• 9.373.582 stemmen

Shadow of the Vampire (2000)

Drama / Horror | 92 minuten

Genre: Drama / Horror

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Luxemburg

Geregisseerd door: E. Elias Merhige

Met onder meer: John Malkovich, Willem Dafoe en Cary Elwes

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot Shadow of the Vampire

"An Unspeakable Horror. A Creative Genius. Captured For Eternity."

Tijdens het maken van de klassieke vampierfilm Nosferatu uit 1922 wil regisseur Murnau de film zo authentiek mogelijk maken. Om dit te realiseren huurt hij een echte vampier in om de rol van Graaf Orlok te spelen. Murnau belooft hem de nek van de aan drugs verslaafde co-star Greta Schroeder.

F. W. Murnau

Henrik Galeen

Wolfgang Müller

avatar van Jordy

Jordy

Geweldig origineel verhaal en uitgangspunt. Er wordt supergoed geacteerd, vooral door de bija onherkenbare Dafoe. Echt spannend is de film niet, maar hij blijft toch boeiend. 3 sterren.

avatar van dttom

dttom

Ik heb net gekeken en moet zeggen dat ik het best wel goed vond. Willem Dafoe speelt erg goed en het verhaal vond ik ook boeiend. Enige minpunt vond ik dat de film iets te snel ging maar voor de rest heb ik me prima vermaakt.

avatar van neo

neo

deze heb ik gister avond op het film festival gezien in cinerama.het begin ziet er prachtig uit met schilderen van boeken enzo.john malkovovich speelt een briljante regisseur.hij speelt echt een rol van een man die ondanks alles door wil gaan met de film.hoogtepunt vond ik het einde waarbij hij wel erg ver gaat.willem dafoe speelt helemaal mooi en wat een prachtige make up.leuke feitje ook is dat udo kier een soort van parodie neer zet op onder andere zijn vampierenrol in blade.leuk idee van canal plus was ook om iedereen in de zaal een kaartje te geven en dan bij een 1 van de vijf waarderingen een scheertje te maken.de film krijgt 3.5 sterren van mij

avatar van Goodfella

Goodfella

Erg orgineel ja, maar ik denk vooral interessant voor diegenen die de film waar het in deze film om draait, Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) gezien hebben. Superrol van John Malkovich trouwens.

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Ik vond vooral "Max Screk" goed. Ik zat me op den duur behoorlijk te ergeren aan het monotone gepraat van "Herr Doctor".

De oude Nosferatu ook gezien maar die vond ik best vermoeiend. Een film kan ineens heel lang duren als er niet in wordt gepraat!!

avatar van as

as

maar Laura toch! ken je masterpieces!!!

avatar van Sjan

Sjan

Viel tegen, maar toch nog een aardige film. Echt spannend is hij nooit, maar er zitten wel leuke momenten in. 3*

Maverick

Klopt hij is nooit echt spannend ,maar daarom is ie ook maar voor 12 jaar en ouder.

2 sterren trouwens

avatar van Hemdale

Hemdale

Niet zo slecht als de vampier film Queen Of The Damned maar toch eigenlijk ook nog wel redelijk bagger...

killalot schreef:

Orgineel zeker niet gezien... (Nosferatu bedoel ik dus )

avatar van gotti

Best leuk filmpje dus (als je het Nosferatu zelf hebt gezien helemaal...), met een superrol van Willem Dafoe. Die man was soms echt onherkenbaar...briljant!

Het schijnt dat ze gisteren bij Yorin een heel grot stuk niet hebben laten zien, en in plaats daarvan een groot stuk dubbel hebben uitgezonden

avatar van Camy

Camy

ja, dat was inderdaad heel speciaal. Ik vond de film al zo afgerond toen opeens de reclame begon. Toen dacht ik nog dat het misschien iets lola rennt achtigs zou worden (maar ik vond het er niet echt de film voor )
Maar nee; ook de tweede keer ging de vampier netjes dood ...

avatar van Jildou

Jildou

Ja dat dacht ik eerst ook, viel dat even vies tegen...

Dat kan niet he, mensen van Yorin

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Hè gelukkig, ik dacht al dat 't aan mij lag. Maar gewoon 2 keer hetzelfde stuk laten zien, slecht!

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Shit, video vergeten aan te zetten. Deze film had ik graag willen zien. Maar achteraf alleen maar goed, doordat Yorin weer eens zat te brassen. Ik denk dat ik 'm maar bij Play bestel: 4,49 pond!

avatar van Zavo

Zavo

kos schreef:

Shit Het is goed dat ik het lees, want ik had 'm opgenomen, nu ga ik 'm niet kijken. Wel jammer, want ik had 'm graag gezien.

avatar van mstoffer

mstoffer

Ook ik kwam bedrogen uit bij Yorin. Vanavond herkansing bij de Belg, zonder reclame bovendien.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Geweldige film met een heel erg goede sfeer. Duister en mysterieus. Je vraagt je continu af hoe de vork nu werkelijk in de steel zit.

Acteerwerk was erg goed, vooral Willem Dafoe, die hiermee nog iets hoger komt te staan op mijn lijstje van favoriete acteurs. Wat een geweldig geloofwaardig personage zet hij hier neer zeg. Ook Malkovich vond ik erg goed maar hij moet toch in de schaduw staan van Dafoe.

Van IMDb:

The locomotive that conveys the film crew to Czechoslovakia is named "Charon." In Greek myth, Charon was the ferryman who conveyed the souls of the dead across the river Styx.

