Tetsuo (1989)
Genre: Horror / Sciencefiction
Alternatieve titels: Tetsuo: The Iron Man / Tetsuo, the Iron Man / The Ironman / 鉄男
Japan
Geregisseerd door: Shin'ya Tsukamoto
Met onder meer: Tomorowo Taguchi, Kei Fujiwara en Nobu Kanaoka
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 23 november 1996
Vanaf maandag 9 februari in 2 bioscopen
Plot Tetsuo
Een keurige Japanse zakenman ramt zijn auto per ongeluk tegen die van een cyberpunk die als hobby heeft metalen onderdelen te transplanteren in zijn lichaam. Na deze ontmoeting begint de zakenman op onverklaarbare wijze te veranderen in een metalen cyborg. Zijn identiteit en die van de cyberpunk worden langzaam maar zeker verweven tot één.
Salaryman
Metal Fetishist
Girlfriend
Woman in Glasses
Doctor
Tramp
Knap gemaakt en uitermate creatief.
Er is met minimale middelen maximaal effect behaald.
Het beste vind ik het eerste half uur, sprak me ook het meeste aan. De film is prachtig gestyleerd en heeft een geweldige soundtrack.
Naar het einde toe vind ik de film steeds minder interessant, maar het is gelukkig niet zo'n lange film. Leuk om eens gezien te hebben.
BoordAppel
Ben ik de enige die deze film best grappig vond?
Nog maar een keertje kijken voordat ik stem, altijd fijn die korte films.
BoordAppel
Blijkbaar ben ik de enige.
Ik heb in ieder geval een paar keer goed moeten lachen bij deze film. Die muziek bij dat ongeluk bijvoorbeeld, komt ook mooi uit het niets en is nogal een stijlbreuk met de rest van de (sterke) score. Ook de achtervolging door de stad vond ik erg grappig. Lekker vaartje ook, vooral het tweede half uur, niet voor niets het beste deel van de film.
Wel een beetje jammer dat het metaal er soms gewoon als plastic uitziet en de stopmotion effecten wat knullig zijn. Het mist de charme die de effecten bij Evil Dead bijvoorbeeld wel hebben. Enige minpuntjes op deze verder erg leuke film. Er schijnen mensen te zijn die deze film verontrustend vinden maar ik vond het eigenlijk best grappig allemaal.
Boothead
Ik denk dat je deze film het beste kan vergelijken met een koortsdroom. Ik weet in ieder geval niet hoe ik het anders moet omschrijven. Geniale soundtrack en super beelden scheppen voor mij precies de goede sfeer. Draai het op een industrial techno/hardcore feest en ik weet zeker dat iedereen verliefd er op zou worden.
De rauwe/industriële sfeer, absurde beelden en geweldige muziek maken dit tot een pareltje dat ik niet snel zal vergeten.
F*ck de haters: "onze liefde zal de aarde vernietigen".
Halcyon
Voor de geïnteresseerden: nu te koop bij Mediamarkt Antwerpen, samen met Tetsuo 2, voor "slechts" 25 euro.
joyce.b
de film is niet eng, niet extreem, niet geloofwaardig.
De film is vooral onnoemelijk saai.
het eerste half uur kon ik het in aanmaak zijn van het koppel `marilyn manson en stephen hawking` eens goed bekijken, en het tweede half uur deed ik m`n best niet in slaap te vallen.
een half,omdat een nul,of min een niet kan.
de film is niet eng, niet extreem, niet geloofwaardig.
Alsof de film ergens pretendeert eng of geloofwaardig te willen zijn....
En als jij dit niet als extreem ziet ben ik erg benieuwd naar andere voorbeelden van dergelijke cinema.
joyce.b
Ja, de achterkant van de dvd zegt dat het `asia extreme` is, de film is voor 18 jaar en ouder, dat doen ze niet omdat het over een liefdesverhaaltje handelt.
nog meer achterkantjes- commentaar: `explosive violence`, `bizarre sexual imaginary`, cinematic experience`.
Wel,dan denk ik beslist niet aan wat ik in dat uur gezien heb.
Mug
een man met een soort van drilboor als penis die een vrouw penetreert vind ik toch zeker een goed voorbeeld van 'bizarre sexual imaginary' en 'explosive violence'...
joyce.b
Ja, maar het haalt niks uit.
Het is zo ongeloofwaardig dat het knap saai is, het raakt je fantasie nergens.
