• 9.374.535 stemmen

The Human Centipede (First Sequence) (2009)

Horror | 92 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titel: The Human Centipede

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Tom Six

Met onder meer: Dieter Laser, Ashley C. Williams en Ashlynn Yennie

Gesproken taal: Engels, Japans en Duits

Plot The Human Centipede (First Sequence)

"Their flesh is his fantasy"

De internationaal gerespecteerde chirurg Dr Josef, gespecialiseerd in het opereren van Siamese tweelingen, heeft een eigenaardige visie op de toekomst van het menselijk ras. Twee knappe vrouwelijke Amerikaanse toeristen stranden op zijn luxeuze landgoed. De volgende dag worden ze echter, net als een Japanse man, wakker in zijn kelder. Maar de chirurg is niet van plan om ze net als de Siamese tweelingen uit elkaar te halen, maar juist om ze samen te voegen.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Instant cultclassic

Tom Six, wat een misselijkmakend mannetje is het, na het zien van Human Centipede kun je niet anders concluderen. Één ding dat je echt niet moet doen tijdens het kijken is erbij stil staan wát je nou eigenlijk allemaal te zien krijgt. Het is werkelijk te misselijk voor woorden. Net wanneer ik dacht alles wel gezien te hebben..

Hij toont lef, met een scenario waar menig horror regiseur niet aan zou durven beginnen, doet Tom dat toch even lekker. En daar ben ik blij om, ongekend misselijk, met vlagen pik zwart-komisch en verder een ontzettend sfeervol werkje. De sfeer in- en rondom het huis is kil, deed me zwaar denken aan Martyrs. De hele look & feel van de grote, kale en spierwitte villa doen je rillen.

Daarnaast is de kop van Dieter Laser geknipt voor deze rol, wat heeft die vent een enge smoel. Prachtig neergezet, alleen die scene al waarin hij z'n siamese triplet de krant probeerd te laten brengen verdient al een dikke vette pluim. schitterend

Verder teert de film niet te veel op de 'in your face achtige gore'. Maar laat het het veelal bij het idee an sich, dat eigenlijk al volstaat. Verwacht dus geen liters bloed en vliegende ingewanden. De scéne waarin de voorste van de drie moet poepen, waar het dus verdwijnt in de mond van de middelste, is zonder te veel te tonen gewoonweg het ranzigste wat ik ooit heb gezien.

Dit is een dikke vette cultclassic, dat kan niet missen. Ik heb er zwaar van ''genoten''. The Human Centipede bied een hoop, maar is alleen geschikt voor een select groepje liefhebbers, maar ook dat mag geen verassing zijn.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een film met een hoofdrol voor Dries Roelvink leek al vrij bizar, banaal en smakeloos, maar Tom Six kan gerust een paar stappen verder. Dat bewijst hij met het idiote en best vermakelijke The Human Centipede. Tja, de premisse zegt eigenlijk meer dan genoeg; een gestoorde chirurg die anussen en monden met elkaar wil verbinden om een menselijke duizendpoot te maken. Tja, en dat kun je krijgen ook.

Zoals verwacht is het toch enkel het idee dat The Human Centipede gruwelijk maakt. Nergens wordt de film echt grafisch, het blijft redelijk subtiel - in hoeverre dat mogelijk is met zo'n plot. Dit idee is echter blijkbaar al voldoende om voor velen het hoofd weg te draaien bij bepaalde scènes. Wat ik niet helemaal begrijp, want dit is toch duidelijk een komedie. Want hoewel Six voor een serieuze aanpak lijkt te kiezen, de film is een komedie, niets meer en niets minder. Vooral het moment dat de meneer voorop moet poepen is te geestig voor woorden. Die serieuze benadering maakt het alleen maar grappiger, dus wat dat betreft een prima keuze. Kan me ook niet voorstellen dat er íemand is die deze film serieus neemt.

Maar goed, verder is het wat overdreven om The Human Centipede als een sterke film te betitelen, want de film is buiten het plot juist alles behalve opvallend. Twee typische slachtoffers, die overduidelijk niet om hun acteerkwaliteiten zijn gecast (oef, wat een slechte acteurs), schreeuwen en rennen wat af om aan een zwaar over-the-top in het Duits rondschreeuwende gek te ontsnappen. Ik vroeg me wel af of de film niet veel beter zou werken als korte film, zonder al dat standaard geneuzel en matige momenten als de scène waarbij één van de slachtoffers poogt te ontsnappen en dat gedoe met die twee agenten. Het zijn de absurde momenten waar de film zich weet te onderscheiden, met zonder twijfel het leren zijn creatie de krant te laten bezorgen voorop. Maar daaromheen is de film niet meer dan redelijk.

3 sterren.

avatar van Macmanus

Macmanus

Grappig voor ongeveer 1 minuut.

Inderdaad slim van Six om zijn nieuwe film internationaal te maken met een geschift idee om dan ook nog wat aandacht te trekken. En IFC is inderdaad geen slechte distributeur. Had dan ook nog redelijke verwachtingen van deze film. Nog nooit echt wat gezien van Six dus wie weet.

