• 9.374.935 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Jeff Goldblum, Geena Davis en John Getz

Releasedatum: 15 januari 1987

Plot The Fly

"Be afraid. Be very afraid."

Seth Brundle, een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.

avatar van Kondoro

Kondoro

“There was an old lady who swallowed a fly, perhaps she'll die.”

Niet helemaal zoals ik het verwacht had maar, de laatste dertig minuten redden deze film volledig en het zijn vooral de laatste minuten wat ik graag eerder had willen zien. Ik knal mijn horrormaand in met deze film, onder de horrorfans een favoriete prent. De hoge score en de lovende woorden moest ik toch wel gehoorzamen en zeker van de personen die ik ook graag volg, dus mijn verwachtingen waren heel hoog. Dan kom je wat met de koude kleren thuis, als je eerst een volledig uur toch naar wat gezanik luistert van een wetenschapper en er eigenlijk maar bar weinig gebeurde.

Daardoor komt de film nergens (behalve het einde) echt over als een pure horrorfilm, daar wacht ‘Cronenberg’ echt te lang mee in mijn ogen. Het liefdesverhaal is erg cliché, wat de jaren tachtig weer lekker naar voren laat komen in de film en het zorgt toch wel voor de gehele sfeer in de film. Ik kom daar alleen niet voor als kijker, ik verwachtte eigenlijk wel wat meer gore. ‘Cronenberg’ laat vervolgens in het laatste half uur zien waar hij tot toe in staat was, en bracht prima gore op beeld maar ook met hele mooie effecten, waardoor het eigenlijk weinig gedateerd is en er nog steeds ranzig maar erg gaaf uit zag. Ik baal daarom ontzettend dat ik daar zo lang op heb moeten wachten.

‘Jeff Goldblum’ is wel de uitblinker in deze film, dat mag duidelijk zijn. Ik ben nog niet echt héél bekend met hem als acteur maar, hij deed het voorderest prima. Een leuke rol als ‘Seth Brundle’, de wetenschapper. Ook ‘Geena Davis’ een leuke rol, niks op toe te voegen omdat er ook niet meer over te vertellen valt.

Dus ja, de film voelde erg lang aan en zeker het begin was erg traag. De film weet zich volledig te redden en knalt nog sowieso een dertig minuten voluit op je beeldscherm en pakt daar ook wel weer volledig je aandacht. Helaas niet zoals ik had verwacht, wel nog een redelijke zit geworden. Het had ook niet veel langer moeten duren.

avatar van De filosoof

De filosoof

De technologie is in deze film nog niet heel overtuigend maar het idee – je verandert langzaam in een menselijke vlieg waardoor je bovenmenselijke krachten krijgt maar ook een andere levensvorm wordt – is interessant en huiveringwekkend tegelijk (een beetje zoals het monster van Frankenstein dat ook is). Het verhaaltje dat om dit sterke idee is bedacht is niet heel origineel of diep maar aldoor boeiend en amusant.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Sterke film van Cronenberg, waarin er vrij beheerst maar boeiend wordt opgebouwd naar een gruwelijk (en ook schrijnend) staaltje body horror. Het idee is heel tof (hoewel het verhaal an sich niet ontzettend veel om het lijf heeft), maar het is vooral de daadwerkelijke uitwerking die hier prima is. De opbouw in het eerste uur neemt misschien wat veel tijd in beslag, maar is uiteindelijk broodnodig om de nodige sympathie voor Seth Brundle op te wekken. Het is juist door die gecreëerde sympathie dat het laatste halfuur zo goed is en indruk weet te maken. Goldblum vind ik altijd een fijne acteur en zet hier zelfs één van zijn sterkere rollen neer; ook Geena Davis weet indruk te maken. Het samenspel tussen beide steekt goed in elkaar, en zeker in het ontsporende laatste gedeelte doen beide er nog eens een schepje bovenop. Het laatste halfuur is wel absoluut het beste stuk, en het is hier waar Cronenberg echt excelleert. Heerlijk vies, vettig en oncomfortabel. De make-up effecten zijn ongelooflijk briljant. Enkele van de beste praktische effecten die ik reeds zag, gemakkelijk op het niveau van bijvoorbeeld The Thing of Alien. En omdat die menselijke connectie er nog steeds is op het einde, wordt het des te oncomfortabeler. Knappe balans.

De muziek van Howard Shore is lekker sfeervol, en hoewel het een vrij minimalistische film is (weinig personages, weinig verschillende locaties) weet Cronenberg er, ook buiten de praktische effecten om, een visueel mooie film van te maken. Brundle's laboratorium ziet er doorleefd en geloofwaardig uit, en die groteske teleportatie-machines geven er een toffe science-fiction touch aan, zonder dat het overdreven is. The Fly is slechts mijn eerste film van Cronenberg (en hoe ik het begrijp, één van zijn meest rechtlijnige films), maar ik ben zeker benieuwd naar meer. 4*.

avatar van N00dles

N00dles

Ik denk dat het zeker 20-25 jaar geleden is dat ik The Fly voor het laatst (volledig) heb gezien.

