• 9.415.258 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.805.809)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een 'laatste' taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb's volgende zet lijkt te voorspellen...

Threeohthree

Valt wel mee. Een film die je goed vind wil je gewoon vededigen lijkt mij. Niks elitairs aan. Maar mensen die zeggen dat de liefhebbers van deze film dom zijn omdat het volgens hun een straight-forward film is vind ik anders ook behoorlijk elitair gedrag.

avatar van wimnoot

wimnoot

dutchtuga schreef:

Ik herken meer elitairisme in gebruikers die dit zo ingenieus vinden en zich beter voelen dan users die geen ego-boost nodig hebben en gewoon kunnen genieten van pretentieloos vermaak.

Nou ik niet, de meeste mensen die deze film een 5 geven zijn MM gebruikers die maar een handvol keer per jaar naar de bioscoop gaan. En zo'n 50 berichten per jaar schrijven, het laten we zeggen Videoland publiek. Voor die mensen springt deze film er gewoon uit door dat ietwat vernuftige plot. Die mensen stemmen heus niet zo hoog om dikdoenerig over te komen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Boogeyman schreef:

Valt wel mee. Een film die je goed vind wil je gewoon vededigen lijkt mij.

Dat doe je met argumenten, niet met moddergooien.

Iemand dom noemen is één ding maar wat is er mis dit een straight forward film te noemen? Het wordt toch het hele gedoe uitgelegd. Als je dit al elitair gedrag vindt, tja, dan kan je je beter maar weren van discussiesites. Niets mis met iets straight forward te noemen.

Threeohthree schreef:

Hebben we nooit gezegd, er zijn juist mensen die hebben gezegd dat mensen die lager dan 3,5* stemmen dat die domme personen zijn. Wat de laagstemmers vooral dwars zit is het ophemelen van de ingewikkeldheid die Inception zogenaamd zou moeten bezitten. Verder niks mis met het intelligentieniveau van MM-users hoor

avatar van Miss Sway

Miss Sway

dutchtuga schreef:

Maar dat mensen zich voelen of ze het wiel hebben heruitgevonden omdat ze een voorgekauwde puzzel snappen is werkelijk hilarisch.

Naomi Watts schreef:

Dat doe je met argumenten, niet met moddergooien.

Ik gooi niet met modder, krijg ik vieze handen van.

Daarnaast doelde ik op het geheel. Alles word inderdaad uitgelegd in deze film dat zal ik niet ontkennen. Maar had je dat van te voren ook gedacht? ik vind het concept niet straight-forward. Niet bepaald, want discussie voeren met een partij die zegt straight-forward, automatische piloot.nl is niet heel leuk discussie voeren natuurlijk. Geen persoonlijk aanval dit. Want ik heb al eerder gezecht ik kan mij vinden in je uitleg waarom je de film niet goed vind.

avatar van rep_robert

Het concept is allesbehalve straight-forward Boogeyman, de uitvoering daarintegen wel

Doet me heel erg aan Ocean's denken. Ze beramen een plan om iemand te verneuken, ze stellen een team van gespecialiseerde mensen samen en vervolgens gaan ze de grote klus doen. Ik zou haast zeggen dat het jatwerk is

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Boogeyman schreef:

Ik gooi niet met modder, krijg ik vieze handen van.

Ik doel dan ook niet op jou. Aangezien er hier niet altijd met argumenten wordt gediscussieerd (scroll maar even terug ).

Ik vind het straight forward, jij hebt dan ook nog punten waarvan jij denkt dat dat meerdere theorieën teweeg kan brengen. Dat zal best kunnen, al zijn het imho continuity mistakes. Ik vind het straight forward, al snap ik jou best wel als je dat niet vindt. Heeft van mijn kant verder niet met minachting te maken naar users die het niet straight forward te maken.

Het Inception concept is zeker erg sterk, al ben ik totaal niet tevreden met de uitwerking en wat details in dat concept.

Weet ik. Met jou, ondanks onze verschillende meningen, zijn de discussies altijd fijn verlopen. Het was dan ook niet op jou gericht dat modder gooien.

rep_robert schreef:

Dat is natuurlijk ook zwak. Persoonlijk zal ik deze film niet ophemelen omdat hij zo intelligent is want je hebt niet meer hersencapaciteit nodig dan een gemiddeld menselijk brein om deze film door te hebben. Toch gebeurt er meer in deze blockbuster dan 2012 of andere zomer blockbusters van de afgelopen jaren. Dit zal voor de één vervelend zijn omdat het heel erg uitleggerig is en voor de ander maakt het niet uit.

Maar soms worden er wat kortzichtige antwoorden gegeven, vanuit beide partijen, en dat wekt soms wat verwarring op

rep_robert schreef:

Bovendien was de functie van die teamleden in de eigenlijke missie echt teleurstellend. Ik herinner me dat Ellen Page in volle actie de zin 'I created this world' opdreunde. Wellicht om het publiek eraan te herinneren dat zíj de architect was!