Het begint al meteen vreselijk slecht, acteerwerk is brak, visueel erg goedkoop. Mijn hoop op een goede film vervloog vrijwel meteen. Dan komt de Duitser ten tonele die iets beter was. Niet heel goed, maar zijn hoofd straalt wel gestoordheid uit. Beetje zoals Udo Kier. Dan volgt cliché op cliché met als uitzondering the Human Centipede. Dan giechel je wat, en denk je jeetje welke zieke geest heeft dit bedacht. Als korte film zoals hiervoor al gezegd werd, had het best aardig kunnen wezen. Niet groots maar geestig. Helaas duurt de film nadat die zijn Centipede heeft gemaakt nog een uur, en dan blijkt dat de film weinig meer om het lijf heeft dan deze grap. Niet dat het daarna opeens heel diep hoeft te zijn maar het plot veranderd amper, totdat er 2 agenten langskomen die de film weinig verrassend eindigen.

Voelde allemaal erg aan dat die dat ene idee ooit in de kroeg had bedacht. En dat zo geniaal van zichzelf vond, dat die maar weinig moeite deed voor de rest.

1 ster. Ik gun Six verder het beste, maar vraag me af of die een Cultheld kan worden. Vind de prijzen voor deze film ook een beetje ongeloofwaardig bijna. Ken toch wel betere smakeloze horror films.

avatar van Vascago

Vascago

Mine Gute, wat een gestoorde geest moet die Tommy Six hebben. Dit is met afstand de meest gestoorde, bizarre, zieke film die ik ooit gezien heb. Dacht dat het na Martyrs niet meer gekker kon. Gelukkig had ik het fout Die Dieter Laser speelt met verve een geschifte Duitse dokter genaamd Josef (whats in the name, lol) en ook de 3 slachtoffers spelen best aardig. Soms net wat te veel gekrijs, maar ja wat zou jij doen als dit soort dingen je overkomen. De film is mede door de locatie in het begin iig best spannend. Die spierwitte, steriele villa doet behoorlijk creepy aan en als die Dr. Josef dan gaat uitleggen aan zijn slachtoffers wat hij met ze gaat doen, lig je aan de ene kant in een deuk van dit kan toch niet waar zijn, en aan de andere kant draait je maag bijna om. Gelukkig wordt de operatie niet echt getoond maar toen het klaar was lag ik te gieren van het lachen. Andere memorable momenten zijn die met de krant ophalen en het moment dat de Japanse man moet poepen. Zo ranzig Ook het moment dat ze willen ontsnappen en ze de trap opkruipen zal ik niet snel vergeten. Bah, hehe Het einde was wat minder. Die agenten irritant dom en hoe ze hier een vervolg op willen maken ontgaat me een beetje.

Ziek, gore en vol pikzwarte humor. 4 sterren.

avatar van otherfool

otherfool

Feed her! Feed her! Feeeeeeeed heeeeeeeeeer!!!

Een redelijk briljant uitgangspunt en sinistere hoofdrolspeler maakt nog geen goede film, helaas. De film start met wel erg veel clichés, van de lekke band via het niet werkende mobieltje tot verdwalen in het bos (waarom ten slotte gewoon op de weg blijven lopen?). Het lijken wat verplichte moves voordat de film echt begint.

Eénmaal in het huis wil het echter niet echt spannend worden (maar dat lijkt de insteek ook niet te zijn), gelukkig wel een beetje vuiligheid (met name de powerpoint van de mad scientist doet het goed) al is het eigenlijk niet zo over the top als ik wel had gedacht. De slotakte met wat politie-agenten is een beetje slappe hap.

Eigenlijk jammer dat van een paar aardige componenten niet een klein horrorcultklassiekertje is gemaakt, het had zo maar gekund. Nu blijft de teller steken op 2 wel zeer nipte sterren.

Teleurstellend.

Film verdient uiteraard wat puntjes door z'n uitgangspunt. De shots van de human centipede zijn best wel goud waard. Vooral het idee van één spijsverteringskanaal doorheen drie personen is aardig goor.

Het is zo jammer dat de rest belabberd weinig waard is. Acteerwerk is Uwe Boll-style slecht, die duitse dokter mag dan wel een geweldige kop hebben, hij komt totaal niet tot z'n recht. En verder een hoop brakke clichés die de film echt gewoon nekken. Eén idee is niet genoeg, Six komt gewoon niet verder.

Visueel ook niet al te denderend. Hoewel de pogingen er zijn blijft het erg goedkoop ogen, soms niet overtuigend genoeg en bij momenten echt compleet amateuristisch (die plaatselijke regenscenes!).

Het resultaat is een oersaaie, slechte horror die teert op een geweldig uitgangspunt met een paar gouden shots.