Een film die probeert te shockeren, maar die dat nergens doet.
Daarentegen is een film als ` Baise moi` veel enger,omdat je je direct voor kan stellen dat er bij je om de hoek ,of in de meer ongure delen van de stad, in een park waar je graag snachts wandelt, van dat soort milieus kunnen zijn waarin dat gebeurt wat je in de film ziet.
En dat als je niet oppast, jij het bent die gepakt wordt.
Niet dat je dan snachts niet meer buiten moet lopen,of dat je bang moet zijn, welnee, maar de geloofwaardigheid is vele malen groter, bijna zo dat je je eigen lijf voelt verkrampen als je die beelden ziet.
Dat mensen zo met elkaar om kunnen gaan,dat je van misselijkheid bijna echt moet kotsen.
Een andere goeie enge` film is dan bijvoorbeeld `the Descent`.
Niet dat ik die film tijdens het kijken eng vond,dat kwam pas later,toen ik buiten liep, en ik opeens besefte dat ik de grot in de film met de bioscoopzaal had geassocieerd,en ik buiten dus zo ongeveer hyperventileerde, teveel zuurstof in een keer.
Een andere echte enge film is ` The Texas chainsaw massacre`.
Er lopen mensen rond, die echt zo doorgedraaid zijn,dat ze een ander aan kunnen doen wat je daar in die film ziet.
Een man met een drilboor als penis is zo ongeloofwaardig en overdreven van `kijk mij eng en bizar` zijn, dat het zelfs niet eens meer grappig is.
Mug
Om de woorden van Reinbo te herhalen: de film pretendeert nergens eng of geloofwaardig te zijn. Wél bizar.
De woorden die je opnoemt van de dvd-hoes zeggen hetzelfde. Tetsuo is bizar, explosief gewelddadig. En de genres zeggen ook genoeg: actie en science fiction (waar is fantasy vraag ik mij dan af).
Als je een rasechte horrorfilm had verwacht, oké, maar dat is Tetsuo dus ook niet.
Ja, maar het haalt niks uit.
Het is zo ongeloofwaardig dat het knap saai is, het raakt je fantasie nergens.
Jouw fantasie....
Een film die probeert te shockeren, maar die dat nergens doet.
Hoezo probeert de film te shockeren?
En dat als je niet oppast, jij het bent die gepakt wordt.
Een andere goeie enge` film is dan bijvoorbeeld `the Descent`.
Een andere echte enge film is ` The Texas chainsaw massacre`.
Je kan de film net zo goed met Bambi gaan vergelijken, alleen Tetsuo probeerd net zo min een kinderfilm te zijn als een convetionele horrorfilm. Het is veel eerder een film die gaat over de geweldadige fusie tussen mens en techniek en als je het ergens mee wilt vergelijken zou ik van de films van Cronenberg uitgaan, wat het onderwerp aangaat. De stijl en vorm is echter geheel eigen en uniek. Maar blijkbaar niet aan jou besteed.
Je mist naast een rijke fantasie ook gevoel voor humor.
Wat betreft de stijl en vorm moet gezegd worden dat er geleend wordt van het oude Sogo Ishii werk
Maar de commentaar is redelijk vreemd inderdaad. 't Is inderdaad niet eng en/of geloofwaardig, maar het is eveneens onbegrijpelijk dat je met die verwachtingen de film kan ingaan.
Dat Tetsuo niet extreem zou zijn begrijp ik ook niet. Qua vorm toch één van de extremere films die ik ken. Ik ben altijd geïnteresseerd in aanbevelingen.
joyce.b
zoals al uitgelegd, er staan bepaalde termen op de achterkant van de dvd,waarbij ik beslist niet denk aan oa: een drilboor als penis
En evenmin aan een fantasieloos slaapverwekkend verhaal zonder `explosive violence` en zonder `extreme sexual imaginary`.
Als de dvd mij die dingen wel belooft,moeten ze er ook maar in de film zitten.
Dus de film krijgt 0.5* omdat het DVDhoesje volgens jou verkeerde info bevat
Daarbij, hoe een vrouw gepenetreerd door een drilboor niet onder "extreme sexual imaginary" valt, mag je mij ook een keer uitleggen. Of is dat dagelijkse kost ?
Prudh
Waarom lees je uberhaupt DVD hoezen? Degenen die ze schrijven verdienen welhaast per definitie de doodstraf voor hun onkunde in de schrijfwereld. Hun ogen gekookt in hete olie en hun botten gekraakt! Er staan bijna altijd fouten op, spoilers en nog meer ellende.
