• 9.372.770 stemmen

Per Qualche Dollaro in Più (1965)

Western | 132 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: For a Few Dollars More / Voor een Paar Dollar Meer

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Monaco

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Gian Maria Volonté

Gesproken taal: Italiaans

Plot Per Qualche Dollaro in Più

"The man with no name is back... the man in black is waiting... a walking arsenal - he uncoils, strikes and kills!"

Een bende beruchte criminelen onder leiding van El Indio bereidt een bijzondere bankoverval voor. Twee premiejagers besluiten samen te werken om de bende op te rollen. Maar een van hen, Douglas Mortimer, heeft blijkbaar andere doelstellingen dan alleen de beloning.

Col. Douglas Mortimer

Groggy, Member of Indio's Gang

Juan Wild - The Hunchback

Old Prophet

Sancho Perez, Member of Indio's Gang

Tucumcari Station Clerk

rondh

Ik vind hem toch tegenvallen. Vanochtend gekeken, maar ik niet het gevoel als bij the good, the bad and the ugly en once upon a time in the west. Hier zit gewoon een te simpel verhaal in. Vind ik dan. Je merkt daarentegen dat het wel Sergio Leone film is.

De sfeer is wat dat betreft weer goed.

Actie scenes zijn goed, acteerprestaties zijn wel aardig, en verhaal valt tegen.

Daarom vind ik hem minder. Geen discussie mogelijk, want dat is mijn mening.

3,5 sterren

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Je kunt toch over iemands mening discussieren? Als je dat niet kunt zou ik heel snel van deze site weggaan

feanaro surion schreef:

Daar heb je misschien gelijk in, maar ik heb mijn mening gegeven. En daar is niet veel aan te veranderen.

En dat ik van deze site moet verdwijnen; dat maak ik altijd zelf nog wel uit. (of de makers van deze site,als ik iets niet goed doe.)

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ik zeg dat als je van te voren al vind dat discussie over je mening zinloos is je beter uit jezelf weg kan gaan

feanaro surion schreef:

Je kan hier discussieren over een film. En niet over iemands mening. Je vindt iets of je vindt iets niet.

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

rondh schreef:

Meningen zijn er toch om over te discuseren? Anders kan iedereen z'n mening ook wel voor zich houden.

avatar van Lenny McLean

Lenny McLean

4.5*! Zeer goede film maar niet van het niveau van OUATITW of TGTBTU, ook weeral een geniale soundtrack van Morricone. Nu nog 'A Fistfull of Dollars' en de trilogie is compleet, alleen wel in omgekeerde volgorde.

avatar van Lenny McLean

Lenny McLean

Apster schreef:

Echt niet, Clint is de koelste

Echt niet, El Indio is de coolste!

avatar van Don_Mat

Don_Mat

Weet je wat ik wel fijn vind aan deze film in vergelijking met once upon a time in the west. Dat in deze films een beetje schot zit. Sommige dingen duren zo ongelofelijk lang in once upon a time in the west, en dan hebben we het nog niet eens over het begin. Maar toch geef ik jullie gelijk, deze tipt niet aan the good the bad and the ugly of once upon a time in the west.Wel 4 sterren.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Maar OUATITW staat wél in je top 10..

donemans

net aangeschaft, ga hem zo snel mogelijk kijken

donemans

Gister gezien en hij viel me niet tegen al wordt de nochelante rol van clint eastwood soms wat overdreven als hij weer verveeld naar de kogelgaten 1 cm naast zn hoofd staat te kijken goede film maar zeker niet van het once upon a time of the good the bad and the ugly kaliber.

einscene met horloges is geniaal

3,5

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

donemans schreef:

Juist de hele charme van het personage Eastwood in de Dollars-trilogie!

