- Home
Gesproken taal: Engels en Spaans
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Experiment
"They never imagined it would go this far"
'The Experiment' volgt 26 mannen die gekozen zijn om mee te doen aan een psychologisch spel waar ze verdeeld worden in bewakers en gevangenen. In een nagemaakte gevangenis moeten de bewakers orde zien te houden, terwijl de gevangenen opdrachten moeten uitvoeren. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar de verstandhouding tussen beide groepen neemt steeds drastischere vormen aan. Remake van 'Das Experiment' van Oliver Hirschbiegel.
Toch nog een aardige film met wel behoorlijk geacteerd.
Einde was vrij zwak, rest van de film was goed te doen.
Cliché-experiment.
En niet zozeer omdat het hier een mindere remake betreft van de Duitse film uit 2001, alswel omdat de characters erg duidelijk omlijnd worden. Dit is niet het enige overdrevene aan de film, waarbij menselijke proefkonijnen een psychologisch experiment aangaan. Het verhaal kent tevens een zeer voorspelbare uitvoering.
Doorsnee.
Zeer matige Amerikaanse verfilming van het veel betere Duitse "Das Experiment". Alles in deze verfilming is zo geforceerd dat het niet realistisch overkomt en ook niet weet te boeien. Met een cast van Adrien Brody en Forest Whitaker verwacht je eigenlijk een degelijke film maar beide heren vond ik maar matigjes acteren vooral Forest Whitaker (die was zeer irritant). Dat er geen vrouwelijke speelster betrokken is bij deze film (was wel zo bij de Duitse versie) is ook een gemiste kans.
Zoveel beter dan het origineel.
Nu was dat ook niet moeilijk, Das Experiment was een erg flauwe TV-film die echt elke impact en geloofwaardigheid miste, deze Amerikaanse remake pakt het heel wat slimmer aan.
De film voelt minder realistisch, ook een stuk minder belerend. Daarmee wordt het weer meer een film en is het ook wat makkelijker om het loopje dat het verhaal neemt met de originele feiten voor lief te nemen.
Visueel ook veel fijner, maar vooral het werk van Brody en Whitaker tillen deze film uit boven het gros. Whitaker speelt de klootzak hier echt met verve, hoewel zijn karakterswitch niet bepaald sterk is uitgewerkt, weet hij beide aspecten van z'n personage wel perfect neer te zetten.
Fijn einde ook, dialoog wordt bijna volledig gestript en de film zindert nog kort na op een best fijne soundtrack. Scheuring heeft z'n best gedaan om een zeer pover origineel wat meer flair te geven.
Verder herinner ik me bij het origineel meer cuts van het observerend team tijdens het experiment (maar daar kan ik fout in zijn). Ik ben in ieder geval erg blij dat ze die er in deze remake uitgehaald hebben, het vergroot de afzondering van de personages en voegt een extra vraagteken toe wat de sfeer aardig ten goede komt.
Echt super wordt het niet, daarvoor is het nét allemaal iets te braaf, maar verder niks dan lof voor deze remake. Had er niet veel van verwacht op basis van het lauwe origineel, zo zie je maar dat een remake vooraf nooit af te schrijven valt.
Dikke 3.5*.
gijsvogel
Misschien teveel bekeken met in het achterhoofd de Duitse versie, en daarom op die manier dus ook beoordeeld.
Deze US versie zit filmisch gezien misschien wat gelikter in elkaar, maar het mist alles wat de duitse versie zo realistisch maakte. Dit is gewoon ordinaire Hollywood bagger, en daarmee dan ook een hele slechte remake.
Enkele voorbeelden:
In de Duitse variant werd redelijk vaak "gefilmd" door de zgn project-camera's, hierdoor werd je meer betrokken als kijker in het daadwerkelijke experiment, wat natuurlijk nog steeds gewoon een waar gebeurd verhaal vertelt.
De paniek onder de onderzoekers/experiment-leiders zorgde er ook voor dat het verhaal je in de Duitse variant op een gegeven moment pakte en je tot het einde van de film op het randje van de bank liet bungelen.
Bij deze US versie komt op geen enkel moment het aspect van het onderzoeken aan bod zelfs, erg stom om dat uit het verhaal te laten...
