menu

Per Qualche Dollaro in Più (1965)

Alternatieve titels: For a Few Dollars More | Voor een Paar Dollar Meer

mijn stem
3,91 (1617)
1617 stemmen

Italië / Spanje / West-Duitsland / Monaco
Western
132 minuten

geregisseerd door Sergio Leone
met Clint Eastwood, Lee van Cleef en Gian Maria Volonté

Een bende beruchte criminelen onder leiding van El Indio bereidt een bijzondere bankoverval voor. Twee premiejagers besluiten samen te werken om de bende op te rollen. Maar een van hen, Douglas Mortimer, heeft blijkbaar andere doelstellingen dan alleen de beloning.

zoeken in:
avatar van AGE-411
4,0
chevy93 schreef:
Wacht maar tot je de laatste hebt gezien. Clint kan nóg cooler!!
echt waar!


Blondi overstijgt Tuco wel niet in coolheid

avatar van AGE-411
4,0
Overgens. Ik heb een klein probleem bij deze film

Ik vind 4 eigenlijk veel te weinig. Ik wil hem eigenlijk een 4,5 geven, maar dar zou deze op gelijke hoogte komen met Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo. En dat klopt dan ook weer niet.

4,0
ook een goeie film... the good the bad and the ugly was natuurlijk beter , ik geef hem 4 sterren

avatar van Filmpje1
5,0
AGE-411 schreef:
Overgens. Ik heb een klein probleem bij deze film

Ik vind 4 eigenlijk veel te weinig. Ik wil hem eigenlijk een 4,5 geven, maar dar zou deze op gelijke hoogte komen met Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo. En dat klopt dan ook weer niet.


Zit inderdaad wat in ik ben ook wel voor 1t/m10 stemmen, maar dat zal vast niet gebeuren.

avatar van chevy93
4,0
AGE-411 schreef:
Ik vind 4 eigenlijk veel te weinig. Ik wil hem eigenlijk een 4,5 geven, maar dar zou deze op gelijke hoogte komen met Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo. En dat klopt dan ook weer niet.
Dan geef je die toch gewoon een 5,0*?

Ikzelf heb ze allebei op een 5,0* staan en vind niet dat ik één van de twee films te kort doe.

Filmpje1 schreef:
Zit inderdaad wat in ik ben ook wel voor 1t/m10 stemmen, maar dat zal vast niet gebeuren.
Dan wordt een 4,0* een 8 en een 4,5* een 9. Wat is het verschil? Of bedoel je met 0,5*? Als je dat doet, zullen mensen weer op de decimaal willen hebben. Overigens doet het er niet toe, want Jordy heeft gezegd dat dit er nooit zal komen.

avatar van van duijn
5,0
Wat een ongelooflijk mooie western. Al is hij niet zo mooi als the good, ook deze is prachtig. Acteerwerk gewoonweg schitterend.
Deze komt zeker in mijn top 10. Ik kan niet anders.

een welverdiende dikke *5.0

avatar van JigSaw_Doll
4,0
Dat deuntje blijft maar hangen
http://www.youtube.com/watc...

3,0
SSS
Na het zien van A Fistful of Dollars was deze film al een stuk minder interessant om te kijken.

avatar van rep_robert
4,0
Waarom?

avatar van Filmpje1
5,0
JigSaw_Doll schreef:
Dat deuntje blijft maar hangen
http://www.youtube.com/watc...


Ik vind het persoonlijk ook één van de mooiste nummers van Ennio Morricone, ik vind het eigenlijk de 1 na mooiste.
YouTube - A Fistful of Dollars - Ennio Morricone die vind ik het mooist.

avatar van van duijn
5,0
ik krijg er bijna tranen in mijn ogen van.

avatar van AGE-411
4,0
De soundtrack van "c'era una volta ill west" is de mooiste vind ik

avatar van Boogeyman
3,5
Alhoewel dit de tweede film in de "Dollars" triologie is (ook wel genaamd de "Man With No Name" triologie), is Leone's tweede Western geen vervolg van het eerste deel, A Fistful of Dollars. Het is eerder een vervolg van de stijl en setting, met dezelfde acteurs in een andere rol. Clint heeft nog evenveel succes met het pistool en rookt nog steeds sigaren, terwijl Gian Maria in de rol van "ruwe bandiet" blijft.

