• 9.376.921 stemmen

Tetsuo (1989)

Horror / Sciencefiction | 67 minuten

Genre: Horror / Sciencefiction

Alternatieve titels: Tetsuo: The Iron Man / Tetsuo, the Iron Man / The Ironman / 鉄男

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Shin'ya Tsukamoto

Met onder meer: Tomorowo Taguchi, Kei Fujiwara en Nobu Kanaoka

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 23 november 1996

• Bioscoop Vanaf maandag 9 februari in 2 bioscopen

Plot Tetsuo

Een keurige Japanse zakenman ramt zijn auto per ongeluk tegen die van een cyberpunk die als hobby heeft metalen onderdelen te transplanteren in zijn lichaam. Na deze ontmoeting begint de zakenman op onverklaarbare wijze te veranderen in een metalen cyborg. Zijn identiteit en die van de cyberpunk worden langzaam maar zeker verweven tot één.

kiriyama

Prachtig bericht maxcomthrilla. Zelf heb ik de film nu voor de derde keer gezien en hij blijft geweldig, de 5 sterren en top 10 plek blijven zonder twijfel staan.

Ook ik ga snel op zoek naar electric dragon en dead leaves.

Bedankt.

Wel leuk, dat we nu beide naar dezelfde films op zoek zijn. Mooi, dat ik dit nu een beetje ontdek, volgens mij hebben we nog veel moois voor de boeg.

avatar van mikoz

mikoz

mikoz schreef:

Tsja dan mijn recensie over een van de apartste films die ik tot nu toe ooit gezien heb.

Tetsuo , een film van Tsinya Tsukamoto , een regiseur waar ik net zoals bij andere Aziatische regiseurs steeds meer intresse in krijg , is een film die mij in de eerste 30 minuten erg geboeid heeft. het hele styltje van filmen , de cinematografie en de extreme beelden waren een plezier voor het oog , toch wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik hier nou mee aan moest. Het verhaal was simpel maar pakte wel erg sterk uit mede doordat het toch een vrij vernieuwend onderwerp is , mens/fusie.

Jammer dat de film naar het einde toe wat minder boeiend werd ( de metalen penis , tsja wat moet je daar nou van denken... toch vond ik het iets lugubers hebben)iets wat ik met dit genre toch wel vaker heb. gelukkig duurt de film dan ook maar ruim een uurtje.

Toch prachtig dat er nog zo een film kan komen waar de passie vanaf straalt. 4*

Toch verlaagd naar 3,5*

Tetsuo blijft fascinerend. Maar echt met ''plezier'' heb ik er niet naar gekeken , en dat is toch het belangrijkst.

avatar van Prudh

Prudh

Weer een bewijs dat een experimentele boventoon mij niet ligt. Veel te chaotisch gefilmd, vervelende editing. Het 'rare' verhaal kan ik prima dragen, de uitwerking ervan minder. Een korte film die voor mijn part een stuk korter had gekund, ik geloofde het allemaal wel.

kiriyama

Het gemiddelde is nu 3.38, mensen dit is een 5* film, kom op. Als je niet van experimentele films houd, begin er dan ook niet aan!

avatar van YuLaw16

YuLaw16

kiriyama schreef:

Niet zo janken. Experimentele films die na 20 minuten langdradig voelen verdienen net zo goed een laag cijfer als niet-experimentele films die langdradig voelen. Ik bedoel tetsuo had zijn momenten, maar een meesterwerk is het zeker niet.

avatar van Prudh

Prudh

kiriyama schreef:

Waarom links laten liggen wat interessant lijkt? Vervelend als het een tegenvaller is. Niets aan te doen helaas.

kiriyama schreef:

Ik vind het experiment leuk, de speelduur te lang. Het is niet anders.

kiriyama

Misschien dan een tip voor de mensen die hem te lang vinden. Electric dragon 80.000V, toch een dikke 10 min. korter en hij is wat menselijker.

