• 9.373.072 stemmen

Geregisseerd door: Rodrigo Cortés

Met onder meer: Ryan Reynolds, Robert Paterson en José Luis García Pérez

Releasedatum: 25 november 2010

Plot Buried

"170,000 sq miles of desert. 90 minutes of oxygen. No way out."

Paul Conroy (Ryan Reynolds) is een vrachtwagenchauffeur uit de Verenigde Staten die werkzaam is in Irak. Na een aanslag van een groep terroristen wordt Paul wakker in een kist, onder de grond. Hij is levend begraven. Met enkel een aansteker en een mobiele telefoon moet Paul aan deze claustrofobische val proberen te ontsnappen...

Paul Conroy

Dan Brenner (stemrol)

Alan Davenport (stemrol)

Linda Conroy (stemrol)

Pamela Lutti (stemrol)

Maryanne Conroy / Donna Mitchell / Rebecca Browning (stemrol)

Special Agent Harris (stemrol)

911 Operator (stemrol)

State Department Rep. (stemrol)

avatar van rep_robert

In het kader van de Halloween night werd deze film in de Pathe vertoond. Ik moet zeggen dat deze film me echt heel positief heeft verrast.
De hele film speelt zich binnen de doodskist af, dus verwacht geen spectaculaire film. Wat de film in een Halloween night doet is me ook een raadsel, want een horror kan ik het niet noemen.

Niet dat het een slechte film is, integendeel. De film is juist erg sterk. Dat komt puur door het realisme. Reynolds is in bloedvorm en handelt echt in alles erg natuurlijk. Nergens komen zijn handelingen ongeloofwaardig over, waar het wel makkelijk zou kunnen in dit genre.

Verder leunt de film daar natuurlijk ook erg op, want op Reynolds na zie je geen enkel ander personage. Dan blijft het verloop van het verhaal over. Dat komt voor mij ook uiterst schokkend en realistisch over. Er wordt goed aangetoond hoe de Amerikaanse samenleving in elkaar zit, als je echt in nood zit is het echt lastig om op een fatsoenlijke manier hulp te krijgen. Wat volgt zijn echt hilarische en tegelijkertijd toch in en in trieste dialogen aan de telefoon tussen Reynolds en de zogenaamde mensen die hem zouden moeten redden. Behoorlijk schrikwekkend hoe de samenleving in elkaar zit en ik geloof best dat het er echt zo aan toe gaat.

Verder is dit een film dat bepaald niet voor mensen bestemd is dat houd van een happy end. De film is behoorlijk naargeestig en nergens krijg je ook een idee dat het ook maar goed kan aflopen voor Reynolds zijn personage. Hoe het afloopt laat ik dan ook voor mezelf, maar ik kan hem niet aanbevelen voor de mensen met een teer zieltje.[/spoiler

]Ruim voldoende voor deze verrassend onbekende film!

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

Man, man, man ... die mens sliep (wat wel kan gebeuren als je doodvermoeid bent). Die slang is rustig in zijn broek gekropen toen hij sliep (slangen zoeken warmte op, weet je), de meeste mensen kunnen wel wat doorstaan in diepe slaap. Anders zou het verzinsel 'de tandenfee' het heel moeilijk maken voor ouders van jonge kindjes.

De kist bleek niet echt snel brandbaar, mijn vriend. Zijn Zippo zorgde heel de tijd alleen voor een zwart plekje aan de bovenkant, dus zal het feit dat z'n Zippo eventjes op de grond lag, er ook niet veel aan veranderen.

'k Vond 't een geniale film!

shaq32 schreef:
ach ja meningen verschillen...

1. ik heb het verder niet over die mobiel gehad dat vond ik juist ook heel logisch dat ze die in die kist hadden gelegt.

2. Dit heb ik 100% zeker weten gezien en ik was niet de enige die het opviel. Gewoon verkeerd gemonteerd en bij zn film vind ik dat slecht.

3. die slang zat IN zn broek en hoe die daar ingekomen is zal mij een zorg zijn hij heeft er niks van gemerkt:S het het was een klein flutbeest en wie gaat er nou brand steken in een kist waar je zelf in ligt? en daardoor werd het ineens spannend omdat al dat alcahol naar dat vuur stroomde. Dat bevestigt dat het gewoon het domste is om te doen.. zn schoen zat al boven dat slangetje, even je voet laten vallen en hij was zeker wel dood geweest.

