• 9.378.495 stemmen

Lethal Weapon (1987)

Actie / Misdaad | 110 minuten / 117 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 110 minuten / 117 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Donner

Met onder meer: Mel Gibson, Danny Glover en Gary Busey

Releasedatum: 23 juli 1987

Plot Lethal Weapon

"If these two can learn to stand each other... the bad guys don't stand a chance."

Martin Riggs (Gibson) en Roger Murtaugh (Glover) zijn in Lethal Weapon elkaars absolute tegenpolen die gedwongen samen moeten werken om een lastige zaak op te lossen. Riggs is een keiharde en onbevreesde moordmachine en Murtaugh een kalme old school agent die alles volgens het boekje doet en die zich voortdurend 'te oud voor dit soort dingen' vindt. Het duo knokt en schiet zich op onorthodoxe wijze een weg door Los Angeles, waar een drugsoorlog woedt.

Martin Riggs

Nick Murtaugh

Carrie Murtaugh

avatar van Weertenaar

Weertenaar

De status die deze film heeft verworven is mij ietwat onduidelijk: 2.00 (1.80)

Deze prent staat over het algemeen bekend als één van de betere buddyfilms, zo niet de beste. Maar na het zien van Lethal Weapon deel ik die mening allerminst. Ten eerste is er niet eens zozeer sprake van een buddyprent aangezien de screentijd waarin Martin en Roger daadwerkelijk tegenspelers zijn hooguit tien procent van de film beslaat en Lethal Waepon kwalitatief nogal in gebreke blijft. Zo zien we een merkwaardige scriptopbouw waarin de eerste helft van de prent veel tijd is ingeruimd om het personage van Martin uit te diepen, maar hier in de tweede helft van de film vervolgens geen seconde meer aan besteed wordt en telt Lethal Weapon een aantal zeer slecht uitgewerkte scenes. Daarnaast is het acteerwerk van zowel Gibson als Glover zeker niet denderend en is er slechts mondjesmaat een schim op te vangen van enige chemie tussen beide (hetgeen wordt veroorzaakt doordat beiden veel te weinig tegenover en/of naast elkaar worden gezet). De balans is vrijwel de gehele speelduur volledig zoek, een taak die is weggelegd voor de regisseur, maar waarin Donner in Lethal Weapon ernstig tekort schiet. Desondanks houdt ik vertrouwen voor het volgende deel, voor nu houdt ik het op een genadige beoordeling van 2 sterren.

avatar van Pacino88

Pacino88

Acteerwerk niet denderend? Zeker niet naar Riggs in zijn caravan gekeken? Of Glover tijdens die marteling. Om maar wat voorbeelden te noemen. Geen chemie? Voorbeelden? Een erg knullige recensie met loze opmerkingen. In de 2e helft wordt er minder aan Riggs besteedt? Misschien omdat zijn situatie al duidelijk zat is en het nu naar het andere gedeelte gaat. (het plot, buiten de karakters) Het blijft een actiefilm.

Lethal Weapon is voor mij een jeugdfilm, een film waar elk jochie oneindige keren naar keek. Maar zelfs vele jaren later staat deze nog als een huis. Voor mij de beste buddy film. Zelden zo veel emotie gezien in een film in dit genre.

Natuurlijk is dit ook een trendsetter, en als je de hoop kopieen hiervoor al gezien hebt, zul je deze ook niet meer zo geweldig vinden. Heeft misschien ook wat te maken met nostalgie.
48 hrs. kwam eerder uit, maar daar mist toch wel de emotie die hier in zit. 48 hrs. is dan ook meer een komedie met 2 hoofdrolspelers die elkaar alleen maar afkatten.

Ook vind ik dit een van de weinige films waar de Director's Cut echt een hoop toevoegt. Verhoogd naar 4,5*

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Mooie film waarin veel actie zit en Mel Gibson en Danny Glover goed acteren.

avatar van FillumGek

FillumGek

Gek genoeg had ik deze nog nooit gezien, dus toch maar een keer aan gewaagd.

