Genre: Drama / Thriller
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Vandaag om 07:00 uur op Film1 Drama
Plot Tirza
Een paar dagen nadat Tirza en haar vriendje Choukri zijn vertrokken voor een reis door Namibië, heeft haar vader nog niets van hen gehoord. Hij vertrekt naar het Afrikaanse woestijnland om zijn dochter op te sporen en ontmoet daar Kaisa, die hem binnenvoert in haar wrede en bloederige wereld. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.
Jörgen
Choukri
Tirza 8 Jaar
Minibus Driver
SnakeDoc
Gisteren naar de bios geweest. Zaten welgeteld met zijn 2tjes in de zaal.
Apart, want ik vond dit een heel aardig Nederlands werkje.
Sylvia Hoeks speelt geweldig zoals ik al een beetje van haar gewend was in de Nederlandse serie 'Vuurzee'.
Gijs Scholten was voor mij een vrij nieuwe verschijning maar wat speelde deze man briljant zeg! Ongekend!
Ook de beelden, de muziek en het kleine zwarte meisje maakten deze film tot een zeer aangename kijkervaring!
elmo4ever
ja een mooie film maar weet niet of hij geschikt is voor het grote publiek, Oscar? Joy leek mij een betere inzending! het acteer werk is wel super en de beelden zijn geweldig!
The_Phoenix
@AnneJ:
Ik ben vrijdag met mijn vriendin naar deze film geweest en we hadden allebei het boek niet gelezen. Wat je zegt klopt wel, we waren compleet flabbergasted van de laatste 10 minuten. We zagen dit ook echt niet aankomen. Die overgang was zeker niet duidelijk. Voor ons was het een bezorgde vader. Je zag in de flashbacks wel dat zijn relatie met Tirza enigszins vreemd was, maar een lievelingsdochter kan altijd natuurlijk. Pas bij het eindexamenfeestje werd hij wel bizar, maar in eerste instantie nog gewoon als vader die vindt dat zijn dochter een verkeerd vriendje heeft, dat wordt later wel erger, maar zo heftig als het eind, dan zagen we nooit aankomen.
Maar het was zeker wel aardige film. Het middenstuk was wel ietwat langdradig, maar het verhaal bleef wel boeiend en spannend.
manecas36
Ik zou het geen flutfilm willen noemen; wel matig en voor mij wat wazig.
p.s. ik houd niet van lezen en dus het boek heb ik niet gelezen. Een film die me niet lang bij zal blijven.
anne J
@AnneJ:
Oke, dus ik had dat toch enigszins goed in de gaten. Ik vond het allemaal al zo vlug ('te opeens zonder goede ondergrond') gaan in de film. Dat stel ik echt op prijs dat je hierop hebt gereageerd. Thanks.
Hou je van lezen? Dan kan het boek je misschien ook wel bekoren. Die gaat psychologisch gezien veel dieper dus.
ronengel
Heeft iemand gisteren die 'trailer' van X-Ray Eyes met Sylvia Hoeks gisteren bij DWDD gezien;-) ?
Kosjenot
Nederlandse film, daar ben ik nooit echt zo dol op. Ik vind vaak Nederlandse films te overdreven en vaak gefilmd vanuit een schrijver of kunstenaars gedachten. Ook bij deze film zie je weer het overdreven lichaamsblote en speelstijl van de acteurs.
Gisteren toch maar even een kijkje genomen en het verhaal is erg sterk en brengt je echt mee in het leven van de hoofd personage. Hier en daar mochten ze wel wat dieper op het verhaal in gaan, zodat je nog meer tot een verrassing kwam te staan. Ik geef deze film 3,5 pnt.
notsub
De vooroordelen van de Nederlandse film worden helaas weer bevestigd: veel witte-billen-sex en onnodig grof taal gebruik. Er zit zeker een aardig plot in de film, maar dat kwam koud op mijn dak vallen. Helaas was de spanningsopbouw erg matig. Gijs Scholten draagt duidelijk de film, die vooral te lijden heeft onder het vele schakelen tussen het heden en verleden. Na en paar dagen begint de waardering toch wat toe te nemen, maar direct na de film had ik een waardeloos oordeel.
Knisper
Simon Smith (crew films)
Onzin idd, alleen als je het in je eigen taal hoort, komt het wat harder binnen dan in het Engels.
tangogirl
Veel witte-billen-sex en grof taalgebruik?
Nou ja......volgens mij was het niet zoveel..... het is mij in ieder geval niet zo opgevallen, ik vond het een goede film. Heb het boek niet gelezen, was dus blanco.
Kreeg veel sympathie voor de vader, maar toen kwam de verrassende wending in het verhaal..... 4,5!
maerk
Moeilijk...