Beetje jammer van het concept dan, had zoveel leuker moeten zijn.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Absoluut vermakelijk en laten we hopen dat dit de aftrap is voor weer een nieuwe reeks Nederhorrors. Moet wel bekennen dat de geruchten over hoe extreem en smerig de film zou zijn zwaar overdreven zijn. Hier en daar zorgt een enkele scene voor een beetje afschuw. De grootste kracht zit hem toch vooral in het geweldige karakter van Dieter Laser en de gestoorde sfeer die in zijn luxe bungalow ontstaat. Het beperken tot voornamelijk één locatie komt het verhaal zeer ten gunste. Ik had wel het gevoel dat de film behoefte had aan een sterkere soundtrack. Hoe dan ook vond ik The Human Centipede een gaafe horrorfilm, ik ben erg benieuwd naar The Final Sequence.

avatar van 606

Verrassend deze horror film van eigen bodem.

Verhaal is ziek maar weet wel je aandacht vast te houden.

Acteurs waren redelijk en die dieter lijkt veel op Lance henriksen.

3,5 ster

avatar van Halcyon

Halcyon

Origineel en bizar filmpje dat bulkt van de creativiteit. Over twintig jaar staat Human Centipede ongetwijfeld gekend als een culthit en dat zou gezien het waanzinnige uitgangspunt amper een verrassing zijn.

Bij het lezen van de synopsis dacht ik spontaan aan Henenlotter en de horroronzin die hij destijds met Basket Case en Brain Damage op de markt heeft gedumpt. Helaas heeft hij onlangs met Bad Biology bewezen zijn voeling met het genre verloren te zijn, maar niet getreurd, want in Nederland is een man opgestaan die er alle blijk van geeft in diens voetsporen te kunnen treden. Zijn ideeën zijn in elk geval al minstens even van de pot gerukt als die van de Amerikaanse cultveteraan.

Human Centipede is duidelijk een low budgetfilm. Niet geheel onlogisch, want welke zichzelf respecterende zakenman zou zijn centen willen investeren in een film over een geschifte arts die zijn patiënten aan elkaar naait? Er wordt met een handvol acteurs gewerkt, op één locatie en met een minimum aan special FX. Toch weet Six die beperkingen prima op te vangen door het maximum uit het uitgangspunt te halen. Daarnaast is Dieter Laser geweldig als gestoorde chirurg. Zijn driftbuien en de manier waarop hij zijn "huisdier" vernedert, maken van hem het personage dat dit soort film nodig heeft.

Gelukkig is Laser niet de enige troef van Human Centipede. Er valt genoeg te gruwelen, met name omdat de horror niet alleen visueel maar ook suggestief aanwezig is. Zo slaagt de scène waarin we de spijsvertering van de Human Centipede aan het werk zien, er moeiteloos in om de walging van de slachtoffers te projecteren op de kijker. De combinatie van duistere ambient-muziek en de steriele omgeving dikken dat ongemakkelijke gevoel nog aan. Hun ellendige toestand wordt zelfs zo deprimerend in beeld gebracht, dat je als kijker naar hun ontsnapping verlangt. En plots wordt er aangebeld...

Nu nog even bevestigen (een waardig vervolg bijvoorbeeld?) en Six kan zich tot de kleine schare beloftevolle horrorregisseurs rekenen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

'Jammer' is het eerste wat me te binnen schoot op het moment dat de end credits op mijn scherm verschenen.

The Human Centipede had alles in zich om een cult classic te worden, maar Six haalt maar erg weinig uit het concept. Grootste boosdoener is de mate van serieux die dit project over zich heeft. Het begint allemaal nog lekker absurd en sommige details zijn hilarisch (Het bordje met 'Mein Liebe 3-Hund' ), maar The Human Centipede verliest zich in clichés en een te serieuze aanpak. Ook wordt er teveel op de suggestie gegooid. Het budget zal wel erg laag zijn geweest, want met een uitgangspunt als dit hoor je gewoon een hoop gore in de mix te gooien. Helaas wordt er hier teveel op suggestie gegokt en dat is voor de liefhebber gewoon doodzonde.

Het acteerwerk vond ik nog niet eens storend. De twee meisjes wordt al snel hun mond gesnoerd .

Laser, de setting en het idee zijn de hoogtepunten van dit curiositeits werkje van Tom Six, de regisseur die ook al niet alles uit I Love Dries haalde wat daar in zat. Toch voorzie ik dat Six met wat meer geld een zeer degelijk horrorwerkje zal maken.

Ik denk dat dit nog maar het begin is.

avatar van gotti

Het uitgangspunt is verreweg het beste aan deze film. Cliché na cliché stapelen zich op en na verloop van tijd heb je het met dat ene uitgangspunt ook wel gezien.

Wel kent de film enkele fantastische scènes, die je zult waarderen als je je door de minutenlange, saaie onzin weet heen te worstelen. Sowieso is de kop van Dieter Lasser goud waard.

2,5* en dan ben ik zeer gul..

avatar van Koert

Koert

Vooral een ziek idee, maar daar bleef het voor mij toch wel bij. De dokter is natuurlijk ook een fantastische badguy. De rest van de personages waren echter totaal nietszeggend. De Amerikaanse meisjes beginnen de film in wat cliché scènes met werkelijk tenenkrommend acteerwerk. Dat zet nu niet bepaald een goede toon voor de rest van de film. Ook snap ik niet helemaal waarom er nu precies zomaar een Japanner zich bij het gezelschap moest voegen.

