• 9.372.317 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Jeff Goldblum, Geena Davis en John Getz

Releasedatum: 15 januari 1987

Plot The Fly

"Be afraid. Be very afraid."

Seth Brundle, een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.

avatar van Reinbo

Blijft meesterlijk. geweldige soundtrack ook en ik vind de special make up effects misschien nog wel beter dan The Thing. In ieder geval top 3 werk.

5* blijven staan.

avatar van tattoobob

tattoobob

Een film voor mij met flink wat jeugdsentiment!!...........ja leuk hoor.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Dat ik hier nog niet op gestemd had. Eén van de klassiekers van Cronenberg. Een aantal geweldige make-up effecten en Goldblum zet een sterke rol neer.

Ik heb het origineel nog nooit gezien, maar het lijkt me sterk dat die film deze kan overtreffen.

avatar van Beertje45

Beertje45

Richard_Voorhees schreef:

Heb de originele film ergens op DVD, maar moet die nog eens herzien om te kunnen oordelen welke het best is. Weet niet meer waar ik de film ooit vond, is toch al een drietal jaar in mijn bezit.

avatar van EW101

EW101

Richard_Voorhees schreef:

Ik heb ook het origineel gezien en ik kan nog steeds niet zeggen welke ik de beste vind. Ze verschillen dan ook flink van elkaar. Deze richt zich meer op sfeer en de effecten terwijl het bij het origineel meer om het mysterie gaat.

Beiden zijn natuurlijk het waard om eens of meerdere keren te bekijken.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Cronenberg levert hier weer een unieke belevenis af. Eigenlijk vond ik het bij aanvang al direct prettig kijken en dat komt door de acteurs. Goldblum ben ik al heel lang niet meer tegengekomen maar hij speelt zijn rol subliem en Geena Davis vind ik een leuke griet. Schitterend hoe het allemaal gebeurd en aangrijpend om te zien hoe Seth langzaamaan een gedaantewisseling ondergaat. Geregeld kon ik ook wel grijnzen bij de droge opmerkingen. ''Are you a body builder or something?'' ''Yes, I pick up body parts and put them back together''. Of: ''I'm not just a fly, I'm a Brundlefly. ''Shouldn't get that a Nobel Prize?''. Stiekem zat ik te wachten tot hij verder begon te transformeren en vleugels zou krijgen en dat werd nog even uitgesteld. Het leek zelfs even dat hij terug de machine in kroop en het weer ongedaan ging maken. Gelukkig gebeurde dat niet en wordt er krachtig afgesloten. Ondertiteling begint ook gewoon direct wanneer Veronica nog aan het huilen is; niet dat ze nog even haar succes als journaliste er achteraan plakken of iets dergelijks. Must-see.

avatar van John Milton

John Milton

Ik had verwacht dat je deze al wel gezien zou hebben

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Nee, nog niet, maar nadat ik laatst Scanners en Videodrome zag vermoedde ik wel dat dit iets bizars zou zijn.

avatar van John Milton

John Milton

kijk en die heb ìk nou weer beide nog niet gezien :-p

avatar van Angelo2

Angelo2

Deze film zag ik altijd liggen in de videotheek maar nooit de moeite genomen om hem te huren. Wat een heerlijk filmpje met een aantal toch wel memorabele scenes. De film wordt redelijk vlot verteld en is afgelopen voor je het weet. Jeff Goldblum speelt zijn rol uitstekend maar of hij daar veel voor hoeft te doen. Die man heeft een bepaald soort, wat eigenaardige uitstraling en deze rol past daar uitstekend bij. De make-up is erg sterk over het algemeen en bij vlagen misselijk makend. Veel beter dan ik had verwacht. Interessante regisseur die Cronenberg. Maar is kijken of zijn andere films ook zo vermakelijk zijn. Videodrome was ook erg goed maar kwa verhaal een stuk interessanter. Een 8