Erg moeilijk om hier een beoordeling aan te geven. Gisterenavond, na hem gezien te hebben, kreeg hij 3*. Het voordeel van de twijfel. Maar het voelt niet goed, 3* is naar mijn mening toch iets te hoog. 2,5* dus, terwijl het eigenlijk niet zo'n vreselijke film is.
Technisch zit Tirza goed in elkaar. Erg mooi gefilmd, vooral de beelden in Afrika zijn erg mooi. Ook de wisselt heden en verleden zich op een mooie manier af. Het verhaal over Jörgen die zoveel van zijn dochter houdt dat hij haar doodt, vond ik ook erg goed. En het meeste opvallende pluspunt mag niet vergeten worden: Het acteerwerk van Gijs Scholte van Aschat. Een erg sterke rol. De rest van de cast doet het gewoon goed, op de vrouw van Jörgen na, die was net een antwoordapparaat.
Hoewel er een goed verhaal in de film zit, bewandelt hij toch zijpaadjes die me niet zo bevielen. Scènes waarin Jörgen seks heeft met zijn vrouw, met Ester of de scène waarin hij Kaisa aanziet voor Tirza vond ik wat minder. Geen reden om mijn score drastisch te verlagen. Deze scènes zijn geloof ik vooral te wijten aan het boek van Arnon Grunberg, dat ik overigens nog niet gelezen heb. Het zit hem vooral in de manier waarop in zoveel Nederlandse films de relatie tussen bepaalde personen bijzonder gemaakt moet worden. De scènes tussen Jörgen en Tirza moeten bijzonder aanvoelen, want we kijken hier naar een hele speciale relatie. Ik ergerde me aan de manier waarop dat bijzondere gevoel nagestreefd werd. Zo kwam de scène waarin Tirza vraagt wanneer ze ontmaagd wordt erg geforceerd over. Opzich wel leuk bedacht, alleen die personages reageren zo vreemd op elkaar. Deze scène valt nog wel mee, ik kan niet direct een duidelijk voorbeeld noemen, maar ik vond het erg storend. Ik ergerde me teveel aan bepaalde scènes, waardoor het verhaal me steeds minder boeide.
Ook hoefde het stuk met het zeehondje niet van mij. Mooie symboliek, maar het is gewoon een belachelijke actie. En die CGI hyena was erg lelijk.
Tirza is een betere Oscarkandidaat dan Oorlogswinter (die ik verbazingwekkend op 3* heb staan!). Goed gefilmd, alleen hetgene waar de film om draait, de relatie tussen vader en dochter/Kaisa, komt totaal niet uit de verf.
harm538
Niet moeilijk.
In hoofdlijnen een goeie film, mooi gemaakt met een goede afwisseling tussen het verleden en het heden.
De minder punten zijn ook helder: het niet goed neerzetten van het karakter van Gijs Scholten. Het 'beest' in hem kwam te plots naar voren. Er waren genoeg aanleidingen, bijv. zijn ontslag, om beter zijn mislukte leven en o.a. daardoor zijn extreme liefde voor zijn dochter in de film over te laten komen. Nu was voor mij het zwaaien in de camera op het vliegveld een van de weinige tekenen van herkenning.
Al met al wel een mooie film om te zien.
Alleygator
Helaas moet ik eerlijk zijn. De film viel mij een beetje tegen. Dat kwam door het nogal rommelige scenario, de scenes die van hot naar her vliegen. Zó zit je in de keuken waar Gijs Scholten Van Aschat en zijn filmdochter gezellig met elkaar zitten te keuvelen en dán weer rijdt Gijs met een kind van 11 door de woestijn de zelfde dochter te zoeken. Ik kon er soms geen touw meer aan vastknopen. Bij wijze van spreken dan. Het meisje Keitumetse is overigens erg goed gecast. Gijs natuurlijk ook, want hij is zo langzamerhand overal inzetbaar. Lag het nou aan mijn oren of de bioscoop, dat de eerste 10 minuten de tekst van Gijs onverstaanbaar was ?
AmazingPP
Allereerst moet ik jullie vertellen dat ik geen fan ben van Arnon Grunberg. Ik heb welgeteld 1 boek van hem gelezen en 1 toneelstuk van hem gezien en toen vond ik het wel welletjes. Ik heb dit boek (Tirza) van hem dan ook niet gelezen. Ik was wel erg aangenaamd verrast door deze film. Door het zeer uitgekiende scenario (en niet rommelig Alleygator!!) hield deze film mijn aandacht bijna de gehele lengte van de film vast. Gijs speelt de sterren van de hemel en het meisje Keitumetse heeft de mooiste, amandelvormige ogen die ik ooit heb gezien! Naar het einde toe had het allemaal iets korter gekund en helaas heeft de film Sylvia Hoeks als actrice. Die meid heeft, naar mijn inziens, niets goeds meer laten zien na "Vuurzee". Ze kijkt constant als een donderbus, haar zinnen komen met een snelheid naar je toe dat je denkt: waar heeft ze het in Godsnaam over? Nee, ik ben geen fan van Hoeks. Vanwege haar een puntje aftrek, maar de film ansich is fantastisch! 4 *
tevelenco
Ook ik heb het boek niet gelezen maar heb me prima vermaakt met deze eigenzinnige film.