Maar goed, zodra de meisjes de mond letterlijk gesnoerd werd kon de film me nog wel enigszins boeien. Het probleem is echter dat de spanning totaal uitblijft. Het enige echte 'horror'-momentje was voor mij dat het middelste meisje de stront van de Japanner moest gaan slikken, maar dat kwam enkel door het idee en niet door de manier waarop het in beeld werd gebracht. Sowieso ziet deze film er wat mij betreft nogal simpel en kaal uit. Wellicht had met wat meer creativiteit of geld iets veel mooiers op het beeld getoverd kunnen worden.

The Human Centipede was zeker geen dramatisch slechte film. Maar er had met zo'n ziek uitgangspunt gewoon zo veel meer in gezeten. Toen tegen het einde van de film ook nog twee soort van uitgerangeerde acteurs uit een Duitse krimi bij de dokter langskwamen werd het voor mij echter redelijk verpest.

avatar van james_cameron

Onbegrijpelijk dat regisseur Six nog geldschieters heeft gevonden na I Love Dries, maar blijkbaar heeft hij nu zijn heil gezocht in het buitenland. Niet onverstandig, want deze bizarre film pakt nog niet eens zo beroerd uit. Het verhaal is dun maar het gegeven is wel origineel, hoe onsmakelijk het ook is. De uitwerking is ook niet slecht. Technisch zit de film redelijk in elkaar, camerawerk en score zijn in orde. Het akteerwerk is niet veel soeps, maar Dieter Laser maakt er een heerlijk potje van in de megalomane hoofdrol. Het geheel is het aankijken al met al nog net waard. Op naar de sequel: full sequence!

avatar van El ralpho

El ralpho

De film begint als een standaard horrorflick in de zin van 2 dames die onderweg autopech krijgen, er vervolgens achter komen dat hun mobieltjes geen bereik hebben, hierna aanbellen bij een afgelegen huis, de bewoner van het huis die net doet of hij de wegenwacht voor de meisjes belt en ze vervolgens drogeert om ze gevangen te nemen. Boooring.. Been there done that a thousand times

Maar net toen ik het gehad begon te hebben en de film af wou zetten trad het originele concept van de film in werking. En hier verdient de regisseur zijn credits voor! Ook de verknipte dokter Josef wordt perfect neergezet. Het is misselijkmakend en ziek om zo'n idee in je film te kunnen stoppen. Echter is de film heel suggestief met het tonen van gore en valt er wat je te zien krijgt allemaal best mee. Uiteindelijk zorgt het originele idee er wel voor dat je de film af wilt zien maar de prijs die je er als kijker voor betaald is hoog: Op dokter Josef na erbarmelijk slecht acteerwerk van de overige personages, een langdradige voortzetting van het verhaal, de film oogt bijzonder goedkoop en heeft krakkemikkig beeld en geluid.

Toch is the human centipede op zijn minst apart te noemen en is het een kijk ervaring die wel lang bij je blijft hangen door het originele verhaal. Voor het concept en de krachtig neergezette rol van dokter Joezef krijgt de film nog 2,0 sterren van mij maar op kwalitatief vak scoort de film echter onvoldoende.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Hilarisch uitgangspunt, uitvoering matig. Als shock horror is The Human Centipede zeker geslaagd, maar als film is het een redelijk saaie bedoening. De aanloop is lang en als het verhaal eenmaal los gaat krijg je eigenlijk maar weinig gore te zien. Toch is het een tijd geleden dat ik vol walging naar een film zat te kijken en alleen daarom al verdiend de film een voldoende (de dokter is overigens best grappig, vooral het apporteren ). 3***

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Nicht schlecht
Afgezien van het middenstuk waar het even inkakt (..) ziet het er toch redelijk uit: de sobere setting en muziek zorgen voor een gepast tl-buizensfeertje en hoe clichematig het begin ook mag zijn, ik vind het bovengemiddeld uitgevoerd.

Vooral wanneer ze net binnen zijn is er een ongemakkelijke situatie door de gefliptheid van de dokter. Goeie kop, knotsgekke uitspraken en een lekker foute sheet-presentatie. Super hoe ie bijvoorbeeld ook door de gang heen tigercrawlt...
Buiten de agenten om heb ik ook niet zoveel te klagen over het acteerwerk, zeker omdat het genre veel vaker veel slechter aflevert.

Na een uur vroeg ik me af hoe de resterende dertig minuten gevuld moesten worden maar dat viel me mee, althans het eerste bezoek van de agenten zorgt opnieuw voor zo'n vreemde situatie. De tweede keer met getrokken pistolen kreeg ik wel Derrick-visioenen..

Dat de film zich niet richt op expliciete gore vind ik wel goed, het blijft een ultrasmerige gedachte en da's voldoende. Six lijkt eerder gekozen te hebben voor spanning en een chirurgische sfeer en ik vind hem in beide heel redelijk geslaagd. En dankzij het thema is het meer dan een hap-slik-weg-filmpje, of juist niet..