Heb je the last exorcism ook gezien?

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Knap gemaakte film op een klein oppervlak. Boeiend om te zien hoe Rodrigo Cortés het spannend houdt met alleen maar een persoon in een gesloten kist onder de grond. Spanning wordt opvoert door bijvoorbeeld een slang in de kist te laten en langzaamaan zand binnen te laten. Het einde wordt uitgewerkt naar een fantastische climax. Briljant; bijna Hitchcockiaans. Je denkt dat hij gered wordt en dan toch.... helaas. Briljant plot! Het claustrofobisch sfeertje wordt erg goed neergezet en Ryan Reynolds zet, ik ken hem voornamelijk uit komedie, een erg sterk dramatische rol neer. Veel respect dat je met zo weinig middelen zo'n film neerzet. Chapeau!

avatar van wkev

wkev

Ryan Reynolds' laatste prent is alles behalve zoete koek. De Canadese acteur bekend van goed verteerbare rom-coms als "The Proposal" en "Definitely, Maybe" speelt deze keer mee in een ingenieuze claustrofobische thriller van, de tot nu toe onbekende Spaanse regisseur, Rodrigo Cortès.

Maar Ryan haalt er, als enige hoofdrolspeler trouwens, alles uit de 'kast', of moeten we zeggen 'kist'.

Met veel gevoel voor suspens zien we hoe Paul Conroy, een amerikaans truckbestuurder in Irak, na een losgeld gijzeling is gevangen komen te zitten in een ondergrondse kist. Een zippo en een mobieltje met een bijna platte batterij is al wat ie heeft. Met behulp met inventief camerawerk en een slim plot voelen we intens mee met zijn hoop, wanhoop en razernij. En verlangen naar thuis - zie de scene wanneer hij belt met zijn demente moeder !

Of pauls' kreten om hulp verhoord worden, kan ik uiteraard niet verklappen. Maar u zult u er zelf op betrappen een paar ademhalingen over te slaan. (wkev)

avatar van stinissen

Deze film laat weer eens zien dat goede films geen superbudget nodig hebben maar gewoon een goede acteur en een lokatie.
Het is wel een film waar je het zelf steeds benauwder krijgt en langzaam maar zeker ook hoofdpijn krijgt van de werkelijk geweldige spanning.

Door het heftige einde hoef ik de film zelf nooit meer te zien , ik had toch liever gehad dat ze bij de juiste kist waren aangekomen.

avatar van The Oceanic Six

Bij vlagen best spannend.

Buried weet op zich aardig te boeien van begin tot einde, zonder dat ik de film echt een topfilm vind. Kwestie van gevoel.

De film draait om hoop om gered te worden. Die hoop blijft tot het einde van de film aanwezig, tot in de laatste seconden. Geniaal einde om het toch slecht te laten aflopen doordat ze de verkeerde hebben bevrijd. Hulde voor de makers dat ze dit aandurfden, want ik had eigenlijk een happy end verwacht.

Verder is de film niet altijd even spannend. De scene met de slang was trouwens wel briljant. Bijzonder beklemmend. Ik kan me dan zijn enorme angst begrijpen. Brr.
Buiten die 2 stukken vond ik de film niet zo heel bijzonder. Het concept is origineel en boeiend maar doordat je alles maar met 1 man en 1 locatie krijgt zaten er ook wel wat saaie momenten in.

Toch wil ik de film zeker wel een aanrader noemen. Origineel idee, paar sterke momenten, prima einde, goed acteerwerk en een bij vlagen beklemmende sfeer.

avatar van FillumGek

FillumGek

Mooie poster die precies hetzelfde gevoel teweeg brengt als tijdens het bekijken van de film. Claustrofobisch, gevangenschap maar vooral hulpeloosheid.

Schumacher deed het het eerder met Phone Booth en de onbekende Spaanse regisseur Cortés doet het weer: gebruik maken van één locatie en daar een succesvolle thriller van maken. Als er iets is waar je niet aan moet denken is het levend te worden begraven, dat moet toch één van de ergste manieren zijn om dood te gaan. Het overkomt Paul Conroy, een doodgewone vrachtwagenchauffeur die een klusje had in Irak. Helaas voor hem wordt hij nietsvermoedend wakker tussen zes planken met slechts een mobieltje en een aansteker.