avatar van Hansjepansje

Hansjepansje

Goed, maar licht teleurstellend

Ik had iets meer cult verwacht, maar dat komt pas echt in het laatste kwartiertje, wat de film ook een beetje redt. Verder is het eigenlijk eerder een nogal standaard liefdesverhaaltje tussen een knappe journaliste en een warrige, maar briljante wetenschapper, met de jaloerse ex als stoorzender. Nogal saai, maar omdat Jeff Goldblum een van de coolere acteurs en Geena Davis gewoon een hele knappe vrouw is, kijkt het allemaal nog wel lekker weg. Zit wat humor in en uiteraard thumbs up voor de make-up, die bijna 20 jaar na het uitbrengen van deze film nog altijd erg knap is.

Fijn om eens gezien te hebben, kan er toch een dikke 3* aan kwijt.

avatar van Boeikens

Boeikens

Nog maar een pareltje van Cronenberg

Deze blijft me na zoveel jaar nog steeds vermaken.

Prachtige sfeerschepping, goede spanningsboog, prachtige FX en goed verhaal.

avatar van Barry83

Barry83

Was volgens mij 15 jaar geleden dat ik deze film voor het laatst gezien had maar inderdaad blijft een topper! Zeker als je nagaat welke middelen ze voor special effects in die tijd hadden t.o.v. nu is het briljant gedaan.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

In deze tijd (1986) voor ons een indrukwekkende film maar nu na duizenden films gezien te hebben en de enigszins gedateerde film weer gezien te hebben, toch iets in aanzien gedaald.

Toch niet slecht en al helemaal niet toen wij ongeveer 20 waren. Nee, toen zat je te "bibberen" op de stoel.

Maar ondanks alles en ondanks mijn eerdere 'milde' kritiek toch nog aardig en vandaar de 3 1/2 sterren. (een 7 dus)

avatar van lars-pixar

lars-pixar

De opbouw van The Fly duurt vrij lang en ontwikkeld het eerste uur in een totaal ander verhaal.

Het eerste uur focust de film op Seth (Jeff Coldblum) de uitvinder en de opbouwende relatie met Veronica (Geena Davis) de journalist, die samen de uitvinding verder weten te ontwikkelen.

Na het uur krijg je als kijker een ander complot te zien waarin de titel 'Fly' eindelijk ter spraken komt.

De verrassing komt misschien niet bij iedere kijker even onvoorspelbaar of verrassend over....

avatar van gauke

gauke

Een productie die je, ook nu, nog altijd op een intense wijze raakt. Een stemmige, aangrijpende en bij tijden weerzinwekkende griezelfilm, een klassieker die in de loop der jaren een echte cultfilm geworden is. Het interessante en schrikwekkende verhaal concentreerde zich op het lichamelijke verval en een haast spirituele beeldbeschrijving. Jeff Goldblum speelde uitstekend (sterk en emotioneel) en verloor nergens, ook niet bij de moeilijkste situaties, zijn gevoel voor sarcasme.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ja, dit is een remake en deze heb ik dus eerder dan het origineel gezien. Ik moet zeggen dat ik beide films enorm kan waarderen. Hoewel de basis in beide films hetzelfde blijft, een man die door een mislukt experiment muteert in een vlieg, is de remake toch een heel ander verhaal. Daar waar je bij het origineel lang in het ongewisse blijft over hoe die vliegman er eigenlijk uit ziet en hij eigenlijk niet meer spectaculair evolueert, zie je in deze film de wetenschapper dag na dag evolueren. Het einde is hier minder spectaculair dan het origineel naar mijn mening, maar wel erg emotioneel.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

nooit gezien dus maar eens opnemen. Vindt Goldblum ook een geweldig acteur dus zal vast goedkomen. Veel Gore te verwachten?

avatar van mikey

mikey

Tamelijk ja. Een van de weinige die ik uitzet.

avatar van mister blonde

mister blonde

Waarom zou je dat uitzetten? Of bedoel je uitzit?

