Tetsuo (1989)
Genre: Horror / Sciencefiction
Alternatieve titels: Tetsuo: The Iron Man / Tetsuo, the Iron Man / The Ironman / 鉄男
Japan
Geregisseerd door: Shin'ya Tsukamoto
Met onder meer: Tomorowo Taguchi, Kei Fujiwara en Nobu Kanaoka
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 23 november 1996
Vanaf maandag 9 februari in 2 bioscopen
Plot Tetsuo
Een keurige Japanse zakenman ramt zijn auto per ongeluk tegen die van een cyberpunk die als hobby heeft metalen onderdelen te transplanteren in zijn lichaam. Na deze ontmoeting begint de zakenman op onverklaarbare wijze te veranderen in een metalen cyborg. Zijn identiteit en die van de cyberpunk worden langzaam maar zeker verweven tot één.
Salaryman
Metal Fetishist
Girlfriend
Woman in Glasses
Doctor
Tramp
kiriyama
Gisteren uit de pakketservice ontvangen. Nu al twee keer gekeken. Eerste oordeel was... freaky en cool..... 4 sterren..... na de tweede keer....Mooiiiiii en wat een camerawerk en muziek.... 4,5 sterren..... morgen nog een keer en dan misschien 5 sterren?????
Komt niet in mijn top 10 maar zeker in de eerste 25....

Gelukkig weer iemand die deze film wel weet te waarderen.
Liwwie
Nog een keer gezien... what can I say.....
Pats en hatsikidee......
*****
guulbert
Eerste Tsukamoto en zeer goed meegevallen!!
Had erg hoge verwachtingen hiervoor, maar wist totaal niet wat ik er moest van verwachten (had zelf de trailer niet gezien).
Vanaf het begin werd ik meegesleurd in de film! Hoog adrenaline gehalte zeg!! Tsukomoto geeft je gewoon geen rust om de beelden tot zijn recht te laten komen.
Prachtig gewoon!!
Het einde viel me dan weer wat tegen (in verhouding van de rest van de film)!
*4.5 en in m'n top 10.
Moet meer cyberpunk (juiste woord voor zo'n film??) gaan bekijken.
voor dit soort reacties heb ik 'm in de PS gestopt. Ik ben benieuwd wat One Ring ervan gaat vinden.
The One Ring
Sorry Reinbo, maar The One Ring vond het niets. Maar dan ook echt helemaal niets. Om het maar meteen gezegd te hebben: ik geloof dat Tetsuo de meest verschrikkelijke film is die ik ooit gezien heb.
Dat Tetsuo niet helemaal mijn ding zou zijn lag in de lijn van verwachting. Toch wou ik het eens proberen, want een iets anders kijken kan nooit kwaad. Waar ik bang voor was bij deze film was vooral de berichte adhd-montage, waar ik doorgaans geen fan van ben. Uiteindelijk bleek de montage nog haast het minst slechte aan de film te zijn.
Laat ik maar meteen zeggen wat het grootste probleem was: ik vond deze film spuuglelijk. Geen enkel shot en geen enkele seconde vond ik mooi of sfeervol of wat dan ook positief is. De camera lijkt constant de verkeerde kant op te richten en als hij al eens iets goed in beeld krijgt is hetgeen wat er in beeld is niet om aan te zien. Alles voelt heel willekeurig aan, alsof Tsukamoto geen flauw idee heeft wat hij nou in beeld wou brengen. Vooral het ontwerp is lelijk. En dan bedoel ik niet lelijk op een sfeervolle manier. Met name het mechanische pak dat de hoofdrolspeler draagt lijkt niets meer dan een willekeurige verzameling buizen en metalen voorwerpjes die even willekeurig ergens neergezet zijn. Het dieptepunt wordt bereikt in de laatste scène als de twee hoofdfiguren samengesmolten zijn tot een... ding. Dat... ding ziet er zo afgrijselijk uit dat ik me eens te meer afvroeg of Tsukamoto enige moeite genomen heeft om met een fatsoenlijk ontwerp te komen.
Mijn hoop voor deze film was gericht op het verhaal dat nog wel grappig klonk hierboven. Helaas is de uitwerking vreselijk. Het verhaal kon me totaal niet boeien en geen enkele plotwending stond me aan. Het deed licht aan Akira denken, maar dan wel het deel van Akira dat me niet beviel. Ik vond het allemaal maar gebakken lucht om eerlijk te zijn. Al was dat waarschijnlijk ook wel de bedoeling.