Uiteraard is Buried een erg claustrofobische film geworden. De hele film beperkt zich tot Paul's eigen kist waarin de camera voortdurend bovenop hem zit. Je krijgt als het ware het gevoel dat je zelf ook in de kist zit. Daarbij is er weinig licht en weinig geluid, behalve het ademhalen van Paul. Ik merkte dat ik af en toe ook mijn adem inhield tijdens het kijken.
Nogal wrang zijn de telefoongesprekken die hij voert met verschillende mensen wanneer hij om hulp vraagt. Meerdere malen wekte het irritatie op bij Paul, maar ook bij mij. Is het nu zo moeilijk om hulp te krijgen, of in elk geval dat mensen fatsoenlijk naar je luisteren? De gesprekken geven de film wat extra spanning omdat je je toch af gaat vragen of ze echt komen helpen en of dat ze echt wel te vertrouwen zijn.

Ryan Reynolds heeft voor mij met The Amityville Horror al bewezen dat hij veel meer kan dan een Van Wilder spelen en dat laat hij hier op overtuigende wijze zien. Een groot compliment voor Ryan, want hij speelt hier ontzettend sterk. Geen moment had ik het idee dat het gespeeld was of dat hij onlogisch handelde, hier was sprake van echte angst. De situatie wordt slechter en slechter en mede doordat je je gaat meeleven met Paul hoop je op een goed einde, ook al is de wanhoop nabij. Het einde vond ik niet verrassend, wel erg sterk maar het gaf me wel een kut gevoel. Maar dat lijkt me ook de bedoeling geweest. Een film als deze staat of valt door de acteur en Ryan maakt van deze Buried een spannende bovengemiddelde thriller.

avatar van Elineloves

Elineloves

Werkelijk verbluffend.

Ik denk dat het voor veel mensen een grote, dan wel niet de grootste nachtmerrie is. Levend begraven worden. Wakker worden in een kleine ruimte, geen licht, geen mogelijkheid om je fatsoenlijk te bewegen, opgesloten terwijl je niet weet waar je bent en je niks kunt zien of horen.

Buried is dan ook een zeer gewaagde gok die waarschijnlijk niet boeiend genoeg zal zijn voor het grotendeel van de kijkers. Je ziet maar één personage. Één man, opgesloten in een kist, met een mobieltje en een aansteker. De eerste reactie van velen zal zijn: ''Wat saai, telkens maar naar een iemand kijken, er zal vast wel weinig gebeuren, hoe kan zoiets nou spannend zijn?'' Mensen zouden zich nog eens kunnen verbazen hoeveel je kunt zien in dik andershalf uur, terwijl je eigenlijk de kist niet verlaat. Fantastisch.

Zeker voor mensen die al claustrofobisch zijn, zoals ik, zal dit een beklemmende en toch intrigerende film zijn. Ik hou hier wel van. Eindelijk weer eens geen film die zich na 10 minuten al in de kaarten laat kijken. Het scenario is ingenieus te noemen en het heeft behoorlijk wat emotionele wendingen. Je weet niet precies wie hij is, waarom juist hij in die kist ligt en je betrapt jezelf er op dat je meedenkt: Hoe kan hij in godsnaam hier uit ontsnappen voordat hij stikt? Zal hij zijn vrouw nog kunnen bereiken? Na verloop van tijd krijg je wel de antwoorden op je vragen, maar dat doet niks af aan de empathie die je voelt.

Dat brengt me bij Reynolds. Ik heb hem nog nooit zo goed gezien. Zijn angst was voelbaar. Vanaf de eerste minuut leef je met hem mee en wens je dat hij er uit komt. Wat een verschrikkelijk krachtige rol weet hij hier neer te zetten. No more mister funny guy, maar een hij speelt een bloedserieuze rol die je op het puntje van je stoel weet te houden. Is dit echt die Van Wilder knul? Yep. Nu zie je dat hij veel meer in zijn mars heeft. Alle emoties die hij toont, wanhoop, woede, onmacht, paniek, angst, frustratie komt geloofwaardig over. Ook de dialogen in de film zijn ijzersterk. Je wordt meegezogen in de belevingswereld van Paul en je hebt werkelijk geen idee wat er in de buitenwereld gebeurt.