Goodfella_90 schreef:

Juist de hele charme van het personage Eastwood in de Dollars-trilogie!

das waar maar toch komt dat aspect denk ik al genoeg naar voren. Het wordt zo ontzettend overdreven in ''for a few dollars more'' vond het al wat te ver gaan in the good the bad and the ugly.

erg charmant vind ik het niet in deze mate

prima film verder.

avatar van veron35

veron35

Dit was de onbrekende Leone western voor mij. Beter dan A fisful of Dollars en A Fistful of Dynamite en minder dan Once upon a time in the west en the good, the bad and the ugly. Wederom 5*.

avatar van clintgodfather

clintgodfather

veron35 schreef:

Zo zie ik het ook . Ik verhoog trouwens van 4,5* naar 5*. Deze film is een geniaal meesterwerk.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een western die mij beviel. Dat staat vast.

Jammer alleen dat het sterkste punt van deze film, toevalligerwijs ook een van de sterkste punten uit andere spaghetti westerns van Leone; de muziek, vaak wat willekeurig wordt ingezet. Mooi deuntje, al vind ik de timing ervan dus wat magertjes. De muziek doemt soms op en wordt soms alweer na 10 sec. afgebroken.

Verder opmerkelijk genoeg veel vertier. Sommige scènes kwamen mij zelfs bekend voor. Schijnbaar vroeger toch wel eens op tv gezien. Herkenningspunt was vooral dat bewaken van die bank en het appelschieten. Clint Eastwood speelt gelukkig ook geen heldenrol, waardoor hij eens niet ver boven iedereen verheven is. Verder ook weinig cowboys die trucjes uithalen om eer te verkrijgen. Slechts het hoeden opraap incident tussen de 2 bounty hunters was allemaal wat onnodig.

Vooral een fijne sfeer in deze film. Mooi openingsshot gelijk, waarna er diverse spanningen optraden met bijbehorende actie. Soms best wel fijn in beeld gebracht. Natuurlijk ook wat shots van cowboys op paarden die rijden in de woestijn, maar van een grote afstand gefilmd waardoor het ruige landschap dat doorkruist werd optimaal benut werd en gelijk een wat avontuurlijke dimensie aan het geheel meegaf. Het verhaal dat mij aansprak hielp ook mee in de acceptatie van deze western. Het verhaal werd verteld met veel vaart. En soms mooie, zelfs bijna naar het poëtische neigende momenten. Bv. met dat klokje.

Verder een handjevol grappige personages, zoals die oude opa in dat krakkemikkige huisje dat te lijden had onder de trein. Moest gelijk aan Se7en denken.

Ik kreeg zelfs al een impuls om Once Upon a Time in the West maar weer eens een keertje te kijken. Tot dan toe, is deze film voorlopig voor mij Leone `s beste. 3,5*

avatar van Eliminator

Eliminator

Ontzettend goede film van Sergio Leone. Deze vind ik beter dan Per Un Pugno Di Dollari en dat was al een meesterwerk, maar Il Buono, il Brutto e il Cattivo blijft de beste film uit de Dollar/Men With No Name-trilogie. Ik bied trouwens voor de liefhebbers de Duitse versie van deze film aan (Duits DD Mono, Engels DD Mono & DD 5.1 + Engels en Duitse ondertitels). Deze is ongeveer 20 seconden langer dan de MGM-versie. Er staat ook een commentaartrack op van Christopher Frayling (Engels gesproken + Engelse/Duitse ondertitels). Stuur bij interesse maar een PB.

avatar van italian

italian

Leone heeft met de dollarstrilogie niet alleen ongelofelijke cult op deze wereld gebracht, maar daarboven is het nog een mijlpaal geworden van de filmgeschiedenis.

Hij begon een jaar voor deze film, met Per un Pugno di Dollari, en in vele opzichten vind ik deze film de beste uit de trilogie. Het is moeilijk uit te leggen, maar het bevat een zeker evenwicht, alle typische kenmerken van de spaghettiwesterns lijken perfect gedoseerd te zijn: het verhaal is naar gewoonte niet moeilijk, maar ook net niet te simpel, de mannen zien er ruig genoeg uit zonder er belachelijk uit te zien, het landschap is sfeervol in beeld gebracht, het dubben is slecht maar aanvaardbaar slecht, de hoeveelheid liters zweet is juist afgemeten, het tempo zit lekker, en ga zo maar verder...