Zoals al gezegd als jij iemand die met een drilboor als penis een vrouw doorboort geen 'explosive violence` en extreme sexual imaginary`dan sta je daarin (gelukkig) alleen. En dan heb ik het nog niet eens over alle andere penetrerende staal scenes...
Dat Tetsuo eerder een visuele trip is dan een coherent verhaal had je toch wel uit de hoes kunnen opmaken lijkt me....
kijkert
Saai, en lelijk gefilmd.
Kon me niet bekoren.
Zal allemaal best wel 'extreem' zijn, maar dat op zich is geen kwaliteit.
Madecineman (moderator films)
Het grote pluspunt van Tetsuo hij duurt maar 65 minuten
Alhoewel dat voor mij zelfs nog wat aan de lange kant is aangezien het grote aftellen bij mij na zo'n 20 minuten al was begonnen.
Wat een hyperactieve schreeuwerige film zeg! De drukke houterige bewegingen deden me vaak aan Peppie & Kokkie denken (vooral toen op het laatst de twee hoopjes ijzer met een soort straalaangedreven rollerskates de achtervolging op elkaar inzetten, alhoewel ik hier ook een Willie E Coyotte/Roadrunner flashback kreeg). Nee, niet mijn film dus. De eerste 20 minuten zijn zoals ik al zei best aardig en fascinerend maar er komt niet meer, het blijft allemaal meer van hetzelfde. Persoonlijk denk ik dat Tetsuo beter als kortfilm door het leven had kunnen gaan. Waar een film als Eraserhead ook uitblinkt in vaagheid weet daar de regisseur nog bepaalde gevoelens op te roepen en verschillende sferen te creeëren. Tetsuo blijft hangen in een verzameling eigenaardige beelden zonder dat ik me daar als kijker bij betrokken voel.
Tetsuo, vervreemdend? Zeker! Is het kunst? Misschien maar het kan voor mij net zo goed een hoop geschreeuw om niks zijn. Wel een eigen stijl en dwarsheid die ik kan respecteren, ook de soundtrack was tof gedaan. 2* daarvoor.
Poisonthewell
Leuk om een keer te zien, hoewel ik dit soort films zeker niet elke dag zou kunnen kijken. Eraserhead on crack, zullen we maar zeggen. 3,5*
mikoz
Tsja dan mijn recensie over een van de apartste films die ik tot nu toe ooit gezien heb.
Tetsuo , een film van Tsinya Tsukamoto , een regiseur waar ik net zoals bij andere Aziatische regiseurs steeds meer intresse in krijg , is een film die mij in de eerste 30 minuten erg geboeid heeft. het hele styltje van filmen , de cinematografie en de extreme beelden waren een plezier voor het oog , toch wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik hier nou mee aan moest. Het verhaal was simpel maar pakte wel erg sterk uit mede doordat het toch een vrij vernieuwend onderwerp is , mens/fusie.
Jammer dat de film naar het einde toe wat minder boeiend werd ( de metalen penis , tsja wat moet je daar nou van denken... toch vond ik het iets lugubers hebben)iets wat ik met dit genre toch wel vaker heb. gelukkig duurt de film dan ook maar ruim een uurtje.
Toch prachtig dat er nog zo een film kan komen waar de passie vanaf straalt. 4*
Een stuk boeiender dan verwacht en zeker de beste Tsukamoto die ik tot nu toe zag. Ook ik begon het laatste kwartier wat af te haken, maar daarvoor heb ik gefascineerd zitten kijken naar iets ergens tussen een nachtmerrie en een perverse fetish hangt.
Fascinerend genoeg voor een kleine 4.0*
Anarchist
wat een waardeloze film toch..
deze is gewoon zo slecht dat ik al mijn andere 0.5* films een halve ster zou moeten verhogen..op brazil na dan
de score is zo belachelijk slecht dat het meer op (oude) gameboymuziek dan op iets dat de beelden moest ondersteunen ..of heel misschien tot een creepy sfeertje bijdragen?
maar vooral het nerveuze shaky camerawerk is erg waardeloos...zeer onfunctioneel,amateuristisch,2 dimensionaal,had meer weg van een homevideo;absoluut niet revolutionair,expressief of creatief.. komt nergens in de buurt van bv irreversible
het plot/verhaal(in hoeverre er een te noemen valt) ..trekt gewoon op geen kloten ,het onderwerp(waarop mr tsukamoto heel erg op kickt blijkbaar) en dat mij voor geen meter boeit wordt op een zeer chaotische maar eentonige wijze 67 min lang herhaald..echte personages of dialoog zijn er niet aanwezig
visueel ziet het er verder ook niet uit,slechte beeldkwaliteit,geen mooie zwart-wit composities en een rare maar erg saaie sfeer
anders dan de gewone rommel maar daarom nog niet beter;integendeel...