De paniek van de onderzoekers had bijvoorbeeld heel goed kunnen bijdragen aan het realisme waarom men het experiment liet doorgaan, terwijl je nu redelijk vaak zat te denken dat het een moment was om in te grijpen.
Daardoor werd het bij deze US versie gewoon erg onrealistisch.
De Duitse versie waar dit wel in wordt gedaan had daardoor echt een veel sterker verhaal.
Ook het einde slaat compleet de plank mis.
Enkele nieuwsbeelden en een paar mannen gezapig met hun geld in de bus, terwijl ze een halve scene daarvoor elkaar nog de hersens insloegen.
Mijn advies:
Laat je grijpen door het verhaal van de Duitse versie, en laat deze lekker op de plank liggen...
Voor deze: een echte verdiende 1 voor de moeite.
SaNDuTjE
Redelijke film die de aandacht vooral door het gevangenis-gedeelte erbij weet te houden. Dit in tegenstelling tot het begin dat erg matig is en totaal irrelevant voor het verhaal is. Ook het einde is ondermaats uitgewerkt en laat de film in enkele minuten (voorspelbaar) eindigen.
De acteerprestaties van Brody zijn best goed maar het is vooral Whitaker die eruit springt door een goede rol als gefrustreerde interim-bewaarder neer te zetten.
Matig maar vermakelijk..
Showey
Zelf heb ik de Duitse versie niet gezien. Dus dit stuk schrijf ik zonder iets in m'n achterhoofd te houden.
Film opzich kon mij wel boeien, gooi bewakers en gevangenen in een gevangenis waar een x-aantal camera's op hun gericht zijn. Spanning loopt flink op door een paar die het voor de rest erg lastig maken. Ook zijn er leuke locaties in de film zoals een afgesloten buis, kamertje zonder camera's.die het net even iets zieker maken.
Snelle film opzich. Leuk tussendoortje.
ps. Piet Paulusma speelt een goede gastrol
Beloki
Indrukwekkend experiment, en nog nagenoeg echt gebeurd ook. Het is alweer lang geleden dat ik het Duitse origineel heb gezien, dus vergelijken wordt moeilijk.
Ik denk wel dat het heel moeilijk wordt om hier nog boven uit te komen. Met name Forest Whitaker en ´nr 77' speelde fantastisch in een verhaal dat nooit verveelde.
B.
El ralpho
Mislukt experiment
Het origineel van deze film heb ik nog nooit bekeken, dus ook ik heb de film individueel kunnen beoordelen. Wat ik zo hier en daar hoor was ik met die film echter vele malen beter af geweest dan met deze versie. Een soortgelijk experiment is in het verleden ten uitvoer gebracht maar of het op dezelfde ongeloofwaardige manier als in deze film is gelopen? Denk het niet..Whitaker en Brody zetten hun rollen goed neer, maar worden beperkt door het slechte script. Wat een onrealistische omslag had het personage van Whitaker zeg..dit had wat minder gemogen en vooral geleidelijker aan naar de kijker gebracht mogen worden.
Het hele experiment was overigens maar een grote ongeloofwaardige tering bende. Om maar enkele voorbeelden te noemen: Er mag geen geweld worden gebruikt maar een diabeet zonder zijn insuline laten zitten tot zijn dood er bijna op volgt is wel toegestaan? Tevens dat deze persoon later in de film doodgeslagen wordt? Laat de camera's maar rollen joh..
Miscchien dat de motieven hiervoor in het duitse origineel wél naar voren komen. Ga je er echter zonder enige voorkennis in (zoals ik zelf ook gedaan heb) komt het erg ongeloofwaardig en niet kloppend over allemaal. Sfeertje vond ik overigens ook volledig afwezig..typisch standaard afgeleverd hollywood productje dus.
Een leuk detail vond ik overigens dat de Nederlandse weerman Piet Paulusma een fractie van een seconde nog terug te zien was. Niet verwacht in een amerikaanse productie.
M.Goodkat
Nu, op zich is met de film niks mis mee. Zelf heb ik nooit de originele Duitse variant nooit bekeken dus dit was compleet nieuw.
Ik vond de film wel degelijk vermakelijk met een goed acterende Forest Whitaker als bewaker en Adrien Brody als gevangene...meer en meer escaleert het hele gebeuren en uiteindelijk..je kunt het plaatje zelf voorstellen.