Buried is voor mij één van de grote verrassingen van 2010. Geweldig acteerwerk, ijzersterk verhaal en uitstekend camerawerk.

avatar van BB1991

BB1991

het is apart dat in Buried de meeste spanning niet gegenereerd wordt door het feit dat Ryan Reynolds zich in een kist bevindt. Weliswaar wordt je zenuwachtig van het gegeven, maar ik vind helaas dat Reynolds niet heel erg sterk zijn angst weet over te brengen. De eerste paar minuten maakt de film louter gebruik van absolute donkerte en veel gehijg en geschreeuw. Dat gaat na een tijdje vervelen.

De spanning en de kracht van de film zit hem in de dialogen en de algemene hulpeloosheid, die je doen beseffen hoe weinig je op mensen aankunt. Deze slechte karaktereigenschappen van mensen staan centraal in deze film en Reynolds weet gelukkig vaak met cynisme zijn positie te verduidelijken. Hierin wordt de film interessant, maar het gros van de dialogen zijn helaas niet heel erg boeiend. Daardoor wordt de film niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld the Mist, waarin de aard van de mensheid ook meer angst bracht, dan de monsters.

Over The Mist gesproken, Buried tracht met zijn einde dezelfde impact te hebben, maar ook dat komt niet helemaal goed uit de verf. Dat komt omdat de film nogal abrupt veranderd van verschillende soorten scenes waarin verschillende soorten emoties worden verlangd. Daardoor wordt de film richting het einde toe slordig en dat doet af aan kracht.

Uiteindelijk is Buried een film met een aantal hele sterke dialogen vooral de scene waarin Reynolds praat met de baas van zijn bedrijf en erachter komt dat hij ontslagen is. Helaas wordt dat te veel afgewisseld met zwakke scenes en oninteressante sequenties. En dat is jammer, want het concept nodigt uit tot een hele sterke film.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Low budget en gemaakt met hele beperkte middelen, maar toch een uitstekende film. Lekker claustrofobisch, goed acteerwerk en intrigerend, het is onduidelijk hoe het afloopt. Bioscooppubliek vond de film vooral grappig door het gehijg van de hoofdrolspeler (gaat inderdaad wat lang door), misschien is vrijdagavond niet helemaal het tijdstip om naar een film als deze te gaan. Aan de andere kant komt het ook omdat er enkele lichtelijk misplaatste, enigszins komische scenes inzitten,

Misschien een aantal afgezaagde dingetjes om de tijd vol te krijgen de slang was onnodig, en ook het standaard telefoonleed met antwoordapparaten, bereik ed. had misschien wat ingeperkt kunnen worden), maar desondanks knap om een film toch de hele speelduur - je moet er wel even inkomen - boeiend te laten zijn (met de beperkte hulpmiddelen).

Het einde is erg goed en indrukwekkend.

dikke 3,5*

avatar van gideonsw

gideonsw

ik vond het een leuke film maar het einde whou hoe maakte ze dit in een kist vol zand wel jammer dat hij dood ging op het einde
lees de spoliers niet (bevat einde)

Goed.

Films op één locatie zijn niet bepaald nieuw, maar nog nooit was een locatie zo klein en duister. Da's ook meteen de kracht van de film. Jammer genoeg wordt er niet echt alles uitgehaald.

Hier en daar wordt er wat aan de film gerekt om tot 90 minuten te komen. Zo is bijvoorbeeld de scene met de slang best aangenaam, maar ook compleet (!) overbodig. En zo zitten er nog wel een aantal zaken in waaraan je merkt dat men soms iets teveel op zoek was naar vulling.

Verder ook iets teveel tijd om over bepaalde zaken na te denken. Waarom Reynolds bijvoorbeeld de hele tijd met die zippo zit te klooien terwijl zuurstof toch een essentieel goed is in dat kistje. Met de batterij van z'n telefoon is hij ook niet al te zuinig. Of waarom die telefoonreceptie midden in een woestijn in Irak beter lijkt te zijn dan in hartje Antwerpen. Kleine details, maar doordat er soms een iets te grote leegte valt gaan ze iets teveel opvallen.

Maar verder een aangenaam filmpje. Reynolds doet het niet uitzonderlijk maar draagt de film verder wel. Best spannend ook en een passend einde. Al kon je bij de begincredits al verwachten dat het wat meer ging zijn dan een Hollywoodeind, dus als een echte verrassing kwam het niet.

