• 9.378.059 stemmen

Met onder meer: Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks en Johanna ter Steege

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 30 september 2010

Plot Tirza

Een paar dagen nadat Tirza en haar vriendje Choukri zijn vertrokken voor een reis door Namibië, heeft haar vader nog niets van hen gehoord. Hij vertrekt naar het Afrikaanse woestijnland om zijn dochter op te sporen en ontmoet daar Kaisa, die hem binnenvoert in haar wrede en bloederige wereld. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

SunChaser

Boek niet gelezen maar film was wel oke. Nu moet ik zeggen dat ik optionele blindenversie heb gezien dus waar Thom hofman vertelt wat er in elke scene te zien is. Daardoor is de film minder saai. Wel oubolige voiceoverteksten maar ook wel weer grappig. De twist vond ik wel oke.

SunChaser

Die Grunberg strooit overigens wel met cliche's.
Die dode zeerob, incest, flashbacks, seks om de seks. De twist.
Een ding snap ik niet aan het einde
Hij wil zelfmoord plegen in de woestijn maar neemt het meisje mee in de auto naar de rand van de woestijn. Hij verwacht dat ze niet achter hem aankomt. En laatste scene issie dood. Hoe is ie dood? De vrouw eerder in de hut was ook dood. Was ie ziek, heeft zij hem vermoord. Snap er niks van.

avatar van Knisper

Knisper

Het lijkt me dat die vrouw besmettelijk ziek was, waardoor ook Hofmeester ziek wordt (volgens mij wordt dat in de film ook wel duidelijk. Het einde is overigens anders dan in het boek.

SunChaser

Ja ik begreep dat het boekeinde onduidelijk is of ie Tirza en haar vriend echt heeft vermoord of alleen in zijn hoofd en dat ie ook niet op schiphol wortdt opgewacht

avatar van Fiegel1972

Fiegel1972

Sunchaser, het boekeinde is heel duidelijk daarover hoor!

SunChaser

Ik ga het einde zo wel even bij de V&D lezen.

avatar van ChrisD

ChrisD

Davidus schreef:

Wat is dat toch; iedereen valt over de vele sex, allemaal puriteinen? En hoeveel sexscenes waren er nou eigenlijk, 2, 3? In een gemiddelde Hollywoodproductie zitten er 2x zoveel

De sexscenes zijn verre van erotisch of opwindend; laten het falen van Jorgen Hofmeester zien. En dat is waar de film over gaat; de complete ontmanteling en vernedering van de persoon Jorgen Hofmeester, alles kwijt; baan, vrouw, kinderen, idealen en niets meer over om voor te leven. Zijn vrouw die "terugkomt" enkel om hem te vernederen, zijn oudste dochter weg (vernederende scene mt de bovenbuurman), en zijn jongste dochter weg met een soort "al-qaida"man (zoals hij dat ziet)

Geweldig gespeeld door Gijs Scholten

Ik vind niet dat er weinig seks in zat. En het is eigenlijk bijna altijd zo met Nederlandse films dat er veel seks in zit. Dus bij deze film had ik ook zoiets van pff gaan we weer. En het is typisch iets voor NL films dat de seks veel en plat is. Op zich is dat wel oprecht. Niet van die romantische scene's zoals in hollywood. Veel rauwer doen wij het in de films. Maar het punt is dat het er ALTIJD in zit. Ook nu weer met alle naaktheid erin. Ik moet wel zeggen dat ik het begrijp dat het in deze film erbij hoort. Maar het is denk ik de optelsom van al die andere NL films dat je denkt " het zal een keertje niet!"

Verder was de film eigenlijk briljant voor NL begrippen. Zo goed geschoten de plaatjes, en de acteurs allemaal goed, tot aan de kleine Kaisa. Ik vond Gijs Scholten ontzettend goed deze vernederde, ontslagen, gekwetste man spelen. Het heeft me verrast omdat ik meestal niet veel verwacht van NL films. De laatste goede NL film die ik heb gezien was Zwartboek, en daarvoor Karakter. Dus er zitten meestal wel een paar jaartjes tussen.

avatar van Quido

Quido

Vrijwel alle vooroordelen omtrent de Nederlandse film in één post samengevat, chapeau!

avatar van gauke

gauke

De versnipperde flasbacks komen in een boek, denk ik, meer tot zijn recht dan in een film, ze halen de schwung eruit, werken onnodig storend, geforceerd en verwarrend en maken het verhaal minder spannend/boeiend. Tirza moet het dan ook voornamelijk van de ijzersterke hoofdrolspelers hebben en dat is onvoldoende om de film voor de volle 100% te redden. Ik kan me voorstellen dat er geen Oscarnominatie in zat.

avatar van DV1984

DV1984

Het boek ken ik niet maar de film heeft me aangenaam verrast! Mooi stukje Nederlandse film!

avatar van 93.9

93.9

Aardige boekverfilming, soms wat tv film achtig...

avatar van frijn032

frijn032

Waardeloze film, echt nederlands. Hoofdrol redelijk gespeeld. Verhaal stelt helemaal niets voor en moest moeite doen om wakker te blijven.

