• 9.379.030 stemmen

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

Sciencefiction / Fantasy | 140 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 19 mei 2005

Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

"The saga is complete."

De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.

Anakin Skywalker / Darth Vader

Obi-Wan Kenobi

Padmé Amidala

Chancellor Palpatine / Darth Sidious

Senator Bail Organa

Yoda (stemrol)

Goodfella begrijpt het . Kwestie van te lezen wat er staat natuurlijk, maar toch

avatar van IcU

IcU

Ik weet niet wat ik moet zeggen. Wat een prachtige super film. Ik heb er weinig woorden voor. De weg naar de dark side, het vallen van de republik, alles klopt en is super goed uitgewerkt. Kippenvel, toen Darth Vader zijn helm op kreeg en je weer zijn duistere stem hoorden. Prachtige muziek, alles is gewoon helemaal goed. Ik heb ook wat meer waardering gekregen voor episode 1 + 2.

Binnekort maar weer eens in de bios kijken.

davidov

Ach kvond de verwijzing naar het promo artwork niet al te duidelijk (in ieder geval niet om 1 of 2 uur s'nachts )

Enfin maakt verder niet uit, ieder zo z'n eigen genre laten we maar zeggen

Niks mis met het genre, wel met de manier waarop

davidov

nou, als iemand een 1 geeft voor deze film heeft hij duidelijk niet kunnen genieten van het spectakel... zat hij niet in de film en heeft zich continu moeten ergeren aan een wereld van CGI en matig acteer werk. Deze film leunt sterk op het entertainende en niet op het kwaliteits aspect van een film. En 1 ster geeft bij mij toch echt aan dat je er geen zak aan vond mag natuurlijk

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

davidov schreef:

Als een film goed entertaint is dat toch ook een kwaliteit? (even los van de vraag of deze film dat doet of niet)

Queto Yurlunyur schreef:

uhm nou ik zie het zo, scary movie is als je erg om kan lachen, een geweldige film. Maar een kwaliteits film vind ik het niet...

Echter er zijn ook films die erg mooi in elkaar zitten en brilliant zijn in ieder aspect, maar mij gewoon niet kunnen boeien.

Gelukkig gaan de 2 vaak wel samen... Maar idd, als een film erg onderhoudend is doet de film zoiezo iets goed, maar hoeft nog niet te zeggen dat een film "oscar waardig" is (hoewel de oscars geen goed voorbeeld zijn)

avatar van olivier

olivier

Maar het maken van een goede blockbuster is toch inderdaad toch OOK een teken van het begrijpen van het medium? Wat men daarbij al wel eens vergeet, is dat het maken van een blockbuster niét wil zeggen dat de inspanning van de realisatie minder moet zijn. Het is niét omdat een film bedoeld is als puur entertainment, dat men plots geen aandacht meer moet schenken aan de oneliners, het plot of de vertolkingen! Men heeft vaak iets van "als we onszelf maar niet serieus genoeg nemen dan wordt het wel goed, want dit is toch maar entertainment". En dàt is vréselijk spijtig, omdat blockbuster en kwaliteit wel kunnen samengaan! En dat is iets wat bijvoorbeeld james bond als PURE entertainmentfilm wél heeft begrepen. Neen, bond is geen kunst, maar het is puur vakmanschap dat altijd zal trachten een degelijk, gaaf en uitgewerkt product af te leveren.

davidov

i know, daarom zou je een film als scary movie of een dumb ass actie film nooit zomaar 5 sterren kunnen geven vind ik...

Een echte sterke film weet de 2 (kwaliteit en kwantiteit) te combineren...

En persoonlijk vind ik dit de sterkste lucas star wars film tot nu toe... (in ieder geval van 1,2,3)

avatar van tyleet11

tyleet11

Afgelopen woensdag om 20:00 zat ik al op een superplek in mijn plaatselijke bioscoopje te wachten op de fameuze titels. 2 uur en 20 minuten en een vervelend getimede pauze van 15 minuten later was ik tevreden. Lucas heeft zijn saga tot een waardig einde weten te brengen. Hij heeft gedaan wat nodig was en niet meer en niet minder.

Nu lees ik steeds dat het playstationachtig zou zijn en dat de CGI een afbreuk is van de nieuwe triologie. Ik vind dat jammer dat men dat zegt. Je hebt de mogelijkheid op dit moment, dus waarom zou je die techniek niet gebruiken. Met deze techniek kun je zoveel meer doen dan met Stop Motion. En als je een liefhebber bent van old-school 1 op 1 gevechten, kom je ook niets te kort, want wat een prachtige choreografie! En dat is voor mij geen playstation, maar het Star Wars gevoel. De manier waarop de openingsscene is gemaakt is prachtig, energiek en dynamisch. Ik zou het juist heel vreemd vinden als Lucas zich had gehouden aan de techniek van 30 jaar geleden in plaats van space battles op een op dit moment optimaal niveau.