Ik vind het overigens wel mee vallen met de gore (en zou het geloof ik zelfs geen gore noemen).

avatar van mikey

mikey

Ik kan niet tegen de tand en oor scene. Laatst uitgezet vanwege dat.

avatar van Beertje45

Beertje45

Ik vond de scene tussen the fly en het ex vriendje van de vrouwelijke hoofdrol behoorlijk goor, maar toch heerlijk om naar te kijken als liefhebber.

avatar van Parisa

Parisa

Toen ik deze film voor het eerst zag, had ik naderhand een nachtmerrie. Ik droomde dat ik zwanger was van een vlieg en er een reuzenlarf in me groeide. Een goede manier om omgewenste zwangerschappen bij de jeugd te voorkomen, zullen we maar zeggen. Lol.
De film is van '86. Vier jaar na mijn geboorte, maar ik heb hem pas op tv gezien. Wanneer dat precies was weet ik niet meer. Hij is me altijd bijgebleven en eens in de zoveel tijd zet ik hem weer aan.

The Fly mag toch wel een klassieker genoemd worden. Ik neem aan dat iedereen weleens van de film heeft gehoord of hem heeft gezien. Het origineel heb ik overigens niet gezien. Het vervolg dan weer wel.
Zoals vele klassiekers heeft ook deze een verhaal waarop het kan steunen. Zelfs na al die tijd. De personages komen nog steeds redelijk modern over. Waarschijnlijk omdat ze kritisch zijn. En verder over het algemeen hun hersens en wat humor gebruiken. Die vrouw van de bar, die eigenlijk maar een bijrol heeft, doet dat zelfs nog.
Maar waar de film het meeste mensen mee heeft geraakt is de transformatie van de uitvinder tot een vlieg. Vroeger keek ik al vies naar het moment dat hij zijn nagels eraf pulkte en alles wat daarna kwam. Nu is dat niet anders. Ik vind het nog steeds erg mooi (?) en geloofwaardig gedaan. Zo zie je maar weer dat CGI helemaal geen must is. De gore spat van het scherm, maar ik vind het knap als iemand weg zou kunnen kijken of de film uit zou kunnen zetten. Ik zit na die jaren nog steeds aan het beeld gekluisterd.
Maar gore is maar gore als je er geen verhaal achter zet. Deze film combineert het met de innerlijke transformatie van Brundle. Een goede match die je meeneemt in de gedachtegangen van de uitvinder als hij eerst een soort mutant met superkrachten wordt. Om daarna toch in te moeten zien dat dit niet juist is. En zijn aftakeling die daarna volgt, tot het emotionele einde. Die na al die keren kijken nog steeds de juiste snaar raakt.

Voor deze film verdient Goldblum heel wat lof. Hij krijgt een mooie rol om te spelen, maar doet er ook wat mee. Je kan zien hoe hij in de loop van de film veranderd tot de vlieg. Wat het doet met zijn psyche.
Voor de rest is iedereen geloofwaardig. Geen vuurwerk bij hen, maar als het na al die jaren nog steeds staat, dan is dat ook wel wat waard.

Films met een hoge herbekijkwaarde vanwege een goed verhaal en goed spel (en goede effecten) verdienen ook een goed punt.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

nou ben dus absoluut geen Gore liefhebber dus zal deze naar wat ik lees maar niet bekijken.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Parisa schreef:

Je droom werd verfilmd in "The Fly 2", mocht je die nog niet gezien hebben...

avatar van Parisa

Parisa

Deel 2 heb ik dus gezien, ja. Het origineel alleen niet. Wie weet ga ik die nog eens kijken. Maar die is al van '58, dus ik vraag me af of die met de technieken van toen wel overeind blijft.

Deel 2 vond ik overigens een stuk minder en ik kan me er ook niet meer veel van herinneren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Weinig bijzonder.

The Fly begint vrij degelijk en de eerste scènes na de blender zijn ook plezant, maar hoe langer de film duurt, hoe groter mijn ontgoocheling. De hele transformatie vind ik plat uitgewerkt en het drama dat er onvermijdelijk bij komt kijken is ook niet het grote licht.

