• 9.378.387 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.477)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

avatar van de kardinaal

de kardinaal

Ja dat vind jij.

Ik vind 2 sterren terecht.

Er gaat bij mij een halve ster af.

Misschien snap ik m wel niet goed genoeg maar dat maakt niet uit omdat het een spanningsloos pretentieus onzinnig verhaal blijft.

Omdat alles één grote droom is kan ik maar niet wachten op die zogenaamde briljante ontknoping.

GET ON WITH IT!! Is wat ik de hele tijd denk. Het kan me gewoonweg niet boeien.

Het begin is veelbelovend maar na zo'n 3 kwartier heb ik het weer gehad met de zogenaamde hyper intelligente onzin.

Evenals de vorige 2 keer. Dus ook na 3 keer vind ik het niks.

Ik krijg hetzelfde gevoel als bij Sucker Punch. Lege actie zonder body.Precies als met een droom inderdaad.

Ik kan beter een goede slaappil nemen en zelf een spannende droom in elkaar flansen. Dan kom ik er tenminste echt in.

Jee, tikkeltje gefrustreerd?

enfin...
Wel apart hier op moviemeter (licht gechargeerd gebracht):
je hebt de mensen die de film leuk vinden en een intelligent verhaal, die mensen zijn vaak elitair als iemand de film niet snapt
dan heb je de mensen die film niks vinden en elitair gedrag vertonen als mensen het een intelligente film vinden.

el-oh-el

Zelf vond ik het verhaal niet pretentieus gebracht. Zoals gezegd vond ik het verhaal leuk. Zeker meer te bieden dan een standaard actiefilm of romantische film. Het was allemaal goed te volgen door het goede script zonder ergens in een 'infodump' val te trappen. De zweef scenes en gevechten met Arthur waren goed gedaan, de achtervolgings scenes brachten genoeg spanning teweeg

En het einde: was geen droom, hij is in de realiteit, z'n totem gaat kieperen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Gisteren dus op tv, en het leek me een goeie gelegenheid eens wat fragmenten mee te pikken. Toch alweer 3 jaar terug dat ik deze (eenmalig) in de bioscoop zag. Kwam door omstandigheden niet verder dan de helft, maar was er niet rouwig om. Deels door de film, deels door de reclames.

Hoe simpel en alles behalve subtiel deze film is valt eigenlijk al vrij snel op. Door het begin is het allemaal nog redelijk gissen hoe of wat, daarna verloopt alles erg rechtlijnig. Nog steeds moeite met de inconsequenties, de rare aannames, het gebrek aan emotie, de belachelijk serieuze ondertoon van de bullshit die je wordt verteld, het sowieso zwaar uitleggerige uit deze film. Het is een puzzeltje die totaal geen vragen stelt, op het banaal simpele af, maar in vergelijking met standaard-popcorngeweld is het inderdaad rete-ingewikkeld. Niet zo vreemd dat het indruk maakt dat een film de enige vraag die het stelt niet beantwoordt, voor kijkers die normaal alles op een presenteerblaadje krijgen.

Kijk ik hem nog een keer helemaal gaat er zeker een vol punt van af.

avatar van Redlop

Redlop

Montorsi schreef:

...voor kijkers die normaal alles op een presenteerblaadje krijgen.

Dit bedoelt de MM-user horizons boven jou met elitair gedrag vermoed ik. Iedereen die wel van de film kan genieten op de stapel Transformers-publiek die ineens iets ingewikkeld voor de kiezen krijgt gooien. En dan op die stapel gaan staan roepen dat je het allemaal niks vindt.

Montorsi schreef:

Kijk ik hem nog een keer helemaal gaat er zeker een vol punt van af.

Waarom wacht je op herziening? Of wil je 'm stiekem nog een keer herzien?

avatar van Montorsi

Montorsi

Ik heb helemaal niemand op een stapel gegooid vwb het genieten van de film. Ik verbaas mij enkel nog steeds over het feit dat de film zulke diepere lagen wordt toegedicht, en het feit dat er verondersteld wordt dat dit ingewikkeld is. Wellicht als je inderdaad normaal Transformers kijkt, dan begrijp ik dat dit relatief lastig is. Daarmee zeg ik nog niet dat je dom bent als je dit leuk vindt, alles behalve.

