• 9.378.508 stemmen

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws en Italiaans

Releasedatum: 21 januari 2010

Plot A Serious Man

"…seriously!"

Terwijl Jefferson Airplane op de radio klinkt, valt het leven van de Joodse professor Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) in 1967 uit elkaar. Zijn vrouw wil van hem scheiden, zijn dochter steelt geld van hem voor een neuscorrectie en zijn zoon houdt zich bezig met rock-'n-roll en blowt liever met z'n vrienden dan dat hij zich op z'n Bar Mitswa voorbereidt. Daarnaast zit hij opgescheept met zijn sociaal gehandicapte broer die weigert het huis te verlaten en wordt zijn hoofd ook nog eens op hol gebracht door de beeldschone, naakt zonnebadende buurvrouw. En aangezien dit nog lang niet alle problemen van Larry zijn, wordt het hem erg moeilijk gemaakt om 'een serieuze man' te zijn.

Lawrence 'Larry' Gopnik

Rabbi Nachtner

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Billy-Pilgrim schreef:

Wat betreft je tweede punt, nergens beweer ik toch dat er slechts een oorzaak is voor de chemie tussen acteurs? Dat ik er slechts een noem betekent niet dat ik denk dat er maar één oorzaak voor is. Ik kan moeilijk alle oorzaken gaan opnoemen aangezien dat in dit geval volstrekt irrelevant zou zijn.

Nou ja, dat doe je wel lijkt me, haha. Er staat toch "De acteurs onderling hebben altijd een soort chemie. Die ontstaat door de sterke dialogen.", dan is het niet zo gek dat ik dat zo lees, toch? Als je gaat uitleggen waarom de chemie tussen de acteurs ontstaat dan lijkt het me wel relevant om compleet te zijn.

Billy-Pilgrim schreef:

Daarnaast vind ik jouw manier van reageren niet prettig. Je kunt ook een discussie voeren zonder termen als 'idioot'. Reacties met aan de ene kant een belediging en aan de andere kant een achterbakse smiley heb ik geen behoefte aan. Ik laat deze discussie dan ook voor wat het is.

Och, niet zo zielig doen hoor. Ik noem je nergens een idioot (en anders: wat dan nog? Zo schokkend is dat toch allemaal niet, haha). Ik zeg enkel dat het idioot is om te zeggen dat de scriptschrijver verantwoordelijk is voor de chemie tussen de acteurs. Van een achterbakse smiley weet ik niets. Ik vind het altijd wel vriendelijk staan, zo'n lachend gezichtje. En een klein beetje hypocriet is het wel, jezelf in de slachtofferrol plaatsen om vervolgens venijnig uit te halen. Maar goed, maakt allemaal niets uit; zoveel had je nu ook weer niet te melden volgens mij.

avatar van .Fee.

.Fee.

Ik heb werkelijk geen flauw idee waar de hele film op sloeg, maar vond 'm wel zeer vermakelijk!

Ben waarschijnlijk nog niet zo bekend met de Coen-broers.

avatar van lowiekeke

lowiekeke

Bizar. Gigantische mengelmoes van bullshit bij elkaar, en op de coen-style hou ik er van!

Ik vind ook dat er een heel bijzonder sfeertje hangt in deze film.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

VEEL beter dan Burn After Reading

hint: wacht tot helemaal op het eind van de end credits, er is een mop van de coen broers daar

Kronos

Gisteren gezien, vandaag nog aan het nagenieten.

avatar van Caldora

Caldora

Have you talked to the Rabbi? Heerlijke film! Ik heb ongelooflijk genoten en nog genoeg stof tot nadenken. Schitterende beelden, heerlijke scènes. Misschien nog eens een uitgebreider bericht.

Voor iedereen die hem nog niet gezien heeft. You'll love it or you'll hate it. Verwacht in ieder geval geen lachsalvos.

kuk

Schitterende film die je alleen leuk kan vinden als die joodse vibe je aanspreekt. Als je daar eenmaal in komt is ie fantastisch. Misschien wel de beste comedy ooit!

avatar van andrehoek

andrehoek

Vond de tekenfilm in het begin serieus goed. Had daarvan wel meer willen zien. Verder vond ik de film eigenlijk helemaal niks. Het camerawerk, de personages, montage is allemaal in orde, maar het onderwerp en het einde is voor mij een no go en de film als komedie bestempelen vind ik ook wat overdreven.

Ben het met Caldora eens: Of je vindt het top of helemaal niks...