Ramon K

Die komt 1 dezer dagen nog aan de beurt....

Redlop

Tijdens de film me vaak afgevraagd waar ik eigenlijk naar zat te kijken. Erg avantgardistische cinema waar ik niets mee heb omdat ik het niet snap en het ook geen ingangen biedt ter interpretatie.

Niets voor mij. Maar wellicht kan iemand me de strekking in heldere bewoordingen uitleggen die dieper gaan dan het cliché 'Mens die verwordt tot machine' dat kan ik zelf ook nog wel verzinnen. 1*

avatar van starbright boy

Wat mij betreft is er niks meer dan dat en ik vind dat bij deze film ook totaal geen probleem.

Redlop

Ok, maar dan resteert de vorm waarin slechts oeverloos herhaalde beelden van iemand die tot staal verwordt worden getoond. Grofkorrelig zwart/wit in trendy snel gemonteerde beelden gebracht. Best hallucinerend gedaan, maar teveel herhaling. Ik had het al snel gezien. Werd snel saai.

Het einde was gezien deze strekking dan ook wel zwak, de wereld gaan veroveren, tuurlijk, kennelijk het moment dat er over een minder clichématige strekking nagedacht moest worden.

avatar van starbright boy

Kan me elke regel van je kritiek voorstellen, ik heb het alleen niet zo beleefd. Ik vond het enorm fascinerend, in ieder geval de eerste 50 minuten.

trendy snel gemonteerde beelden

Blijft trouwens jammer dat wanneer de vorm wat abstracter wordt, er meteen een hoop diepgaandere interpretaties verwacht worden.

Het verhaaltje van Tetsuo zou zo uit een willekeurige manga kunnen komen. Zie geen reden om er meer achter te gaan zoeken.

Phoenix

Ja, ik vond het er een tijdje mooi uit zien, maar dit is typisch zo´n film waarbij je het na verloop van tijd wel gezien hebt. Hoe eerder die verveling optreed, hoe lager je cijfer dan ook wel zal zijn.

Misschien is mijn 4* ook wel te veel. Film is inmiddels flink weggezakt.

Phoenix

Wel raar dat een Electric Dragon me dan weer wel is bijgebleven overigens.

Onderhond schreef:

...jammer dat wanneer de vorm wat abstracter wordt, er meteen een hoop diepgaandere interpretaties verwacht worden...

Waarom jammer? Waarom zou je niet diepgaandere interpretaties van de film mogen opwerpen?

Vooral door degene die deze film beter waarderen en snappen dan ik.

Voor mij is het vooral een lange abstracte noodkreet. De verwording tot een machine in een grauwe onheilspellende ontmenselijkte wereld. Of zoiets. Dat kan heel interessant zijn, maar hier duurde het voor mij te lang. Dus het thema is boeiend maar de uitwerking een te lang doorgevoerde stijloefening.

Phoenix schreef:

Wel raar dat een Electric Dragon me dan weer wel is bijgebleven overigens.

Ik vind het eigenlijk niet zo raar. Voordeel van die film is dat er echt opgebouwd wordt naar een energieke climax. Tetsuo is een en al climax. Dat gaat me na een half uur vervelen.

Ramon K schreef:

Nou juist de reden dat ik hem beter vind, ook is het natuurlijk wat origineler en vind ik de sfeer en cinematografie beter. Erg jammer dat zo veel mensen deze film niks vinden, het blijft 1 van m'n absolute favo's. Wil echter niet zeggen dat ik het niet begrijp.

maxcomthrilla

En 360 minuten naar een film kijken waarin nauwelijks enige dynamiek in het camerawerk zit gaat niet vervelen? Ik was juist blij verrast dat er eindelijk een film was die maar met de camera bleef draaien.

avatar van Sander2

Sander2

maxcomthrilla schreef:

Op welke film doel je nou?