Zeker vol met clichés maar als je de film bekijkt met een knipoog dan is het zeker en vast en leuke film
in ieder geval, ik heb zeer hard genoten
Fox McCloud
Het origineel heb ik nooit gezien, ik denk dat ik die binnenkort maar eens ga pakken. De film heeft me niet teleurgesteld. Het thema word sterk uitgewerkt al had er misschien toch wat meer van verwacht. De film heeft in het begin een te hoog tempo waardoor alles geforceerd overkomt. Gevolg is dat ik de beweegredenen van sommige acties van met name de bewakers niet geheel begrijp.
De film kent enkele sterke scenes, maar het geheel is toch ietwat teleurstellend. Wel sterk acteerwerk van de hoofdacteurs.
martijn011
- 2034 berichten
Ik heb het origineel wel gezien en vond deze Amerikaanse versie stukken minder!
Slecht zelfs.
Heb me vooral het laatste half uur verschrikkelijk geërgerd aan het hele gebeuren.. Het lijkt wel of de regisseur alle mogelijke facetten uit de kast wilde halen om het geheel ontzettend ongeloofwaardig te maken, en dan nog met stemmen lopen klungelen, echt tenenkrommend slecht.
Terwijl het niet eens zo slecht begon. Prima intro, duidelijke uitleg hoe het experiment in mekaar zit, de regels keurig verklaard, je maakt je op voor een heerlijk potje vermaak denk je dan.
Maar dan gaat het helemaal mis. Karakters slaan 180 graden om, regels lijken niet meer te gelden en binnen no-time zit iedereen op de kast en gebeuren er de meest rare dingen, ja zelfs vallen er doden..
Ook al is het realistisch bij een experiment dat bovenstaande gebeurd, maar de regisseur bakt er niks van en maakt het ongeloofwaardig, haalt alle mogelijke spanning eruit en maakt er een knoeiboel van.
Jammer, want Brody en Whitaker zijn toch geen slechte acteurs. Zo zie je maar, ook Whitaker kan zijn enorme karakterswitch niet geloofwaardig over laten komen.
Meer dan een onvoldoende zit er niet in.
Frankie996
Deze remake versie kon me niet echt grijpen. Op zich best goed gefilmd met duidelijke beelden.
Alleen de duitse versie spreekt veel meer. Niet alleen door de taal maar ook het gedrag en lichaamstaal van de acteurs.
In deze duidelijke "fuck you US film", valt vooral het taalgebruik en de overbodige overvloed aan onnodig geweld en zinloze beelden in het begin. terwijl dit eigenlijk niet nodig is.
TIP aan iedereen die de andere versie niet gezien heeft : Kijk eerst de duitse 2001 versie..
maxroelofs
goede film,
2 goede acteurs tegenover elkaar. Het verhaal op zich vond ik zeer interessant. Ook een eng gegeven dat mensen zo er door kunnen draaien als ze macht krijgen. Dit doet me ook denken aan de 2wo waar veel normale mensen ook doordraaiden. Verder waren er voor mij eigenlijk maar 2 interessante personages. de bewaker en die gevangene. die stripschrijver was behoorlijk onrealistisch over de top. Verder kwamen de rest van de personages niet echt goed tot hun recht in deze film.
Verder wisten de vernederingen me toch wel te raken en ik was er toch wel van onder de indruk. bijvoorbeeld die scène dat de bewakers over hem heen plasten.
deze film doet wat hij hoort te doen om mij nieuwsgierig te maken na het origineel.
Ik ga deze daarom dus ook zeker snel bekijken.
goede film dus voor een vermakelijke avond, geen topper
Elineloves
Best verrast door deze film.
Ik had de preview gezien op de blu-ray van Saw 3D en direct besloten deze film maar eens te zoeken. Gisteravond gekeken, en ik ben blij verrast.
Met mannen als Adrien Brody, Forest Whitaker en Cam Gigandet kan het voor mij al niet mis gaan. Forest doet het bij mij altijd goed, Cam is eye-candy en hoe meer films ik van hem zie, hoe veelzijdiger ik heb vind, en Adrien ken ik nog niet zo goed als acteur.