Voor mij zijn de mankementen en gebreken die deze film toont juist de troeven van dit genre, noodzakelijk om zich van de klassieke western te onderscheiden en zo een totaal ander beeld te geven van het westen. Het leven is hard en draaid rond de dood, het is een overlevingstrijd van de geboorte tot de dood...Dat is, denk ik, de reden waarom deze films zo relatief eenvoudig zijn: het gaat om het alledaagse leven in onherbergzame en onveilige streken en niets meer dan dat. Daarrond wordt dan het eigenlijke verhaal opgebouwd. Het verklaart dan volgens mij ook het slomend tempo, dat eigenlijk gewoon het ritme is van het leven.

Je zal deze films maar ongeloofwaardig, overdreven of onnozel vinden, maar volgens mij geven die wel een correcter beeld weer van 'het wilde westen'. En Per Qualche Dollaro in Piu is daar het perfecte voorbeeld van!

avatar van Rancid

Rancid

Vandaag het eerste uurtje van de film gekeken en ik ben er meteen weg van. Niet teveel woestijn en andere dorre vlaktes, of uitgestorven kleine dorpjes, maar een flinke westernstad, met een saloon, veel drank en pokerspelletjes, veel humor, veel revolverschoten en een stelletje bad motherfuckers, wat zowel voor de goeden als de slechten geldt. Morgen de rest zien, ik kijk er al naar uit!

avatar van Rancid

Rancid

Beetje jammer alleen dat wanneer ik de poster hierboven bekijk, ik steeds het idee krijg dat Clint Eastwood net een behoorlijke scheet heeft gelaten.

avatar van Exploitation

Exploitation

Niet geheel wat ik ervan verwacht had, maar nog wel een goeie, boeiende western! 3,5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Alweer een steengoede Leone-film. Western zoals het hoort. Dit is inmiddels al de 2de deel van de Dollars-triologie. (had eerst deel 1 gezien en toen deel 3 en eergister deel 2(deze dus) ). FAFDM is ietsje beter dan A Fistful of Dollars. Maar The Good the Bad and the Ugly blijft altijd de beste van de 3.
Ook hierin maakt Clint Eastwood er weer iets prachtigs van. De Soundtrack is ook weer erg mooi.

Lee van Cleef had ook een erg mooie bijrol. Vooral leuk hoe Eastwood en Cleef op bij hun eerste ondmoeting een duel doen door op elkaars hoeden te schieten, en daarna vrienden worden die samen de gezochte zoeken voor [i]een paar dollars meer.

Gewoon weer een schitterende western. Helemaal weer op Leones stijl: mooie soundtracks (vooral dat fluitje en die snaarinstrument blijven leuk in Leones films) en weer prachtige acteurs en heerlijke meeslepende sfeer. Ook de achtergronden waren weer mooi. Jammer dat ik nu alles van Leone heb gezien: hij heeft te weinig films gemaakt en ik wil alleen nog maar meer. Eigenlijk moet ik alleen nog Rhodos zien maar die is helaas niet in Nederland uitgekomen.

Maar voor deze prent:

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

Prachtige film! Maar toch een wat minder dan The Good, The Bad, The Ugly, de soundtrack is echt perfect in deze flim! Dat leuke gefluit inderdaad (@hierboven)

5 sterren.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

De film is vooral leuk. In een lekker tempo zit de sfeer er tamelijk goed in en wordt er een heerlijk verhaal verteld. Goede afwisseling met spanning en wéér erg mooie filmmuziek.