Was van plan hem gisteren helemaal te kijken maar halverwege kwam er wat tussen. En op dat moment vond ik het al redelijk vervelend worden dus vond het helemaal niet erg dat ik hem niet af kon zien. Maar ik vond de beleving te karig om hem te herbeoordelen. Aan de andere kant ben ik ook totaal niet geprikkeld om hem nog een keer te gaan.

avatar van Reinbo

horizons schreef:

Jee, tikkeltje gefrustreerd?

Het was idd geen infodump. Werd maar liefst 45 minuten voor uitgetrokken.... Infotsunami is wellicht een beter woord.

horizons

Dat was echt geen infodump/tsunami hoor.

avatar van Reinbo

Wat was het dan. Inception for dummies?

horizons

Een vertelling waar Inception heel eenvoudig wordt uitgelegd. (Met eenvoudig bedoel ik makkelijk te snappen, niet dummy niveau uitgelegd ).

Maar ik denk dat wij een ander idee van wat een infodump is hebben.

NYSe

Was er niet het personage van Joseph Gordon-Levitt, wiens enige taak het leek om alles gedurende de hele film uit te leggen aan het personage van Ellen Page? Het gaat niet zozeer om dát er wat werd uitgelegd (ook irritant, maar wel te begrijpen gezien de stof van de film), maar vooral de manier waarop: alsof Nolan van een handleiding een dialoog gemaakt heeft.

avatar van keff500

keff500

Film vandaag voor de allereerste keer ( ben niet zo'n DiCaprio fan dus had altijd mijn twijfel bij deze film ) gezien, vanaf de eerste keer ook helemaal gesnapt ! ik snap nu eenmaal zo'n films altijd direct ) en mijn persoonlijke mening ... pracht van een film ! Ieder zijn mening over hoe men een film moet beoordelen, wanneer een film goed of slecht is ... respecteer het van elkander!

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Ok, hij stond bij mij op 2,5 *, en schiet nu voor mij naar 4 *. Dit zelfde had ik ook met "The Matrix", die vond ik de eerste keer ook niet goed, maar na een tweede kijkbeurt kwam ik toch tot de conclusie dat ik het een hele goeie film vond. Zo ook dus met "Inception". Ik blijf nog steeds van mening dat de film heel complex wil overkomen, maar het verhaal is toch erg simpel. Nolan probeert je in de war te brengen met de droomlagen, maar dit word ,zoals Reinbo al aangaf, met een redelijke overkill aan informatie uitgelegd. Dat was denk ik ook wat mij de eerste keer stoorde. Dit keer dus zeker niet, het word toch in een redelijk rap tempo gedaan vond ik. Waar ik de eerste keer moeite had om mijn ogen open te houden bij de sneeuw scène, had ik dat nu totaal niet. Misschien moet ik echt zin hebben in dit soort films, anders liggen ze me denk ik gewoon niet.

De effecten waren erg goed gedaan, maar dat vond ik de eerste keer ook al. Het siert Nolan dat hij zo min mogelijk gebruik heeft gemaakt van CGI. Goeie Cast, en een waanzinnig goeie soundtrack, maar dat was de eerste keer mij ook al opgevallen. Het verhaal pakte mij duidelijk meer als de eerste keer, vandaar een verhoging van 1,5*. Ik ervaar "Inception" zeker niet als een openbaring of een van de beste in zijn soort, zeker niet. Maar "Inception" is wel een erg vermakelijke en goeie film.

Geen briljante film, maar wel beter dan de gemiddelde film in zijn soort. 4*

keff500 schreef:

Ik respecteer het ... alleen ...ik begrijp het niet omdat ik aanbod niet kan waarderen. Ik weet zelfs niet wat de film aanbiedt. Wat het ook is, het publiek lust er pap van!

AC1 schreef:

Ik respecteer het ... alleen ...ik begrijp het niet omdat ik aanbod niet kan waarderen. Ik weet zelfs niet wat de film aanbiedt. Wat het ook is, het publiek lust er papa van!

Inception waarderen berust denk ik vaak op een soort van superioriteitsclaim. De film pretendeert heel complex in elkaar te steken dus hoe vleiend moet het wel niet zijn als je hem snapt?

AC1

Dus ik wordt beter gespecteerd als filmfan als ik 'm een hoge score geef? Hmm, daar moet ik eens over nadenken.

no you don't

Wat en hoop onzin.

Juist jullie gedrag komt elitair over.

Als iemand de film goed vind, mooi, als iemand hem slecht vind ook goed. Subjectiviteit is en mooi iets.

horizons schreef:

Wat en hoop onzin.

Juist jullie gedrag komt elitair over.