Wel had ik in het begin wat moeite om in het verhaal te komen maar dit duurde gelukkig niet lang.
Als de zoektocht naar Tirza eenmaal begint wordt de film steeds boeiender.
Deze zoektocht wordt erg mooi en sfeervol in beeld gebracht.
En ondanks dat dit wat schrijnende beelden oplevertd heb ik toch best vaak gelachen.
Dit kwam vooral door het akteren van Van Aschat die op sommige momenten flink met zichzelf in de knoei zat.
En door de maffe relatie die hij kreeg met Kaisa die ook erg goed akteerde.
En omdat ik het boek niet had gelezen had ik geen idee hoe het verhaal af zou lopen, wat er voor zorgde dat de film me tot de laatste minuut wist te boeien.
wibro
Neen, dit was het dus niet. Tot de verrassende plotwending - ik heb het boek niét gelezen anders was er niets verrassends aan geweest - heeft deze film mij niet in het minst kunnen boeien. De personages lieten mij ook totaal onverschillig en mede daarom ervaarde ik deze film als een ontzettend lange zit waarbij ik zelfs overwogen heb het maar voor gezien te houden. De flashbacks waren misschien nog het meest interessant hoewel de regisseur zoals in nederlandse films gebruikelijk is weer een paar seksscènes moest laten zien die aan het verhaal weinig bijdroegen. Ook het acteren vond ik beneden de maat. Van Aschat deed het in de rol van Jörgen Hofmeister misschien best goed maar ik vond het personage dat hij vertolkte zo afgrijselijk en bovendien snapte hij ook niks van de natuur. Dat dieren in het wild andere dieren doden omdat ze honger hebben drong niet tot dat mannetje door. Bij Kaisa gelukkig wel. Ik heb het dus over de scène van de hyena die een zeehond op het strand aanviel.
Maar goed, ik heb het al vaker gezegd, hoe goed je een boek ook verfilmt, een film moet boeien en dat deze film niet, net zoals de meeste andere Nederlandse films dat trouwens imo niet doen. Goede Nederlandse films zijn nu eenmaal schaars.
Fuentes
De hele film lijkt bedacht door een wereldvreemde intellectueel die zijn eigen seksuele frustraties vorm wil geven in een roman. Geen moment weet de film te overtuigen of te boeien. Tirza is behoorlijk eendimensionaal: slechts een kirrend ding. Ik had van tevoren wat gehoord over 'prachtige beelden in Afrika' maar ook dat vond ik erg tegenvallen.
Deze monoloog vat de film uitstekend samen: 'Ze likte de poep van mijn pik' waarna het intellectuele sausje volgt: 'En toen was ik van al mijn ballast bevrijd'
booyo
Helaas haalt de film het bij lange na niet bij het boek. Het boek Tirza heb ik als zeer interessant ervaren, met een intrigerend verhaal. Deze gevoelens had ik bij het kijken van de film helemaal niet, het verhaal kwam een beetje rommelig over, en verveelde me zelfs bij de nodige momenten. Hoewel er goed geacteerd heeft heeft de film Tirza me dus niet weten te pakken, zonde.
elayz
redelik goede film, en een apparte afloop, die ik nooit had verwacht.
prachtige beelden in afrika.. die kijken je niet in een film. maar in het echt of op discovery ofzo.
een 3 lijkt me wel voldoende, omdat er te weinig gang en ''actie'' in de film zat.
DeDenker
De eeuwige discussie over een boekverfilming blijft altijd: Moet het nu of eigenlijk liever niet... En natuurlijk de vraagsteling aan jezelf, zal ik eerst het boek lezen of toch eerst de film zien? Na Tirza weet ik het zeker, als een boek verfilmd word, lees ik eerst het boek. Dit allemaal eigenlijk vanuit de doodsimpele beredenering dat een boek pas verfilmd word als het verhaal ervan goed is, dus ik begin vanaf nu persoonlijk liever bij de oorsprong van het verhaal. Bij Tirza twijfel ik persoonlijk enorm met de kwestie ''moest dit boek achteraf gezien wel verfilmd worden''?.