Maar de film is nergens zo intens als C'Era Una Volta Il West. Leone gaat in Per Qualche Dollaro In Piu veel compromisvoller tewerk en dat maakt de film minder uniek en toch net iets meer maintstream. Dit is overigens zo in de gehele Dollars Trilogy, ook in "Il Bueno". Maar laatst genoemde is dan weer zo'n epic dat hij ook bijzonder is.

Anyway, zeer vermakelijke en onderhoudende spaghettiwestern. Vooral de bijrol van Kinski is leuk.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Redelijk goede western van grootheid Sergio Leone. Ondanks dat de film wel te doen is moet ik zeggen dat hij me toch lichtelijk is afgevallen. Morricone produceert een redelijke score, Eastwood is aardig op dreef en het verhaal kijkt opzich aardig leuk weg. De sfeer is weer geweldig en in cinematografish opzicht is de film ook prachtig. Leuke personages en ook erg goed camerawerk. Jammer dat het verhaal me lang niet altijd kon boeien en dat het tempo vaak te laag lag naar mijn mening, maar al met al geeft ik deze ook zeker een voldoende.

* * *

avatar van Patat

Patat

Na de positieve recensies van heel wat westernklassiekers heb ik beslist dit segment van de cinema eens te gaan ontdekken. "The Magnificent Seven" stelde me een paar jaar geleden zwaar teleur, maar misschien kunnen de spaghetti-westerns me meer bekoren?

Na de kijkbeurt van "Per Qualche Dollaro in Più" blijkt dat deze me inderdaad meer kon boeien, maar toch lijk ik niet geheel gewonnen voor het genre. Twee premiejagers zetten de jacht in op de bandiet El Indio. Dit levert een heleboel mooi-in-beeld-gebrachte confrontaties op, de ene spannend, de andere eerder overbodig. De sterkte van de film ligt hem vooral in de sfeer en de soundtrack. Het nadeel vond ik het nogal simpele verhaal en de nogal lange speelduur.

Verplicht voer voor elke filmliefhebber want deze film is een grote klassieker, maar persoonlijk ben ik niet onder de indruk.

Wordt maar eens tijd dat ik een Western ga kijken die niet door Leone geregisseerd is, want veel variatie zit in zijn films niet in lijkt mij zo.

Wel de beste van de drie, al is het maar omdat deze een uur minder lang duurt. Verder is dat horlogemelodietje wel schattig en zit er een mooi shot in van de wegrijdende Van Cleef. Daarmee is het positieve alweer gezegd.

Leone toont twee zaken. Close-ups van acteurs die enorm moeilijk proberen kijken, en overzichtsshots van vreselijk lelijke en verdorde landschappen. Ieder zijn ding maar ik vind dat niet spannend, mooi of leuk. Gewoon lelijk.

Clintwood is gewoon barslecht, Van Cleef zette in het begin nog een aardig mysterieus personage neer maar verglijdt halverwege de film in gebrekkig stoer acteerwerk. Die melige twist op het einde maakt het allemaal nog wat erger, waardoor ook zijn personage niet veel meer waard is als de film is afgelopen.

Ik vind het gewoon helemaal niks. Verhaaltje dat nergens over gaat, gerekt tot 2 uur terwijl er niks te zien is behalve wat lelijkheid van erg dichtbij en erg veraf.

avatar van Epitaph

Epitaph

Mooie Western, maar het acteren van Gain Maria Volonté is ontstijgt 't buurthuis niveau niet. Daarom toch maar 4****.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

ik vond deze film toch iets minder dan a fist full of dollars maar de muziek is nog altijd even prachtig, de acteurs acteren ook goed en de paar nodige grapjes waren er ook.

Helaas was er een pak minder spanning maar dat zou ook kunnen aangezien ik een paar dagen geleden once upon a time in west heb gezien, ik geef hem toch nog een redelijke 3.5 hoewel hij precies hoog gerankt staat.

Misschien als ik hem later nog eens kijk dat ik hem beter vind