Ik vond het wel een leuk detail. 4*

avatar van Diesel

Diesel

Bij herziening stem verhoogd naar 3,5*

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Het uitgangspunt - een echte vampier die Dracula speelt in een filmversie - is op zich origineel en veelbelovend, maar waarom hebben de makers zich daarbij uitgerekend op Murnau's Nosferatu gebaseerd? Een film die het vooral moet hebben van zijn schaduwrijke en sfeervolle zwart-witbeelden, en de pure aanwezigheid van Schrek (meestal ook amper bewegend) - een belangrijk verschil met latere, pratende Dracula's zoals Lugosi's of Langella's interpretatie ervan (die op hun manier ook geslaagd waren, maar een heel andere benadering hadden).

Deze film probeert de sfeer van Murnau's versie te benaderen, maar ondanks dat Dafoe met deze make-up treffend veel op Schrek lijkt, mist hij de dreiging. In groot contrast met het origineel is de film niet alleen in gesproken(en dan ook nog in het Engels met afleidende nep-accenten), maar ook nog eens in kleur met vrij veel lichte scenes. Nu begrijp ik best dat een stille zwart-witfilm anno 2000 wat lastig te verkopen is (en je zou je kunnen afvragen of het dan niet vooral een overbodige herhalingsoefening wordt), maar die lichte scenes in kleur waren toch echt overbodig. De beste stukken uit de film - met afstand - zijn nu de 'gefilmde' scenes, maar die zijn dan ook rechtstreeks uit de oorspronkelijke Nosferatu overgenomen.

Buiten die 'gefilmde' scenes is Shadow of the Vampire helaas zo goed als sfeerloos, mede ook doordat de film maar weinig tijd besteed aan daadwerkelijke spanningsopbouw. In plaats daarvan neemt de film Murnau als hoofdpersoon (die geen moment in gevaar is), die ondertussen te kampen heeft met een Ed Wood-achtige strijd om zijn film af te maken (de scenes waarin hij zijn acteurs coacht tijdens het filmen doen er zo veel aan denken dat je bijna zou gaan denken dat die film hier een persiflage op is, ware het niet dat dat qua data onmogelijk is). Naast het probleem dat het hele personage van Murnau geen recht doet aan zijn talent (eigenlijk is er niets in de film dat hem daadwerkelijk onderscheidt van Wood), heeft dit hele gebeuren ook weinig met de kern van het verhaal te maken, waardoor het alleen maar hindert. Je kunt natuurlijk ook deze strijd van Murnau als kern zien, maar dan is de film helemaal mislukt, omdat de film aan echte karakteruitwerking nooit toe komt, en echte dramatische momenten voor dit deel van de film ook ontbreken.

Misschien was het veel beter geweest als de film was uitgegaan van een fictieve Dracula-verfilming. Dat had geen problemen met de taal of met bestaande (film)historische figuren met zich meegebracht, en dan had de film gewoon zijn eigen sfeer kunnen scheppen (wat op zich prima kan in kleur). Maar zoals het nu is, is alleen de make-up een prestatie. 1 *

avatar van mstoffer

mstoffer

IK vind het commentaar van QT echt nergens op slaan. Ik had een heel commentaar getikt maar dat is verdwenen toen ik per ongeluk even terug klikte. Dus nu kort: Pracht scenario op basis van origineel uitgangspunt; zeer sfeervolle verfilming met uitmuntende acteerprestaties. Defoe steelt ogenschijnlijk de show maar ik vond de ingehouden Malkovich als Murnau perfect als de man die werkelijk aan de touwtjes trekt en die de hele film visie uitstraalt. 4 *.

avatar van hugohei

hugohei

Veelbelovend idee - dat zeker.

Maar gaandeweg de film begreep ik steeds minder wat de makers wilden vertellen. En ondanks Dafoe en Malkovich vond ik het nogal teleurstellend.

Af en toe heeft het iets amateuristisch, zelfs.

Jammer. Toch nog (vanwege idee en smakelijk acteren) :

twee en een halve punt.

avatar van Zavo

Zavo

Volgens mij nemen veel mensen deze film te serieus. Ik zou van Drama/Horror dan ook Horror/Komedie maken. Ik vond 'm erg vermakelijk, met een geweldige Dafoe.

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Heel origineel verhaal, dat valt niet te ontkennen. Ik vond het toch een beetje mager uitgewerkt, en de film was op geen enkel moment spannend. Toch zeer vermakelijk, vooral als je de 1922-versie hebt gezien. Dan begrijp je alles ook iets beter.

Ik zat lange tijd aan 3.0* te denken, maar dat vind ik net iets te hoog.

*2.5*

avatar van gotti

Is meen ik al wel eens vaker gedaan. Een (fictieve) film over het maken van een andere film...

avatar van joeri15

joeri15

jah....wel erg grappig gemaakt deze film net gezien op TV daar ben ik wel voor wakker gebleven

avatar van Epitaph

Epitaph

Een orgineel idee,en prima uitgevoerd.Vond Dafoe uitstekend

avatar van Nieke

Nieke

Eindelijk mede-genieters gevonden. Je bent blijkbaar ofwel voor deze film, ofwel tegen. Wit of zwart. 4*

Trouwens, heeft Nicolas Cage niets met deze film te maken?

avatar van james_cameron

Ja Nieke, Cage was een van de producenten van de film. De film mag dan wat traag en spanningsloos zijn, het akteerwerk is niet te versmaden. Malkovich en Dafoe zijn inderdaad geweldig op dreef, maar het meest moest ik toch lachen om Cary Elwes, die aan omstanders uitlegt wat 'slow-motion' is. Een geniale scene. Regisseur Merhige leverde onlangs nog de ook niet misselijke thriller Suspect Zero af. Een talent om in de gaten te houden.