschreven, of het moet in de scene over het vogelbekdier zijn geweest, die wel treffend was.
Ik denk dat ik gewoon niet tegen films kan die erg over the top zijn, dit is er namelijk, vooral in de eerste negentig minuten eentje van.

3,5 en dan houd ik in mijn achterhoofd dat hij zonder de laatste vijftien minuten nauwelijks een 3 had gehaald.

Ieder zijn ding...

avatar van Domusmuris

Domusmuris

Ik vind de film wel erg verdeeld, er zit echt een scharnierpunt in. De eerste helft vooral grappig, en een liefdesgeschiedenis en de tweede helft eigenlijk loodzwaar als je het tot je door laat dringen. Ondanks alle niet zo realistische dingen ongelofelijk waartoe de liefde van een vader in staat is...

Topfilm!

avatar van nikita_6

nikita_6

Prachtige film. De manier waarop de oorlog wordt neergezet is uniek en origineel. Het is een goed verhaal en ingrijpend maar ondanks dit, ligt de film niet zwaar op de maag wat hem ook uiterst plezierig maakt om naar te kijken. Jammer vind ik alleen, dat Roberto Benigni toch heel erg neigt naar een streling van zijn ego in zijn films. Maar maakt dat uit? La Vita e Bella is een enorme aanrader, zeker voor diegene die niet weg zijn van het leed van oorlog. Ook deze zullen onder de indruk zijn, geloof me.

avatar van xCretin

xCretin

De eerste niet-Amerikaanse film die ik gezien had. Mooi oorlogs verhaal, ondanks dat het dramatisch is doordat het zich in de oorlog afspeelt, is er ook wel goed nagedacht over humor en de hoeveelheid ervan. Het is niet zo'n zware oorlogs film om te kijken, en persoonlijk vind ik dat wel goed. Zeer goed geacteerd, en er wordt een keer een andere sfeer laten zien wat oorlog betreft dan bij andere oorlogsfilms.

avatar van saya

saya

weer een dvd blind gekocht.

heb er spijt van, want ondanks dat ik het een mooi verhaal vind denk ik niet dat ik 'm nog een keer zal kijken.

waarschijnlijk heb ik te veel hollandse nuchterheid, en de film is echt italiaans, tot op het randje van kitsch af..

toch mijn complimenten voor de cast en crew om zo'n film te maken, italië was goed fout in de oorlog en ze durven dat duidelijk te portretteren; lef!

ik vond het een bijzondere film en knap gemaakt, maar qua europese standaarden heb ik beter gezien, en qua genre vindt ik Schindlers List beter, ondanks het feit dat ik geen fan ben van Spielberg.

redenen daarvoor zijn het hoge slapstick gehalte en dat de film niet mijn hart raakte, want ik vond het iets te luchtig allemaal.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

saya schreef:

hollandse nuchterheid

avatar van Malory

Malory

Geniaal, hoe humor en drama elkaar afwisselen in deze film. Knap, vooral gezien het onderwerp. Ondanks de grappen, geen film die licht op de maag valt. En dat is ook niet de bedoeling.

**** 4,5 Sterren