De film op zich leek wel leuk, maar na een tijdje werd hij saai.
Ik had hem ook veel goorder verwacht, en het einde was nogal triest.
Om met je mond en je anus aan 2 doden te hangen.
Lijkt me een pijnlijke dood

avatar van namingway24

namingway24

Na lang wachten was het eindelijk zover: the Human Centipede. Kon de film de hype waarmaken? Ja eigenlijk wel.

De film bouwt op als een klassieke horrorfilm: tween meisjes stranden in the middle of nowhere door een lekke band en zoeken beschutting bij een verknipte dokter. Maar als de meisjes eenmaal gevangen genomen zijn en Dr. Heiter zijn duivelse plan uit de doeken doet wordt het pas echt interessant. Dit idee lijkt te belachlijk voor woorden, maar wat denk je? Het werkt.

De aanblik van de Centipede is afstotelijk en prachtig tegelijk. Je kan je inbeelden hoe vreselijk het voor de acteurs geweest moet zijn om in die situatie te zitten. Het wordt trouwens nooit expliciet, maar het constante gekreun en gehuil van de meisjes werkt naarmate de film vordert steeds dieper op je in. Erg dapper van ze om deze rol aan te nemen. Akihiro Kitamura doet het erg goed als de kop van de Centipede en zijn gezicht spreekt boekdelen.

Maar hoe gedenkwaardig de Centipede ook is, de show wordt gestolen door Dieter Laser als de gestoorde Dr. Heiter. Zijn kop is eng, maar zijn gedrag is nog verknipter. Hoe hij af en toe tekeer gaat tegen zijn proefkonijnen is griezelig en dolkomisch tegelijkertijd, en naarmate de film vordert wordt zijn gedrag alleen maar extremer. Een acteerprestatie die me wel even zal bijblijven.

Het verhaal lijkt wat dun om 90 minuten te vullen en de eerste 30 minuten lijken overbodig omdat wij weten dat er voor de dames geen ontsnappen aan is. Maar toch werken deze scènes juist vanwege dat feit: de situatie is wanhopig en op deze manier maakt één van de meisjes het alleen maar erger voor zichzelf. Bovendien kan Laser zijn acteerkunsten nog meer tentoonspreiden en zijn status als modern horroricoon bevestigen.

Meestal kan een film de hype nooit waarmaken, maar in dit geval dus wel. De klinische look, de geslaagde Centipede en een brlijante acteerprestatie maken hiervan een modern horrormeesterwerk.

avatar van Theunissen

Concept vond ik zeer origineel maar de uitvoering helaas minder. Dieter Laser speelt de rol van gestoorde chirurg best aardig maar helaas is de film erg traag (na ongeveer 45 minuten komt de film enigszins opgang) en gebeurt er nauwelijks iets. Het einde met die die idiote actie van die Japanner sloeg overigens nergens op en was echt belachelijk. Het duo Derrick en Harry Klein kon er overigens ook wat van

De film heeft iets weg van "Hostel" en "Saw", maar die films zijn toch echt stukken beter vooral de laatste.

avatar van Metalfist

Metalfist

Because now... I know definitely you are the middle piece!

Gisteren was het een filmavondje bij een kameraad en na Drag Me to Hell voor de derde keer te hebben gezien, werd er geopteerd om deze Human Centipede te zien. Niemand van de groep kende de film maar ik had er hier via MovieMeter al van gehoord en een goede kameraad had er al een aantal sappige en smakelijke verhalen over verteld. Langs de ene kant had ik niet zo bijster veel zin in de film, ik kreeg het vermoeden dat het wel eens serieus walgelijk kon worden, maar wie ben ik om de film geen kans te geven.

Tom Six is ziek, er zijn gewoon geen andere woorden voor. Het basisidee van de film is walgelijk en wanneer je er verder over nadenkt, besef je pas wat voor zieke geest hij werkelijk is. Oorspronkelijk ontstaan als een mopje van Six over wat de straf zou moeten zijn voor pedofielen en dergelijke (waar het een perfecte straf voor zou zijn) maar als gewoon een vermakelijk filmpje is The Human Centipede toch een brug te ver. Misschien ligt het aan mij, ik ben niet zo hard thuis in dit soort horror, maar ik ben dit soort wansmakelijke praktijken nog niet vaak tegen gekomen. Toch heeft de film een zekere aantrekkingskracht. Je blijft gefascineerd kijken en de film verveelt dan ook nergens. Six weet een aantal wansmakelijke maar tegelijkertijd memorabele scènes te introduceren. De film zelf is helemaal niet goor, meer zelfs, het blijft allemaal nog serieus binnen de perken doordat alles nogal netjes wordt afgedekt (zo zie je bijvoorbeeld nooit de connectie tussen de anus en de mond van de degene die er tussen zit) maar het idee zelf is wansmakelijk genoeg. Wel hilarisch dat het wederom de Duitsers zijn die de boeman zijn. Nu zijn er zoveel gestoorde dokters geweest in de loop der geschiedenis maar Josef is natuurlijk een halve Nazi. Stereotiepen zijn nooit ver weg maar het stoort de film niet. Naast het basisidee is de film helemaal niet zo hard te onderscheiden van soortgenoten in het genre en de clichés vliegen je om de oren (ik ga dus echt nooit wandelen in een bos als in panne sta en het midden in de nacht is. Neen, ik slaap wel gewoon in mijn auto en wacht tot het licht is...) maar het wordt allemaal op zich nog wel leuk uitgewerkt. Heel de setting van de mad scientist wordt ook nog eens vlotjes weergegeven in de steriele villa met bijhorend laboratorium in de kelder. Cliché maar het werkt wel.