Lethal Weapon is een stoere actiefilm met uitstekend acteerwerk van Gibson en Glover. Het verhaal stelt geen drol voor, maar vooral Gibson zet zijn rol zo stoer neer dat het een feest is om hem te zien spelen. Glover geeft wat tegengas door de serieuzere, verstandige rol op zich te nemen en samen houden ze elkaar in evenwicht.

Ondanks dat de film al bijna 25 jaar oud is voelt de film niet gedateerd aan. De actie klinkt goed en ziet er goed uit. Niet bij nadenken, gewoon kijken.

avatar van horror3d

horror3d

Fantastische film. Heb alle 4 nog eens vorige week bekeken op VHS en heb er van genoten (nog is)

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

FillumGek schreef:

Goh, dat `t al zolang geleden is sinds ik em zag in de bios.

`T wàs al overdonderend in de bioscoop ( Ben er zo`n 3 keer heen geweest ).

En ik moest en zou em later op VHS hebben....en daarna ( natuurlijk ) op dvd èn bluray.

Nog steeds staat deze film als een rots.

Een heel dunne verhaallijn, maar de chemie tussen Riggs en Murtaugh is perfect.

Dit was toen mijn beste film allertijden.

Een jaar later moest ie eraan geloven, want toen kwam "DIE HARD".

Maar, deze blijft nog steeds 1 van de betere actiefilms van de jaren 80.

Grappig, met snedige oneliners van Riggs, ruw, en vooral snel.

Nee, dit soort films maken ze niet meer, en voor een deel 5........nee.

Trouwens , heb ook al eens vermeld dat ik deze film elke eerste kerstdag bekijk, samen met Die Hard.

Een favorietje, met nog 3 delen waaraan die niet kunnen tippen aan `t eerste deel.

Okay, Lethal Weapon 2 zit dicht in de buurt.

1987.........zòlang al??????????

avatar van speranza

speranza

Dit is een redelijke film.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

en een hele slechte onderbouwing.

pumpking

Wat een rare stemgrafiek bij Lethal Weapon, ongetwijfeld de beste copbuddyfilm die ik net zoals hannes64 telkens in de periode met kerstmis bekijk (zo ook lethal weapon 2, 3 & 4).

avatar van petersen91

petersen91

wel een leuke film, en redelijk goed geacteerd.

halverwege de film vond ik hem wat minder worden. Verder was het over het algemeen wel een aardige film met leuke actiescènes. 3*

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Een van de leukste oude films met Gibson.

Dit is tenminste een lekkere actiefilm vol met humor.

Een dikke 4.0 voor die gouwe ouwe Mel. Okee, de rest deed het ook erg leuk natuurlijk zoals Glover en Pesci.

pumpking

Wat deze film zo ontzettend goed maakt, is de chemie tussen Riggs en Murtaugh, echt één van mijn favoriete films.

"hey riiiiiiggssss!"

pumpking

Film zit echt vol met oneliners zoals Murtaugh tegen Dixie het hoertje: "All dressed up but no-one to blow." en Riggs tegen Murtaugh: "Congratulations man, maybe we live long enough so i can buy you a present."

avatar van krosnicky

krosnicky

machtige film vooral de scene met die man die wil zelf moord plegen is prachtig

avatar van sofripa

sofripa

Heerlijk copper movie. Gibson is lekker geflipt en ADHD-t er op los.

avatar van vantagev82

vantagev82

Topper, absolute topper! Heb de hele reeks op dvd, must have!

GuyB

Opmerkelijke reeks. Iedereen op MovieMeter heeft wel van die films die als gewoon matig/goed worden aangeduid maar die je eigenlijk erg speciaal vindt.

Lethal Weapon slaagt erin om de perfecte balans tussen humor en actie te vinden, en het resultaat is dat ik gedurende de hele film met een glimlach zit.