Grsbk schreef:

Jammer trouwens dat Lucas die "oude" decoren, die in deze film de laatste 10 - 20 minuten voorbij komen, niet in de gehele nieuwe triologie heeft gebruikt. En hij had best ook wat van die oude poppen kunnen gebruiken ipv al die neppe computertrucages.

Daar ben ik het wel mee eens. Bijvoorbeeld in deze episode vond ik Tion Medon zijn outfit en make-up prachtig gemaakt. Daar had Lucas best wat meer van in zijn nieuwe trilogie kunnen stoppen. Ik erger me zelf ook erg aan al die computerkarakters, terwijl je met een mooi kostuum een veel interessanter persoon kan maken. En ik vind het ook jammer dat de stormtroopers gedigitaliseerd zijn. Ze bewegen nu veel te sierlijk.

Episode 3 zit vol emotie, I love it. De verleiding, de manipulatie en het verraad. Prachtig! Ian McDiarmid verdient absoluut een Oscar voor beste bijrol volgend jaar, vind ik. Ik las ook in vele recensies dat er houterig geacteerd zou zijn. Nou, niet houteriger (behalve Darth Sidious dan) dan de rest van de saga. Ik heb me in ieder geval niet geërgerd. Zelfs de dialogen over de liefde niet. Alleen de settings van deze dialogen stoorden soms. Die leken zo gestaged en onwerkelijk. Alsof ze de hele dag op een bank in elkaars ogen zitten te staren. Dat kon wel op een andere manier.

OK, hier krijg ik commentaar op. Ik geef geen losse cijfers voor elk deel. Ik kan ze wel op volgorde zetten van formidabel tot niet slecht, maar Star Wars is voor mij één film. Net als The Matrix en Lord of the Rings. Dus ik kan niets anders doen dan de hele saga vijf sterren te geven, want het ene positieve heft het andere negatieve direct op. Ik denk niet dat ik ooit uitgekeken zal raken op Star Wars of zijn expanded universe...

avatar van balosa

balosa

vandaag gezien in de bios, en ik vind het een waardig eind van de Star Wars serie, ik vind dit ook de beste film van de eerste 3 episodes, gelijk vanaf het begin al volop actie en een vlot verhaal daar hou ik wel van

avatar van chucknorris

chucknorris

• 1908 stemmen

net naar toegeweest en ik vond hem geweldig. Wat een spectakel! En daarnaast: prachtig om te zien dat alle eindjes aan elkaar worden geknoopt. Je hoort, ik kom superlatieven te kort. En dat het acteerwerk slecht en houterig zou zijn: fuck it, je kunt niet alles hebben.

avatar van AHWA

AHWA

Erg teleurstellende film. Komt denk ik ook omdat ik er lang naar uitgekeken heb. Dan kan het altijd alleen maar tegenvallen. Maar het was ook heel erg. Het acteerwerk was op McGregor na belabberd. Ik stoorde me verschrikkelijk aan het kinderachtige gekrijs van Palpatine, maar ook aan het houterige koppel Christensen/Portman. Portman kan veel beter en dat heeft ze laten zien in Closer en nog meer in Garden State.

Ook moest alles weer grootser en de vele pief paf poef-scenes waren weer van de partij. Ook de muziek vond ik deze keer erg storend. Bijna elke scene had een bombastische score en dat gaat na een tijdje gewoon vervelen.

Het einde met de verwijzingen naar Episode IV waren dan nog wel aardig, maar die konden de film niet meer redden.

2,5 ster

avatar van MarkFish

MarkFish

Waardig einde van de reeks. Stukken beter dan de laatste twee films. Spectaculaire gevechten, goeie spanningsopbouw, Christensen deed het wel goed, maar ik ben er geen fan van. Toch zie je wel goed de kwelling van Anakin en hoe die er tevergeefs tegen vecht. Het aparte is dat ie zelf ook lijkt te weten dat het tevergeefs is. Ik vond vooral de duistere sfeer die er richting het einde van de film werd gecreeerd erg sterk. En vette eindgevechten!

avatar van Jordy

Jordy

163 stemmen na het eerste weekend, netjes

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

163 stemmen na het eerste weekend, netjes

Is dat al geen mijlpaal op deze site?

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Er kunnen er nog meer komen heh, vanavond zijn ook nog voorstellingen.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Heeft wereldwijd nu al meer dan 300 miljoen dollar binnegehaald!

avatar van Vinco

Vinco

Egt een super film dit!

Alles ziet er zoow super strak uit!

Er is egt helemaal niks aan te merken op deze episode van star wars!

5 DIKKE sterren!

Lord Vader

ik heb hem net gezien....

ik vraag me af of ik derhalve nu al iets moet tikken, want hij moet ook bezinken, maar goed:

hoewel alles dik in orde was, weet ik het toch niet zo.

de film had wel een lekkere dramatische, onafkeerbare vibe over zich.