In een tijd van bounty hunters in het wilde westen, werken een eigenwijze jonge knaap genaamd Manco (Eastwood) en een oudere ex-militair, die jaagt onder de naam Mortimer (Lee Van Cleef, High Noon), samen voor een grote bounty, die rust op het hoofd van een ontsnapte moordenaar, El Indio (Volonte) en zijn bende, die van plan zijn om een kasteel van een bank in El Paso te vervallen. Gezien het aantal bendeleden, besluiten ze hun krachten te bundelen, om vervolgens de buit te verdelen.

De "Dollars" triologie is één van de weinige series die beter wordt na elk deel, aangezien Leone meer tijd in het plot, karakteruitdiepingen en motivatie steekt dan hij deed in zijn internationale debuut. Het plot heeft een aantal leuke twists,
en de karakters leven, zowel de "good guys" als de bende bandieten die ze te pakken proberen te krijgen. De complexiteit van de karakters zet deze film boven de rest van het Western spaghetti pak dat explodeerde in de jaren 60, met fantastische actie en goed gedoceerde humor om het duister en bruut geweld een gemoedelijk sfeertje te geven. Leone's oog voor camerawerk is ook snel verbeterd, hij gebruikt zowel long shots als close-ups, en eigenlijk heel veel shots die bijde elementen bevatten.

For a Few Dollars More, de film tussen de film die verantwoordelijk is voor de spaghetti van Westerns, A Fistful of Dollars, en het meesterwerk, die de kroon draagt in het Western genre, The Good the Bad and the Ugly, daardoor wordt haar kwaliteit vaak vergeten.

avatar van Filmpje1
5,0
AGE-411 schreef:
De soundtrack van "c'era una volta ill west" is de mooiste vind ik


oh ja dat is ook zo die heb je ook nog, was ik bijna vergeten.
ach laten we het er op houden dat ze allemaal mooi zijn.

avatar van van duijn
5,0
Filmpje1 schreef:
(quote)


oh ja dat is ook zo die heb je ook nog, was ik bijna vergeten.
ach laten we het er op houden dat ze allemaal mooi zijn.


Lang leve Ennio Morricone


4,0
TMP
Zeer goede western. Eastwood speelt prima, evenals van Cleef en Volonte. Het verhaal steekt prima in elkaar en blijft van begin tot eind boeiend.

4*

avatar van DiKKe_OsCaR
4,0
Wederom een regelrechte topper. Ook deze film had ik als fervent Western-liefhebber jaren terug al gezien, maar ik ben weer helemaal into Sergio Leone en kornuiten dus ben ze allemaal opnieuw aan het kijken. Waarbij ik ontdekte dat ik deze film nog nooit eerder had gewaardeerd op MM.

Bij deze dus. Hij is voor mij van hetzelfde niveau als de eerste film in de trilogie, A Fistfull of Dollars. De eerste had iets meer sfeer, deze film heeft onwijs veel meer humor! Zo heerlijk droog, ik kan hier geweldig van genieten. Komend weekend komt mijn all time favourite weer aan de beurt, The Good, The Bad and the Ugly. By far de beste film ooit gemaakt. Dat zal ongeveer de 8e keer worden. Ik zie er nu al naar uit.

Jammer is dat ik hiermee de beste Clint Eastwood westerns heb gehad, en dat films als Pale Rider straks gaan volgen die eigenlijk allemaal net wat minder zijn.. Gelukkig heb ik ook nog Once Upon a Time in The West om op niveau te blijven!