Beetje jammer dat men de film niet net wat korter gemaakt heeft, dat had de spanning ten goede gekomen en waren er iets minder stiltes gevallen. Maar verder een leuk filmpje voor een avondje bioscoop.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Negentig minuten onder de grond zitten. Één acteur, één locatie. En toch een goed resultaat behalen, dat vind ik best knap.

Maar wat is nou precies het verschil tussen Ryan Reynolds en Ivana Miño? Hij deed het wel goed. Maar als ze iemand anders hadden genomen was ik er waarschijnlijk ook blij mee geweest. Als 'ie maar kan schrikken, schreeuwen, schelden en een traantje weg kan pinken.
Ik herinner me een aantal afstandshots. Bij z'n voeten, van links uit het zwart naar rechts. Een shot naar boven toe, je ziet de kist 'langer' worden. En bijvoorbeeld eentje naar achteren toe, Paul wordt kleiner. En verder is er ook best veel afgewisselt in de montage. Het licht is ook wel mooi met die telefoon en zippo.
Er zitten nog een paar grappige dingen in. Die mevrouw met die fop-voicemail bijvoorbeeld.Ik vond die stem van die ene centrale wel 'n beetje op Kevin Spacey lijken (Moon). Ook zo sloom. Omdat die man zo rustig praatte wekte het irritaties en spanning op maar tergelijkertijd vond ik het niet echt realistisch om zo te reageren.
Dan was het dom van Paul om z'n telefoon niet van de trilstand te halen. Dat was 'm nog aangeraden. Ook klopte de tijd op de telefoon niet altijd. Het was 7.35 pm ofzo, de tijd ging vooruit en even later stond 'ie weer op 7 nog wat pm. En als die slang naar binnen kon komen moet er ook zand naar binnen komen lijkt me.
Bij die 'droom' was ik er niet ingetrapt (dat ze hem redden). Veel andere wel in de zaal, ze begonnen te lachen enzo. Tja... dat ging veel te snel dus ik wist al dat het niet waar zou zijn.Ik was erg benieuwd hoe het zou eindigen, en dat is nog best verassend. Alleen ietsjes te abrupt misschien.

En wat een waslijst aan crew. Zou ik toch niet zeggen hier.

Redelijk spannend en ook wel origineel.

avatar van deft0nes

deft0nes

Wat een zieke film! Het is, in ieder geval voor mij, een totaal nieuwe manier van filmbeleving. Net zoals dat toen bij Saw ook het geval was. De sfeer is behoorlijk grimmig, maar dat spreekt eigenlijk voor zich met zo'n plot. Verder zet Reynolds een geweldige acteerprestatie neer en is het script behoorlijk realistisch. Alleen de Irakees kwam mij af en toe een beetje ongeloofwaardig over. Ook het camerawerk was boven verwachtingen in zo'n ruimte. De spanning zit er goed in, al vanaf het begin. Sterker nog, de openingcredits met muziek zogen mij al helemaal de film in, geweldig gedaan. Zeer sterke film dus.

avatar van wwelover

wwelover

Een sterke thriller die gedragen wordt Ryan Reynolds, voor sommigen is het lastig om serieus te nemen door films als Van Wilder, maar Reynolds heeft al in meerdere films laten zien ook serieuze rollen op zich te kunnen nemen. Het is knap om een film 90 minuten interessant en spannend te houden vanuit 1 locatie. Het is ook nog eens mooi gefilmd. Ik heb genoten, ondanks dat er niet heel veel gebeurd, maar de twists zijn goed.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Geweldig claustrofobisch filmpje dat mij de negentig minuten lang wist te boeien. Sommige scènes hadden er uitgelaten kunnen worden, maar buiten dat gewoon erg knap om met zulke beperkte middelen mijn aandacht constant vast te kunnen houden. Vooral het sound design en het acteerwerk van Gosling vallen op. Niet vlekkeloos, maar een uitermate boeiend filmpje.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Benauwende film die me niet kon boeien. Mistte toch iets van een spanning, hetgeen natuurlijk lastig is als de rolbezetting uit één persoon bestaat en de dialogen nu ook niet van een hoogstand niveau zijn. Over het einde van de film zijn de meningen verdeeld, persoonlijk vond ik de film toen als een kaartenhuis in elkaar storten, ging iets te snel naar mijn mening, maar alla zand erover.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Hoe kan je een film met een dergelijk uitgangspunt rekken tot 90 minuten, en hoe is deze film spannend te houden. Dit is waarschijnlijk de vraag waar de makers een tijd mee geworsteld hebben. Wat mij betreft is dat deels gelukt. De filmmakers zijn er namelijk niet in geslaagd om de essentie van het levend begraven uit te buiten. Het gaat namelijk om het alleen begraven zijn in een donkere omgeving zonder te weten wat er aan de hand is en zonder enige hoop op overleven. Alleen de eerste paar minuten kon ervaren worden hoe dit voor het karakter zou zijn. De rest van de film gaat in feite verder als een actiefilm in een kist, met een aantal zeer onnodige scènes. Uiteindelijk heb ik wel respect voor de makers, maar wat mij betreft raken de paar minuten van het einde van Spoorloos meer de essentie van het “levend begraven”, als de 90 minuten die deze film duurt.

avatar van Shinobi

Shinobi

Toen ik las dat je anderhalf uur zit te kijken naar een Ryan Reynolds die opgesloten zit in een doodskist en zichzelf tracht te bevrijden, was ik in eerste instantie vrij sceptisch. Maar ik moet zeggen dat de film me het volle anderhalf uur toch heeft weten te boeien.

Sowieso door het sterke spel door Reynolds en dat niet gelijk alles in eerste instantie duidelijk is, het publiek is samen met Reynolds op zoek naar de antwoorden waarom hij in die kist terecht is gekomen.

Waar ook erg goed gebruik van is gemaakt, is de situatie. Zo zie je bijvoorbeeld aan het begin alleen maar duister en hoor je alleen maar zwaar gehijg en het spelen met de zaklamp en aansteker.

En eindelijk eens geen standaard Hollywood einde, net wanneer je denkt dat hij gered wordt.... Wordt een andere gered, zou je kunnen zien als een deceptie en heel het publiek was ook teleurgesteld. Maar ik moet zeggen dat ik me er wel in kon vinden, gewoon de harde realiteit klaar.

3,5 Sterren.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Een hele uitdaging om een film 90 minuten lang in een houten kist te laten afspelen en er dan ook nog voor zorgen dat het een goede film word. De film is trouwens in 17 dagen geschoten en zelfs dat lijkt nog lang.

Natuurlijk heb ik ook mn twijfels hoe snel een brandende Zippo zuurstof vreet. Wellicht kan iemand zich de scène uit Zwart Boek herinneren waar iemand (volgens mij) binnen een uur gestikt is terwijl hij in een afgesloten kist ligt. Verder moet ik zeggen dat ik mij niet aan al te veel zaken heb gestoord. De slang moest er duidelijk in voor extra spanning en het leverde weer zo'n 5 min extra film op. En de vinger-afsnij-scène had ook niet gehoeven van mij. Ryan Reynolds speelt het trouwens wel goed. Er wordt veel gebeld natuurlijk en dat kan je op een gegeven moment ook gaan tegenstaan, maar ja, wat moet je dan? Het claustrofobische effect leek overigens ook niet altijd helemaal volledig tot zijn recht te komen. Over het einde ben ik zeer tevreden trouwens en daardoor kom ik op een dikke voldoende.

Buried is denk toch wat er van verwacht. Je kan het je niet voorstellen in het begin hoe de film zo 90 minuten lang kan doorgaan, maar al snel zul je het wel logisch gaan vinden, denk ik. Het is geen film die ik binnen nu en een jaar nog een keer ga kijken, want er valt toch net iets te weinig uit te halen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Geweldige nachtmerrie. Het is regisseur Cortés gelukt om met beperkte middelen een film te maken die zich alleen in één kist onder de grond afspeeld, en de gehele speelduur boeit. Netjes.

De uitwerking van deze Buried is uitstekend. Zowel het claustrofobische camerawerk, als de muziek én de uitermate sterke acteerprestatie van Reynolds helpen hier uiteraard aan bij. Ik heb me absoluut niet gestoord aan het zuurstof en de zippo. Volgens mij valt dat best mee en de kist was ook niet geheel afgesloten - zo kon de slang vrolijk ontsnappen. Nou zal dat niet veel uitmaken, maar ach. Kon er niet mee zitten.