Qua cast is dit wel redelijk waardeloos met uitzondering van één persoon, Dieter Laser. Hij heeft een geweldige rotkop en is dan ook uitstekend gecast als de crazy German. Zijn sadisme kent geen grenzen en Six maakt dankzij Laser een waar icoon van het personage. Sowieso dat dit over een aantal jaar een heus cultfiguur gaat zijn. Ik verschiet er wel van dat de film al uit 2009 stamt. Is de marketingmolen pas recentelijk op gang gekomen of bestaat dit filmpje echt al 2 jaar? Soit, Laser is uitstekend gecast maar de rest van de cast is toch wel een serieus pak minder. Ashley C. Williams en Ashlynn Yennie zijn redelijk waardeloos en kunnen werkelijk geen greintje acteren. Ach, daar wordt gelukkig naar de helft van de film toe een mouw aan gepast. Neen, dan was Akihiro Kitamura vermakelijker als Katsuro. Het continue gebrul in het Japans, de rebellie ten opzichte van zijn 'maker' en de geweldige harakiri scène maken erg veel goed. Die vettige Duitser aan het begin van de film was hilarisch.

Veel valt hier eigenlijk niet over te vertellen. Het idee is wansmakelijk maar tegelijkertijd fascinerend en het is moeilijk om de film zomaar af te zetten. Het einde is misschien ietwat afgeraffeld maar personages zoals de dokter zelf maken veel goed. Ben benieuwd naar het vervolg.

avatar van gijsvogel

gijsvogel

Meh, Nee, gewoon nee

Begon hier aan na een korte vertelling van een bekende van mij, dus niet geheel onvoorbereid.

Die was op zich nog redelijk gechoqueerd door deze.

Zo uit de doeken een leuk plot, maar een zeer matige tot slechte verfilming hiervan naar mijn beleving.

Acteerwerk is eigenlijk gedurende de gehele film geen element wat de film moet dragen en wat dat betreft doen nagenoeg alle acteurs hier hun bijdrage dan ook echt aan....

De enige die deze film maakt is naar mijn idee de chirurg met zijn karakteristieke kop.

Die laat ook als enige op sommige spaarzame momenten het betere acteerwerk van zijn hand komen.

Verder klopt er (incluis de medische accuraatheid) eigenlijk van alles en nog niets hieraan.

Het is niet cliché, het is niet voorspelbaar... het rammelt gewoon aan alle kanten.

En dan bedoel ik bijvoorbeeld het missen van bloedsporen in een hagelwit betegelde gang waar in hetzelfde shot net een bloedende vrouw zich door heeft gesleept.

Dit alles maakt het geheel tot iets wat uiteindelijk de hele film door uitloopt op reacties als... jah, maar...

jammer, maar daardoor wordt het op een gegeven moment vervelend.

Nederlandse productie/regie vond ik ondanks dat de film erg laag scoort voor mij dan wel weer een leuk gegeven.

Maar Tom Six moet wat mij betreft toch echt weer even aan de snij en regie tafel om hier een echt interessante film van te maken.

avatar van rep_robert

Ik moet de meute toch maar weer volgen. Uitgangspunt is geniaal en biedt genoeg voor een lekkere ranzige horror. Daarin stelt Six dan ook niet teleur. Het is gewoon vies, disgusting. Opzet geslaagd dus. Ook de Duitse dokter is wel geinig.

Voor de rest barslecht acteerwerk, verschrikkelijke clichés en hoofdrolspelers die niet van telefoneren houden.

2,5* voor de eerste alinea.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik had nog maar één film gezien van Tom Six en dat was het maagzuuropwekkende I Love Dries met in de hoofdrol de zonnebankbruine superartiest himself. Zijn verdere CV schijnt minstens net zo slecht te zijn dus ondanks het interessante onderwerp van The Human Centipede had ik niet zo'n hoge verwachtingen. Gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Zo gaat dit verhaal gelukkig niet over een stel tokkies die zaad eisen van een uitgerangeerde zanger maar komt hij met een origineel idee dat ik nog nooit eerder heb gezien. Een buitengewoon ziek idee zelfs. De ambitieuze Josef heeft het namelijk in zijn hoofd gehaald om een 'menselijke duizendpoot' te willen creëren door middel van hulpeloze slachtoffers aan elkaar te naaien. Geen gezellige man dus. Niet alleen zijn gestoorde brein wijst hier op, maar ook zijn gezicht wat constant op onweer staat, een soort van Gaal in het kwadraat, en zijn enorme villa die eenzaam in de bossen staat. Een uitermate geschikte locatie om een ziek experiment uit te voeren want je wilt geen nieuwsgierige buren die over je schutting mee loeren. Ook het huis ziet er niet erg vrolijk uit met zijn kille, lege ruimtes wat voor een beklemmende sfeer zorgt.