Mensen en macht, het blijft eng. Je zag de bewakers veranderen, sommigen in positieve zin en anderen sloegen door. Het personage van Gigandet was vanaf de eerste minuut al irritant, maar wel boeiend. Samen met die emo-boy bewaker en Forest waren zij de drie prominentste bewakers die je ook bij zullen blijven.
Enkele rauwe scenes worden je voorgeschoteld, zoals het sterven van die 'fly-boy', het plassen, de aanranding van de 'moulin rouge boy'.
Goede opbouw van het verhaal, de belangrijkste personages leer je beter kennen en ookal is het einde niet helemaal wat ik graag gezien had, het is ze vergeven.
DVD-T
Normaal gesproken ben ik niet zo van de remakes als ik het origineel al heb gezien. Je gaat automatisch toch vergelijken, en daardoor kan ik zeggen dat ik Das Experiment boven The Experiment verkies.
De verassing is er natuurlijk helemaal af, al is het verloop wel iets anders, qua concept is het hetzelfde. De originaliteit is dus ver te zoeken. Ook miste ik een beetje die indringende naargeestige sfeer. Verder heb ik me er prima mee kunnen vermaken. Visueel dik in orde en ook het acteerwerk avn vooral Brody en Whitaker is dik in orde. De muziek was ook een stuke beter dan in het origineel. Nog steeds een interessant concept voor een film, maar helaas iets beter gedaan in het origineel
Roel82
Zonder de Duitse versie gezien te hebben deze film in gegaan, als ik hier vervolgens lees dat de Duitse versie beter moet zijn ga ik die zeker nog bekijken. Van deze versie heb ik in ieder geval volop genoten en was het leuk vermaak. Het einde had wat mij betreft wat verrassender gemogen, dit was wel heel cliché.
Kr!kke
Als je de Duitse versie al gezien hebt, ga je beide versies onbewust toch vergelijken. En zoals velen hier al aangaven, is de Duitse versie gewoon een heel stuk beter.
Pas op, The Experiment is zeker geen slechte film. Het concept verliest natuurlijk aan originaliteit, maar dat kan de pret toch niet bederven aangezien het simpelweg een enorm interessant concept is. Waar ik minder enthousiast over ben, zijn de acteerprestaties (ondanks de toch wel sterke cast). Zowel Brody als Whitaker heb ik al in veel betere rollen aan het werk gezien; in deze film vond ik ze niet altijd even overtuigend overkomen.
Maar al bij al een geslaagde remake dus...
Aapje81
Het orgineel heb ik nog niet gezien maar dit was zeker geen onaardige film. Vooral het acteerwerk van Brody vond ik erg goed. Whitaker maakte zich (zoals wel vaker) schuldig aan overacteren. Het een en ander is behoorlijk cliche maar de film weet in zijn geheel voldoende te boeien en dat is tegenwoordig al heel wat. Ook de aaridige soundtrack wil ik niet onvermeld laten.
Redelijk.
david bohm
Redelijk onderhoudende film met een bijdrage van de heer Paulusma. Acteerwerk is heel behoorlijk alleen vind ik de gehele film op het einde wat uit de bocht vliegen en aan kracht verliezen. De heer Brody speelt overtuigend een linkse pluis.
Decec
Een goede thriller film...
Prima acteerwerk...
Bekend acteur Forest Whitaker...
Niet echt spannend verhaal...
Goed HD kwaliteit...
Perfect geluid (Dolby Digital)...
El Loco
Everyone has a breaking point.
Een tijdje geleden gaven ze The Experiment nog uit op televisie en ik heb hem toen maar onmiddellijk opgenomen. Op de een of andere manier sprak het verhaal me enorm aan, maar pas gisterenavond heb ik de tijd genomen om hem te bekijken.