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Onderhoudende western, maar ook deze titel mag nog niet in de schaduw staan van de 3e uit de reeks; The Good, The Bad and The Ugly.

Ik vind deze For a few Dollars more net zo goed als de voorganger A Fistfull of Dollars. Beiden zijn erg sfeervol en kennen een aantal prachtige scenes. Beiden zijn fantastisch vormgegeven en kennen geweldige shots. Maar ze zijn beiden ook gewoon duidelijk minder dan het pronkstuk van de trilogie.

Eastwood is weer lekker op dreef in deze film en het is echt genieten van Lee van Cleefs rol als Mortimer. Wat een geweldige ongure kop heeft die Van Cleef toch zeg! Schitterend. Lee biedt erg goed partij aan de wederom sterke Eastwood. Hun schietpartij op elkaars hoed was een prachtig moment!

Helaas kent ook deze film weer een aantal delen dat ik het redelijk stil vond vallen en het soms een wat lange zit was. Gelukkig komt er vaak dan snel weer een boeiend stuk, maar het neemt niet weg dat dit zeker geen perfect plot is. Hier had A fistfull of Dollars ook al last van. TGTBATU kent dit probleem weer helemaal niet; die blijft van minuut 1 tot einde gewoon fascineren.
Gelukkig weet deze For a few Dollars more wel erg boeiend te eindigen met het duel waarbij Eastwood zelfs niet aan meedoet. Prachtige inzoom momenten met de camera levert dat slot ook weer op.

Wat me trouwens ook een beetje teleurstelde was de soundtrack. Ik vond hem bij de 2 andere films veel mooier. Zo af en toe had je wel prachtige muziek, zoals bij het laatste kwartier, maar regelmatig vond ik het ook gewoon niet passend genoeg.

Net als bij de voorganger ook 3,5* voor deze film.

avatar van Montorsi
2,5
Weer een zwakke Leone.

Hoe meer ik er van hem zie, hoe minder het me bevalt. Geen wonder dat ik The Good, The Bad and The Ugly nog steeds (verreweg) de leukste vind, dat was de eerste die ik van hem heb gezien. Na laatst A Fistfull of Dollars gezien te hebben, is For a Few Dollars More maar een fractie beter.

Ik stoor me gewoon aan te veel dingen om te genieten van zulke Westerns. Neem alleen al het acteerniveau. Van Cleef en Eastwood zijn gewoon goed, maar de rest is echt diep triest. Misschien dat het ook door het dubben komt, maar het ziet er echt niet uit als je die Indio eerst een enorm 'stoere' blik ziet opzetten, om vervolgens bij de dialoog een totaal onlogisch mimiek te moeten zien. Dat dubben vind ik er bij vlagen sowieso echt niet uitzien en het klinkt zo mogelijk nog slechter.

Dan heb je ook nog die schietscenes, waar de slachtoffers steevast een pirhouetje maken als ze geraakt worden. Neem alleen al die shoot-out op het eind. Wat begon als de beste scene van de film, eindigt met Indio die neergeschoten wordt, alle kanten op vliegt, maar net zo snel weer bij de les lijkt te zijn... tot hij werkelijk als uit het 'niets' zijn laatste adem uitblaast en als een pudding in elkaar zakt. En zo worden door de film heen wel meer scenes met potentie de nek omgedraaid door echt gewoon té amateuristische choreografie.

Buiten dat trekt de setting me al nooit in de Spaghettiwestern, maar met wat geluk bevalt het me soms wel. Hier was het simpele verhaaltje ook niet eens meer dan van A, via B naar C, dat door de cliché bandieten ook geen interessante invalshoek wist te bieden (ondanks die redelijk genante flashbacks over Indio's verleden). En ook de personages van Eastwood en Van Cleef waren veel te braaf in vergelijking met in The Good, The Bad and The Ugly en boden niet zo veel extra.

