Tetsuo (1989)
Genre: Horror / Sciencefiction
Alternatieve titels: Tetsuo: The Iron Man / Tetsuo, the Iron Man / The Ironman / 鉄男
Japan
Geregisseerd door: Shin'ya Tsukamoto
Met onder meer: Tomorowo Taguchi, Kei Fujiwara en Nobu Kanaoka
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 23 november 1996
Plot Tetsuo
Een keurige Japanse zakenman ramt zijn auto per ongeluk tegen die van een cyberpunk die als hobby heeft metalen onderdelen te transplanteren in zijn lichaam. Na deze ontmoeting begint de zakenman op onverklaarbare wijze te veranderen in een metalen cyborg. Zijn identiteit en die van de cyberpunk worden langzaam maar zeker verweven tot één.
Salaryman
Metal Fetishist
Girlfriend
Woman in Glasses
Doctor
Tramp
Zit nog te wachten op een leuk geprijsde dvd waarin de film samen met het geweldige tweede deel op staat.
Onmogelijk deze film aan iemand aan te raden. Revolutionair en visionair genoemd door sommigen, maar hoe kan dat wanneer er in de volgende 15 jaar (bijna) niks gelijkaardigs is uitgekomen.
Dit is cinema die los staat van alles wat er gebeurt in het filmwereldje. Enkele parallellen te trekken met Eraserhead, maar daar houdt het dan ook op.
Als je houd van experimentele, schizofrene en hyperactieve films, dan kan je dit gewoon niet missen. Anders blijf je maar best uit de buurt. Enkel het feit alleen al dat iemand dit durven en kunnen bedenken heeft is angstaanjagend.
Klasse.
Onmogelijk deze film aan iemand aan te raden..
Regelmatig gedaan hoor...
Ik ook, maar je kan het eigenlijk beter niet doen, of je moet er zeker van zijn dat de persoon in kwestie het weet te appreciëren. Velen zijn zo hun vertrouwen in mij verloren
zombie

inderdaad ook wel eens last van gehad, net als met zijn andere film "Gemini" die zeker de moeite waard is!
The Eye
Deze vrolijke en hartverwarmende komedie film is de ideale afsluiter voor een geslaagd kerstfeest. Jong en oud kunnen genieten van prachtige stop-motion en absurde Japanse humor. Uw kerstfeest zal u nog blijven heugen en de familie zal het nog vaak ter sprake brengen als een van die zeldzame momenten van intens samenzijn
Lijkt me een goede reclame-stunt om deze film onder een breed publiek aan de man te krijgen
Goodfella
Visueel gezien absolute topklasse, fantastische soundtrack bovendien. Als film an sich een soort Eraserhead in het kwadraat. Neem al het vage, rare, weirde uit die film van Lynch en rag 65 minuten in videocliptempo naar het eind.. zoiets
Na een half uur had ik het dan ook wel gezien. Waar Eraserhead tenminste nog de mogelijkheid biedt om te zoeken naar symboliek, betekenissen, e.d. gaat Tetsuo mijn definitie van film toch behoorlijk voorbij. Geweldig experiment though.
Moshimoshi?
Tsss Goodfella, 't is hier waar je definitie van film zou moeten beginnen
Trouwens, volgens die-hards zit er in Tetsuo heel wat filosofisch interessant materiaal over de mechanisering van onze maatschappij, synthetisch materiaal in het menselijk lichaam, de merge tussen mens en machine en nog wat van dat geneuzel. Ik verklaar zo'n mensen voor gek, maar als je er van houdt, misschien toch even wat opzoekwerk plegen
Goodfella
Film moet voor mij in een zekere context staan wil het iets met me doen, op wat voor manier dan ook. Die context ontbreekt hier voor mij, het is niet meer dan een verzameling gave plaatjes.. heb d'r daardoor weinig binding mee, vandaar
Man vs. Machine lijkt idd een van de voornaamste thema's, maar een kerel die al rondrazend morpht in een machine die de wereld wil veroveren geeft me helaas weinig ruimte om daar over na te denken. Ik kijk in dat geval wel Blade Runner of Ghost in the Shell als ik daar behoefte aan heb.
Meer Man & Machine, ipv Vs. Maar weer eens herzien deze, en het blijft één van de meest geweldadige films om te kijken. Heerlijk stukje ongeëvenaard experimentele cinema. Woorden schieten tekort om duidelijk te maken welk effect deze film nastreeft. 5* en 2 plaatsen vooruit in m'n top 10.
mikey
de special effects en het verhaal waren me net iets te bijzonder. moeilijk en cijfer te geven. Eerder kunst dan film! hoe verhoudt de body hammer tot deze film?
Body Hammer is wat rustiger/gewoner. Beetje Tetsuo light, al blijft het heviger dan de gemiddelde indie film.
Aangezien je aan deze maar 2 sterren kwijt kan, lijkt het me niet. Al is mijn visie misschien niet echt representatief, aangezien Tetsuo in m'n top 10 staat.
mikey
Ik vond het concept interessant, vandaar. maar je moet toegeven; het is een film voor de liefhebber.
