• 9.377.372 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.781.667)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

avatar van Altijdklagen

Altijdklagen

wat een heerlijke film.

In de bios zitten met een blik van "waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, wat zie ik nou? dis te gek!!!" is bij mij alleen voorgekomen bij the matrix 11 jaar geleden en nu had ik hetzelfde gevoel weer. Meneer Nolan behoort zeker bij een van mijn favoriete regisseurs.

Verhaal is goed, effecten zijn briljant en der zit goede spanning in.

dikke dikke dikke aanrader en een uitdager voor mijn nummer 1 in de top 10.

avatar van essepluisje

essepluisje

Briljante film punt haha

ja, ontzettend vette film, goede special effects, en een leuk einde!!

het enige wat mee tegenstond was het hele liefde en los laten verhaaltje. 4 sterren

avatar van Elmotje

planet_of_death

avatar van JSPR_G

JSPR_G

Als de hype voorbij is, gaan we weer objectief naar de film kijken. Toch?

Als de hype voorbij is kan je misschien ook even objectief naar deze film kijken?

Goede film, alleen het 'uiteleggerige' karakter stond me wat tegen. Ik ben van Nolan (Prestige, Memento) gewend dat de beelden op je af komen en veel over wordt gelaten aan het brein. In deze film is dat anders. Je weet precies wanneer een droom een droom is, enkel op het eind niet.

Evenwel is de film sterk, mooie effecten. Sneeuwscooters vond ik wat te 'James Bond' maar verder erg mooie locaties.

Liefdesverhaal vond ik juist top, hoogtepunt van de film.

Is hij beter dan de Prestige en Memento? Absoluut niet vind ik. Vooral de Prestige was van minuut tot minuut boeiend.

avatar van flipflop

flipflop

Ik vond het liefdessubplot op zich wel aardig maar ik vond zijn vrouw als persoon na enige tijd toch wel vervelend worden. Ze haalde telkens het tempo uit de film met haar gejammer en gebitch.-.-

Overigens wil ik nog even kwijt dat die schreeuw van Leonardo wanneer zijn vrouw uit het raam springt echt een hoogtepunt in acteerwerk was.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

JSPR_G schreef:

Als de hype voorbij is, gaan we weer objectief naar de film kijken. Toch?

Kom kom, kan het nog saaier ? Je gaat toch niet objectief kijken, cinema is gevoel

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Tonypulp schreef:

Helemaal mee eens.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

Overgewaardeerd. Begrijp me goed: ik heb genoten van de meesterlijke speciale effecten en het vakkundige spel van de acteurs, maar het heeft de emotionele diepgang van een dubbeltje. Vandaag - een dag nadat ik Inception had gezien - heb ik weer de Amerikaanse indie-film White Lightin' gezien en die beklijft toch een heel stuk meer.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Je had emotionele diepgang verwacht van Nolan? Was er toch ook niet in Memento, Dark Knight, Prestige?

avatar van NERD

NERD

Denk dat ik de film nog een keer moet zien. Na Shutter Island en de enorm hoge cijfers hier en op imdb verwachtte ik heel veel. Uiteindelijk redelijk teleurgesteld.

Teleurgesteld, niet om het gebrek aan mooie scene's, want die zijn er zeker. Mooie scene's daargelaten, het leek het enige waar de film op bouwde, want de film werd me snel behoorlijk saai. Misschien was de film gewoon een uur te lang.

Snapte trouwens ook geen bal van de keuze voor dat meisje als de architect. Haar kennis, haar teksten, haar gedrag, haar acties, ik kan er werkelijk niet bij welke casting director een student van 16 (?) de juiste keuze voor deze rol vond. Een volwassene had me een veel logischere keuze geweest.

3,5 sterren tot ik hem nog een keer zie. Want een slechte film was het zeker niet, maar Shutter Island bekoorde me toch een heel stuk meer.

avatar van dragonmaster

dragonmaster

wat een vette film. de muziek (langzaam afgedraaide versie van Edith Piaf's Non Je Ne Regrette Rien) werkt behoorlijk op de spanning. de opbouw van het verhaal is dik in orde. het acteerwerk en dan vooral van DiCaprio maar ook zeker Gordon-Levitt is super. en dan de special effects !!! kan niet wachten op de Blu-Ray versie : een must in ieders collectie !!!! die Nolan kan een partij films maken zeg.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Wat NERD zegt heb ik ook gehoord van kennissen (die trouwens niet vaak films kijken) die hem onlangs in de bios gingen kijken.