Al met al een film die echt tegen viel. Afzonderlijke elementen zoals een paar aardige deuntjes in de soundtrack, en het feit dat het voor 130 minuten aardig wegkijkt, maar vond het grotendeels echt ondermaats.

2.5*

avatar van martijn011
4,5
Deze film grenst tegen het perfecte aan!

Lange tijd was ik in de veronderstelling dat Once Upon a Time in the West met afstand de beste western was ooit gemaakt.
Bij herziening van de Sergio Leone-trilogie kom ik daar op terug.
Daar ik het eerste deel nog net een voldoende vond, komt 'For a Few Dollars More' dicht in de buurt van de volle score.

Ook hier heerst de absolute westernsfeer als nooit tevoren. Prachtige plaatjes, je maant je echt in het Wilde Westen!
Eastwood, van Cleef en Maria Volonte zijn fenomenaal, echt genieten!

Er zitten een paar fantastische scenes in de film ondersteunt door de weergaloze soundtrack van Morricone. De scenes met de shoot-out tussen El Indio en zijn verrader waardoor hij in de bak zat, het schieten op de hoeden, de prachtig opgezette bankoverval en natuurlijk de shoot-out tussen Mortimer en El Indio zijn memorabel!
Het horlogemuziekje en de orkestrale muziek wisselen mekaar op de juiste tijden af en vormen een fantastische climax.

Ik moet alleen The Good, The Bad and The Ugly nog herzien en ben benieuwd of er voor die film ook een verhoging inzit.
Voor mij is deze film moeilijk te overtreffen en ik sluit niet uit dat deze ooit Once Upon a Time in the West benaderd.
Verdienen doet deze film het in ieder geval!
Heerlijk!

avatar van megaman
3,5
Sterke en sfeervolle Western. Dat hier een groter budget aanwezig as is goed te merken. Toch is de stap van A Fistfull of Dollars naar deze film minder groot dan de stap van deze film naar het briljante en epische The Good, the Bad and the Ugly. For a Few Dollars More heeft wel de mooiste soundtrack van de Dollar Trilogy naar mijn mening. Dat deuntje fluit ik regelmatig na Verder is deze film zeer memorabel dankzij het goeie acteerwerk van Clint Eastwood en Lee van Cleef. Hun samenwerking tijdens de film heeft wel iets cools (voorbeeld: scene waar ze de appels uit de boom schieten).

avatar van SnakeDoc
3,5
Stukken vermakelijker dan The Good The Bad and The Ugly. Deze is veel minder langdradig en er gebeurd gewoon wat meer. Mooi spel van Eastwood en Cleef. Prachtige beelden en ook pakkende muziek. Vooral het horloge spel!

avatar van Perry Meer
3,0
Bravo!

een goede Country en Western film met een aardig verhaal, niet teveel natuurlijk
niet lullen maar schieten is het moto, er is een echte boef en de hoofdrolspelers zijn cool
(dat in die hitte) de muziek van Morricone verhoogt de vreugde

pang* pang* pang*
3 kogels voor deze film

avatar van yasaka
3,5
Na The Good, The Bad and The Ugly te hebben gezien valt deze toch ietswat tegen.
Het verhaal is niet zo meeslepend, Tuco speelt niet mee
Bijkomend vind ik het lichtjes storend dat Van Cleef een volledig andere rol speelt, terwijl het toch een trilogie is.

avatar van Brix
3,5
@ yasaka:

Het zijn op zichzelf staande verhalen, die onderling weinig of geen verband met elkaar houden, tenzij je Clint Eastwood's personage(s) als de rode draad wil zien (zijn kleding ziet er zo'n beetje hetzelfde uit in alle drie de films.
Hij heet in de eerste film Joe, in de tweede Monco en in de TGBU noemt men hem 'Blondie'.

Ik zou ook niemand aanraden om de films in omgekeerde chronologische volgorde te bekijken.
Je gaat dan in dalende kwaliteitslijn, en dat valt natuurlijk tegen.