Natuurlijk moet zo'n film worden opgevuld met wat overbodige scénes, maar als je zelf onder de grond ligt valt een bezoekje van een slang, of veel antwoordapparaten ook niet te plannen. Cortés werkt het gewoon prima uit. De film is spannend van het begin tot het eind, heeft een nare, claustrofobische sfeer en een einde die keihard aankomt. Beviel me eerst niet zo goed - bij nader inzien best wel.

Ja, heb me prima vermaakt met deze film. Veel duistere scénes, veel gehijg van Reynolds en het gebruik van geluid zorgen er in het begin direct voor dat in de kist ligt. Dikke voldoende.

avatar van Theunissen

Dit moet wel een van de goedkoopste films ooit zijn geweest. Maar ondanks dat feit was het wel een zeer boeiende en ook spannende film waarin je echt meeleefde met Paul Conroy die goed gespeeld werd door Ryan Reynolds. Het moet je maar overkomen (ik moet er niet aan denken) en het einde was op zijn zachts gezegd zeer dramatisch en triest. De boodschap van deze film is eigenlijk dat de gewone mens in de wereld totaal niet meetelt (dat weet natuurlijk iedereen wel), het bedrijf waar Paul Conroy voor werkte maakte dat nog eens pijnlijk duidelijk. Wat een kloten bedrijf was dat.

Het concept was overigens zeer goed en ook origineel.

avatar van james_cameron

Gewaagd concept voor een film, knap uitgevoerd maar toch niet helemaal geslaagd. Het script is niet overal even overtuigend en hier en daar is de film wat aan de saaie kant. Visueel valt er natuurlijk niet veel van te maken, maar regisseur Cortes haalt wel alles uit de kast om het interessant te houden. Voornaamste troef is hoofdrolspeler Reynolds, die sympathiek en geloofwaardig genoeg is om de kijker anderhalf uur aan het scherm te kluisteren. Zijn nachtmerrie begint pas echt wanneer hij aan de telefoon te maken krijgt met Ned Ryerson uit Groundhog Day...

avatar van Beloki

Beloki

Benauwende thriller met een toch wel ´aardig´ einde. De sfeer was continu claustrofobisch en totaal niet irritant. Knap, voor een film die zich maar op een locatie afspeelt. Die telefoongesprekken maakten het qua spanning helemaal af. De wanhoop van Reynolds werd (terecht) maar groter en groter.

B.

avatar van patrick17

patrick17

Your fate is never sealed

Buried. De ergste nachtmerrie die er bestaat, levend worden begraven.

Het is te hopen dat je het nooit zal meemaken!

Het is toch moeilijk verkopen dit, ik bedoel het is een decor met 1 scene

inpricipe. Het is prima uitgewerkt want het werkt uitermate dat ik zeker

met spanning bleef kijken naar de film.

Je zou verwachtten omdat het maar om een beeld gaat dat het zou gaan

vervelen. Niets is minder waard want de film blijft tot het laatste

moment in spanning mede door de telefoon gespreken,

Hij werd aardig in de steek gelaten door de Amerikaanse overheid.

Het einde was erg passend en ik kon het zeker waarderen

het verloop maakte de film af!

Ryan Reynolds heeft naar mij mening een geweldige prestatie geleverd.

Hij heeft de rol met zoveel realisme gespeeld dat het leek op een

waargebeurd verhaal. De momenten tussen in paniek raken en momenten

dat je rustig moet blijven, heeft hij perfect in beeld gebracht.

3.5 *

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Buried.

Mooi uitgewerkte claustrofobische film. Niettemin vond ik het toch een tenenkrommende kijkervaring. Reynolds acteert prima, maar zijn gedrag zorgde voor de ene frustatie na de anderen. Waarom heb je in godsnaam het licht van je zuurstofvretende zippo nodig om te kunnen bellen? Iedere keer als het licht van zijn gsm aan ging, deed 'ie ook zijn zippo aan. WHY? Is dat de reden dat de film 'mystery' als genre erbij heeft gekregen?

De telefoongespreken die hij voert waren ook vrij frusterend. Net als de scene met de slang. Totaal overbodig en uitermate suf.

Allemaal aspecten die ervoor gezorgd hebben dat ik de film niet meer serieus kon nemen en hierdoor werkte de film voor mij niet meer. Het scheelde ook weinig of ik had de film afgezet. Toch maar blijven kijken, maar verder niet meer positief verrast. Op het einde na.