Er wordt vaak gezegd dat je moet afgaan op je eerste gevoel en ik ben dan ook blij dat ik dat heb gedaan, want The Experiment heeft mijn verwachtingen met verve ingelost. Ik verschoot eerlijk gezegd van de rating die de film hier krijgt. Oké, het zal vast niet helemaal hetzelfde zijn als de originele versie, maar een 2.98 vind ik een onterechte score. Soit, ik heb heel de speelduur lang geboeid zitten toekijken naar de evolutie van het gevangenisproject. In het begin lijkt er nog geen haar in de boter te zitten tussen de bewakers en de gevangenen. Het gaat er allemaal nog gezellig aan toe, want iedereen weet dat er veel geld op het spel gaat. Persoonlijk zou ik het ook overwegen om me in te schrijven voor dat experiment, want 1000 dollar per dag gedurende twee weken is niet mis. Dat het experiment na een tijdje toch uit de hand zou lopen, was wel te voorspellen, maar dat het zo dramatisch ging worden had ik wel niet verwacht. Sommigen zullen het allemaal erg onrealistisch vinden hoe het zo snel is kunnen omkeren, maar ik kan ergens wel begrijpen dat mensen serieus over de schreef gaan als er een pak geld is mee gemoeid. De film was lange tijd aan het af stevenen op een vette 4.5* of misschien wel een 5*, maar uiteindelijk is het toch een 4* geworden door het tegenvallend einde. Wanneer het experiment is afgelopen/ mislukt, stapt iedereen in vrede de bus op, terwijl ze nog geen minuut daarvoor zwaar aan het vechten waren. Oké, ze hebben wel hun centjes opgestreken, maar ik zou in ieder geval niet zo kalm op die bus zitten.
Toch mag een verhaal zo goed of interessant zijn, zonder een goede cast ben je er niet veel mee. Gelukkig kent de film deze wel in de vorm van Adrien Brody en Forest Whitaker. Een tijdje geleden heb ik Predators gezien en daarin stelde Brody teleur, maar deze rol daarentegen is perfect op zijn lijf geschreven. Dat geldt trouwens ook voor Forest Whitaker, die op een geweldige manier zijn rol van keiharde bewaker neerzet. Whitaker is nu niet bepaald een acteur waarvoor ik naar een film kijk, maar hier doet hij het dus nagenoeg perfect. De evolutie die hij in zijn spel legt is gewoonweg fantastisch. Bij de eerste kennismaking komt hij erg vriendelijk over, maar vanaf het moment dat het om de centjes gaat, verandert hij in een echt monster. Er zullen er ongetwijfeld zijn die zijn gedragsverandering onrealistisch vinden, maar vanaf het moment dat er geld te rapen valt kan een mens hele rare dingen doen. Zijn aanpak was soms wel best gruwelijk (zoals het plassen op de gevangene), maar de angst voor het lampje dat zou gaan branden was te hoog om de gevangenen genadig te zijn. Echt geweldig om te zien hoe Whitaker opgaat in zijn rol.
The Experiment is in de eerste plaats een erg boeiende film geworden, vooral omdat ik me vaak in de plaats van de bewakers en de gevangenen heb gesteld. Zou ik ook zo hard optreden tegen de gevangenen? Zou ik al die vernederingen maar laten ondergaan of zou ik ook weerstand bieden? Daarnaast is het spel van Brody en Whitaker van een erg hoog niveau, echter de rol van Whitaker sprong er het meest tussenuit. Nu ben ik toch nieuwsgierig geworden naar de originele Duitse versie, dus best maar even opzoeken.
Fran
- 1953 berichten
Op zich wel een onderhoudende en redelijk spannende film maar ik heb niet echt op het puntje van mijn stoel gezeten. Aan het acteerwerk van Brody en met name Whitaker heeft het echt niet gelegen. Vooral die transformatie die het personage van Whitaker maakt was heel erg sterk neergezet. Van nogal een vriendelijk maar sulllig persoon die verder weinig in zijn leven heeft en door zijn moeder word onderdrukt tot supersadist. Heel knap gedaan.
hannanasje
ik heb das experiment ( de echte dus ) jaren geleden gezien.
ik herinner me dat er veel meer spanning inzat en ik er meer van onder de indruk was.
ze lieten toen meer het claustrofobische van de hoofdrolspeler naar voor komen waardoor het een veel enger gevoel gaf als kijker wanneer hij in dat kleine hokje werd opgesloten en je meer meevoelde met hem.
voor de rest vond ik het zeker geen slechte film maar vond de duitse versie beter.
Jessen0wnt
Mwah.
Ken het origineel niet, maar wilde ik eigenlijk liever kijken dan deze Amerikaanse remake. Het concept en verhaal is gewoon leuk alleen denk ik dat dit gewoon beter tot zijn recht zou kunnen komen in een iets langere film en wellicht is het origineel hiervoor ook een betere optie. Maar we blijven Nederlands, en wat gratis is, word gebruikt: zo ook deze remake.
