• 9.414.821 stemmen

Escape from Alcatraz (1979)

Drama / Thriller | 112 minuten

Genre: Drama / Thriller

Geregisseerd door: Don Siegel

Met onder meer: Clint Eastwood, Patrick McGoohan en Roberts Blossom

Plot Escape from Alcatraz

"No one has ever escaped from Alcatraz… and no one ever will!"

Op 18 januari 1960 landde Frank Morris onder zware bewaking op Amerika's meest gevreesde en beruchte gevangenis op het eiland Alcatraz - een geïsoleerde vesting waarheen uitsluitend de gevaarlijkste misdadigers overgebracht werden en vanwaar geen terugkeer mogelijk was. Gedreven door een sterke vrijheidsdrang en getergd door de gewetenloze en willekeurige straffen van de gevangenisleiding begint hij samen met een paar medegevangenen een plan voor te bereiden wat nog niemand gelukt is: ontsnappen van Alcatraz.

avatar van ToNe

ToNe

Ja, maar net als een heistfilm legt een ontsnappingsfilm ook nadruk op de uitvoering van het plan.

Ontsnapping, als payoff (resolutie van het conflict) voor de kijker is een erg mager om naar uit te kijken. Het lijkt mij dan ook niet dat het gewicht (en kracht) van de film daar ook niet ligt.

Hitchcock paste iets vergelijkbaars toe in Vertigo, omdat hij niet wilde dat de kijkers zich tot het einde bezighielden met (op dat punt) onbelangrijke zaken als het puzzelen van 'hoe-het-nou-zat'. Pats boem, dit is wat er gebeurt, on with the show, on with the next conflict to ponder about.

In dit geval dus het volgende conflict om tot het uiteindelijke doel te komen.

ToNe schreef:

Een van de redenen waarom ik dat soort films meestal niet trek. Ik zou niet weten wat er boeiend is aan "mensen een plan zien uitvoeren". Individuele conflictjes bekijken om tot een uiteindelijke uitkomst te komen... Dat is echt zo "een verhaaltje om het verhaaltje". Geen spanning, geen weelderige cinematografie (zeker in deze niet), geen actie... niks. Alleen een voorspelbaar plotverloop en dito personages die hun lijntjes aframmelen, functionerend in een keurig a naar b toneeltje dat met de camera wordt geregistreerd. Film in zijn droogste, saaiste vorm. Bezigheidstherapie vind ik het. Kan er niks mee.

Waarom zijn die individuele conflictjes niet zo spannend/interessant? Omdat je de uiteindelijke uitkomst toch al kent, en dat in combinatie met weinig verassends/creatieve presentering is voor mij nefast. Vergelijk het met een heruitzending van een voetbalmatch waarvan je de uitslag al weet. De 'individuele conflictjes' zullen ook minder boeiend zijn (en al zeker niet spannend), en al helemaal als er erg 'standaard' gevoetbald wordt.

avatar van .ashwin.

.ashwin.

mooie film..beetje standaard misschien maar toch sterk. Alleen jammer dat je niet weet wat er verder gebeurd is.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Een prachtige film, het is ook volledig mijn genre denk ik die ontsnappings/gevangenisfilms. Ik kan er bij mijn weten geen enkele opnoemen die ik niet schitterend vond.

De film is vooral heel sensationeel: spanning, spanning en nog eens spanning.

Verder was er in de film zoals hier boven al vernoemd misschien net dat ietsje te weinig tijd besteed aan zijverhalen; en als die er dan waren werden ze zelden of zeg maar niet beeindigd(Pete, de doc.,...). Afgezien van dat een puike film. 4.0*

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Bij mij staat deze film niet genoteerd in de tv-gids voor vanavond, volgensmij komt deze film dus helemaal niet vanavond? Of heb ik het mis?

avatar van V

V

Volgens de site van SBS komt deze gewoon op televisie hoor.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Is later aangepast, ik denk dat SBS iets wilde goedmaken, omdat ze de 1e aflevering van Into the West moesten verschuiven naar 7 januari, voor darten..

avatar van tuureluur

tuureluur

dit is een waargebeurde film echt een super film echter is nooit bekend geworden of de drie de rivier oversteek hebben overleefd ik denk dat ik een jaar of 12 was toen ik heb voor het eerst zag de beste get out of jail fils die er ooit is gemaakt.

avatar van Duikboot

Duikboot

Komt de film nog wel een keertje op SBS 6 dan of hebben ze deze helemaal geschrapt?

avatar van HeatWave

HeatWave

Van het begin tot het eind boeiend, en Clint Eastwood speelt meesterlijk.