Vader was weer Vader, dat zit wel goed.

Weinig Vader trouwens hoor, voor de mensen die echt scenes met Vader verwachten.

Ik vond het uit de trailer reeds klassiek geworden RISE-stukje in het echt beetje tegenvallen eigenlijk.

Nu ja, heb me geen seconde verveelt, dus da's goed.

Ik laat hem even inwerken.

avatar van Misterorange

Misterorange

de eerste indrukken die de film achterlaat zijn niet heel positief. De eerste helft van de film dacht ik nog dit gaat goed komen. Maar overgang naar de darkside is op zijn minst niet overtuigend. Ik heb maar niet over de acteerprestaties van anakin. Al moet ik zeggen dat ze deze keer niet tenenkrommend slecht waren. De transformatie naar de uiteindelijke darth vader(waarom vader? is dan wel weer aardig. (Het gevecht tussen obi en anakin vond ik trouwens ook niet echt inspirerend)

maar daarna krijg je het idee oh ja we moeten nog aansluiting vinden op episode 4. voorlopig 3 sterren (zeker voor de visualisatie en het spel van obiwan)

avatar van Jordy

Jordy

Lord Vader schreef:

Dat vond ik ook jammer inderdaad, dat "trailer moment" was blijkbaar samengesteld met dialogen uit 2 of 3 verschillende scenes.

avatar van Hannibal

Hannibal

In ieder geval de beste van de drie "nieuwe" Star Wars films, en ik had gisteren weer bijna hetzelfde gevoel als toen ik dik twintig jaar geleden de bioscoop uit kwam.
Ik vond hem erg goed. Het enige minpuntje vond ik de reuzenhagedis, maar verder dik in orde. 4,5*

avatar van Shyamalan

Shyamalan

Qua spektakel was het goed, het verhaal misschien iets minder, maar ook niet onder de maat. De duistere sfeer die bij de rise van de Vader hoort wordt in deze film mooi neergezet. De overgang van goed naar kwaad bij anakin was iets overdone. Want de dingen die hij uithaalde nadat hij in de Vader veranderde vond ik wel erg wreed. Daarover worden niet echt geloofwaardige motieven voor gegeven in de scenes die zich daarvoor afspeelde.

Desalniettemin heeft deze film wel een indruk bij me achtergelaten, vanwege de tragiek. Christensen vond ik ook niet helemaal geknipt voor de rol, maar hij deed het redelijk. 3.5*

avatar van olivier

olivier

Jordy schreef:

Echt he!! Dat zag er uit als een compléét kippenvel moment. Waarom heeft men dat niet zo gedraaid dat er wel degelijk "rise" werd gezegd: was een koud montagetruukje geweest! Nu was darth vader een beetje teveel "hulk" (die ketens die hij kapottrok!) en zijn 'schepper' die mompelde: "can you hear me". Beetje te hoog humor-gehalte. Alsof vader zou gezegd hebben: "neen ik hoor niets, er ziet nog piepschuim in mijn masker". Lichte ongoocheling van een uitstekend half uur goede cinema.

avatar van Phoenix

Phoenix

Ehm, er werd wel degelijk "rise" gezegd in deze film. Alleen niet in de scène dat Vader "tot leven kwam".

Jordy schreef:

iets wat ik al lang geleden opgestoken heb: vertrouw nooit trailers, gezien er zo ontiegelijk vaak smerig in geknipt is, waardoor hele scenes, dialogen, en zelfs grappen beter zijn in de trailer dan in de film...

Ik rekende er dus al op dat rise ergens anders vandaan kwam

Lord Vader

wat ik wel weer heel sterk vond was hoe je Vader geopereerd zag worden, was wel lekker ziek en die blik als hij de helm naar beneden ziet komen was ook wel heeeeeeeel wreed.

heb er een nachtje over geslapen en ben er toch wel heel vol van hoor!

ok, er zaten vele episode 1 & 2 dingen in en da;s nooit positief (de hagedis, general Grievious sucks, die domme robotjes etc) maar ik geloof dat ik hem toch al met al wel erg cool vond.

de Emperor en Vader strijden wat mij betreft om de titel van hoofdrol speler in deze film.

al met al een lekker stel : >

De Jedi waren inderdaad wel ECHT de lul he, in deze film??

oh ja,

waarom heb ik toen EINDELIJK Darth Vader tot leven kwam niet KEIHARD de Imperial March gehoord??

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

predator schreef:

Dan kan er ook mooi nog een deel 3,5 gemaakt worden waarbij ook de jonge Han Solo, de jonge kapitein Antilles, de jonge Boba Fett, de jonge prinses Leia en een Obi-Wan in een midlife crisis een plek krijgen. Laat maar komen...........