Dat de film redelijk saai en langdradig is, te veel van de film verwacht, een te lange speelduur en te vaak onduidelijkheden.

Hierdoor zijn mijn verwachtingen niet zo hoog meer dan enkele weken geleden en zal ik de film misschien meer appreciëren.

avatar van swollenaer68

Imagination.

avatar van newG

newG

Laoslander schreef:
magistraal was dat! Die aardse rouwe stem van Edith Piaf die door dat kil clean landschap snijdt. (warm breekt koud) mooi gezien!

newG schreef:
goh ja, aangezien Dom het hoofdpersonage is in deze film en door zijn inception zijn vrouw zelfmoord pleegt vond ik het hele "je ne regrette rien" vooral erg misplaatst en fout gekozen...

Laoslander schreef:

Ik heb het over de klank en het gevoel van het nummer die de perfectionistische properheid van heel de film breekt. De tekst interesseert niet Het is alsof je vuur wil maken op een schaatsbaan

de vertraagde versie als spanningsmuziek was zeker een knappe vondst, maar echt zoals ik al zei, het lied kwam meermaals in de film op momenten waar de personages in beeld alles behalve dingen aant doen waren waar ze geen spijt van mogen hebben. In mijn ogen kan popmuziek enkel briljant gekozen zijn wanneer het onopvallend is ofwel wanneer de songtekst klop op de beelden zit. Enkele voorbeelden zijn
Caught in the middle in de briljante reservoir dogs scene
This is the end in apocalypse now

Maar een liedje omdat het een mooi liedje is, nee laat maar, dan had ik in deze film liever my way van Frank Sinatra gehoord dan Edith Piaf. And now the end is here...

avatar van brookie

brookie

Op al z'n onvolkomenheden na is deze film absoluut perfect
but arn't they all

avatar van brookie

brookie

newG schreef:

Caught in the middle in de briljante reservoir dogs scene

This is the end in apocalypse now

Misschien een leuke filmverwijzing naar de film 'la vie en rose' waarin Marion Cotillard (Mal) Edith Piaf vertolkte. Als Quentin Tarantino fan moet jij toch van subtiele verwijzingen naar vorige films van de spelers houden?

avatar van newG

newG

brookie schreef:

Ik heb toch genoeg uitgelegt waarom ik het zo'n godsgruwelijk slecht gekozen lied vond. Het lied stoorde mij zo fel dat het "subtiele" dus ver te zoeken was.

avatar van Corcicus

Corcicus

Zeer sterke film. Het duurt even vooraleer je erin komt (in mijn geval toch). Ik kan aanraden om vooreerst je verstand op nul te zetten, anders komt de tekst teveel over als klinkklare kletskoek en daar krijg je maar 'n slappe van. 1 maal de film op dreef komt, moet je je verstand weer op volle toeren laten werken want dan wordt het ingewikkeld en interessant. Zeker niet té moeilijk om te volgen, maar een nuchtere toestand is toch aan te raden, niet te scheef voor de buis dus.

avatar van The_Phoenix

The_Phoenix

Inception. Sja... Het IMDB cijfer was heel erg veelbelovend. Ik denk dat het mede daardoor wat teleurstellend was.

Het hele concept was prima en interessant, dat was erg leuk. Ook het verhaal van DiCaprio vond ik prima te doen en was mooi om te volgen gedurende de film.
Echter, het plot zelf vond ik niet echt bijzonder. Eigenlijk zelfs vrij matig. Dat had ik liever op een andere manier gezien. Het was totaal niet interessant. Met dit concept had er veel meer gedaan kunnen worden met een plot. Deze gekozen vorm deed het voor mij niet.

Vervelend vond ik het karakter van Ellen Page. Het jonge meisje wat zomaar met zulke dingen meedeed en totaal niet verbaasd leek dat je kon inbreken in dromen enzo.