Naomi Watts schreef:

Ah ik zie. Iets te snel gereageerd, ach het voelde een beetje als een plicht om wimnoot te steunen in de discussie

rep_robert schreef:

Natuurlijk, Nolan speelt op safe en blijft keurig binnen de lijntjes. Zou me niks verbazen als het e.e.a van Oceans hebben gebruikt. Maargoed aan de andere kant de beste ideeën zijn gejat

dEUS schreef:

Dat was idd erg van een boehoeee gehalte. Wat zijn nou werkelijkwaar de invloeden van Page in die droomwereld? Wat zijn haar creaties/kenmerken? Het enige wat we van Page weten is dat ze 1 ingewikkelde puzzel binnen een minuut heeft gemaakt voordat ze zogenaamd dromen mocht gaan bouwen

ze is knap?

Knap lelijk

Nee, ze ziet er opzich wel aardig uit, maar heb het wel is beter gezien

rep_robert schreef:

Idd, allemaal erg wannebe hip, maar verder heel goedkoop. Ook het feit dat Ellen Page werd gecast. De film ontbrak nog een 'babe', dus dan maar Page als architect.

Ik heb overigens ook al knappere verschijningen gezien.

Threeohthree

Achja Angelina Jolie was al gereserveerd voor Salt. Misschien als deze twee hier en daar wat gemixt hadden,..

startkabels

Door mensen zoals Naomi Watts en Reinbo kloppen de cijfers op Moviemeter voor geen

Een 1 KAN gewoon niet kloppen en het is kinderachtig om een film die teleurstelt een 1 te geven.

The Expandables stelde ook teleur (4 cijfers!) en heb hem toch 3 cijfers gegeven. Weeg gewoon de positieve en de negatieve dingen tegen elkaar af (zonder expres dingen te vergeten).

Trouwens ik lees allemaal berichten van mensen die aankomen met aantijgingen als: Mensen die hier een hoog cijfer voor geven doen dat alleen maar omdat hij ingewikkeld is etc.

Ik vond Inception helemaal niet ingewikkeld, het verhaal zat gewoon goed in elkaar.

avatar van Bartt88

Bartt88

dEUS schreef:

Ik heb overigens ook al knappere verschijningen gezien.

Ellen Page een babe? Denk niet dat ze op haar looks is gecast.

startkabels schreef:

Op welke films doel jij dan? Reinbo en Naomi geven Inception resp. 1.5* en 1.0* maar het gemiddelde is (mijn inziens) ontzettend hoog met die 4.20*.

En in welke zin kunnen die cijfers kloppen dan? Filmbeleving blijft toch subjectief?

Bartt88 schreef:

Ellen Page een babe? Denk niet dat ze op haar looks is gecast.

Het stond dan ook tussen aanhalingstekens. Ik vind ze meer babe dan pakweg Brad Pitt, die ze ook voor deze rol hadden kunnen casten .

startkabels schreef:

Kloppen? Ik wist niet dat het een exacte wetenschap was. Wil mijn stem wel weghalen, als je dan beter slaapt.

Verder heb ik bij beide films mijn beoordeling vrij uitgebreid onderbouwt. Kort samen gevat: Ik hou van hersenloos geweld, en niet van stomme puzzeltjes. En ik beoordeel puur op entertainmentwaarde voor mij persoonlijk. Als het me niet boeit kan het nog zo knap gemaakt zijn, geef ik een 1. Zit ik 1,5 uur met een grijns op mijn gezicht geef ik een 5, ook al is de cgi niet altijd even goed.

avatar van jipt

jipt

Reinbo schreef:

Ik hou van hersenloos geweld, en niet van stomme puzzeltjes.
Wat bedoel je met stomme puzzeltjes, ik snap ongeveer wel bedoelt met een puzzeltje, een film waarbij uiteindelijk alle stukjes in elkaar vallen. Maar dat had ik hierbij niet heel erg, bij sommige stukken dan maar niet volledig, bij een echte puzzelfilm denk ik toch eerder aan Memento of misschien zelfs Mulholland Dr. Verder zat er hier ook zat actie a la James Bond/Bourne in en visueel was het ook dik in orde, ik vond persoonlijk dat het droomidee leuk was gebracht, ze hadden het ook heel erg op een fantasievollemanier kunnen brengen, met abnormale werelden etc, maar vond dit ook erg prettig.

Reinbo schreef:

Nou ik vind jouw onderbouwing anders erg zwak. Je vind het verhaal zwak, lees ik

Je zegt zelfs nog dat het misschien beter was geweest als het script in handen was gevallen van David Lynch.