Film kent goede momenten maar voelde in zijn geheel wat geforceerd en ge-Hollywood uit. Vooral zeker het eerste half uur a uur kent een enorm langdradig begin, we richten ons meer op 77 dan echt op het experiment. We zien eigenlijk maar twee personen die in het experiment terecht komen, terwijl ik liever d.m.v. het experiment de mensen leer kennen.
Prestaties van de cast worden gedempt door het script en vooral de uitwerking. Bepaalde scènes had ik veel liever wat losser geregisseerd willen zien zodat er meer interactie tussen de spelers zat. Elke move en elk gebaar ziet er zo geforceerd uit dat het haast onmogelijk is om de film echt ''ziek'' of psychisch te benaderen. Terwijl het wel een interessant concept is...
Einde geeft niet veel voldoening maar geeft dan wel een realistische draai aan de film. Ik ga binnenkort wel het origineel kijken, al denk ik dat het beter was om die eerst te zien. Maar ach, we doen wat we doen, en ik kan niet meer terug.
Niet onaardig, maar een beetje te gemaakt. 3 sterren
Matige film waarin een aantal mannen zich opgeeft voor een psychologisch experiment. Het betreft hier een remake van het Duitse Das Experiment. Het hele experiment ziet er meer als een echte gevangenis uit, en mede daardoor is de sfeer minder dreigend. Ook komen de personages minder goed uit de verf dan in het origineel, waardoor het wat ongeloofwaardiger wordt. Als je de Duitse versie nog niet hebt gezien, dan 3.0 sterren. Anders 2.5.
Leuke en onverwachte cameo van Piet Paulusma trouwens.
Net iets minder dan het origineel. Dat was harder en echter, dit is meer een Hollywoodversie ervan. Het verschil is dan vooral ook visueel. Paul Scheuring geeft er meer kleur aan en maakt het visueel toch wat interessanter. De personages zijn hier wel meer filmfiguren, ironisch genoeg waren die uit Das Experiment veel overtuigender. Wel goed is het spel tussen Whitaker en Brody. 't Blijft een remake natuurlijk en de Amerikanen doen dat altijd op dezelfde manier. Braver, maar mooier verpakt.
Flavio
Zeer zwakke prent, totaal ongeloofwaardig, waarin de bewakers binnen een paar dagen veranderen in machtswellustelingen, één bewaker na 3 dagen geen sex een gevangene probeert te verkrachten, een dodelijk zieke en later dodelijk gewonde gevangene aan zn lot wordt overgelaten, een medegevangene die een nazi blijkt te zijn best een toffe gast is, het is allemaal zo bedenkelijk en over the top dat het eerder een parodie lijkt op het Stanford Experiment dan een film gebaseerd erop. Vond de Duitse film al vrij matig, dit is ontstellend slecht.
John Lee Hooker
Kille en ietwat vage test waarbij er willekeurige kandidaten een rol als bewaarder of gevangene
toegedeeld krijgen. Het resulteert in een strijd om de macht. Nergens blinkt een scène uit en nooit wordt het echt spannend. Whitaker is wel weer onheilspellend en de dialogen tussen hem en Adrien zijn strak uitgevoerd. Omdat je niet precies weet wat er gaat gebeuren blijft dit kleine gevangenisje enige mystiek bevatten.
killerfreak
wat een zwak afkooksel van het origineel. Nergens heeft deze film een toegevoegde waarde, al zeker niet bij het script, de uitwerking ervan of de realistische acteerprestaties (al doet Forest nog zijn best om de film te redden). Vind het bijzonder jammer, want vond Das Experiment enkele jaren geleden op z'n minst schokkend. En aangezien deze remake toch een heel aantal jaar op zich heeft laten wachten had er meer mee kunnen gedaan worden mijns inziens.
Nu, een film moet natuurlijk los van z'n eventuele voorganger gezien worden, maar ook daarvoor brengt deze te weinig om hoog te scoren. Ik kan dus niet anders dan 2.5* toekennen (en dan ben ik nog vrij mild)

Psychologische thriller 'The Experiment' met Adrien Brody morgenavond op televisie

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001