Hoezo onzin? Het is toch heel logisch dat de film hoog gewaardeerd wordt vanwege de reden die ik noem? Ik kan me goed voorstellen dat je de film intelligent in elkaar vind steken. Als je zo'n complexe film dan vervolgens doorhebt dan geeft dat toch een heerlijk gevoel? Logisch gevolg is dan dat je de film dan hoog waardeert, lijkt me. Zo'n superioriteitsclaim is iets heel menselijks en is niks elitairs aan; waar denk je dat het plezier uit het maken van sudoku's of het oplossen van raadsels vandaan komt?

Ben het overigens volledig eens met je laatste twee zinnen. Zolang het goed onderbouwd is accepteer ik iedere mening, hoe lovend of vernietigend ook.

avatar van keff500

keff500

AC1 schreef:

Nja, het zou anders ook saai zijn als heel de wereld dezelfde mening heeft over 1 bepaalde film he! Ieder zijn genre zeg ik maar, ik zie graag SF ... mijn vrouw kwijlt weg van een goede vettige horror waar ik dan niet naar durf kijke,n terwijl zij helemaal geen SF film wil zien

avatar van Insignificance

Insignificance

Veel geschreeuw, weinig wol. Op zich natuurlijk een fascinerend concept, haken en ogen voldoende voor een prikkelende film, maar Nolan lijkt niet de intentie of finesse te hebben voor het creëren van een hypnotiserend doolhof. Meer dan een kapstok om een sfeerloze actiethriller aan op te hangen valt er eigenlijk niet van te maken. Al doet hij verwoede pogingen de aandacht daarvan af te leiden door middel van een omvangrijk, kras verhaaltje dat eerst uitgebreid moet worden uitgelegd en daarna nog enkele malen wordt bijgestuurd.

Als je personages daar maar steeds mee bezig zijn, kun je er donder op zeggen dat ze op andere vlakken niet veel zullen klaarspelen. Eigenlijk mag alleen DiCaprio iets voorstellen en binnen deze drukte lukt dat uiteraard niet. Het oeverloze gedoe rondom Dom en Mal komt vooral als goedkoop en publieksvriendelijk sentiment over. Het stort nog harder in elkaar dan de dromen dat hier blijkbaar kunnen doen. Als ik dan lees dat zijn emotionele reis de drijvende kracht van de film moet zijn, dan gaat Nolan hier wel erg hard onderuit.

De dromen dan. Alhoewel de werelden op zich vrij kleurloos zijn, vooral het winterlevel is een misser, valt daar nog wel eens iets leuks te ontwaren. Gek genoeg komen twee van de leukste momentjes in de opbouw al voorbij, daarna is er nog iets met een trein en het gezweef heeft ook wel wat. Spijtig dat de bulderende bijdrage van Zimmer daar echt niet meer te harden is, zoals veel van de rest helemaal smoort in apathische bombarie. Nolan boeit, bindt en intrigeert niet, de slotscène met het draaitolletje komt dan ook potsierlijk over. As if.

avatar van Askikker

Askikker

Nogmaals herzien met de hoop op een hogere waardering.

Helaas; iets betere versie van de Matrix, verder kom ik niet.

Eén en al flauwekul actie, achtervolgingen en schietpartijen gebed in een zogenaamd moeilijk verhaaltje, dat echter kant nog wal raakt.

Een uurtje korter, driekwart actie er uit, en een iets directer verhaal hadden de boel misschien nog kunnen redden, maar ja;

Actie en flauwekul is juist de bedoeling van deze film lijkt me.

AC1

Een betere versie van The Matrix kan ik dit echt niet noemen; De eerste Matrix film loopt over van sfeer en heeft veel leukere, memorabele karakters. Ik heb zelfs nooit aan The Matrix moeten denken. The Matrix leunt veel dichter aan bij de Star Wars mythologie.

avatar van Redlop

Redlop

AC1 schreef:

Als je dan toch op elke pagina duidelijk wilt maken dat je het niveau van Inception bent ontstegen, probeer dat niveau dan ook eens door te trekken naar spelling niveau lagere school.

AC1

Dus ik wordt beter gerespecteerd als ik Inception een hoge score geef?

Is het nu goed, Redlop?

avatar van Fortune

Fortune

AC1 schreef:

Dus ik wordt beter gerespecteerd als ik Inception een hoge score geef?

Is het nu goed, Redlop?