Minstens zo storen waren de acteurs en dan met name de schurk. Die maakte zichzelf onsterfelijk belachelijk met misschien wel het meest irritante personage ooit op film vastgelegd. Maar ook de hoofdpersoon speelde niet bepaald briljant, waardoor ik nooit iets om hem gaf.
Dan rest er nog de muziek en de montage, maar van beide werd ik niet bepaald vrolijk. Nee, dit soort cyberpunk-rommel hoef ik nooit meer te zien. Wat dat betrefd een troost voor de fans van deze film: ik zal me niet snel meer aan een vergelijkbare film (als die er echt zijn) wagen. Deze film was gewoon een martelgang en het is een wonder dat ik hem helemaal uitgezeten heb. Ik snap overigens wel wat hier bijzonder aan is, maar mijn ding is het nou eenmaal niet.
Ach daar doe ik het ook voor, alles beter dan middelmatigheid. Verder leuke recensie.
The One Ring
Ach daar doe ik het ook voor, alles beter dan middelmatigheid.
Zo kun je er ook naar kijken natuurlijk. En dat klopt, Tetsuo is niet middelmatig
moviefreak#1
Ik sluit me hier bij aan. Ik heb genoten van Electric Dragon 80.000v maar ik kreeg van Tetsuo gewoon letterlijk koppijn.
1,5* is echt het maximale wat ik kan geven.
kiriyama
1,5* is echt het maximale wat ik kan geven.
Jammer, na je hoge score van ED8V had ik gedacht dat je hier meer mee kon. Maar ik geloof best dat vele hier koppijn van krijgen.
NKyou
Ongekend. Was de eerste keer duidelijk niet in de stemming, het was laat en ik was nogal moe. Had hem toen met ergernis en moeite uit kunnen zien. Nu dan herzien en wat een ervaring. Editing kan beelden niet sneller laten overlopen dan hier het geval is en de muziek maakt het nog knotsgekker. Unieke sensatie, van 1* naar 4*

Twilight
Wat een geweldige film zeg.
Ik wilde hem al heel lang zien en dat kon nu eindelijk.
Ik had eerlijk gezegd een nog hyperactievere film verwacht dan wat ik voorgeschoteld kreeg.
Eerlijk gezegd vond ik het tegen het einde een beetje vervelend worden omdat het niet helemaal serieus meer leek te zijn. Dat gevecht tussen die junk en iron man was leek eigenlijk enigzins grappig, en ik weet niet of dat de bedoeling was.
Los van dat zaten er toch een hele hoop gave dingen in. De stop motion is leuk gedaan, vooral in combinatie met live action.
Het einde was een beetje onduidelijk, maar dat wordt misschien nog duidelijk en is niet echt iets waar ik me aan stoorde.
kiriyama
De hele film is niet erg serieus hoor. Ik moest bv. erg lachen toen die cyberpunk over straat renden met dat gat in z'n been. Ook het auto-ongeluk met dat heerlijk cheesie nummer was mooi. Als je een film wil zien die nog actiever is raad ik Dead leaves aan.
Twilight
Haha oke. Ik keek er dan misschien wat te serieus naar. Ga em snel nog een keer kijken.
Dead Leaves heb ik al gezien en die vond ik ook best gaaf!
Nephilim
Heerlijk sfeervolle cyberpunk met fantastische industrial soundtrack.
geniale chaos.
minus
Moet de beschrijving niet veranderd worden? Hij botst niet tegen de auto van de cyberpunk, hij rijdt de cyberpunk zelf omver.
Wat een overdonderende film trouwens! De scenes met de vriendin komen uit een natte droom van Tsukamoto, als je het mij vraagt
In ieder geval heel erg genoten.
Voorlopig een 3,5, maar ik kijk de film vast nog wel eens. Dan zien we verder.
P8rb
Ik ga wel een beetje met The One Ring mee, dit is blijkbaar niks voor mij. Een beetje vaag gedoe is wel leuk maar dit vond ik ronduit irritant en lelijk.
MaNiAc E
Super film! de manier van filmen dik zijn tijd vooruit.
De muziek was ook dik in orde!
4,5
Zijn deel 1 en 2 te krijgen op dvd met Ned. ondertiteling?
Nee, niet met Nederlandse. Wel met Engelse. En ondertiteling is trouwens nou niet echt van enorm belang (in deel 1 iig) bij deze film.
sinterklaas
Hoezo niet? Ik versta echt geen Japans en dan is zo'n Engelse (liever Nederlandse) ondertiteling best handig.