Als je 'A Fistful of Dollars' nu nog moet zien dan ga je weer een flinke trap lager.

N.B.

Puur afgaande op de wapens die in de 3 films gebruikt worden speelt TGBU (Amerikaanse burgeroorlog) zich tenminste 8 jaar vóór de gebeurtenissen in beide andere films af.

avatar van yasaka
3,5
Brix schreef:
@ yasaka:
Ik zou ook niemand aanraden om de films in omgekeerde chronologische volgorde te bekijken.
Je gaat dan in dalende kwaliteitslijn, en dat valt natuurlijk tegen.


Ik volg je redenering maar als je een dvd box hebt met drie films (niet wetende of je het genre goed of slecht vind) is de verleiding om deze met de hoogste score eerst te zien zeer groot
Sergio Leone Film Collectio...
A fistful of Dollars zit er niet bij
wel Fistful Of Dynamite die moet ik dus nog wel zien.

avatar van maxroelofs
5,0
Het zijn op zich staande verhalen alleen is het wel zo dat de personages die Van Cleef en Eastwood neerzetten dezelfde moeten zijn in alle drie de films?

Dan zouden ze hier nog een verbond hebben en later elkaar proberen te doden in the good, the bad and the ugly.

avatar van maxroelofs
5,0
Extreem goed.

Western films. Een genre waar ik toch meer mee heb dan ik eigenlijk dacht. Na het bekijken van klassiekers als once upon a time in the west en the good the bad and the ugly was ik weer uit op iets nieuws. Bij het doorspitten van de top 250 stuitte ik al snel op een film die wel wat leek te zijn. Na het zien van de regisseur was ik overtuigd, deze ging ik zo snel mogelijk kijken.

Het verhaal begint meteen al uiterst boeiend. meteen zit ik weer helemaal in dit heerlijke western sfeertje. Voor mij is dit de ultieme western.

Er zitten een aantal scènes in die ik niks minder dan legendarisch kan noemen. Ik zal er twee noemen. Eastwood gaat het stadje binnen en treft daar 3 Mexicanen. Hoe de situatie zich verder ontpopt weten we natuurlijk allemaal. De andere scène is de kennismaking tussen Van Cleef en Eastwood. Telkens weer schiet Eastwood de hoed van Van Cleef weg vlak voordat hij hem op kan pakken. Je voelt de spanning stijgen, iets wat vervolgens over gaat in fraai revolverwerk van Van Cleef.

Het verhaal had ook veel meer om het lijf dan ik van een western gewent ben. The good, the bad and the ugly was ook zeker vermakelijk alleen het ontbrak het daar wat aan het verhaal.

Soundtrack heb ik helaas toch wat twijfels bij. Ondanks dat het hier en daar ontzettend pakkend was wist het toch nog niet het niveau van The good, the bad and the ugly te bereiken.
Acteerwerk was briljant. Van Cleef is uitgegroeid tot mijn favoriete western acteur. Geweldige badguy hoofd. Eastwood doet het wederom erg goed.

Aan wie doet jullie dit den...

Briljant western werkje.

5*

avatar van Jessen0wnt
4,5
Genre weet me altijd te verbazen hoeveel drive, enthousiasme en vermaak er in zit. Zo ook deze Westerse klassieker maar een grondig bekeken en aangenaam verrast. Ik had niets meer dan een klassieker verwacht, maar dat het dan ook nog zo goed werkt op mijn enthousiasme is iets waar je bij elke film stil op hoopt, maar meer niet dan wel uitkomt. Sergio weet een meesterwerk neer te zetten en op alle facetten met kwaliteit te scoren. Ik kan werkelijk niks bedenken wat dit avontuur heeft belemmerd, alles is perfect te noemen en is zo vermakelijk. Heel sterk gewoon. 4,5 ster

Gast
geplaatst: vandaag om 00:35 uur

geplaatst: vandaag om 00:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.