Onder de slachtoffers zijn twee vrouwelijke Amerikanen, waarvan Williams de knapste is. Het derde slachtoffer is een Japanner die niemand kan verstaan. Als kijker was ik wel benieuwd hoe die centipede er uit zou komen te zien en het resultaat mocht er best zijn. Al had ik het anders gedaan. Zo had de Duits boerende psychopaat de Japanner voorop geplaatst terwijl hij het sterkst is, het meeste onzin uitkraamt en dan ook nog onverstaanbaar. Ik had de mooie Williams voorop geplaatst, no way dat ze die trap ooit op was gekomen. Verder vroeg ik me af waarom Josef de handen niet op de enkels had genaaid. Dat zorgt voor een veel vloeiendere beweging lijkt me. Het hele voedingsproces is logisch, maar briljant gevonden. Je mag toch hopen dat Lindsay een sushi-liefhebber is. Overigens wordt er bijzonder weinig bloed vergoten in de film dus verwacht daar niet teveel van. Het enige zieke in de film is het idee, want je ziet verder ook weinig van de connecties tussen de slachtoffers, helaas.

Wat volgt zijn een aantal mensonterende momenten en de nodige clichés omtrent de ontsnap-pogingen. Telefoons die overgaan, de politie die op de stoep staat etcetera. Overigens wel erg dom dat de twee agenten een oude gewonde man niet de baas kunnen. Alsof die Dries Roelvink look-a-like die dokter niet zag zitten bij het zwembad. Voor de duizendpoot loopt het ook niet te best af. Een tragisch einde waar ik zeker medelijden bij voelde. Tom Six heeft zich in elk geval gerevancheerd met deze zieke, interessante film. Zijn vorige diarreeproductie is hem bij deze vergeven.

avatar van perceived

perceived

Verrassend! Ging met een lage verwachting kijken en ergerde me al vrij snel aan het overdreven slechte acteerwerk en een opeenstapeling van clichés. Toch werkte het prima en uiteindelijk vond ik het zelfs een behoorlijk goede en verfrissende horror. 8/10*

avatar van MattOnTheNet

MattOnTheNet

Dit moet veruit een van de slechtste films zijn die ik ooit heb mogen zien. Een cellulose geworden kleuterfantasie waarbij poep-gaatje en poep-eten de pijlers van het bouwwerk zijn. Horror? Als je smakeloosheid ook al horror gaat noemen, dan zou die punten scoren. Het enige wat er horror aan is, is het moment dat je je realiseert dat er daadwerkelijk mensen zijn geweest die geld hebben geïnvesteerd in deze troep. De centipede op zichzelf is triest en meelijwekkend; wat had je anders verwacht? Een deel van de cast dat alleen maar 'mmoemf, mmoenff' geluiden kan maken. Over de rest van de cast, de dialogen en het verhaal schrijf ik even maar niet. Bekijk de film en je ziet wel waarom niet.

Over het idee meldt de regisseur het volgende: "Het begon allemaal als een ziek grapje met wat vrienden. Toen we op de TV iets zagen over een pedofiel, zei ik voor de grap dat ze als straf de mond van die hufter maar op de anus van een vette vrachtwagenchauffeur moest naaien." Pardon? Waarom een vrachtwagenchauffeur? Wat heeft die nou gedaan of er mee te maken? Wat heeft een hardwerkende groep mensen er in godsnaam mee te maken? Alleen al het feit dat je zo iets verzint geeft blijk van een psychische onbalans of op zijn minst pre-puberaal gedrag. Het lijkt mij dat een volwassen vent dat soort ideeën al een tijd geleden zou moeten hebben achtergelaten.

Kijk de film gerust: vertrouw niet op mijn mening. Maar wil je echt suspense, echte horror, zet dan "the Birds" of "Psycho" van Albert Hitchcock op.

avatar van david bohm

david bohm

Vermakelijke horrorfilm met campy acteerwerk en een aantal geinige vondsten van de dokter. Dr wordt best wat uithoudingsvermogen van de kijker gevraagd want hele stukken van de film vond ik vrij saai.

"FEED HER!" hehehe.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het begint als een heuse B-film (wat het ook is) en we maken direct al kennis met een zekere meneer met een zonnebril, een luchtbuks en een schijtende Nederlandse vrachtwagenchauffeur. Wat mij betreft een prima begin. Vervolgens gaan we al snel over op 2 vriendinnen Lindsay en Jenny die op doorreis zijn in Europa. Ze zijn op weg naar Italie, maar krijgen helaas ergens op een weg in Duitsland door het bos een lekke band. Ze besluiten om dan maar door het bos te gaan wandelen om plotseling ineens een huis tegen te komen.