De film is anzich goed, maar het boek is naar mijn inzicht veel beter (ik moet hierbij wel eerlijk bekennen dat ik een enorme fan ben van het ouvre van Arnon Grunberg!). Misschien is het beter om sowieso, bij deze film althans, het boek eerst te lezen, want de film laat wisselende beelden in den tijd zien. Van heden naar verleden en terug, waardoor het voor een niet gelezende persoon van het boek Tirza, de verhaallijn soms verwarrend kan overkomen.
Ik vind de hoofdpersoon de rol van Jorgen Hofmeester perfect spelen en veel van de dialogen zijn liniea directa uit het boek Tirza overgenomen, dus lekker herkenbaar. Maar het boek pakte mij gewoon meer bij de strot. Het plot zag ik gewoonweg niet aankomen tijdens het lezen van Tirza en daardoor is dit boek in mijn persoonlijk boeken top10 allertijden terecht gekomen. Het einde van het verhaal is daarbij afwijkend van het boek, wat ik persoonlijk weer erg jammer vind. Blijf toch bij het origineel en laat niet een of andere wazige hand in z`n verhaallijn de boel door elkaar husselen, omdat het gewoonweg al goed is! Dit maakt al met al dat de film Tirza van mij 3 sterren krijgt, omdat het boek beter was met al mijn beredeneringen die ik hiervoor gegeven heb... Het boek is n.m. 4,5 ster...!
Mescaline
1 van de betere Nederlandse films die ik in tijden heb mogen zien.
Tirza draaide bij ons in de film club en had er niet zo erg veel van verwacht, gelukkig viel hij heel goed mee en heeft Tirza een stuk meer te bieden dan het op eerste instantie lijkt.
Gijs Scholten van Aschat had ik nog niet eerder zien spelen maar ik was gelijk al overtuigt van zijn rol, ook de kleine en grotere bijrollen zijn netjes ingevuld.
Een klein minpunt aan Tirza vond ik wel dat je best wat moeite moest doen in het verhaal te komen, dit komt grotendeels door dat gebeurtenissen door elkaar heen lopen en de band met zijn dochter heel erg rommelig begint, natuurlijk heeft dit te maken met de rest van het verhaal maar ik vond het soms net iets te geforceerd en had liever dat er wat meer scenes waren tussen vader en dochter, ook de 2de dochter zie je niet echt vaak en verdwijnt naar mate de film vordert op de achtergrond
De laatste 10 minuten van Tirza zag ik helemaal niet aan komen, het was al wel duidelijk dat de band tussen vader en dochter niet helemaal in goede gangen verliep maar dat hij zowel dochter als vriend vermoord had kwam voor mij als een ware verrassing.
Op een paar minpunten na is Tirza zeker een aan te raden film, en heeft daarbij een einde wat verre van voorspelbaar en standaard was.
schommelt tussen en 3,5 en een 4 maar geef deze film het voordeel van de twijfel.
XoR-JoiN
Ik ging zonder verwachtingen naar de film en hij was best te doen. Al was het gegeven dat papa er meer mee te maken had al vanaf het begin duidelijk. De flashbacks die enigszins sexueel getint waren, de vreemde opmerkingen richting het Marrokaanse vriendje.. Het lag er misschien iets te dik boven op en was redelijk voorspelbaar. Hoe het exact zit houdt je wel tot het einde bezig.
He Xor-JoiN,
de sexueel getinte beelden zijn typische dingen die Arnon Grunberg vaak gebruikt of bezig houdt in zijn boeken... Waarom Jorgen Hofmeester de vreemde opmerkingen naar het Marokkaanse vriendje van Tirza maakt, komt via het verhaal in het boek beter uit en is dan te volgen, nu blijft het wel wat vaag ja...
XoR-JoiN
DeDenker, thanks voor de uitleg. Ik ben zelf niet zo'n lezer
. Maar waarschijnlijk het zelfde probleem als wat er speelt bij het verfilmen van een Harry Potter boek
. Te veel te vertellen in te weinig tijd?
He Xor-JoiN,
Tja misschien te weinig tijd om alles a la het boek uit te leggen. Wellicht met de reden (die zeer legitiem is natuurlijk) dat de film dan te lang dradig gaat worden of te wazig. In deze situatie is het zo dat Mohammed Atta (het brein / uitvoerder van 9/11) door Jorgen Hofmeester o.a. wordt gezien als diegene die zijn hedgefond heeft laten klappen door 9/11 en daardoor zijn spaargeld ermee verliest. Dit komt heel snel in de film voorbij, maar in het boek wordt er dieper op ingegaan. In Choukri ziet / voelt Hofmeester Mohammed Atta terug en zijn lievelingsdochter loopt er ook nog mee... Daardoor nog meer afkeer van Choukri...
The-Batman
Ik ben nooit zo van de NL film,want ons landje zit nog altijd op het laagste niveau met filmmaken in europa.Maar deze schoot er toch wel uit als in van de betere NL films.Mooi gefilmd,sterk geacteert.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen