Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Engels en Spaans
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Experiment
"They never imagined it would go this far"
'The Experiment' volgt 26 mannen die gekozen zijn om mee te doen aan een psychologisch spel waar ze verdeeld worden in bewakers en gevangenen. In een nagemaakte gevangenis moeten de bewakers orde zien te houden, terwijl de gevangenen opdrachten moeten uitvoeren. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar de verstandhouding tussen beide groepen neemt steeds drastischere vormen aan. Remake van 'Das Experiment' van Oliver Hirschbiegel.
filmfreak25
redelijk, maar het duise origineel was gewoon ZOVEEL beter...
braft
wat een ontzetten slechte film, het verhaal klopt voor geen meter
Hier moet je echt eens wat uitleg bij geven. misschien vind jij de film niet zo goed (dat is dan jou eigen mening) maar ik denk dat het toch wel meer waard is als een 0,5*. Leg u mening wat verder uit dan 1 zin.
Jan met de pet
Best wel aardige film, Whitaker speelde evenals Brody geweldig, Duitse versie heb ik ook gezien was inderdaad beter maar toch een dikke voldoende:3,5
Cleanshot
Spannend concept, maar te veel in te korte tijd om er in mee te kunnen gaan.
Einde is teleurstellend en niet helemaal af.
Gemiste kans, maar leuk voor een avondje afleiding.
flipflop
Laag gemiddelde. Ik vond het best een indrukwekkende film. Alles gaat wel heel erg snel, en ik betwijfel of een dergelijke situatie al na zo'n korte tijd ontstaat. Acteerwerk was goed en sfeer was duister.
Overigens vind ik het merkwaardig dat 'The Experiment' niet stopte toen bleek dat die diabetes patiënt dood neerviel en wel bij de situatie op het eind. Dan had het logischer geweest als het rode licht simpelweg nooit aan zou gaan.
Binnenkort maar eens Das Experiment kijken.
Thorak
gijsvogel
Misschien teveel bekeken met in het achterhoofd de Duitse versie, en daarom op die manier dus ook beoordeeld.
Deze US versie zit filmisch gezien misschien wat gelikter in elkaar, maar het mist alles wat de duitse versie zo realistisch maakte. Dit is gewoon ordinaire Hollywood bagger, en daarmee dan ook een hele slechte remake.
Enkele voorbeelden:
In de Duitse variant werd redelijk vaak "gefilmd" door de zgn project-camera's, hierdoor werd je meer betrokken als kijker in het daadwerkelijke experiment, wat natuurlijk nog steeds gewoon een waar gebeurd verhaal vertelt.
De paniek onder de onderzoekers/experiment-leiders zorgde er ook voor dat het verhaal je in de Duitse variant op een gegeven moment pakte en je tot het einde van de film op het randje van de bank liet bungelen.
Bij deze US versie komt op geen enkel moment het aspect van het onderzoeken aan bod zelfs, erg stom om dat uit het verhaal te laten...
De paniek van de onderzoekers had bijvoorbeeld heel goed kunnen bijdragen aan het realisme waarom men het experiment liet doorgaan, terwijl je nu redelijk vaak zat te denken dat het een moment was om in te grijpen.
Daardoor werd het bij deze US versie gewoon erg onrealistisch.
De Duitse versie waar dit wel in wordt gedaan had daardoor echt een veel sterker verhaal.
Ook het einde slaat compleet de plank mis.
Enkele nieuwsbeelden en een paar mannen gezapig met hun geld in de bus, terwijl ze een halve scene daarvoor elkaar nog de hersens insloegen.
Mijn advies:
Laat je grijpen door het verhaal van de Duitse versie, en laat deze lekker op de plank liggen...
Voor deze: een echte verdiende 1 voor de moeite.
bigwillem
Redelijke film maar je moet wel van dit soort genre houden.
Ik vind wel dat Forest Whitaker niet in deze film thuis hoort hij verdient beter.
Voor de rest is het een beetje voorspelbaar en als ik ergens een hekel aan heb is het dat ik al weet wat er gaat gebeuren voor het gebeurt.
Bigwillem zegt : geef het een kans je kan het zo maar goed vinden.
denvansanten
Begon sterk, werd naar mijn mening in de loop van het verhaal een beetje ongeloofwaardig. Einde vond ik ook te abrubt.
Edotje
slechte film! Niks klopt! Ik wou hem gewoon een paar keer afzetten. Maar ik wou het einde zien. Maar dat was ook niks.
een 2
MFEO
Slap aftreksel van het origineel. Het origneel was gewoon erg goed maar deze film slaat gewoon nergens op. Overbodige remake.
Bobbelzz0
Waarom vergelijkt iedereen met de duitse versie en komt dan meteen tot de conclusie dat deze film "bagger" is.
Kijk gewoon naar deze film zelf. Ik heb de duitse versie nooit gezien en vind dit een erg indrukwekkende film maar alles gaat een beetje onrealistisch snel.
guylopez93
Veel mensen vinden dit een slechte film omdat het origineel vele male beter was. Ik weet zeker dat veel mensen deze film beter hadden gevonden als de Duitse verzie niet bestond. Ik vond het persoonlijk een goede film. Adrien Brody en Forest Whitaker deden het redelijk tot goed. Het shot waarin je in slomotion zag dat de bewakers in de gang op de vlucht waren vond ik goed gedaan. Einde vond ik wel iets te snel gaan naar mijn mening. Voor de rest heeft de film me wel vermaakt
gijsvogel
Misschien moet je dan toch gewoon eerst maar die Duitse gaan kijken...
Het is hoe dan ook een remake van hetzelfde verhaal.
SaNDuTjE
Redelijke film die de aandacht vooral door het gevangenis-gedeelte erbij weet te houden. Dit in tegenstelling tot het begin dat erg matig is en totaal irrelevant voor het verhaal is. Ook het einde is ondermaats uitgewerkt en laat de film in enkele minuten (voorspelbaar) eindigen.
De acteerprestaties van Brody zijn best goed maar het is vooral Whitaker die eruit springt door een goede rol als gefrustreerde interim-bewaarder neer te zetten.
Matig maar vermakelijk..
Waku
Aardige psychologische thriller.
Met name door ( zoals al vaker gezegd op dit forum) de goede acteer prestaties van Adrien Brody als gevangene en Forest Whitaker als bewaarder. Met name laatstgenoemde Whitaker komt akelig
psychopatisch over als hij zijn rollenspel wel heel erg serieus neemt. Ik zelf heb het origineel niet gezien maar kan alleen oordelen over de amerikaanse remake.
En ik moet zeggen dat ik het thema wel bijzonder vind.
Als kijker ben je dan ook vooral nieuwsgierig hoe de gespannen
situatie tussen beiden kampen gaat escaleren.
Het einde is inderdaad wat makkelijk opgelost. Jammer.
Verder is "The Experiment" zeker de moeite van het kijken waard.
Pauluschhh
Ik vond het een enorm indrukwekkende film met prachtig acteerwerk van Whitaker en Brody. Wel ben ik het eens met wat velen al zeggen: het einde wordt nogal snel, makkelijk en abrupt weergegeven.
Al met al een goede film, interessant verhaal en veel spanning.
sobel
Wittaker deed me vooral denken aan hoe hij speelde in The last king of scotland. Ik heb ook '"Das Experiment'' gezien en vond dit in vergelijking met die film matig. de gedragsverandering van de bewakers vond ik te snel gaan. Hierdoor werd het in mijn ogen ook wat onrealistischer.. Ondanks dat blijft het thema natuurlijk erg mooi uitgewerkt. en het einde, tja beetje makkelijk... trouwens niemand opgevallen dat de handen van '77' niet meer bebloed zijn als hij zijn handen op zijn hoofd legt nadat hij whitaker in elkaar heeft gemept, minuten daarvoor zat er nog een mes in zijn hand (niet niet met het handvat..) maargoed verder was hij wel vermakelijk
maar zeker niet zo goed als zijn duitse voorganger.
kingland
Voordat in de film het experiment start zeggen de onderzoekers dat ze hun veiligheid garanderen, maar waarom staan er in bepaalde ruimtes dan geen camera's, gezien er flink op los geramt wordt ? Verhaal klopt niet. Verder inderdaad een erg abrupt einde. Valt mij tegen en ik heb de duitse versie niet gezien.
helleke
In tegenstelling tot vele anderen vond ik dit wel een goeie film.
Zeer knappe acteerprestaties en het verhaal boeide me ook.
Het laatste deel werd wel iets te rap afgehaspeld.
Ik had gedacht dat de film toch tot en met dag 14 ging verder gaan, maar na dag 6 eindigde het al.
Niettemin genoten van de film.
3,5 sterren.
Showey
Zelf heb ik de Duitse versie niet gezien. Dus dit stuk schrijf ik zonder iets in m'n achterhoofd te houden.
Film opzich kon mij wel boeien, gooi bewakers en gevangenen in een gevangenis waar een x-aantal camera's op hun gericht zijn. Spanning loopt flink op door een paar die het voor de rest erg lastig maken. Ook zijn er leuke locaties in de film zoals een afgesloten buis, kamertje zonder camera's.die het net even iets zieker maken.
Snelle film opzich. Leuk tussendoortje.
ps. Piet Paulusma speelt een goede gastrol
Brianlinden
dont fuck with the original zeg ik altijd maar
en komt nu goed van toepassing
yeroyce
Ohjaa weer een nederland dood in een amerikaanse film They Hate Us
They Dont Care About Us..MJ
Beloki
Indrukwekkend experiment, en nog nagenoeg echt gebeurd ook. Het is alweer lang geleden dat ik het Duitse origineel heb gezien, dus vergelijken wordt moeilijk.
Ik denk wel dat het heel moeilijk wordt om hier nog boven uit te komen. Met name Forest Whitaker en ´nr 77' speelde fantastisch in een verhaal dat nooit verveelde.
B.
film88888
Wat een nagelbijtend zweetend hard meesterlijk juweeltje is dit zeg!
Heb Das Experiment helaas nog nooit gezien (Wou altijd, maar is er nooit van gekomen)
Dus de remake was ongekozen eerst dat in de woonkamer werdt afgespeeld.
Adrien Brody die hier fantastische acteerprestaties neerzet, en dat geld heel zeker ook voor Cam Gigandet, maar vooral Forest Whitaker leefde zich helemaal uit zoals ik dat de man nog nooit heb zien doen.
Ongeloofelijk gek, maar fantastisch verhaal (Weet niets van based on a true story, zo ja dan neem ik men woord terug en laat ik het bij gek)
Een film dat gaat over machtsmisbruik, en laat ook heel goed zien hoe een gewone persoon stilletjes meer en meer zijn eigen niet maar onder controle heeft, en gekker en gekker wordt, en hoe die dingen uit de hand kunnen lopen.
Vond de film toch wel heel geweldadig, maar negen op de tien zal de orginele versie toch wel geweldadiger zijn denk ik.
Rauwe beelden, koude sfeer, en hartkloppingen en rillingen over men hele lichaam had ik de volle 96 minuten. Mijn ogen zijn nooit van het beeld gegaan zo spannend, en zo goed vond ik de film dat ik bleef kijken.
Dikke 4,0 sterren.
Op naar Das Experiment !
bobbydigital01
harde scene's en spannend.....alleen een beetje eentonig verder een geslaagde film.
en piet paulusma...haha ik pleurde bijna van de bank af van het lachen.
fcdenhaag
Ik heb de film op zich beoordeeld (dus zonder het origineel te hebben gezien) en ik was onder de indruk ! Beklemmende sfeer, goed geacteerd..je voelt als het ware de frustraties van de gevangenen.
El ralpho
Mislukt experiment
Het origineel van deze film heb ik nog nooit bekeken, dus ook ik heb de film individueel kunnen beoordelen. Wat ik zo hier en daar hoor was ik met die film echter vele malen beter af geweest dan met deze versie. Een soortgelijk experiment is in het verleden ten uitvoer gebracht maar of het op dezelfde ongeloofwaardige manier als in deze film is gelopen? Denk het niet..Whitaker en Brody zetten hun rollen goed neer, maar worden beperkt door het slechte script. Wat een onrealistische omslag had het personage van Whitaker zeg..dit had wat minder gemogen en vooral geleidelijker aan naar de kijker gebracht mogen worden.
Het hele experiment was overigens maar een grote ongeloofwaardige tering bende. Om maar enkele voorbeelden te noemen: Er mag geen geweld worden gebruikt maar een diabeet zonder zijn insuline laten zitten tot zijn dood er bijna op volgt is wel toegestaan? Tevens dat deze persoon later in de film doodgeslagen wordt? Laat de camera's maar rollen joh..
Miscchien dat de motieven hiervoor in het duitse origineel wél naar voren komen. Ga je er echter zonder enige voorkennis in (zoals ik zelf ook gedaan heb) komt het erg ongeloofwaardig en niet kloppend over allemaal. Sfeertje vond ik overigens ook volledig afwezig..typisch standaard afgeleverd hollywood productje dus.
Een leuk detail vond ik overigens dat de Nederlandse weerman Piet Paulusma een fractie van een seconde nog terug te zien was. Niet verwacht in een amerikaanse productie.

Psychologische thriller 'The Experiment' met Adrien Brody morgenavond op televisie

Das Experiment
Thriller / Drama, 2001