Een Oscar?! Lees ik het goed. Grapje zeker.

avatar van blurp194

blurp194

Grootste probleem van deze film is het verhaal. Veel te warrig, te versnipperd, onduidelijke lijn, teveel literaire pretenties. Jammer - want verder is het best goed gedaan, mooi gefilmd met af en toe erg mooie plaatjes, en goed gespeeld.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Beetje een warrig filmpje wat maar wat doorsijpelt met die irritante vent en zijn gemopper.. de plot was zo'n beetje wel te raden natuurlijk, alhoewel beweegredenen of geloofwaardigheid te wensen over laten.

avatar van jippie2010

jippie2010

ik vond deze film een aangename verrassing! Ik heb het overigens niet gelezen.

Prachtige hoofdrol, en ondanks de idd vele cliches toch mooi uitgewerkt. 4.0

avatar van Menno

Menno

mijn god. lang geleden dat ik me door zo'n slechte film heen gesleept heb.

avatar van jipt

jipt

Begon met een tergend traag en slecht geregisseerd intro. Dan begint het 'verhaaltje' over een man in midlifecrisis die op zoek gaat naar zo'n verloren dochter. Dat wordt dan weer opgehouden omdat hij weer vriendjes moet worden met één of ander Afrikaans meisje. Daartegen begint hij de hele film lang pseudo-poëtisch tegen aan te ouwehoeren wat ontzettend vervelend is. Begint het verhaaltje eindelijk een beetje op gang te komen is het afgelopen. Wat een psychologische thrillert had moeten zijn mond uit in een onzinnig half-drama-half-mystery nonsens gebeuren. Met best goed acteerwerk en typisch Nederlandse fotografie (niet lelijk) en een plotwending. En omdat ik best van onzin houd vond ik het op een uur na best te pruimen. Helaas hou je dan nog maar een half uur over wat net niet genoeg is voor een voldoende. Helaas, want er had wel wat meer ingezet, als het niet zo ongeïnspireerd geregisseerd was. Komt misschien omdat het een boekverfilming is. Doe mij maar een film als Vinyan, dat het zelfde onderwerp aansnijd maar vele malen mysterieuzer en interessanter is.

2,5*je voor de gein en dan ben ik nog mild. (heb trouwens 't boek niet gelezen).

avatar van BBarbie

BBarbie

Een ingewikkeld geconstrueerde film over alleen maar ernstig gestoorde personen, voor wie je niet of nauwelijks sympathie kunt ontwikkelen. Omdat Rudolf van den Berg de chronologie van het boek van Grunberg los gelaten heeft en werkt met talloze flashbacks wordt het verhaal veel te verwarrend. Neem daarbij het ongemak dat je voelt over de vreemde relatie tussen Jörgen (Gijs Scholten van Aschat) en een 9-jarig kindprostitué en je zit van lieverlee met toenemend afgrijzen naar deze film te kijken.

Het camerawerk van de woestijn in Angola is prachtig, maar verder is de film een aanfluiting. Ik vind het onbegrijpelijk dat deze film destijds ingezonden is als Nederlandse mededinger voor een Oscar.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Zo, pffff, ik was even niet voorbereid op zo''n heftig verhaal gisterenavond. Eigenlijk spookt de film nu nog wel een beetje door mijn hoofd wat dus wel aangeeft dat het indruk op me heeft gemaakt. Het duurde best wel lang voordat de film mij pakte. Ik vond vader, moeder en dochters zo on(be)grijpbaar. Bepaalde uitspraken en gedragingen vond ik gewoon heel apart.

Uiteindelijk weet ik na het einde van de film eigenlijk niet wat van de flashbacks nou echt waar was en wat niet want de man was malende. En de flashbacks gingen door ZIJN hoofd. Aangezien de man helemaal van zijn padje af was kan je dus niet zeker weten of de flashbacks ook echt gebeurd zijn.