Daarnaast vond ik het jammer dat er niet wat meer werd gedaan met bijvoorbeeld de natuurkrachten (en dan bedoel ik niet de dingen met de zwaartekracht die vooral voortkwamen uit het feit dat het busje ging tollen etc, maar wat andere dingen had ik graag gezien). Het was duidelijk dat je dat kon veranderen (er werd wel gezegd dat de projecties zich dan tegen je gingen keren als je dat te veel deed, maar toen de hele wereld op de kop kwam, werden ze alleen maar raar aangekeken, dus dan was er nog wel wat speling zou je zeggen . Als daar subtiel mee werd gespeeld, had ik dat zeker gewaardeerd in deze film.

Nu bleef ik toch achter met een film met prachtige concepten, die niet voldoende gebruikt zijn, doordat bepaalde delen van het plot niet interessant waren.

Overigens snapte ik niet waarom Fischer niet wakker werd (in de lift dus) door die shock met die defilibrator. De shock was het instorten van het gebouw, maar zo'n ding op je lichaam lijkt mij toch wel een voldoende shock om uit die droom te ontwaken. Dat gebeurde niet. Heb ik daar iets gemist? Je zag het persoange van Ellen Page steeds 1 level teruggaan door de kick, maar dat was bij Fischer niet. Door die defilibrator zou hij toch uit de droom van Eames moeten gaan?

Door het mooie concept en de mooie beelden twijfel ik wel tussen 3.5 en 4, maar met de wetenschap dat er een 5 zeker in had gezeten, aangezien het thema mij wel heel erg aansprak, maar voor een 5 ik teveel dingen mis.

avatar van Nand

Nand

Corcicus schreef:

Ik moet nu wel zeggen, een echte hard-on kreeg ik niet van deze film. Het was ook niet echt het type film om een hard-on van te krijgen. Het zou me zelfs grondig irriteren als ik daar in de cinema zat naast mijn goede vriend en iemand die ik niet ken met een hard-on. Dusja, ik begrijp je kritiek niet... Een slappe is meer een pluspunt dan een minpunt in mijn ogen.

avatar van Merk

Merk

Ik ben er nu 2 keer geweest en heb de film nu echt helemaal kunnen volgen.

De special effects waren van bijzonder goede kwaliteit, het concept was zoals hiervoor gezegd ook erg goed en de acteurs spelen erg goed, maar toch vind ik het verhaal niet helemaal tot zijn recht komen. Ik vind het plot niet heel erg goed en had wel een échte twist verwacht. Voor de rest hadden de hoofdrolspelers wel wat meer achtergrond mogen hebben en niet alleen Leonardo DiCaprio (wat natuurlijk wel een beetje teveel wordt omdat je niet naar een heel makkelijke film kijkt).

De beste scene vond ik met joseph Gordon-Levitt, dat het het busje over de kopt vliegt en dat hij vecht met een bewaker.

Ik was eerst aan het twijfelen tussen 4,5 en 5 * maar nu ik hem een tweede keer heb gezien tussen de 4 en 4,5*.

avatar van Merk

Merk

flipflop schreef:

Ja, hier geef ik je echt totaal gelijk in, ik kreeg er helemaal kippenvel van.

avatar van TonyKing

TonyKing

Willemweetniet schreef:

Dat uitleggerige karakter gebeurt meestal niet in zijn films inderdaad, maar zonder dat karakter hadden veel mensen (incl ik) de film dus echt niet begrepen. Vooral in het begin weet je niet wat er nu gaande is. Na de film is nu alles gewoon duidelijk en dat einde is gewoonweg subliem! Maar nu hoorde ik nog veel mensen die de bios uitliepen zeggen dat ze er niets van begrepen, haha.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

TonyKing schreef:

Het is dan ook een "intelligente" blockbuster

avatar van panjoe

panjoe

Voor mij is het wel een grote feitelijke fout in de film dat een droom in een droom niet nóg x keer zo langzaam zou gaan. Je bewustzijn kan inderdaad sneller werken als je slaapt maar dat effect lijkt me natuurlijk niet doorwerken in een droom (en zeker niet in een droom in een droom).

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Je denkt toch sneller in een droom? daarom heb je meer tijd. Lijkt me ook dat het de 2de keer ook zo zou zijn.. Anders is het niet heel consistent.