En ja, we zitten nu zo'n 10 min in de film, ze bellen aan en de deur wordt opengedaan. Bereidt je alvast maar voor, want de persoon die opendoet zal zelfs John Rambo of Chuck Norris doen afschrikken. Maar gelukkig zijn de dames niet zo bang aangelegd en gaan toch vol goede moed naar binnen en vragen om hulp. Al snel blijkt dat de man iets in gedachte heeft wat niet zo leuk is voor diegene die het overkomt. Maar de grootste horror van dit alles is dat het 100% medisch mogelijk is, dus laten we hopen dat het niet iemand (alsnog) op ideeën brengt. Ik ga niet teveel vertellen over hoe het verder verloopt, maar ik kan wel zeggen dat het idee natuurlijk zeldzaam walgelijk is. Alleen qua bloed en gore valt het allemaal wel mee. Visueel blijft het vrij braaf. Het reslutaat komt vaak genoeg in beeld, maar veel meer dan wat hechtingen hier en daar komen we niet. De echte gore liefhebber zal dit misschien een tegenvaller vinden.

Natuurlijk zal deze film niet de film zijn die het nu is zonder Dieter Laser! Hannibal Lecter kan zijn spullen pakken als het aankomt op eng, gestoord en gevaarlijk zijn, want er is nu Dr. Heiter! Hannibal lecter is voor sissies! Nu overdrijf ik een klein beetje, maar die man verdient serieus een oscar voor deze rol. Nog nooit van hem gehoord en ineens is hij daar. Inmiddels bijna 70 jaar, maar nog steeds vitaal. Ik kan er niets aan doen, maar ik heb genoten van zijn optreden. Hij maakt de film, hij is de film en zonder hem was dit stiekem gewoon een kut film. Ben wel benieuwd naar deel 2, want deel 2 is precies andersom. 100% medisch onmogelijk!

P.S. Zijn Lab bevindt zich onder de grond. Zou hij soms een grote goederen lift hebben die alleen hij kan bedienen? Zou een hoop verklaren. Of een ondergrondse gang wat naar boven loopt en wat minder stijl is, alleen de deur naar die desbetreffende gang is altijd op slot als Heiter niet in de buurt is.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Je zou opzich van de film weinig kunnen verwachten maar uiteindelijk is dit toch een zeer gelukte huiveringwekkende b-horror geworden. Wat wel een pijnlijke teleurstelling is is dat deze Nederlandse film, met Nederlands geld gemaakt en in Nederland opgenomen in Duitsland afspeeld. Ik had echt veel liever gewoon Nederland als locatie gewild want dat werkt toch veel beter. Maargoed, dat terzijde. Het korte begin speelt zich iig wel in Nederland af.

Is de film daardoor slechter? Zeker niet. De opbouw is weer zoals we in vele andere horrorfilms kennen: autopech+aanklopen bij een huis dat een psycho blijkt te zijn. Maar op een een of andere manier blijven die films vaak wel spannend, want aan de sfeer is wel aandacht besteed en het onweer en de donkere kiekjes maken er toch een onbehagelijke begin van. Dan komen de meisjes aan bij dat huis, waar we al gelijk de rillingen over onze rug krijgen als we de graf van de 3-hond zien die de meisjes zelf over het hoofd gezien hebben. En dan maken we kennis met dokter Dieter Laser. Wat een ontiegelijke enge vent is dat zeg! Meteen al. En ja... wat er gebeuren moest, gebeurd er.

En laten we nou maar met iets orgineels komen. Het feit dat de dokter Siamese drielingen creeerd en dat idee en ook vooral de uitwerking ervan is kei en kei ziek. Die vent is echt zo gestoord dat zelfs Hanibal Lecter nog Laser zou proberen te bedaren. Wat een meesterrol en hij hoord ook zeker in het rijtje psycho's thuis. Ook de machteloze meisjes doen het erg goed en wie ik al helemaal een held vond was die Japanner. Wel is de regiseur vergeten dat Duitsers of Amerikanen geen Japans kunnen verstaan.

Ook die poep-scene, en natuurlijk die plastische operatie waren ultra ranzig.

En verder is het einde ook gewoon zo'n einde waarvan je gewoon met open mond naar de aftiteling blijft kijken.

Afin, het mag wel een B-film wezen, maar hij is zeker heel goed geslaagd en prima voer voor een horrorliefhebber. Doodeng, smerig en ziek. Wat mij verbaast is dat hier nog niet eens een NL-release voor is terwijl hij in Engeland allang op dvd is. Maargoed, ik kijk al uit naar Full Sequence, die een totaal ander verhaal schijnt te hebben. Hopelijk nu wel met ons eigen landje op de achtergrond.

avatar van rolfgizmo

rolfgizmo

Die japanner was idd niet te verstaan, maar de 2 dames op een gegeven moment ook niet meer!!! LOL!!! Goeie zieke film, niet echt spannend maar wel grappig. 3*

avatar van JEFFHANGSAROUND

JEFFHANGSAROUND

Was zeer benieuwd naar deze film door verschillende artikelen op nu.nl over onder andere het bannen van het vervolg op deze film in the UK. Het verhaal begint op zich goed en spannend, maar halverwege de film zwakt deze spanning een beetje af. Het verhaal begint voorspelbaar te worden en voor je er erg in hebt is de film dan ook ineens afgelopen. Naar mijn idee in het begin dus een goede spanningsopbouw, maar daarna wordt het langzaam een saaie clichéthriller zonder echte hoogtepunten.