Hij werd pas echt gek nadat hij Kaiza had ontmoet dus misschien had ze hem toen al aangestoken met de ziekte die haar moeder had ? Dat gedeelte van het verhaal raakte me eigenlijk nog het meest. De eenzaamheid van dat kleine meisje die zich aan iedereen vastklampt en iedereen uiteindelijk toch weer verliest. Ze snapt zelf niet waarom. Zo tragisch goed neergezet.

hdehoon

Wat een waardeloze prul is deze film. Ik vond het boek destijds intrigerend, maar de film is daar maar een zielige schim van. Misschien leent zich dit verhaal ook wel niet voor verfilming. Het geheel komt erg toneelmatig en eentonig over. Rommelig, verwarrend, opgeklopte emoties, met platte en inhoudloze dialogen. En waarom zijn Nederlandse films altijd zo slecht te verstaan? Misschien moet ik concluderen, dat het boek eigenlijk ook niet zo goed was als ik dacht. Door de film merk je pas hoe vlak en plat de teksten zijn. Misschien heeft me de film wel de ogen geopend in dat opzicht.

avatar van Knisper

Knisper

hdehoon schreef:

En waarom zijn Nederlandse films altijd zo slecht te verstaan?

Omdat je geen ondertitels leest?

Knisper schreef:

Omdat je geen ondertitels leest?

Nee, dat denk ik niet: ik versta de gemiddelde Engelstalige film zonder ondertitels beter dan een Nederlands gesproken film als Tirza. Dat is toch een kwestie van beter opgeleide acteurs lijkt me en misschien ook de regie. Dat zie je op toneel en ook in de film. Toneel in Engeland staat op een veel hoger niveau dan in Nederland en dat zal ook doorwerken in de filmindustrie.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Kul, dit heeft niets te maken met de acteurs maar met de geluidsmix of de dubbing. Was mij overigens ook al opgevallen dat deze film ook op dat niveau heel erg weg heeft van een een jaren tachtigfilm.

BlueJudaskiss schreef:

Ja, dat zou natuurlijk ook kunnen.

avatar van Wouter

hdehoon schreef:

Absoluut lariekoek. Toneel in Nederland staat juist op een hoger niveau dan in het aardsconservatieve Engeland. Over film zou ik niet hetzelfde durven zeggen, maar als je echt toneel erbij gaat halen, wordt je niet geloofwaardig. Het Nederlandse theater staat op een heel hoog niveau en is moderner, vitaler en heeft meer relevantie dan in de meeste andere landen. Al helemaal Engeland en de USA.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

SunChaser schreef:

Dat heb je verkeerd begrepen vriend, niks te in zijn hoofd ,
om die conclusie te trekken moet je namelijk wel heel bizar postmodernistisch teksten gaan interpreteren. Nee hoor geen grammetje twijfel.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

orbit schreef:

Ik kan je wel vertellen, in het boek is het plot voor geen meter te raden.

avatar van tessai

tessai

aardige boekverfilming de rollen zijn goed gecast (de echtgenote,hofmeester tirza ibi, choukri allemaal wat je zou hopen ...prima casting!).

Ik raad aan eerst het boek te lezen voordat je de film gaat kijken anders is het lastig te volgen met flash backs in het begin. Dat is dan ook meteen een minpunt. ze willen veel leuks uit het boek brengen in korte tijd. Dan wordt het rommelig en komt het vaak niet over. de karakters missen veel van de nuances uit het boek... dat is jammer en had volgens mij wel beter gekund (script).

Er zitten aardige/mooie scenes in alleen op het einde voelt het allemaal wat afgeraffeld aan.

Het boek is in dit geval echt veel beter dan de film.(4,5 sterren voor het boek en 3 voor de film )

min 0,5 voor het einde.

avatar van SJRS.VLDT

SJRS.VLDT

Ik weet niet zo goed wat ik met deze film aan moet. Aan de ene kant is het fantastisch geacteerd, heb het eigenlijk zelden zo goed gezien. Aan de andere kant is de film een rommel, sommige gedeeltes duren veel te lang en de andere juist weer te kort.

Wat mij het meest opvalt is de stijl van de film, die werkelijk, zonder te liegen, fantastisch is. Heel mooi gefilmd en het drukt ook de juiste sfeer uit. Jammer laat het script niet toe de film daadwerkelijk tot een hoger niveau te tillen. Ik blijf dus een beetje met gemengde gevoelens zitten.

avatar van erik1677

erik1677

Sjonge wat een knockout!

geweldige film!

Alleen iriteerde ik me soms wel aan het kleine zwarte meisje wat constant achter Gijs aan hobbeld.

dat had ik al meteen toen ze in beeld kwam.

Maar verders diep respect voor Gijs scholten van asschat.

Wat een prestatie. geweldig.