menu

Shadow of the Vampire (2000)

mijn stem
3,17 (251)
251 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Luxemburg
Drama / Horror
92 minuten

geregisseerd door E. Elias Merhige
met John Malkovich, Willem Dafoe en Cary Elwes

Tijdens het maken van de klassieke vampierfilm Nosferatu uit 1922 wil regisseur Murnau de film zo authentiek mogelijk maken. Om dit te realiseren huurt hij een echte vampier in om de rol van Graaf Orlok te spelen. Murnau belooft hem de nek van de aan drugs verslaafde co-star Greta Schroeder.

zoeken in:
gotti schreef:
Is meen ik al wel eens vaker gedaan. Een (fictieve) film over het maken van een andere film...


Living In Oblivion...

Erg goede film (hoewel traag) trouwens Shadow of The Vampire, 4 sterren

avatar van car-men
3,0
Pfff wat een vage film zeg! Eerst snapte ik er niets van, maar ik was wel nieuwschierig geworden, doordat het zo'n vage film was, dat ik hem helemaal tot het einde heb bekeken. Vreemd maar wel vermakelijk. 3*

Jessu123
ooh ben beniewd. nosferatu was een erg leuke film en ik benbeniewd naar deze.........

Bert1
Deze kwam een tijdje geleden op de BBC en ik was teleurgesteld dat ik hem gemist had.
Omdat films over films maken me meestal wel aanspreken ben ik blij dat ik deze alsnog ergens heb kunnen lenen.
De film volgt grotendeels Nosferatu maar dan met een originele twist namelijk "Max Shreck is een echte vampier".
Het lijkt me duidelijk dat Peter Jackson deze film gezien heeft alvorens hij zijn versie van King Kong schreef.
Het Engels met een Duits accent dat in deze film gebruikt word vond ik storend.
Niet alleen doet dit afbreuk aan het realisme maar ook aan de acteerprestaties, ik kreeg namelijk het gevoel dat ik naar typetjes (a la Dr Strangelove) aan het kijken was.
Willem Dafoe's Make-up is verbluffend, deze overtreft zonder moeite het eerder fake uitziende masker van de echte Max Shreck.
Als historisch document is deze film niet echt interessant voor die-hard fans.

3,5 ster voor leuk tijdverdrijf.

4,0
Van mij 4 sterren. Vond de film erg leuk en zeker als je de nosferatu uit 1922 hebt gezien is deze de moeite waard.

avatar van psycholamp
3,0
Ik ben toch niet helemaal tevreden over hoe Willem Dafoe Max Shreck neerzet. Hij staat veel te ineengedoken, terwijl de echte Max Shreck erg lang en statig was. Verder is het wel een aardige film, maar hij blijft niet echt hangen.

avatar van MiSs CrY bAbY
4,0
Aparte film en erg goed geacteerd. Er zaten beklemmende stukken in maar ook stukken waarop ik me helemaal stuk lachte. Zeker vermakelijk.

4*

Mister Spock
Geweldige film. Fraai gefilmd, intrigerend verhaal.

avatar van Timecop
3,0
Bijzondere, intrigerende film. Mooi geacteerd, met name Dafoe. Hoe eenvoud mooi kan zijn.

avatar van VanRippestein
3,0
Als groot fan van Nosferatu moest het er een keer van komen natuurlijk. Dit was voor mij zo'n film waarvan je al 3 jaar zegt: " die moet ik nog is gaan kijken", maar dat nooit doet. Tot gisternacht.

Het is natuurlijk een leuk uitgangspunt en daarnaast is het acteerwerk echt sterk. Mooi dat beelden uit de echte nosferatu werden afgewisseld met nagemaakte beelden. Het nadeel voor mij was wel het humor aspect. Dat trok ik echt niet. Het is zo'n mooi verhaal dat het gewoon jammer is dat de film zichzelf niet echt als horror profileert en er flauwe grappen doorheen gooit. Dan was de film echt veel beter geweest. Malkovich als Murnau leek me een slechte keuze, maar nu ik m heb gezien ben ik er toch wel over te spreken. Murnau's passie voor de film is voor mij het beste aspect aan Shadow of the Vampire. Dafoe is bij vlagen heel goed en bij vlagen niet mysterieus genoeg. Magere film uiteindelijk.

avatar van Rosicky
Hele matige comedy. Het begint al vroeg: de openingscredits duren bijna 7 minuten en zijn bovendien ontzettend lelijk. Daarna praktisch geen verhaal, en er valt verdraaid weinig te lachen. Zelfs een held als John Malkovich of een goed acteur als Defoe kan daar niets aan doen.

avatar van Ewing Oil
Deze film ga ik zeker eens zien, ik las dat de duitse acteur Udo Kier er ook in speelt, hij zette zelf ooit eens een geweldige dracula neer in de film "Blood for Dracula" uit 1974.

yorgos.dalman
Geproduceerd door Nicolas Cage die per se regisseur Merhige wilde hebben nadat hij diens ontluisterende debuut "Begotten" had gezien.

yorgos.dalman
Malkovich is weer eens op zijn arrogantste best en Dafoe is erg 'method' hier. Veel sfeer en detail helpen dit stuk naar een hoger plan.

avatar van JulesTMNT
Pikte zojuist een stukje mee, leek me een fascinerende en sfeervolle film. Ook benieuwd hoe het zich tot de film uit 1922 verhoudt. Zal hem binnenkort nog eens in zijn geheel proberen te bekijken.

avatar van Rizz
3,5
Ik snap niet helemaal wat hier komedie aan is?...

Meneer Bungel
@ Rizz: ik ook niet. Stante pede aangepast.

avatar van fappie
3,0
Ik dacht eerst John Travolta te zien in die poster, maar is hem blijkbaar niet.

avatar van Bottleneck
2,5
Vrij vervelende film... duurde voor m'n gevoel ook langer dan de 92 minuten, misschien omdat alles draait om de gimmick dat de vampier echt is. Het levert aanvankelijk wel goede en ongemakkelijke scenes op (vooral omdat het een film in een film is) maar daarna is het voortslepen naar het einde, ondanks acteurs als Malkovich en Dafoe. Af en toe is er wel dat unheimische Oost-Europese vampierensfeertje maar haalt het bij lange niet bij films als Nosferatu Phantom der Nacht. Zelfde geldt voor de vampier; Dafoe probeert het maar komt vaak over als gekkebekken-trekken in een kostuum en een laag make up; nergens zo indrukwekkend als Nosferatu.

avatar van Roger Thornhill
4,0
Dit is nu de tweede keer dat ik deze film heb gezien, maar de eerste keer telt eigenlijk niet mee: dat was de al eerder vermelde Yorin-uitzending van oktober 2003 (zie boven), toen van de via reclameblokken in drie delen geknipte film niet delen 1, 2 en 3 maar 1, 3 en nogmaals 3 werden vertoond. Toch vond ik de film toen al zo boeiend dat ik hem nu graag nogmaals wilde bekijken – en dan in z'n geheel. Maar net als de eerste keer blijf ik er moeite mee hebben: een briljant uitgangspunt (waarbij moet worden aangetekend dat Nosferatu één van mijn favoriete horrorfilms is), prachtige opnames en intrigerende rollen van vooral John Malkovich en Cary Elwes, máár...

...die rol van Willem Dafoe – ik weet echt niet of ik die nou fantastisch of totaal misplaatst vind. Ondanks het feit dat ik hem een uitstekende acteur vind, en ondanks alle loftuitingen die hem links en rechts zijn toegezwaaid (inclusief een nominatie voor een Oscar, die echter ging naar Benicio del Toro voor Traffic) vind ik hem hier niet zozeer luguber (zoals de echte Max Schreck) alswel grotesk, hetgeen enerzijds de ruimte laat voor soms humoristische en soms wrange details, maar waardoor ik me anderzijds ook ga afvragen hoe hij in het echt nou zo'n indrukwekkende Graaf Orlok zou kunnen hebben neerzetten. En misschien draait de film juist om de spanning tussen dat bizarre en dat enge, maar ik ben er nog niet helemaal uit of het wel werkt voor mij.

Maar goed, hoe dan ook toch vier sterren vanwege de liefdevolle herschepping van misschien wel de beste zwijgende film die ik ken.
 

avatar van alexspyforever
2,0
Het is lang geleden dat ik deze nog heb gezien. Ik heb deze denk ik zelfs nog op koopvideo gehad. Eigenlijk vind ik vampiers niet bijster interessant, maar het verhaal sprak me wel aan. De originaliteit van het verhaal was dan ook het beste. De uitwerking ervan kom me niet erg boeien. Enkel de vampier was nog een beetje interessant. Eng of spannend werd het nooit, veel sfeer vond ik er niet in zitten. De regisseur leek het zelf niet goed te weten wat hij nou wilde vertellen. Bij het einde had ik zoiets van, was dit het nu?

avatar van BlueJudaskiss
2,5
Verschrikkelijke tegenvaller, na er toen veel goeds over te hebben gelezen. John Malkovich schmiert even erg als in Johnny English - en in die film was het tenminste nog komisch bedoeld. Hier was het gewoon... erg slecht. Daarentegen wel een fantastische rol van een werkelijk onherkenbare Willem Dafoe.

2,5*, maar misschien nog te hoog.

Confusie
Ik vind het een verrassend sterke film waar je toch even twee acteergiganten op zeer ludieke wijze aan het werk kunt zien.

avatar van baspls
3,0
"Ladies and gentlemen, this is Max Schreck, who will be portraying our vampire, Count Orlock. As you no doubt have heard, Max's methods are somewhat... unconventional, but... I am sure you will come to respect his artistry in this matter."

Pas Nosferatu nog gezien en was nu wel heel nieuwsgierig geworden naar Shadow of the Vampire. De film gaat namelijk over de productie van de beroemde Duitse horror-film en speelt met de verhalen dat acteur Max Schreck een echte vampier zou zijn.

Ik ben nooit zo van de Urban legends maar deze was toch wel erg leuk. Het is een BBC-productie dus de kwaliteit is helemaal in orde, natuurlijk zou het wat realistischer zijn als het Duits was geweest maar dat maakt uiteindelijk toch niet meer echt uit. John Malkovich deed het best aardig als F.W. Murnau. Maar de echte ster van deze film is Willem Dafoe die totaal onherkenbaar in de geweldige make-up schittert als de vampier. Ik had gedacht dat Max Schreck en Klaus Kinsky niet meer te evenaren waren maar Dafoe krijgt het toch voor elkaar. Ook heerlijk dat de vampieren zich hier in Tjecho-Slowakije schuilhouden en niet in Transsylvanië en Schreck's reactie op Dracula was ook echt geweldig.

Erg mooi hoe ze de stijl hebben nagedaan en hoe ze sommige shots precies in kleur hebben weten na te maken. De film heeft alleen een paar foutjes, de scènes met graaf Orlok zijn in de echte film namelijk niet s'nachts maar op klaarlichte dag geschoten. Ook lijkt Dafoe precies op Schreck op één ding na, hij heeft de tanden niet. Ook is het niet 'historisch correct' omdat er niemand is overleden tijdens de productie (voor zover bekend) en Murnau en de producenten hierna nog vele films zouden maken.

Shadow of the Vampire is toch wel een onverwacht sterke film. De mooie locaties in Luxemburg deden de film ook goed. Ik ga toevallig over enkele weken op vakantie naar Luxemburg en ben dan vlak bij de opnamelocatie in Vianden, uiteraard ga ik daar dan een kijkje nemen.

Dit is echt een bijzonder originele vampieren-film die een mooi eerbetoon geeft aan de klassieker Nosferatu. Aanrader.

avatar van Chainsaw
3,0
Het concept is fantastisch, de uitvoering iets minder. Het idee dat Max Schreck, de acteur die Orlock speelde in Nosferatu uit 1922, een echte vampier zou zijn, is erg leuk. Alleen dit gegeven blijkt echter net iets te mager te zijn voor een volle speelfilm, althans met deze uitwerking. Shadow of the Vampire is duister en traag, waardoor een passende sfeer wordt neergezet, maar het gebrek aan spanning breekt de film een beetje op. De manier waarop ze filmscènes uit de klassieker nabootsen is erg knap, maar als karakters worden uitgediept zakt de film steeds wat in. Cast is verder prima, maar niet echt uitzonderlijk. Behalve Dafoe dan, die steelt de show.

3 sterren.

avatar van Left4Dead
3,5
Vandaag de film Suspect Zero weer eens gezien van de regisseur en vond dat ik deze maar eens van hem moest gaan opstarten. Suspect Zero vind ik een heel leuk werk die al vaak bekeken heb, hoopte ook op een wondertje bij deze film. De cast was sowieso al goed en daar kon ik me niet aan vertillen.

De klassieker Nosferatu wordt hier gebruikt als kapstok voor de prent. En het is zeker geen standaard, een aantal hele leuke rollen worden er neergezet maar de hoogste ogen worden gegooid door Dafoe. Gary Oldman kon er wat van in Dracula maar Dafoe is gewoon ook geweldig hier, ijskoud en smerig geniepig.

Ik heb me bescheurd op momenten om deze prent, het is soms gewoon komedie en nog aantrekkelijke ook. Murnau heeft problemen met het in toom houden van Graaf Orlak, de bloedzuiger knabbelt aan de crew en daardoor komt de regisseur zijn tijdschema in de knoei. Daarnaast krijgt de graaf sterallures en stelt hoge eisen, het drijft Murnau tot waanzin en moet onderhandelen om het project te kunnen voortzetten.

Ja.... echt een leuk stuk werk dit, een grote knipoog met een brede lach erbij. de cast heeft waarschijnlijk een geweldige tijd gehad, geweldig hoe ze het allemaal doen.

3,5** een 7,5/10

Gast
geplaatst: vandaag om 16:24 uur

geplaatst: vandaag om 16:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.