Ik word (stam zonder t) beter gerespecteerd als ik Inception een hoge score geef?

Volgens mij is het nog beter om meer gerespecteerd te gebruiken dan beter gerespecteerd.

Dus ik word meer gerespecteerd als ik Inception een hoge score geef?

Antwoord op deze vraag is: nee.

AC1

Ik sta er zelf van te kijken. Mijn Nederlandse spelling is inderdaad behoorlijk slecht! Bedankt voor de verbeteringen!

avatar van -LvB-

-LvB-

NYSe schreef:

Denk dat dit voor veel mensen inderdaad een reden is om hem zo hoog te waarderen.Bang om voor dom versleten te worden. Ik ondervind het zelf ook wel in discussies als ik zeg dat ik Inception niet zo hoog in het vaandel heb staan. Het eerste wat je hoort voordat je kan aangeven waarom is 'je snapt m zeker niet' .

redelijk vermoeiend

NYSe

Ik denk niet eens dat het voortkomt uit angst om voor dom aangezien te worden: ik denk dat veel mensen daadwerkelijk heel blij van de film worden omdat ze hem, ondanks de complexiteit, begrijpen.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Euh ... ik snap er nog steeds geen barst van

Nochtans ben ik geen dommerik.

Blijkt wel dat mensen die Inception begrijpen, ook goede spellcheckers zijn

Voor originaliteit , SE's en de mooie rol door Ellen Page, toch een 2.5*

De score zal misschien nog stijging na het lezen van "Inception for Dummies" die in bestelling is bij bol.com

avatar van VincentL

VincentL

Inception

Wow wow wow. Ik lees hier even de discussies door en er wordt fel gedebatteerd. Nou is dat nog niet zo erg, maar ik ben natuurlijk bang voor gezichtsverlies. Zoals al voorbij gekomen is de film multi-interpretabel en ook ik zal proberen mijn steentje hier aan bij te dragen.
Ik heb de film in 2010 in de bios gezien en was toen erg onder de indruk van het verhaal. Ik begreep niet alles en daarom heb ik hem vandaag maar eens aan een herziening onderworpen. Een complex verhaal is het zeker.

ikkegoemikke schreef:

Blijkt wel dat mensen die Inception begrijpen, ook goede spellcheckers zijn

Mag ik concluderen uit deze drie citaten dat mensen die zichzelf slim voor willen doen, of heel slim zijn deze film hoog waarderen? Laat ik dan dit voorop zetten: ik ben slim, en ik snap ook nog eens de film. En met een flinke dosis zelfkennis en kapsones is het compleet; kan je het niet beter treffen?

Maar los daarvan mijn mening en recensie. Het wordt al weer veel te lang dus ik houd het kort.
Het verhaal steekt voor mij werkelijk fenomenaal in elkaar. Een kleine hersenkraker op de vrije dinsdag middag was wel weer eens welkom. Nou moet een film natuurlijk niet boven zichzelf uit willen stijgen. Hier bij Inception vind ik dat echter totaal niet het geval. Misschien dat de 4e droom in een droom in een droom in een droom een tikkeltje overdreven werd maar dat vond ik niet erg. Om het kort te houden: een fenomenaal verhaal, met een prachtig plot en een schitterend, discutabel einde. Dat wil ik toch nog even noemen: de laatste scène met de oude Saito en Leonardo was schitterend, helemaal na die vooruitblik aan het begin. Ook de slotscène met het tolletje gooit alles weer om. Is het nu een droom of niet? Prachtig!

Zo goed als ik het verhaal vond, vond ik het acteren ook. Leonardo vind ik nooit zo speciaal en ook hier steek hij er niet echt boven uit. Het totaal plaatje van acteurs, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy en Ken Watanabe trekken het verhaal echter naar een nog hoger niveau (O mijn god, een Inception in mijn recensie?). Uitstekend!

Visueel is het natuurlijk ook genieten deze film. Alle dimensies, dromen, lagen of hoe je het ook wilt noemen zien er gelikt uit. Een mooie diversiteit aan beelden met spannende, goed gecomponeerde muziek maakt het plaatje compleet. Vooral de laatste dimensie maakte op mij indruk. Het verval van de stad en daarna de wederopbouw van Saito vond ik overweldigend.

Al met al een braindrain voor deze middag. Discutabel, maar in mijn ogen een pareltje. Zelden zie je deze complexiteit zo goed uitgewerkt! Door deze herziening ga ik 0.5 van mijn vorige kijkbeurt omhoog.