De finale maakt gelukkig nog wel wat goed. De laatste transformatie is vettig genoeg en zelfs zo'n emotioneel gedoe kan daar gelukkig niks aan veranderen.

Jeff Goldblum zet z'n rol best goed neer. Dat seutige ligt er wat dik bovenop maar hij lijkt zichzelf en de film gelukkig niet zo serieus te nemen. Over Geena Davis kan ik dat helaas niet zeggen. Zij doet veel te veel moeite en acteert bij momenten ontstellend zwak.

David Cronenberg mag vooral Howard Shore danken voor sfeerschepping: zijn soundtrack maakt echt wel wat goed. Ook de make-upartiesten verdienen bijna dertig jaar na datum pluimen op hun hoed. CGI gaat nooit evenveel charme hebben als geslaagde protheses en schmink. Alleen al voor de laatste fase verdient deze film een voldoende.

2,5

avatar van LPereboom

LPereboom

Een film met een paar zalige scenes in die je nooit vergeet, Cronenberg doet het heel goed met deze film. De film zelf kijkt aardig weg, verveeld je niet en de special effect in die tijd waren best goed, lekker klassiek!

avatar van Halcyon

Halcyon

Itsonlyamovie haalt een aantal Cronenberg-klassiekers van onder het stof. The Fly is er daar eentje van: The Fly (David Cronenberg) – filmrecensie | It's Only a Movie - itsonlyamovie.nl

avatar van John Barry

John Barry

The Fly vind ik een aardige film.

Het verhaal is interessant. Een wetenschapper transformeert langzaam in een grote vlieg. Die transformatie is best smerig gedaan. Dit was natuurlijk ook de bedoeling en de filmmakers verdienen op dit punt alleen maar lof. De make-up is erg overtuigend.

De film begint een beetje traag. Niet dat de eerste helft van de film saai is, maar de film had wel wat sneller op gang mogen komen. De romantische scènes tussen Veronica en Seth en het gepraat over de teleporter duurde een beetje te lang. De vaart komt er echter goed in vanaf het moment dat Seth langzaam in een vlieg begint te veranderen. Het beste stuk van de film zijn de laatste twintig minuten. We krijgen een mix van spanning, smerigheid en emotionaliteit. Ja emotionaliteit, want in feite is Seth ook gewoon maar een slachtoffer en dat hij uiteindelijk doodgeschoten word door zijn geliefde is een droevig moment.

Wat ik wel een minpunt vond is dat de film na het doodschieten van Seth plots afgelopen is. Dit vond ik raar. Ik had nog wel even wat scènes willen zien van hoe het met Veronica afloopt. Worden die ex en zij weer een stel ? Gaat ze alsnog abortus plegen ? De filmmakers hadden er blijkbaar geen zin om het te vertellen. Erg jammer. De film sluit niet netjes af.

Een groot compliment wil ik maken aan Howard Shore. Hij levert een meesterlijke soundtrack af die de film erg veel sfeer meegeeft en exstra spannend maakt.

Het acteerwerk vond ik eerlijk gezegd niet zo goed. Geena Davis als Veronica acteert verschrikkelijk slecht. Ze dreunt een beetje haar tekst op, maar acteren wil ik het eigenlijk niet noemen. Jeff Goldblum als Seth vind ik ook niet zo overtuigend acteren. In de eerste helft waar Seth nog gewoon is dreunt Jeff maar een beetje zijn tekst op. Als Seth steeds meer tot een grote vlieg transformeert word zijn acteerwerk iets beter. Maar nog steeds vind ik zijn acteerwerk ondermaats. Het komt door de goede Make-up dat Seth transformatie naar een vlieg overtuigend overkomt, niet door Jeff zijn acteerwerk. John Getz doet het van de hele cast nog wel het beste, maar eigenlijk is ook zijn acteerwerk toch wel onder de maat.

Al met al vind ik dit wel een aardige film. Maar met een betere cast, een snellere eerste helft en een niet zo abrupt einde was de film een stuk beter geweest.

3 sterren voor deze film.