The Eye
Gisteren nog maar weer eens gezien, super!!! dus m'n stem maar even verhoogd
danuz
Een zeer absurde film, niet dat ik anders verwacht had. Wat ik vooral mooi vond waren de prachtige SFX en de sublieme stop-motion scènes. Heerlijk abstract en heer hoog contrast zwart-wit beeld. Over het plot van de film kan ik me nog niet echt uitleggen, daarvoor zou ik de film nog een keer moeten zien. Wat ik er nu uithaalde was niet bijzonder en soms zelfs saai, aanvankelijk had ik het na een half uurtje wel gezien.
In ieder geval voor originaliteit en prachtige stop-motion 3,5*
sebke
deze film gezien door de kritieken op moviemeter.nl. Verwachte dus zeer veel van. En hij is inderdaad zeer absurd en geschifte film.
+ muziek
+ Zwart wit
+ geschifte film
+ experimenteel
+ goed gerigesseerdl
+ En nog vele andere
- geen
Naomi Watts
Wat een hyperactieve film zeg. De sfeer was perfect net als het eerste half uur maar het laatste half uur vond ik wat minder. Een erg experimenteel project van Tsukamoto die zeker wel geslaagd is. Toch een film die ver boven het gemiddelde uit stijgt. 4* voorlopig.
Naomi Watts
Weer herzien en de film beviel mij nog meer. De geweldige sfeer, de hyperactiviteit die non stop doorgaat en heerlijk wegkijkt. Tetsuo is experimenteel en op het feit na dat er weinig vergelijkbaars op de filmmarkt is durf ik de film wel revolutionair te noemen. Verhoogt naar mijn meesterwerkscore, 4,5*.
Ramon K
Eerste half uur is mooier dan ik verwacht had. Hyperactieve montage, nachtmerriesfeer, prachtige close-ups van industriele voorwerpen die daardoor een vreemd soort schoonheid verkrijgen... Maar na een half uur neemt de film even een stapje terug om een soort van verhalend element toe te voegen (de eeuwige strijd tussen man en vrouw lijkt me) om daarna weer in volle vaart door te denderen. Maar toch is dit tweede deel een pak minder. Aangezien de film verhalend en emotioneel gezien weinig te melden heeft (en de film heeft abstract gezien wel degelijk iets te melden) begint de tweede stortvloed van beelden je al snel de keel uit te hangen. Een half uur was genoeg geweest. En de knullig ogende stopmotion-effecten helpen nu ook niet echt. Vreselijk lelijk die 'schuimeffecten'. Maar enfin, Tetsuo is wel een interessant experiment en heeft een aantal visueel geniale scene's dus ik geef wel een (krappe) voldoende. 2,5*
Ramon K
In mijn beoordelingsschema is 2,5* een voldoende, al vanaf het moment dat ik op MM kwam.., nooit vanaf geweken.
Gevoelsmatig staat 2,5* eigenlijk voor het examencijfer 5 1/2, je weet wel, dat cijfer waarmee je ideaal vakken op school kon halen die je weinig interesseerden.
Naomi Watts
Ik snap het Ramon. Ik hoopte erop dat je een tikfoutje gemaakt had.
Mr Confused
Eraserhead meets videodrome maar dan op een nog geschiftere manier. Sountrack is zalig! Cyber Punk to the bone. Ook lekker zijn Rubber's lover, 964 Pinnochio, Tokyo Fist.
AHWA
Wow. Ik vond Pi al een vreemde film
Dit is tot nu toe wel de meeste geschifte film die ik ooit heb gezien. De film heeft een razend tempo en dendert onverminderd door. Visueel is de film absurd, maar wel fantastisch gemaakt. Ook een compliment aan de acteurs, hoe hebben zij dit toch in hemelsnaam voor elkaar gekregen.
Ik zit toch nog met een aantal vragen: was de voorliefde om metalen stukken in z'n lichaam te stukken ontstaan toen hij door die oudere man met de paraplu in elkaar geslagen werd? En waarom ging die vrouw toch op z'n boor zitten nadat ze hem eerst met alles en nog wat probeerde neer te steken?
Ik zat trouwens bij die eerste scene nog aan m'n ontbijt, dat was even lekker wakker worden
Ik ben er nog niet uit wat voor beoordeling ik hier nu aan moet geven. Ik hou het voorlopig maar op 3,5*, misschien dat er na een eventuele herziening of een halfje bij.
Nu ga ik even bijkomen...
Uit Tom Mes' boek :
*... of an origin story are present for him. There are flashbacks to a vagrant who may or may not have been his father and who beat him with a metal pipe when he was a boy, and to a doctor who found a piece of metal lodged in the young man's head.
* Her character's behavior is strongly fetishistic, not only in the car accident that turns her on, but also in her reactions to her boyfriend's transformation, which are a mixture of fear, curiosity and sexual arousal ... the two actors perform the scene in which Fujiwara stabs Taguchi in the neck as a sex scene, one that climaxes in Fujiwara impaling herself on the whirring drill and her black blood spurting up against the white curtain behind her.
En één stukje trivia waar ik erg hard om moest lachen (en een indicatie van het budget waarmee Tetsuo gemaakt werd : "For the scene of the dick drill we needed to make a hole in the door and that's actually what we did: we made a hole in Fujiwara's (actrice die in Tetsuo speelt en in wiens appartement de film gedraaid werd) door. Kenji Nasa (haar man) was unbelievably kind and Fujiwara was very passionate about the film as well, so when I asked them if I could make an actual hole in their door they agreed"

Tetsuo: The Bullet Man
2009