Hier had veel meer ingezeten. 2.0*

avatar van vidrus

vidrus

Wat een ontzettend slechte film, ik heb vol verbazing alle enthousiaste reacties gelezen.
Ik heb hem van begin tot eind uitgekeken omdat je toch telkens bleef hopen op enige progressie. Daarnaast is de complete film een samenhangsel van onlogische gebeurtenissen.

bij deze:

- Waarom zou je in hemelsnaam iemand begraven als je er losgeld voor wilt hebben. Hier heb totaal niets aan, het duurt minimaal 2 uur voordat je met 4 man een gat gegraven hebt waar zo'n kist in past. En dan heb ik het nog niet eens over het uitgraven. Zet hem op een stoel in je garage met een camera op z'n neus en een mes aan z'n keel. Dan loop je ook niet het risico dat je per ongeluk een acteur in je kist hebt liggen die wel weet hoe je gps moet gebruiken.

- Probeer eens voor de grap een blackberry van arabisch terug te zetten naar engels

- Waarom zet hij de telefoon weer terug op trillen nadat hij hem eerst op de ringtone heeft gezet nadat die man aangaf dat hij zo de accu kon sparen.

- Hij probeert eerst uit alle macht die kist stuk te krijgen of in ieder geval een plank, wat niet lukt. Later kregen we een luchtaanval (dit kost tienduizenden euro's maar dat is natuurlijk het eerste wat je doet bij een reddingsactie, waarvan trouwens wel duidelijk wordt dat deze reddingsacties daar nauwelijks slagen) en breken de latjes als luciferplankjes.

Kortom, zeer slechte film met een waardeloos einde. Ik hoopte trouwens wel dat er buiten de kist gefilmt zou worden dit had de film stukken beter kunnen maken.

avatar van gijsvogel

gijsvogel

Lastig geval.

De film an sich is eigenlijk prima te pruimen... soort en met spannend, verveelt niet echt en door alleen in de kist te blijven wordt een goede sfeer voor de situatie neergezet.

echter loopt de film voor mij stuk op de almaar groter wordende berg met aparte dingen waardoor het allemaal zeer ongeloofwaardig wordt, en hij mij op den duur zelfs ging frustreren.
Maar hij blijft toch interessant en spannend genoeg om te blijven kijken tot er uiteindelijk een te verwachten einde volgt.

Zoals al gezegd barst het van de aparte dingen.
Het moet wel de man zijn met de langst werkende zippo die ik ooit gezien heb ten eerste.

Verder weet ik niet wat voor borrel hij in zijn heupfles heeft, maar in de scene met de slang die 'ineens' uit zijn broekspijp komt vliegt het in de fik als benzine.

Die slang kan blijkbaar wel via ruimtes onder de grond wegkomen terwijl het naar binnen stromende zand toch echt doet vermoeden dat de kist is ingegraven.

De Breaklight die hij als eerste heeft gaat uit, terwijl die dingen volgensmij een brandduur hebben van rond de 14 uur...zou best kunnen dat ie er al een tijdje ligt natuurlijk

nouja, noem maar op... de slang, het zuurstofvraagstuk, de overdreven gefrustreerde reacties aan de telefoon terwijl je toch echt maar beter een beetje kalm kunt blijven om iets te willen bereiken, het gebruik van de zippo icm het licht van de telefoon...
het wordt allemaal een beetje teveel van het verkeerde...

onvoldoende 2*

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Zoals verwacht een knap gemaakte prent, die anderhalf uur blijft boeien ondanks het karige plot. Buried is spannend, vakkundig in beeld gebracht en geldt gek genoeg als één van de beste Irakfilms die ik al heb gezien. Reynolds is niet meteen een enorm acteertalent wat mij betreft, maar doet het hier meer dan behoorlijk als gewone vent.

Goed dus, maar mijn verwachtingen werden nu ook niet overtroffen. Écht bijzondere cinema is dit voor mij niet, maar wel entertainment van de bovenste plank. Sterk einde ook.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Enorm meeslepende en spannende film, en dat is nogal opmerkelijk eigenlijk gezien het minimale van wat je te zien krijgt. Maar het werkt uitstekend, vooral dankzij de sterke acteerprestaties. Dit is toch wel één van de meest frustrerende en beklemmende situaties waar je in terecht kan komen en de vraag is of dit ook echt is voorgekomen. Zieke geesten zullen in ieder geval inspiratie halen uit een film zoals deze. 3.5 sterren dik verdiend.