Dit is zo'n film die ik heel wat leuker vind dan zijn gemiddelde.

avatar van Theunissen

Ik vond de hele Lethal Weapon serie overschat. 1 deel met een geflipte Mel Gibson is leuk maar 4 delen

Dit was natuurlijk het leukste deel omdat het nog allemaal origineel was.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

[quote]Theunissen schreef:

Ik vond de hele Lethal Weapon serie overschat.

Overschat? er zijn maar weinig films waarin humor en actie goed gecombineerd zijn (en dat is in alle delen zo).

avatar van yeyo

yeyo

Theunissen schreef:

Dit was natuurlijk het leukste deel omdat het nog allemaal origineel was.

Het 4de deel was er inderdaad teveel aan, al vond ik die film ook zelfs nog redelijk vermakelijk. Ik vind dit echter buddy comedies op hun best: sympathiek, grappig en de chemie tussen Gibson en Glover zit zeker snor. Niet evident in dit subgenre.

avatar van Theunissen

Mij deden deze films niet zo veel (ik hou persoonlijk niet zo van dit soort actie/komedies, die zul je dan ook niet snel in mijn top lijsten terug vinden). Geef mij maar de Mel Gibson van de Mad Max films.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Leuk duo, de film heeft wel wat weg van The Rookie. Goede actie, topacteurs, lekkere vaart en af en toe een grap zorgen voor een aangename zit. Prima.

avatar van erik1677

erik1677

Ik vind de lethal weapon reeks eigenlijk een klein beetje wel verplichte kost voor elke filmliefhebber.

het gaat natuurlijk niet alleen om de actie in deze reeks, al is deze natuurlijk voortreffelijk in deze heerlijke films.

Maar ook om de uitdieping van de personages gaandeweg de delen.

Men neme het verhaal met de pen in 1 van die delen, wat ik een stukje topacteerwerk vind, en het op ten duur toevoegen van renee russo, en hoe zich dat ontwikkeld naar een relatie met gibson.

En ook joe pesci groeit maar meer en meer in zn rol, gaandeweg de reeks, die helemaal op zn hoogtepunt komt in deel 4.

Nee! eigenlijk kun je lethal weapon niet zien als 1 losse film, maar als een reeks, maarja ik ben dan ook zwaar een fan.

avatar van wess16

wess16

Heerlijk die ouderwetse buddycop-films. Goeie grappen, mooie actie, Gibson en Glover waren een gouden duo!

avatar van Tarkus

Tarkus

Het was lang geleden dat ik deze film nog eens had gezien.

Hoewel hij nu wat trager overkomt voor deze tijd, is het toch nog steeds een spannend en vooral ook humoristische film.

Het samenspel tussen beide hoofdrolspelers maakt dat deze prent in ieders geheugen staat gegrift, het is ondertussen een legendarische samenwerking geworden, bewijs zijn de opvolgers van deze prent.

Deze film is dus een aanrader en de sequels, uitzonderlijk, zijn dat ook.

GuyB

Wordt zeker weer eens herbekeken een paar daagjes voor kerstmis, net zoals Die Hard.

avatar van rep_robert

Reboot Lethal Weapon - FilmTotaal filmnieuws

Zijn ze helemaal achterlijk geworden. Jemig de pemig zeg.

rep_robert schreef:

Reboot Lethal Weapon - FilmTotaal filmnieuws

Zijn ze helemaal achterlijk geworden. Jemig de pemig zeg.

Hoe prachtig de Lethal Weapon films ook zijn, deel 4 (uit '98 alweer) was een waardige afsluiter en dit is inderdaad geen goed idee.

avatar van rep_robert

Ik val soms van mijn stoel met de reboots die ze maken op films die niet eens verouderd zijn, nog prima ermee doorkunnen of juist zo leuk zijn vanwege de cast/regisseur.

Ik moet gelijk dus aan reboots van dit, Total Recall en Spider-Man denken. Creativiteit is ver te zoeken in Hollywood

rep_robert schreef:

Inderdaad, dat is het hem net. Dit filmpje veroudert helemaal niet.