Sander2 schreef:

Op welke film doel je nou?

La Meglio Gioventu

Ramon K

Huh? We zitten hier bij Tetsuo toch?

Tja, ik ben ook zo iemand die er wel van houdt als een films een wat "doorduwt". Climaxen zijn leuk en aardig, maar een continue bombardement heeft minstens evenveel charme.

En zeker binnen dit soort film nog nét wat meer charme. Daar draait het uiteindelijk toch allemaal om. ED 80000V vind ik net wat minder omdat die niet de hele tijd doorpeert, en af en toe een beetje wegzakt. Iets teveel rustpunten.

Ramon K schreef:

Daar zat ik ook aan te denken toen ik dat bericht typte, maar ik kon me het verschil niet duidelijk genoeg herinneren om het erbij te zetten.

Grappig dat het bij Audition praktisch omgekeerd is dan bij jou. Daar zorgt het rustige begin voor contrast, waardoor het snoeiharde 2e gedeelte harder aankomt. Als ik het goed begreep tenminste. Misschien had ik bij Electric Dragon een soortgelijke ervaring.

Als we het zien als een gevecht in een ring, tussen jou en de film, dan is Tetsuo een losgeslagen tegenstander die alle regels aan zijn laars lapt en je totaal murw beukt. De scheidsrechter (of hoe noemt men zo iemand in boksjargon) laat je tegenstander begaan en komt niet tussenbeide. Naarmate je K.O. gaat worden de klappen die je krijgt relatief steeds minder indrukwekkend. Je bent immers groggy. Bij Electric Dragon krijg je de kans om weer op te krabbelen, waarna je natuurlijk alsnog onherroepelijk tegen de vlakte gaat tijdens de climax van het, tevens minder eenzijdige, gevecht.

Het is maar wat je in welke situatie prefereert.

avatar van Word_Play

Word_Play

Mijn eerste Tsukamoto. Een 'interessante' film.

Geweldige aaneenschakeling van freaky beelden en situaties die een sterke sfeer zetten. Helaas is alles niet even sterk. En dat gebrek aan consistentie breekt de film op. De effecten zien er soms geweldig uit met als hoogtepunten de stop-motion achtervolgingen, maar de 'schuim'-effecten, het definitieve metalen pak en het monster op het eind zagen er echt te BELACHELIJK uit. De cinematografie is prachtig (de close-ups van de aanrijding ), maar daar tegenover staat dat er soms zo beroerd in geacteerd wordt dat het lijkt alsof je naar een B-film kijkt. Maar het grootste probleem is de geluidsmixage. De soundtrack is goed en draagt duidelijk bij aan de sfeer maar de stemmen en effecten zijn zo slecht afgemixt en gesynct dat het wel een slechte dub leek zoals bij die oude martial-arts films. Dit zou ook wel budgetgerelateerd kunnen zijn, maar dan is het toch jammer dat er visueel zo veel bereikt wordt met minimale middelen en het geluid een beetje er achter aan sukkelt.

Gelukkig wegen de positieve punten zwaarder op tegen de negatieve punten, en was dit een zeer boeiende filmervaring. Een fantastisch eerste half uur met een tweede helft die net iets te ver doordraaft. 3,5*. Op naar de volgende Tsukamoto's!

kiriyama

Prachtig juist, lekker over the top.

avatar van Word_Play

Word_Play

kiriyama schreef:

Prachtig juist, lekker over the top.

net iets té naar mijn smaak. Bleef wel leuk, dat wel.

avatar van Liwwie

Liwwie

Gisteren uit de pakketservice ontvangen. Nu al twee keer gekeken. Eerste oordeel was... freaky en cool..... 4 sterren..... na de tweede keer....Mooiiiiii en wat een camerawerk en muziek.... 4,5 sterren..... morgen nog een keer en dan misschien 5 sterren?????

Komt niet in mijn top 10 maar zeker in de eerste 25....