Nu heb ik voor het eerst naar de film kunnen kijken met een kritischere blik en kan ik er een beter oordeel over vellen.

Als de film vandaag de dag gemaakt zou zijn, zou het een héél andere film zijn geworden. Dat klinkt misschien als een open deur, maar in het geval van The Fly werkt het twee kanten op;

qua practical effects is The Fly (net als veel van Cronenbergs werk) een schoolvoorbeeld. In een tijd waarin cgi nog in de kinderschoenen stond, weet de film Cronenbergs visie uitstekend te verbeelden. De visagie, de body horror, het is -vaak- overtuigend en roept precies de juiste reacties op. Een remake zou hier afbreuk aan doen; het zou nu 90% cgi zijn en veel minder indrukwekkend.

Echter, waar de film erg in tekort schiet is de verhaalopbouw en character development. De relatie/romance tussen Seth en Veronica is ongeloofwaardig, Veronica's reacties zijn underwhelming en haar ex gedraagt zich als een creep (maar zou vandaag de dag een restraining order krijgen). Iedereen gedraagt zich gewoon... weird. Veel van deze scenes zouden in een remake anders gedaan worden.

Maar goed, verhaaltechnisch niet heel sterk, maar de gore en practical effects maken de film het kijken meer dan waard.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Normaliter (hoewel ik ze niet vaak kijk) zijn dit soort gory oudere films wel vermakelijk. Zeker The Thing vond ik een leuke film om te kijken met alle groteske vieze effecten.

Maar op een of andere manier heb ik aan deze film veel minder plezier beleefd. Het personage van Jeff Goldblum is, ook voor zijn transformatie al, nogal een afstotelijke gast (maar dat kan ook komen omdat ik sowieso al een beetje een afkeer heb van hem als acteur), wat het allemaal vrij onaangenaam maakt.

De hele transformatie zelf met alles wat erbij kwam kijken was op momenten wel vermakelijk, maar het meeste vond ik eigenlijk bijna te naar en te vies om aan te zien. Wellicht dat ik vandaag net een zwakke dag (en maag) had.

De rest van het verhaal zit allemaal wat simplistisch en raar in elkaar, met eigenlijk maar drie personages die ook allemaal nogal zwak acteren, raar doen en vreemde keuzes maken.

Op zich kan ik me voorstellen dat dit door het uitgangspunt van ‘science gone wrong’ en de bodyhorror-effecten wel een populaire film is/was, maar mijn ding was het niet echt.

avatar van starbright boy

Maakt nieuwsgierig naar het origineel want dit is een veel opzichten een ouderwetse verheven pulpfilm die heel klassiek aandoet. Minimalistisch (in de zin van weinig personages en weinig sets (het is bijna een kammerspiel). Een heel compact verhaal ook. Een pulpverhaaltje dat heel slim is nog wat te zeggen heeft ook een zeer toffe, fraaie special effects. Het origineel is echt zo'n fiftiesfilm. Tegelijk is dit ook erg Cronenberg en een van de beste doe ik tot nu toe zag. In het hart van de film een tragedie over een man die zichzelf verliest.

Laat in hemelsnaam niemand hier ooit een 180 minuten CGI-versie van maken.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een wetenschapper een uitvinding zelf test met desastreuze gevolgen. Typisch David Cronenberg, en tevens zijn bekendste en een van zijn betere. Ondanks een behoorlijk simpel verhaal, blijft de film onderhoudend. De make up is uitstekend en het is hier en daar dan ook een heerlijk gore-fest. Jeff Goldblum is goed gecast. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van mrkos

mrkos

The Fly

Ik had deze nog nooit gezien, maar hij is me niet tegengevallen.

Het is een vrij simpel verhaal over iemand die een teleporter heeft gebouwd en uiteindelijk zichzelf gaat teleporten, maar dat gaat, zonder dat hij het direct doorheeft, gruwelijk mis. Hoe Brundle, nadat hij in de teleporter is geweest, langzaam verandert in een vlieg hebben ze echt mooi in beeld gebracht. De practical effects waren voor die tijd ook echt dikke prima. Dit is geen pure horror, maar je komt Brundle tijdens de transformatie liever niet tegen in een donker steegje, haha.

Blij dat ik deze eindelijk heb gezien. 3,5 sterren.

avatar van schram101

schram101

Al jaren op de kijklijst en gisteren deze Cronenberg eindelijk kunnen meepakken. En wat een sfeer zeg. Typisch product van zijn tijd, maar wel duidelijk een eigen smoel. Lekkere climax qua gore en weirdness. Ik zat er helemaal in. Goldblum is fantastisch al kon er in het laatste deel ook zomaar een ander in dat pak zitten, haha. Verder is Geena Davis is niet de beste actrice maar wel erg mooi gelukkig.