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Echt een onvervalste Coen-film. Ik heb me slap gelachen om deze film! Wat zit hij toch weer ingenieus in elkaar, het is bijna ongelooflijk dat de mannen dat toch steeds weer lappen. Niet iedereen zijn film, dat kan ik begrijpen, want het is allemaal moeilijk te doorgronden. Tenminste, dat lijkt het, maar vele mensen zoeken teveel achter films van de Coen-broertjes. Geniaal neergezet, geniaal camerawerk en geniale decors. De laatste zijn tot in de puntjes verzorgd. Ik heb me prima vermaakt met deze toch ietwat absurde film. En het einde... Perfect gevonden! 4 *

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Dappere poging om eens wat anders te brengen vind ik het, maar uiteindelijk drijft men toch wat door. Het duurt allemaal nét iets te lang om het echt goed uit te zingen.

Hier en daar kon ik wel een glimlach laten, maar vooral het laatste half uur met de Bar Mitswa begon het allemaal toch net een beetje een te lange zit te worden.

Wel een aantal leuke momenten, zoals het 'Jesus Christ' en ook de hoofdpersoon die alles maar blijft overkomen. Verder vind ik de enscenering het sterkste punt van de film. Alles is heel sober en rustig, fraai staaltje decorbouw zou ik zeggen.

De bedoeling is leuk, maar in the end werd het me toch net iets te vermoeiend allemaal.

kuk

Ja het moet je aanspreken is het vooral denk ik. Iedereen die wat met en jodendom heeft, vindt he geweldig en als je daar ver vanaf staat interesseert je dat begrijpelijk minder.

avatar van david bohm

david bohm

Vind het een mooi verhaal en heb flink gelachen, maar ook de filosofische dimensie van de film vind ik sterk.

avatar van SSS

SSS

kuk schreef:

Het geloof staat inderdaad ver van mij af, de ergernis dat hij alles maar goed vind zorgt ervoor dat 't bloed onder m'n nagels vandaan komt! Ik heb de Coen broeders betere films zien maken, dit is voor mij wel een teleurstellende vertoning.

SSS schreef:

Maar dat is dus typisch joods! Niet dat ik dat ben, maar o.a. door mn studie weet ik er genoeg van af om helemaal mee te komen in dit meesterwerkje! Dit bewijst dat films niet echt subjectief te beoordelen zijn. Dat dit goed in elkaar steekt is duidelijk, maar of het je aanspreekt is voor iedereen persoonlijk.

kuk schreef:

Ook als je helemaal niks hebt met het jodendom kan deze film uiterst genietbaar zijn.

Het filosofische verhaal, de intrigerende inkijk in hoe mensen leven, het bijzonder knap uitgewerkte hoofdpersonage, de mooie fotografie, de behendige camerabewegingen enz... Een lust voor het oog en een passionele tocht voor het hart.

En last but not least de typisch humor van de Coens natuurlijk. Het hardst heb ik gelachen toen Larry Gopnik met zijn hoofd tegen de muur geknald werd terwijl zijn aanvaller riep dat hij zijn vrouw geneukt had, waarna hij badend in het zweet wakker schoot uit deze boze droom.

Een film die ik eigenlijk onmiddellijk opnieuw wilde zien. Eentje om op dvd te hebben. Net als Fargo, The Big Lebowski, Barton Fink, The Man Who Wasn't There...

kuk

Haha ja dat was een geniaal stukje inderdaad! Ik vond die chap die hem de hele tijd probeerde om te kopen ook zo mooi. Of dat stukje dat hij thuis komt van zn werk en de kinderen als gekken door het huis rennen en schreeuwen. En uiteindelijk 'Oh, Sy Ableman died in a car crash'. Heeeeeerlijk, dat ironische!

avatar van Loefa

Loefa

Weer een hele mooie film van de Gebr. Coen.

Mooi film werk en de gehele stijl zoals kleding, meubels, huizen etc. is subliem. Een film om te lachen en met een heerlijke filosofische ondertoon.

4 uit 5

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Opnieuw een overheerlijke nieuwe Coen-film, deze serieuze man. Hoewel de bekende gezichten ditmaal wegblijven, alle andere elementen waar de Coens o zo sterk in zijn, zijn overduidelijk aanwezig. De film introduceert een serie geniaal grappige karakters, stuk voor stuk geweldig neergezet door het groepje relatief kleine namen. Vooral Sy Ableman was een hilarisch personage. Verder wordt er een voortreffelijke sfeer neergezet, er zijn weinig films waarin ongemakkelijke stiltes zo perfect zijn getimed. A Serious Man is een rustige, mooi opgebouwde en ook op audiovisueel gebied ijzersterke zwarte komedie, waarmee de Coens voor mij voor de zoveelste maal bevestigen briljante filmmakers te zijn. Op naar het volgende project van de broers.