Geloof mij maar, als je niet van puzzeltjes houdt is dat het laatste dat je wilt.

En nu vat je het samen van "als het mij niet boeit geef ik een 1", daarmee beoordeel je een film niet op zijn waarde of zoals hij bedoeld is.

Je kritiek op DiCaprio vind ik ook niet kloppen, hij laat zien dat ie veel meer kan dan zon kwijlbal rol als in de Titanic. Hij staat al lang niet meer stil, zoals jij beweert. Shutter Island is ook een aanrader!

avatar van Reinbo

Ik ben hier toch niet om een soort objectieve waarde aan een film toe te kennen....

En geloof me van Lynch wordt ik erg gelukkig, wat die man maakt heeft ook niers met puzzelen te maken, maar veel meer met vrij asociatie. Iets wat Nolan met zijn eindeloze uitleg probeert uit te sluiten. Een vervelende schoolmeester.

En DiCaprio wordt enkel saaier door zijn laatste rollen.

avatar van newG

newG

@ startkabels

Je mag toch wel eens leren een onderscheid te maken tussen concept en verhaal hoor. Ik heb al veel users horen zeggen dat het concept briliant is, maar dat het verhaal er rond op niks trekt.

Ik zie bij de meeste negatiefstemmers ook steeds dezelfde elementen terugkomen die slecht bevonden worden.

avatar van jipt

jipt

Reinbo schreef:

En DiCaprio wordt enkel saaier door zijn laatste rollen.

Wat DiCaprio betreft geef ik je gelijk, niet dat hij hier slecht speelt, integendeel, maar dat hij wel saaier wordt.

Wat betreft de uitleg van Nolan (Eindeloos? Nee), dat willen andere regisseurs (bijv. Hitchcock) ook nog wel eens doen. Kijk maar naar films als Psycho en Rebecca (films van Hitchock die jij een 5 geeft dan wel minder). Zelfs een film als Don't Look Now die een hele re-cap aan het eind van de film heeft om het duidelijk te maken (uitleggen). Nu wil ik Nolan niet vergelijken met Hitchock of Roeg alleen dat ze (ookal heb ik maar één film van Roeg gezien) nog wel eens wat van het plot willen uitleggen (met name tegen het einde aan). Je kan je er aan ergeren, ik doe het niet, maar als ik zie dat jij ook hoge ogen gooit naar films van Hitchock en Roeg snap ik niet waarom je dit als tegenargument gebruikt voor Inception.

Reinbo schreef:

En geloof me van Lynch wordt ik erg gelukkig, wat die man maakt heeft ook niers met puzzelen te maken, maar veel meer met vrij asociatie. .

Als jij de scenes van zijn films met elkaar probeert te associëren zal je toch moeten gaan puzzelen ben ik bang, want het is nogal abstract allemaal.

newG schreef:

@ startkabels

Dat kan zo zijn ja, maar hoezo moet ik daar onderscheid in maken?

Ben je ff kwijt nu

jipt schreef:

Bij Hitchcock en Roeg (in wiens overige films het vaak juist aan (de nodige) uitleg ontbreekt, is eigenlijk een totaal verkeerd voorbeeld), zat die uitleg aan het eind. En om heel andere redenen. Nolan kauwt het ons allemaal van te voren voor. Daarnaast is Roeg een totaal andere soort filmmaker, veel meer een man die a la Lynch in sferen denkt.

Dat Hithcock in de jaren 60 het nodig vond om schizofrenie (Toen nog een redelijk onbekend verschijnsel bij de massa) uit te leggen is 'm vergeven. Film zou inderdaad beter zijn zonder die scene.

Maar laten we wel wezen. Een korte recap aan het eind, is wel iets anders dan 45 minuten uitleg vooraf.

Verder heb ik ook al aangegeven dat er eigenlijk niets op het spel staat hier, ik het plot met Mal tenenkrommend vervelend vond en de uitwerking en de actiescenes (op de zweefscene na) vreselijk passé vond. Kortom een slechte film.

startkabels schreef:

Dat kan zo zijn ja, maar hoezo moet ik daar onderscheid in maken?

Ben je ff kwijt nu

Concept is: We gaan inbreken in iemands droom om hem op andere gedachten te brengen. Daarbij kun je meerdere droomlagen naast elkaar hebben.

Verhaal: Cobb wil z'n kinderen zien en neemt daarom de opdracht aan van een Jappanner die een bedrijf wil kopen van een erfgenaam van een concurrerend bedrijf. Hij stelt een team samen van een, etc, etc.

In het vliegtuig gaan ze beginnen. We dromen van een grote stad, daar etc, etc. schieten, zweven, James Bond, 2001, Limbo Wakker worden. Kinderen zien. Tolletje, Einde.

De totale verhalende uitwerking van het concept.