0 sterren geven is niet mogelijk..,
0.5* dan maar
kiriyama
Mijn hemel wat een film, Tsukamoto moet toch een erg zieke geest hebben wil hij zoiets bedenken en maken. De snelle beelden, de harde muziek, de sfeer, gewoon stuk voor stuk geweldig. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ten volste heb genoten, erg jammer dat er niet meer van dit soort films zijn, ik ken ze iniedergeval niet.
Ik heb werkelijk geen idee wat ik deze film voor score moet geven, ik twijfel tussen een 4 een 4.5 en een 5. Er zaten helaas een paar kleine stukjes in (van hooguit een minuut of twee) die me wat minder konden boeien, maar de rest van de film was zo goed dat ik daar wel mee kan leven. Dit is zeker geen film voor iedereen maar ik vond hem erg goed, de score weet ik nog niet zo goed en het zou dus ook zo weer kunnen veranderen.
Voor nu de middenweg. 4.5*
Pinocchio 964, Rubber's Lover, Electric Dragon 80000 V ... en nog wat meer Sogo Ishii werk. Ze zijn er wel, je moet ze alleen weten vinden
maxcomthrilla
Deze film blinkt vooral uit in 2 dingen: cinematografische hoogstandjes en overdonderende muziek.
Gedurende deze film voelde ik mij soms net een tennisbal die om de paar minuten in stelling werd gebracht en afgevuurd. De camera registreerde waar de tennisbal naar toe ging, geen normale weg deze keer maar de camera ging naar links, rechts, omhoog, omlaag enz. en dan in een ongelooflijk snel tempo. Onderweg werden dus veel manoeuvres gemaakt, die een mens normaal niet voor mogelijk houdt. Kans om jezelf te vervelen bij zoveel beeldenpracht was er gewoonweg niet. Ik vond het een machtig gevoel om zo snel mogelijk zoveel mogelijk situaties te doorkruisen.
Naast de vele snelle beelden waren er ook prachtige close ups van ogenschijnlijk normale voorwerpen. Hoe bedenk je het om tijdens een auto ongeluk, bijna 1 minuut de voorkant van de auto uit te diepen i.p.v. het ongeluk zelf. De film is eigenlijk een grote aaneenschakeling van fijne, experimentele nooit gemaakte beelden. Waar muziek handig aan gekoppeld wordt.
De muziek is al net zo aanwezig en heerlijk gevarieerd. De muziek balanceert telkens tussen een rustig Take My Breath Away melodietje en uit de luidsprekers knallende, energieke muziek die je nauweijks kan ontgaan. Het komt de sfeer alleen maar ten goede.
Tijdens de aftiteling zat ik nog na te genieten van de machtige geluidseffecten in deze film. Ik had zojuist een enorme boost gehad. Wat een aparte, maar heerlijke filmervaring. Ik zat gewoon midden in de film, dat is ook wel eens fijn, dan altijd maar met hoofdpersonages mee te moeten leven.
Oh ja, het verhaal. Leuk bedacht maar gelukkig ondergeschikt aan individuele scènes waar de samenhang ontbreekt. Maar who cares? Typisch een film die zoveel uitblinkt in muziek en in prachtig opgenomen zwart - wit scènes dat je er gewoon in verdrinkt en er weer met de benodigende energie uitkomt. Revolutionair gewoon! Ik kan bijna niet wachten tot dat ik hem weer ga zien. Inmiddels gauw Dead Leaves besteld en ik kijk ook uit naar ED 80000 V die ik volgend jaar zeker wil gaan zien. 4,5*
De vergelijking met Pi vind ik trouwens onzin, die film is qua camerawerk veel te braaf en wil maar al te graag een verhaaltje vertellen, bovendien waren de muziek en de aanvallen van de hoofdpersoon wel erg eentonig, waardoor het saai werd.

Tetsuo: The Bullet Man
2009