Is ie wel op R2?
Er wordt niet zo heel veel gesproken, wel gegromd.
Bij Play.com voor weinig....
Onslaught
Eindelijk heb ik deze film gezien.
Ik kwam via het programma Japanorama in aanraking met deze film en hij leek me erg interessant. Na de film gekeken te hebben denk ik er een beetje dubbel over. Aan de eene kant is het een zeer freaky film die erg cool overkomt, maar aan de andere kant is het ook niet echt zo super. Eigenlijks is het gewoon een film die je wel gezien moet hebben, maar verder niet meer naar om hoeft te kijken. Dit nemt niet weg dat ik deze film misschien ooit nog eens aan mji collectie ga toevoegen, omdat ik het wel een zeer stoere setting vindt.
Ik geef de film een 3.0.
Freud
Het heeft me twee kijkbeurten gekost, maar ik moet nu wel toegeven dat het absoluut een goede film is. Het begin (laten we zeggen tot de drilboor begint te draaien) is meesterlijk, vervreemdend, angstaanjagend en hallucinant. Schitterende beeldvoering, geluid zit perfect en alles blijft mooi op de grens tussen geloofwaardige psychologische horror en fascinerende absurditeit.
De rest van de film is zeker minder goed. Hij slaat op hol, het wordt een vrij kluchtige, belachelijke bedoening, maar wel nog steeds schitterend gemaakt. En op zijn manier ook wel doenbaar, beetje grappig, beetje spannend, totaal geschift. Maar zeker de eerste keer vond ik het een zware teleurstelling dat de film niet verder ging zoals hij begon, dan was hij zeker zo geniaal geweest als Haze, en dat is nu niet het geval. Met een beetje afstand is het allemaal wel amusant, en het blijft wel knap in beeld gebracht, met schitterende montage en goede geluidseffecten, maar het kwam op mij ook totaal doel- en zinloos over. Zonde dus, maar het maakt de film nog geen mislukking, integendeel. Een beetje andere instelling en hij valt zeker te genieten, en door de meesterlijke manier waarop alles in beeld wordt gebracht verdient hij nog gemakkelijk een puike 4*
Alastor
Het begin (laten we zeggen tot de drilboor begint te draaien) is meesterlijk, vervreemdend, angstaanjagend en hallucinant. Schitterende beeldvoering, geluid zit perfect en alles blijft mooi op de grens tussen geloofwaardige psychologische horror en fascinerende absurditeit. De rest van de film is zeker minder goed, hij slaat op hol, het wordt een vrij kluchtige, belachelijke bedoening.
Je hebt in deze drie zinnen goed verwoord hoe ik deze film beleefd heb.
Freud
Ik wil er trouwens nog even op drukken dat ik de beelden in deze film opvallend mooi vond, wat anderen daar ook van denken. Er zijn tientallen shots die je zo als arty poster zou kunnen verkopen, en de montage is perfect. De beelden, los van de snelheid waarmee ze getoond worden, zijn rustig vergelijkbaar met die uit Stalker of Idi i Smotri, alleen worden ze daar niet aan een rotvaart aaneengeschakeld maar krijg je rustig de tijd om ze te bekijken, wat ze op zich natuurlijk niet mooier maakt
De stop motion is trouwens heerlijk, en het belangrijkste element waardoor ik de film de tweede keer meer ben gaan waarderen: trashy uiteraard, maar prachtig om zien. Lynch's animatiekunsten zijn, vanuit Pixar of Aardman-standpunt gezien (zonder Aardman te willen onderschatten, want ze hebben geweldige experimentele films gemaakt ook ginder, zonder kleiventjes), ook vrij pover, maar hij maakt er evengoed schitterende kortfilms mee, en dat gevoel had ik hier evengoed.
Het uiteindelijke Iron Man-resultaat vond ik wel wat teleurstellend, daar had meer mee gedaan kunnen worden.
Goto

Vind ik dus zelf ook, prachtige shots en scenes. (Auto ongeluk bv.)
Avitas Sibannac
Experimenteel, uiterst origineel, zéér geschift met een hyperactief, razendsnel tempo... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat een film
Heerlijke soundtrack bovendien.
De eerste helft sprak me het meest aan, waarschijnlijk omdat je het eigenlijk wel gezien hebt dan. Het tweede gedeelte was daarentegen zeker niet slecht.
Herziening zal er hoogstwaarschijnlijk nog wel eens van komen. Voorlopig kleine 4*

Tetsuo: The Bullet Man
2009