4,5 sterren.

avatar van El-royo

El-royo

Na Burn after reading, wat ik een verschrikkelijke film vond, toch maar de moeite genomen om deze te bekijken. Ook deze viel me echter behoorlijk tegen. Heb een paar keer een glimlach op mijn gezicht kunnen toveren maar daar is het ook ver mee gezegd. En dan dat belachelijke einde. Tja, je moet er van houden zullen we maar zeggen..

avatar van Redlop

Redlop

kuk schreef:

Behalve een zwaktebod, vraag ik me ook serieus af of dat wel waar is.

Redlop schreef:

Behalve een zwaktebod, vraag ik me ook serieus af of dat wel waar is.

Ja als je daar 0 vanaf weet, komt er om de 2 minuten een term voorbij die je niet kent. Om maar wat te noemen.

Gister nog een keer gezien, draaide nog in het filmhuis. Die perfecte score blijft gewoon staan. Fan-tas-tisch.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ontzettend knappe film over een man die zo erg bezig is oplossingen voor zijn problemen te zoeken, dat hij niet meer beseft hoe erg hij het eigenlijk heeft getroffen. Een zwaar onderwerp van de Coens, maar met zoveel humor en intelligentie en inzicht in de menselijke omgangsvormen gebracht dat het een heerlijke rit wordt die op sommige punten zo herkenbaar (of pijnlijk) is dat je er wel om móet lachen. Vooral de gesprekken met de rabbijnen zijn geestig en memorabel geschreven (het gesprek over de tanden van goj ) en illustreren op perfecte wijze dat antwoorden niet bestaan: iedereen moet het maar voor zichzelf uitzoeken. Niet noodzakelijkerwijs de meest optimistische boodschap, maar het is dan ook het donkere randje dat deze film zo goed maakt. Het einde is perfect en sluit hier ook naadloos op aan. Beste film van de Coens tot nu toe.

DB10

Iets mindere film weer van de gebroeders Coen. Een stuk serieuzer dan normaal, terwijl ik toch liever de meer absurde films van ze zie. Neemt niet weg dat er in A Serious Man ook nog wel voldoende grappige personages zitten.

Wat is dan 'normaal'?

Deze film is zeker niet serieuzer dan The Man Who Wasn't There en No County for Old Man. Ik vind deze zelfs een pak grappiger dan Intolerable Cruelty en het nog flauwere The Ladykillers.

A Serious Man vind ik zeker horen bij het beste van hun werk.

Kronos schreef:

Wat is dan 'normaal'?

A Serious Man vind ik zeker horen bij het beste van hun werk.

Normaal is misschien niet het juiste woord bij de gebroerders Coen. Maar films als The Big Lebowski, Burn After Reading, O Brother where art thou en zeker hun eerste films zijn toch een stuk luchtiger.

Kronos

Blood Simple, Miller's Crossing, Barton Fink, luchtig?

Kronos schreef:

Blood Simple, Miller's Crossing, Barton Fink, luchtig?

Ja vind ik wel, het personage van John Goodman in Barton Fink bijvoorbeeld. Niet al te serieus.

Kronos

Niet al te serieus, maar behoorlijk krankzinnig. Niet bepaald luchtig als je 't mij vraagt. Barton Fink is juist een van de meest beklemmende films die ik ken. Onder andere door het waanzinnige personage van John Goodman.

De Coens hebben uiteraard een paar luchtige(r) films gemaakt. Laat dat wat mij betreft meestal de wat mindere zijn (The Big Lebowski uitgezonderd). Aan de gemiddelden te zien is de meerderheid het daar met mij over eens.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

andrehoek schreef:
Vond de tekenfilm in het begin serieus goed.

Tekenfilm?
Intro was toch gewoon met het joodse koppel

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Wederom een héérlijke film van Jan en Pieter Coen.
Waar ik altijd het meest van geniet zijn de hilarische man tot man ''gesprekken''.
Het grappigste in deze film vond ik toch wel de scene waar hij bij de hoofdmeester zit met zijn walkman,die kop van die vent, hoe weten ze toch elke keer zulke acteurs te vinden.
Ze hebben me weer niet teleurgesteld en daar ben ik zeer content mee.
En nu gaat deze Goj afsluiten.