Een film die ik meerdere keren gezien heb, en toch elke keer weer even boeiend vond.

avatar van moonbaby0

moonbaby0

'k vind hem goed maar hij is toch maar wat eentonig en hij is wat voorspelbaar vind ik, maar verder goeie film geen klagen toch maar een 4 gegeven

avatar van Barcel

Barcel

Heb hem gezien samen met mijn broer op televisie, hartstikke mooi en knap van het ontsnapping van gevangenen! Wat mijn broer de film vindt: ´het is prachtige film, die Clint was genie! Goeie ontsnappingsplan, leuke met die lepel! En cool dat het waar gebeurd is ´

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Dit vond ik een erg goede film, jammer dat hij soms een beetje ging vervelen doordat het bedenken en uitvoeren van het ontsnappingsplan een beetje langdradig werd, maar voor de rest goed uitgewerkt.

avatar van mister blonde

mister blonde

Na daadwerkelijk op Alcatraz te zijn geweest gaat de film omhoog naar 4 sterren. De film is op heel veel vlakken erg goed gemaakt. De sfeer van de gevangenis (hoewel het nu een toeristisch oord is), daadwerkelijke gebeurtenissen van de ontsnapping en vele andere zaken zijn echt heel goed gedaan.

avatar van hedkandi1

hedkandi1

Geweldige film met Clint.

Zullen zeker nog verfilmingen van komen.

Van mij een 4,5

mister blonde schreef:

De sfeer van de gevangenis

Dat is geen argument. Een goeie film laat de kijker de juiste sfeer voelen, ook de leken onder het publiek.

Kan daar wat meer uitleg bij? Een legende juist overtypen vind ik nu niet bepaald lovenswaardig hoor.

djelle schreef:

Waarom zou dat geen argument kunnen zijn? Als ik voor het eerst in Parijs ben en wat ik daar proef voelt exact als een bepaalde film dan stijgt die film in mijn achting. Ik vind het volkomen logsich eigenlijk.

djelle

Dan verschillen we van mening.

avatar van starbright boy

Maar volgens mij komt dat omdat jij de film al in de eerste plaats nauwelijks sfeer vind hebben en dan kan ik me voorstellen dat je dat niet vind. Maar stel: de film had in jouw ogen wel sfeer, kun je het je dan nog niet voorstellen?

djelle

Nee. Als 'Brussels By Night' me niet de juiste sfeer kan weergeven zoals ik later ontdek met eigen ervaringen dan heeft de film voor mij gefaald. Maar misschien ben ik te streng.

avatar van starbright boy

Maar dan doe je wat Mister Blonde doet maar dan omgekeerd toch? Of begrijp ik je verkeerd? Als je in Brussel had ontdekt dat Brussels by Night exact de juiste sfeer had weergegeven was je de film dan niet beter gaan vinden?

djelle

Ah ja, da's juist. Ik had mister blonde verkeerd begrepen.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

een echte klassieker. Nog spannend ook.

avatar van Struan

Struan

Ik heb in 1983 of 84 ooit een 2-delige miniserie over alcatraz gezien. Weet iemand hoe deze heet?

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Een heerlijke 'voorspelbare saaie' film waar de handeling centraal staat en door de minimalistische filmmuziek/geluid de obsessieve ontsnappings voorbereidingen langzaam naar de uiteindelijke escape toewerken. De makers van "Escape" hebben naar de "The birdman of Alcatraz" (1962) gekeken en ook deze versie is fascinerend geworden. Geen echte aandacht voor de mens achter de gevangene, behalve de intelligentie niveau....maar alles draait om de minitieuze planning, samenwerking, handigheid en misleidingskunsten. Maar ook de onhandigheid en dat geeft nu juist spanning. Als een 'bijna undercover inside documentaire' wordt je in de afgesloten en onpersoonlijke wereld van Alcatraz ingewijd. Een vesting op een eiland....geen ontsnappen mogelijk...wordt het geen tijd voor een postume eh.. 'Nobelprijs' voor deze 3 heren! Zij hebben immers de drang naar vrijheid op weergaloze wijze onderstreept....Deze film is een perfecte eerbetoon aan een geniale onderneming! 4,5*

"Shawshank Redemption" is sterk door beide films beïnloed maar is een bewuste romantisering en bevat andere invalshoeken en uitgangspunten... Maar ik ben erg benieuwd naar de andere ontsnappingsfilms.....die van Bresson b.v uit 1956...

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Queto Yurlunyur schreef:

Vakkundig gemaakte film hoor; goed geacteerd, vlot geregisseerd - maar het probleem is toch dat je vanuit de titel al de hele plot kan uitstippelen. De film verveelt nergens, maar iets meer tegenslag en/of originaliteit had toch wel gemogen; zie bijvoorbeeld ter vergelijk eens Un Condamné à Mort s'Est Échappé of Le Trou. 3 *

Queto maakte mij nieuwsgierig! Mooi genre...hier is geen ontsnappen aan....

avatar van sudzwa

sudzwa

IK heb van deze film wel genoten, maar ik had er meer van verwacht. Het was gewoon te voorspelbaar, wel goed geacteerd. Maar zoals Queto Yurlunyur zegt: door de titel weet je heel het plot al.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

De plot is dan ook slechts het vehikel voor de rest van de film, en die is meer dan geniaal.

avatar van Martinator

Martinator

deed my soms best wel veel aan de shawshank redemption denken aleen die was toch net wat beter,

maar ik hou wel van gevangenis fims.

avatar van smetje

smetje

gele mooie film...

in het begin werd het direct m'n lievelingsfilm...

maar nu draait men het iets te veel op tv...

hij begint saai te worden...

achteraf toch te weinig drama in het verhaal